Avatar
Yazar: Emrah Subaşı, Editör Yazım tarihi: 19.03.2018

Yaklaşık on sene önce Sony tarafından verilen bir söz, şirketin başına olmadık bir dert açtı. Bu sözü video oyunları dünyasında pek hatırlayan kimse olmasa da bazı hatırlayanlar vardı ve hesap sordular. Hesap sordular dediysem, öyle Sony’nin kapısına dayanıp, protesto falan yapmadılar. Bu kişiler yıllar süren bir yargı sürecinde yer aldılar ve neticesinde kazandılar. Kendileri kazanmakla kalmayıp, diğer PS3 kullanıcılarına da bir şekilde para kazandırdılar. Türkiye’deki kullanıcıların tüm bu maddi yaptırımlardan yararlanamayacaklarını hatırlatarak konuyu anlatmaya geçelim.

PS3

Meğer PS3 ile gelen Linux ne kadar önemliymiş.

Sony, PlayStation 3 çıkmadan önce, yeni nesil konsolunda Linux işletim sisteminin kullanılabileceğini açıklamıştı. Bu sözünü de tuttu aslında. PS3 satın alan kullanıcılar, bir bilgisayar gibi konsolda Linux işletim sistemini kullanabiliyordu. Sonrasında Sony tarafından güvenlikle ilgili sorunlar öne sürülerek, yayımlanan bir güncelleme ile Linux işletim sistemi kaldırıldı. O dönemde kim bunu sorun eder diye soracak olursak; birkaç kişi, bu durumu sorun etti, verilen sözün yerine getirilmediğini iddia ederek mahkemeye başvurdular. Yıllar süren dava nihayet sonuçlandı ve Sony haksız bulunarak oyunculara tazminat vermesi yönünde karar alındı.

Mahkeme tarafından; Sony şirketinin, oyunculara ödemesi gereken tazminat miktarı tam 3,75 milyon dolar olarak açıklandı. Davayı açan 5 kişi tüm bu parayı paylaşamayacak tabii. Davaya katılan 5 kişinin her birisinin 3500 Dolar aldığı belirtildi. İşin biraz karışık kısmı ise bundan sonra başlıyor, çünkü bu beş kişinin aldıklarını düştükten sonra 3,75 milyon Dolar’dan geriye kalan miktar diğer PlayStation 3 kullanıcıları ve avukatlar arasında paylaştırılacak. Hesaplanan rakamlara göre de kriterlere uyan her kullanıcının 65 Dolar alacağını ekleyelim. Yüksek bir miktar değil ama hiç yoktan gelen para olduğunu düşünürsek kullanıcılar adına sevindirici olacaktır.

Peki bu kriterler neler, onları da açıklayalım. Öncelikle PS3 konsolunun; Amerika Birleşik Devletleri’nde, 1 Kasın 2006 ile 1 Nisan 2010 tarihleri arasında satın alınmış olması gerekiyor. Tazminat alabilmek için ikinci el konsol satın alınmamış olması, ilk kez alınmış olması şartı da var. Ayrıca tazminat talebinde bulunmak için; diğer işletim sistemi işlevini kullandığına ve Sony tarafından kullanımdan kaldırıldığında, cihazın değer kaybettiğini ifade eden bir dilekçe yazmak lazım. Formu doldurarak PlayStation 3 seri numarası veya PlayStation Network bilgileriyle birlikte gerekli kurumlara ileten kullanıcılar, bu ücreti almaya hak kazanacaklar. Talepler 15 Nisan 2018 tarihine kadar alınmayı sürdürecek. Eğer bu tarihler arasında Amerika Birleşik Devletleri’nden PS3 konsolu getirdiyseniz, bir şansınızı deneyebilirsiniz.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.