Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 11.01.2024

Yıllar yıllar sonra, yeni bir Prince of Persia oyunu en sonunda karşımızda. Fakat, bu sefer bazı şeyler farklı. 2,5D aksiyon-macera platform oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Açıkçası, 2010'da çıkan Prince of Persia The Forgotten Sands'ten sonra, kesinlikle daha büyük ve özenli bir yapım beklerdim. Ancak, Prince of Persia The Lost Crown kesinlikle hafife alacağım bir oyun değil. Hatta, başta ön yargılı yaklaştığım halde, bir anda işi gücü bırakıp tamamen oyunu oynarken buldum kendimi. Açıkçası, bunu da çok yapan biri değilim. Belki de, platform oyunlarına karşı olan zaafım devreye girmiştir, bilemedim. Fakat, kesinlikle çok iyi bir oyun tecrübe ettiğimi söyleyebilirim. Oyunu da, 32 saatlik maceramın sonunda bitirdim. Şimdi, Prince of Persia The Lost Crown inceleme yazısıyla karşınızdayım. Yazı içerisinde spoiler olabilir, şimdiden haber vereyim. Bunu da aradan çıkardığımıza göre, şimdi detaylara geçelim.

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown ne anlatıyor?

Prince of Persia The Lost Crown, mitolojik bir Pers dünyasında geçen, zaman ve mekanın sınırlarını manipüle ettiğimiz bir aksiyon-macera platform oyunu. Oyunda, Sargon adlı genç ve yetenekli bir Pers savaşçısını yönetiyoruz. Sargon, Pers tahtının varisi olan Prens Ghassan’ı kurtarmak için lanetli ve düşmanca bir yer olan Mount Qaf’a gidiyor. Bu yolculukta, yeni zaman güçleri ve süper yetenekler kazanıyor, mitolojik yaratıklarla savaşıyor ve dünyanın dengesini yeniden sağlamaya çalışıyor.

Gördüğüm kadarıyla, öne çıkan özellikleri şu şekilde listeleyebilirim:

  • Zengin ve canlı ortamlarda akıcı ve akrobatik hareketlerle ilerleme
  • Çift kılıç, yay ve çakram gibi silahları kullanarak çeşitli düşmanlarla savaşma
  • Athra adlı kutsal enerjiyi kullanarak benzersiz güçler serbest bırakma
  • Simurgh adlı zaman ve bilgi tanrısından tüyler toplayarak zaman ve mekanı değiştiren zaman güçleri edinme
  • Amuletler adı verilen güçlü eşyalarla oyun deneyimini kişiselleştirme
  • Metroidvania yapısı sayesinde keşfedilecek yarı-açık bir dünya
  • Yan görevler, gizli odalar, hazine sandıkları, kıyafetler ve daha fazlasını bulma
  • Zorluk seviyesini, rehberlik modunu, platform yardımını ve diğer erişilebilirlik özelliklerini ayarlama imkanı

Tabii, bu listedeki bütün özelliklerden de tek tek bahsedeceğim. Bir de, daha fazla detaya geçmeden önce, minik bir hatırlatma daha yapayım. Oyun, 18 Ocak 2024’te (Ubisoft+ aboneleri için 15 Ocak 2024’te) PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S ve Amazon Luna platformlarında çıkacak. Artık, daha fazla detaya geçebiliriz.

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown oynanış özellikleri nedir?

Hikayeden kısaca bahsedip, öne çıkan özelliklerine değindim az önce. Şimdi, oynanışı biraz daha açma zamanı. Zengin ve canlı ortamlardan kastım, gerçekten ortamların canlı olması. 13 adet birbirinden farklı ortam var. Her biri, temasını gerçekten iyi yansıtan cinsten. Ormandan okyanusa, çölden kütüphaneye kadar farklı farklı yerler var. 2,5D yarı açık dünya olmasının en iyi yanı da, dilediğiniz zaman her yeri keşfedebiliyor olmanız. Gerçi, açtığınız yeteneklere de bağlı bu. Eğer elinizde gerekli yetenek varsa, yeni yerler keşfediyorsunuz, yeni bulmacalar çözüyorsunuz. Bunları yaparken de düşmanlarla çarpışmayı unutmuyorsunuz.

Oyunda savaşmak gerçekten ödüllendirici oluyor. Prince of Persia The Lost Crown inceleme yazımın detaylarına inerken, bunu daha da fazla anlatacağım. Ancak, önce silahlarımızdan bahsedeyim. Qays & Layla adında çift kılıcımız var. Bununla, düz vuruşlar, güçlü vuruşlar ve kombolar yapabiliyoruz. Yay ile, sadak kapasitenize bağlı olarak ok atabiliyorsunuz. En fazla 30 oluyor sanırım, zira oyunu bitirdiğimde en yüksek kapasitede 30 adet vardı. Bir de, bumerang gibi attığınız ve geri gelen bir çakramınız var. Silahlarınız sadece bu üçü. Bunlar dışında, saldırılardan kaçarak ve savuşturarak dövüşlerinizi tamamlıyorsunuz.

Düşmanlar genel olarak zayıf noktalarını çözdüğünüzde pek de zor değil. Sadece, bazı düşmanlar aşırı can sıkıcı oluyor. Bu durumda da, amuletler devreye giriyor. Oyunda ilerledikçe kapasitenizi artırabildiğiniz amuletler sayesinde çeşit çeşit özellikler elde edebiliyorsunuz. Sadece bir örnek olması amacıyla, oyun sonunda 5 adet oku ateşli olarak attığımı söyleyebilirim. Bunu da, tabii ki amuletler sayesinde yapabiliyoruz. Ayrıca, savunma, zaman kristalleri, hazineler, diğer saldırı türleri gibi birçok alanda fayda sağlayan amulet var. Belli bir kapasiteniz oluyor, o kapasite kadar amulet taşıyabiliyorsunuz.

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown yükseltme özelliği

Hazır Prince of Persia The Lost Crown inceleme yazımın eşyalardan bahsettiğim kısmındayken, bir de yükseltme özelliğine değineyim. Oyunda düşmanları öldürdükçe, hazine buldukça, keşif yaptıkça, görev tamamladıkça zaman kristalleri elde ediyorsunuz. Bu kristaller sayesinde, amuletlerinizi, canınızı, can iksirinizi, silahlarınızı vesaire geliştirebiliyorsunuz. Fakat, bir başka seviye için, keşif yaparak ve bulmaca çözerek elde edeceğiniz birtakım başka eşyalar gerekiyor. Amuletler, +2'ye kadar yükselirken, silahlarınız ve sadak 4 kere yükseliyor. Amulet slotları da, silahlarınız da fazlasıyla yeterli oluyor. Amuletlerinizi, savaş tarzınıza göre ayarladıktan sonra, çok rahat oluyorsunuz. Geliştirmeleri de yapıyorsanız, kimse keyfinize laf edemez.

Oyun içerisinde, bir de teleport özelliği var ancak bence bir tık eksik. Çünkü, bazı bulmacalar ve bölgeler gerçekten çok can sıkıcı. Işınlanma noktalarına herhangi bir yerden ışınlanamıyorsunuz. Bunun yerine, o noktalardan birine ulaşıp, oradan diğer noktaya geçmeniz gerekiyor. Bazı yerler aşırı uzak veya yolu can sıkıcı olduğu için, daha iyi bir çözüm hiç fena olmazdı. Gerçi, oyunda aşırı zorlayacak platform alanları için yardımcı olması amacıyla destek özelliği de eklemişler. Ancak, tamamen ellerinizi parçalayacağınız bazı bulmacalar için bir çözüm getirmiyor. Hele bir tanesi var, tam, "Oh be, bitti..." derken yeni ve daha hızlı gelen bir tuzak ile karşılaşıyorsunuz. Öylesi zor bir bulmacadan sonra, kesinlikle efsanevi bir ödül beklerdim ama kostüm verip geçiyor.

Kostüm demişken, oyunda kostümler de var. Prince of Persia The Lost Crown dünyasını keşfederken sandıklardan düşürebiliyorsunuz. Bir de, Ubisoft Connect ve DLC ile elde edebilecekleriniz var. Bunlar sayesinde, görüntünüzü değiştirme şansınız var. Bu sayede, tamamen kişisel bir Sargon'unuz olabilir. Zaten, zaman mekan konuları iyice karışınca, bir aşamada kafanız karışabilir. Ancak, sizin Sargon'unuz, size özel, sorun yok.

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown Athra güçleri

Unutmadan, Athra güçlerinden de bahsetmek şart. Prince of Persia The Lost Crown inceleme yazımın başlarında söylemiştim bunu ama sonradan dalıp gittim. Athra güçleri, Prince of Persia The Lost Crown’da Sargon’un kullanabileceği özel yeteneklerdir. Athra, her canlı varlıkta yanan kutsal bir enerjidir. Sargon, bu enerjiyi düşmanlara saldırmak veya sağlık yenilemek için kullanabilir. Athra göstergesi, Sargon’un düşmanları yendiğinde veya savunması kırdığında artar. Tabii, amuletler sayesinde başka şekillerde de artar. Sargon, bir seferde iki Athra gücü donatabilir ve bunları Athra barı tamamen dolduğunda serbest bırakabilir. Athra güçleri, saldırı, savunma veya farklı özelliklere sahiptir. Yetenekleri tek tek anlatıp sürprizini kaçırmayacağım. Sargon, yeni Athra güçleri kazanmak için macera boyunca bir Wak-Wak Ağacı'na (evet, Wak-Wak) gitmesi gerekir. Oyunda toplam 10 Athra gücü vardır.

Bir de, zaman güçlerimiz var. Bunlar, Simurgh'un tüylerini topladıkça açılıyor. Bu kısımda spoiler var. Bu güçler şunlardır:

  • Rush of the Simurgh: Sargon’un havada ileriye doğru anında koşmasını sağlar. Bu sayede engelleri aşabilir veya düşmanlara saldırabilir.
  • Shadow of the Simurgh: Sargon’un bir “gölge işareti” yerleştirmesine ve istediği zaman geri dönmesine olanak tanır. Bu sayede tehlikeli durumlardan kaçabilir veya saldırılarını planlayabilir.
  • Clairvoyance: Sargon’un başka bir boyuttan gelen unsurları (platformlar, çanlar) görmesine izin verir. Bu sayede gizli yolları bulur veya görünmez düşmanları görür.
  • Dimensional Claw: Sargon’un bir işaret oluşturup hareket etmesine ve sonra işarete geri dönmesine izin verir. Bu sayede hareketlerini ve saldırılarını saklar veya sonradan serbest bırakır.
  • Gravity Wings: Sargon’un havada zıplamasına veya yön değiştirmesine yardımcı olur. Bu sayede yüksek yerlere ulaşır veya büyük düşmanların üzerinden atlar.
  • Fabric of Time: Sargon’un uzaktaki unsurlara tutunup çekmesine imkan verir. Bu sayede havada ilerler veya havaya fırlatılan düşmanlara yaklaşır.

Yeteneklerle ilgili spoilerımız da burada bitiyor.

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown başka neler sunuyor?

Prince of Persia The Lost Crown inceleme yazımda değinmek istediğim birkaç şey daha var. Mesela, oyunda 9 tane yan görev vardır. Bu görevleri yaparak çeşitli ödüller kazanabilirsiniz. Örneğin, “The Moon Gatherer” adlı yan görevde, bir mahkumun ay parçalarını toplamasına yardım ederek bir amulet elde edebilirsiniz. Bazı duvarları kırarak gizli ve bazen de zorlu odalara ulaşabilirsiniz. Bu odaları bulmaya çalışın ve ödüllerini alın. Ayrıca, oyunda 9 tane gizemli sandık bulunmaktadır. Bu sandıkları açmak için belirli eylemler yapmanız gerekmektedir. Örneğin, siyah bir sunak üzerinde durarak bir ok atmak gibi. Bu sandıkları açarak yeni kıyafetler kazanabilirsiniz. Bir de, Sargon’un görünümünü değiştirmenizi sağlayan kostümler vardır. Bu kostümlerin bazıları gizemli sandıklarda, bazıları da özel olarak (Ön sipariş, Deluxe, Ubiconnect ödülü) verilmektedir. Kostümlerin, oynanışa bir etkisi yoktur.

Can barlarınızın sayısını yükseltmek için, keşif yaparken ve bulmaca çözerken elde edeceğiniz ödülleri kullanabilirsiniz. Soma Tree Petal isimli eşyadan 4 tane toplarsanız, can barınız 1 artar. Bir de, direkt olarak canınıza can ekleyen bazı savaşlar falan var. Bunlar da, direkt dörtlü Soma Tree Petal veriyor. Memory Shard sayesinde, o anda çözemediğiniz bulmacaları, daha sonra çözmek için işaretleyebilirsiniz. Bunu, ekran görüntüsü alıp haritaya ekleyerek yapıyorsunuz. Bir de, canınız azaldığında, canınızı dolduran iksirleriniz var. Bunu da, oyunda ilerledikçe artırabiliyor ve güçlendirebiliyorsunuz.

Silahlarınızı yükseltmek için Azure Damascus Ore toplamanız gerekmekte. Bunları da, yine keşif esnasında elde ediyorsunuz. Amuletleri geliştirmek için de Xerxes adındaki madeni paralar gerekli. Bunları elde ederken, elinizi ayağınızı titretecek bulmacalarla karşılaşacaksınız. Tecrübeyle sabit.

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown görüntü ve performans açısından nasıl?

Prince of Persia The Lost Crown, daha önce de dediğim gibi 2,5D bir oyun. Bir de, çizim tarzı sebebiyle ön yargılı yaklaşmanız mümkün. Zira, Prince of Persia The Lost Crown inceleme yazımdaki görsellerden de görebileceğiniz üzere, geliştirici ekip gerçekçiliğe odaklanmıyor. Fakat, kesinlikle akıcı animasyonlar ile oyunu oynadığımı söyleyebilirim. Ufak tefek pürüzlere denk geldim. Ancak, Ubisoft ekibi birkaç güncellemeyle çözecektir mevzuyu. Zaten, Day 1 güncellemesi ile birçok soruna el atarlar.

Bunun dışında, performans açısından büyük sıkıntılara denk gelmedim. Ama, tavsiyem SSD kullanmanız. Çünkü, HDD'deyken gerçekten menü geçişleri bile çok yavaş oluyor. Menü geçişlerinin yavaş olması gerçekten saçma geliyor. Oyunu oynarken, en aksiyonlu yerlerde bile en ufak FPS sarsılması yaşamayıp, menü sayfası değiştirirken kasmak gerçekten bir tık şova kaçıyor. Bir de, 1 görevde bug olmasına sebep oldu. Yani, en azından tahminim SSD'de olmamasından dolayı. SSD'ye taşıdığım halde çözülmedi, bu da muhtemelen tetikleyen elementlerin çoktan geçmesinden kaynaklı. Yine de, performans konusunda aklınızda soru işareti kalmaması için sistem gereksinimlerini paylaşayım.

Prince of Persia The Lost Crown sistem gereksinimleri (Minimum)

Oyunun minimum gereksinimleri şu şekilde:

  • İşletim Sistemi: Windows 10/11 (64 bit)
  • İşlemci: Intel Core i5-4460 3.4 GHz veya AMD Ryzen3 1200 3.1 GHz
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 950 (2 GB VRAM) veya AMD Radeon RX 5500 XT (4 GB VRAM)
  • RAM: 8 GB (Çift kanal kurulumu)
  • Depolama Alanı: 30 GB
  • DirectX Sürümü: DirectX 11

Prince of Persia The Lost Crown sistem gereksinimleri (Önerilen)

Ayrıca, önerilen sistem gereksinimleri de bu şekilde:

  • İşletim Sistemi: Windows 10/11 (64 bit)
  • İşlemci: Intel Core i7-6700 3.4 GHz veya AMD Ryzen5 1600 3.2 GHz
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB VRAM) veya AMD Radeon RX 5500 XT (8 GB VRAM)
  • RAM: 8 GB (Çift kanal kurulumu)
  • Depolama Alanı: 30 GB
  • DirectX Sürümü: DirectX 11

Prince of Persia The Lost Crown sistem gereksinimleri (Ultra)

Prince of Persia: The Lost Crown ultra ayarlar için başka sistem gereksinimlerini karşılamanız gerekecektir. Bu sistem gereksinimleri:

  • İşlemci: Intel Core i7-6700 3.4 GHz veya AMD Ryzen5 1600 3.2 GHz
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB VRAM) ya da AMD Radeon RX 5500 XT (8 GB VRAM)
  • RAM: 8 GB
  • DirectX: 11
  • İşletim Sistemi: Windows 10 / Windows 11 (64-bit)

Prince of Persia The Lost Crown inceleme

Prince of Persia The Lost Crown inceleme sonucu nedir?

Evet, o kadar anlattım anlattım, şimdi de sona geldik. Kesinlikle başta ön yargılı yaklaştım ve beklentim fazlasıyla düşüktü. Sonra, oynarken deli gibi sardığımı fark ettim. Bir anda, en sinir bozucu bulmacaları bile çözmek için saatlerimi harcarken buldum kendimi. Çünkü, bir savaşı kazandığınızda bile ödüllendirilmiş hissediyorsunuz. Bulmacalar da, hele de zorsa, başardığınız anda dünyanın en yetenekli oyuncusu sizmişsiniz gibi geliyor. Gerçi, bazı ödüller çok da ödüllendirici değil ama neyse. Duygusal tatmin diyelim.

Fiyatlandırmalar ve birçok detay konusunda, Prince of Persia The Lost Crown ile ilgili bir başka yazımızı kontrol etmenizi tavsiye ederim. Orada, fiyatları da paylaştık. Şimdi, bunu da konuya karıştırıp kafa karıştırmak istemiyorum. Sadece oyunun sunduklarından yola çıkacak olursam, olmayan beklentimi canlandırdı diyebilirim. Giderek daha çok bağladı ve bitirdiğimde, "Nasıl 32 saat oynadım ya?" diye kendime sorarken buldum kendimi. Ayrıca, 32 saatte sadece %89,21'de olduğumun da altını çizmek isterim. Bug sebebiyle çözemediğim bir görev ve bir de sandıklardan bir tanesinin bulmacası kaldı geriye.

Genel olarak fazlasıyla zevk aldığımın altını tekrardan çizmek isterim. Çerezlik değil, bayağı başına geçip saatlerce oynamalık bir oyun olmuş. Sargon'un hikayesi aşırı da ilgi çekici değil ve bir tık da tahmin edilebilir ancak o oynanış... Neyse, lafı daha fazla uzatmaya gerek yok. Özellikle Prince of Persia hayranlarının seveceğini düşündüğüm ve PoP serisine aşina değilseniz de şans vermenizi tavsiye edeceğim bir yapım. Şimdi, çözmem gereken bulmacaya kaçıyorum.

9
Prince of Persia The Lost Crown İnceleme Mükemmel

Her ne kadar ön yargılı başlamış olsam da, bir anda oyunun başından kalkamazken buldum kendimi. 32 saatten sonra bile, daha uzun olmasına karşı çıkmazdım.

Leadergamer EDİTÖRÜN
SEÇİMİ
Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.