Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 24.03.2023

Eskiden oyun yaratma alanına çok yüksek bir giriş engeli vardı. Piyasaya girmek ve kendi oyununuzu yayınlamak mı istiyorsunuz? Öyleyse, çok fazla zaman, para ve sofistike programlama yetenekleri gerekiyordu. AAA oyun stüdyosu devleri video oyunları yaratmak için gereken kaynakları sıkı bir şekilde kontrol ediyordu. Bu yüzden, bunu kendi başınıza yapmak neredeyse imkansızdı. Neyse ki, oyun üretim ortamı son zamanlarda büyük ölçüde değişti. Bir kullanıcı önceden programlama bilmiyorsa da sorun yok. Zira, oyun tasarım yazılımlarının erişilebilirliğinin artması sayesinde artık bu güce sahip. Bu kaynakların birçoğu ücretsiz. Bu sayede, oyun fikri olan herkes artık piyasaya girme şansına sahip. Bu makalede en iyi oyun yapma programları ile ilgili bilgi vereceğiz. Şimdi, dilerseniz en iyi 8 oyun yapma programı hakkında bilgi vereceğiz. Fakat önce birkaç soruya yanıt getirelim.

Oyun yapma programları nedir?

En iyi oyun yapma programları listesine geçeceğiz fakat nedir bu programlar? Bir video oyunu oluşturmak için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm araçlar oyun oluşturma yazılımına dahildir. Oyun yaratmanın, bilgisayar bilimleri, yaratıcı yazarlık ve grafik tasarım dahil. Ancak bunlarla sınırlı değil. Dahası, çok sayıda akademik alandan fikirleri entegre eden karmaşık bir süreç olduğunu unutmamak önemlidir. Tüm bunların üstesinden gelecek tek bir araç yoktur. Projenizin özelliklerine bağlı olarak tamamen yeni bir dizi oyun tasarım aracına ihtiyacınız olması muhtemel.

  • En popüler oyun yapma programı genel olarak şunları içerir:
  • Oyun tasarımı dokümantasyon araçları
  • Planlama ve proje yönetimi yazılımı
  • Dünya inşa etme ve hikaye anlatma araçları
  • 2D ve 3D oyun motorları
  • Karakter tasarım yazılımı
  • Modelleme ve animasyon araçları
  • Ses düzenleme yazılımı

 

Bu çok amaçlı araçların yanı sıra, her yıl artan sayıda oyun yapma araçları geliştirilmektedir. Etkileşimli bir grafik roman mı yapıyorsunuz? Şu anda, bunun için bir uygulama var. 2D bir JRPG oyunu mu yaratmak istiyorsunuz? Şimdi, bu konuda da iyi bir araç var. Oyununuz için sürükleyici ses efektleri mi üretmek istiyorsunuz? Kesinlikle, bunun için de bir program var. Bu yazı her oyun tasarım yazılımı seçeneğini kapsayamayacaktır. Ancak bu liste size en sık kullanılan programlar hakkında sağlam bir anlayış sağlayacaktır.

En iyi 8 oyun yapma programı

Oyun tasarımı uzmanlık seviyenize bağlı olarak, farklı bir yöntem daha uygun olacaktır. En az bir programlama dili hakkında önemli bir bilgiye sahip olmak gerekiyordu. Yoksa, sıfırdan bir oyun yapmayı hayal etmek bir zamanlar imkansızdı. Şimdi ise, bir kodsuz araç seçerek tek bir satır kod yazmadan bir oyun yapmak mümkün.

Şimdi, yeni başlayanlar için kullanıcı dostu çözümler önerdik. Dahası, deneyimli oyun yapımcıları için sofistike araçlar önerdik. Aşağıdaki listeyi inceleyerek projenize ve beceri setinize en uygun oyun tasarım yazılımını seçmeniz mümkün. Şimdi, sizlere en iyi oyun yapma programları listesini paylaşalım.

  1. Nuclino
  2. Construct 3
  3. GameMaker Studio 2
  4. RPG Maker
  5. Godot
  6. Unity
  7. Unreal Engine
  8. ZBrush

 

En iyi 8 oyun yapma programı detayları

Önce, sizlere bu en iyi oyun yapma programları ile ilgili bilgi verdik. Sırada ise, bu en iyi 8 oyun yapma programı ile ilgili detayları paylaşmak var. Dilerseniz, lafı daha fazla uzatmadan, şu anda burada toplanma sebebimizin detaylarına geçelim.

Nuclino

En iyi oyun yapma programları listemizin başında Nuclino var. Dünya inşası, proje planı ve oyun tasarımı dokümantasyonu için Nuclino idealdir. Varlıklarınızı düzenlemek ve tüm oyun oluşturma sürecini yönetmek için mükemmel bir araç. Nuclino ile gerçek zamanlı olarak uzun biçimli belgeler oluşturabilirsiniz. Dahası, bunları çeşitli şekillerde düzenleyebilirsiniz.

Oyun tasarım belgelerinizi düzenlemek ve üzerinde birlikte çalışmak için iç içe geçmiş liste görünümünü kullanın. Kanban panosu görünümü sprintleri planlamak için mükemmeldir. Oyun tasarım varlıklarının uzun listeleri tablo ile hızlı bir şekilde sıralanması ve filtrelenmesi mümkündür. Bir wiki'de olduğu gibi, grafik çeşitli konular ve kaynaklar arasındaki bağlantıları görmenizi sağlar.

Nuclino, her değişikliğin otomatik olarak sürüm geçmişine kaydedilmesiyle tüm içerik üzerinde gerçek zamanlı işbirliğine olanak tanır. Geri bildirim paylaşmak ve eşzamansız iletişim kurmak mı istiyorsunuz? Öyleyse, yorumlar ve bahsedenler ile her kararın bağlamını korumak mümkündür. Medya varlıkları canlı interaktif önizlemeler olarak anında eklenebildiği için tüm materyallerde tutarlılığı korumak kolaydır.

Construct 3

En iyi oyun yapma programları listemizin 2. sırasında Construct 3 var. Construct 3, basit 2D oyunlar oluşturmak için kullanımı kolay bir oyun tasarım aracıdır. Başlıca avantajı, kullanımının oldukça basit olmasıdır. Bu da onu en temel haliyle 2D oyunlar oluşturmak için mevcut en iyi araçlardan biri haline getirir.

Construct 3'ü kullanmak için kodlama bilgisine veya programlama becerilerine gerek yoktur. Ancak daha derine inmek isterseniz JavaScript ile de kodlama yapabilirsiniz. Programı çevrimdışı olarak kullanılabilirsiniz. Dahası, doğrudan tarayıcınızda çalıştığı için yüklenmesi gerekmez. Ayrıca, öğrenme ve gelişime yardımcı olmak için çok sayıda ders ve materyal sağlar.

Construct 3 hızlı prototipleme için mükemmel bir araç olacaktır. Çünkü fikrinizin oynayabileceğiniz bir versiyonunu yapmayı basit ve hızlı hale getirir. Bununla birlikte, istediğiniz kadar karmaşık ve uzun süren eksiksiz oyunlar tasarlamak için de kullanabilirsiniz. Bitmiş oyunu kolayca dışa aktarılabilirsiniz. Dahası, PC, Android, iOS ve daha fazlası gibi çok sayıda işletim sistemine dağıtabilirsiniz.

GameMaker Studio 2

Çok sevilen bir başka kodsuz oyun tasarım programı da hem amatör hem de uzman oyun yaratıcıları için uygun olan GameMaker Studio 2'dir. Yeni başlayan oyun tasarımcıları için harika bir yazılımdır. Ancak deneyimli oyun tasarımcıları bile oyunların ne kadar hızlı prototiplenebileceğini takdir edebilirler.

2D oyunlar oluşturmak için en iyi platformlardan biri olan GameMaker, 3D oyunlar için de sağlam bir platformdur. Kodlama, ses, mantık, seviye tasarımı ve derleme araçları ile oyun tasarımına tam bir yığın yaklaşımı sunar.

GameMaker'daki kullanımı kolay görsel komut dosyası arayüzü, bilgisayar dillerini öğrenmeyi göz korkutucu bulanlara da hitap edecektir. İstediğiniz oyunu yaratmak için, geniş yerleşik kütüphanesinden eylemleri ve olayları seçmeniz yeterlidir. Biraz programlama deneyiminiz mi var? Bu size yardımcı olacak ve daha fazla ayar ekleme olanağı sağlayacaktır.

GameMaker'ın ticari sürümleri Windows, Mac, HTML5, iOS, Android ve diğer platformlara tam dışa aktarım sağlarken, ücretsiz sürümü oyununuzu yalnızca filigranla Windows'ta yayınlamanıza izin verir.

RPG Maker

En iyi oyun yapma programları listemizin bir parçası da, RPG Maker. Kodlama bilgisi az olanlar ya da hiç olmayanlar için uygun olan bir  oyun tasarım programıdır. Bu uygulama, Construct 3 ve GameMaker Studio 2'ye benzer şekilde tek bir satır kod yazmadan istediğiniz oyunu oluşturmanızı sağlar. Aracın basit sürükle-bırak editörü ile sahne ve savaştan ara sahnelere ve diyaloglara kadar her şeyi tasarlayabilirsiniz.

Corpse Party ve Rakuen gibi oyunlar, özellikle retro JRPG tarzı macera oyunları oluşturmak için tasarlanan RPG Maker kullanılarak başarıyla oluşturulmuştur. Windows, Mac, iOS, Android ve daha fazlasında oyun yayınlamak için kullanabilirsiniz.

Godot

MIT lisansı altında tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı olduğu göz önüne alındığında, Godot yeni başlayan herkes için harika bir video oyun motorudur. Godot, mevcut en acemi dostu oyun tasarım araçlarından biridir. Ancak küçük bir öğrenme eğrisi vardır.

Eğer 2D bir oyun yaratmak istiyorsanız Godot harika bir seçenektir. Aynı zamanda saygın bir 3D motoru da vardır. Ancak karmaşık bir 3D oyun oluşturmak istiyorsanız, daha iyi performans gösterdikleri için bunun yerine Unity veya Unreal Engine'i seçebilirsiniz.

Godot açık kaynak kodludur. Bu nedenle yeterli C++ bilgisine sahipseniz, projeniz için özelleştirebilirsiniz. Ayrıca, projenizi optimize edebilirsiniz. Godot'un Linux üzerinde yerel olarak çalışabilmesi, Unity gibi diğer sevilen oyun motorlarına göre bir başka avantajdır.

Unity

En iyi oyun yapma programları listemizde kesinlikle olması gereken bir programa geldik. Şu anda mevcut olan en popüler oyun yaratma yazılım programlarından biri Unity. Valheim, Among Us, Cities: Skylines, Escape From Tarcov, Assassin's Creed: Identity  gibi oyunları duymuşsunuzdur. Bunlar ve ünlü oyunların birçoğu, Unity sayesinde bizlerle buluştu. Özellikle bağımsız oyun geliştiricileri ve tasarımcıları Unity'ye bayılıyor.

Unity ile Windows, Mac, iOS, Android, Oculus Rift, Steam VR, PS4, Wii U, Switch ve daha fazlası dahil olmak üzere neredeyse her platform için 2D ve 3D oyunlar geliştirebilirsiniz. Unity, bu listedeki diğer bazı programların aksine kodlama bilgisi gerektiriyor. Programlama deneyiminiz yoksa endişelenmeyin; Unity çok çeşitli eğitimler ve öğretim materyalleri sunar.

Ekipler ve stüdyolar için abonelik planları var. Bunun için kullanıcı başına aylık 40 dolardan başlıyor. Ayrıca, solo oyun yapmak istiyorsanız da Unity'yi kullanabilirsiniz. Dahası, oyunlarından ücretsiz olarak para kazanabilirsiniz. Tabii, oyun geliriniz yıllık 100.000 doların altında olması kesinlikle şart.

Unreal Engine

Bir başka en iyi oyun yapma programları listemizin önemli parçasına daha geldik. Önde gelen AAA oyun stüdyoları Unreal Engine üzerinde oyun geliştirmeyi tercih ediyor. Epic Games imzasıyla geliyor. Unreal Tournament, BioShock, Dishonored, Borderlands ve Fortnite gibi ünlü oyunların da arkasında. Unreal Engine'in, efsane derecede gerçekçi görüntüler göstermesini sağlayan son teknoloji, sofistike özellikleri var. Unity'ye benzer şekilde, çalışmalarınızı masaüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, mobil cihazlar ve sanal gerçeklik sistemleri dahil olmak üzere çeşitli platformlara aktarmayı kolaylaştırır.

Unreal Engine aynı zamanda çok dik bir öğrenme eğrisine sahiptir. Unreal topluluğu çok sayıda araca sahip olsa da, deneyimli, yetenekli oyun geliştiricileri ve tasarımcılar bu aracı kullanmalıdır. Oyununuzdan para kazandığınızda ve 1.000.000 $ brüt gelire ulaştığınızda, Unreal Engine'in kullanımı ücretsizdir ve yalnızca %5 telif ücreti alır.

ZBrush

Üç boyutlu modelleme, dokulandırma ve boyama, hepsi bir arada bir dijital heykel programı olan ZBrush'a dahildir. Başta Epic Games ve Electronic Arts olmak üzere birçok AAA stüdyosu, bu programı son derece karmaşık karakter modelleri oluşturmak için harika bir yol olarak kullanıyor.

Oldukça dik öğrenme eğrisi ve yüksek aylık ücret, dezavantajlarından bazılarıdır. Bütçeniz kısıtlıysa ve daha makul fiyatlı bir şey arıyorsanız Blender sizin için daha iyi bir seçim olacaktır. Mevcut en iyi açık kaynaklı 3D modelleme programları arasındadır ve tamamen ücretsizdir. Ayrıca modelleme, animasyon, işleme, birleştirme ve hareket izleme gibi birçok 3D iş akışını destekler. Dahası, gerçekten çok güçlüdür.

En iyi oyun yapma programları arasından hangisini seçmeliyim?

Günümüzde, oyun yapma programları söz konusu olduğunda oyun tasarımcıları için pek çok seçenek mevcuttur. Elbette, bu liste hiçbir şekilde eksiksiz değildir. Dikkate alınması gereken diğer cihazlar şunlardır:

  • GDevelop
  • CryEngine
  • Amazon Lumberyard
  • FMOD
  • Daz Studio

 

Ekibiniz, oyun tasarım projesinin bir parçası olarak çok amaçlı dijital oyun yapma programları da arayacaktır. Oyununuz için bir web sitesi kurmak için bir platforma ihtiyacınız olacak. Dahası, projenizi tanıtmak için bir dizi pazarlama ve sosyal medya aracına lazım olacak. Ayrıca, referanslar için çevrim içi stok görsel kütüphaneleri de şart. Sonra, oyununuz için yüksek kaliteli görseller, fragmanlar ve tanıtımlar oluşturmak için uygun resim ve video düzenleme yazılımlarına da ihtiyacınız olması muhtemel. Her oyun tasarım projesi farklıdır. Bu nedenle oyununuzun ilk konseptten tamamlanmasına kadar başarılı bir şekilde ilerlemesi için özel bir araç setine ihtiyacınız olacaktır.

Sonuç olarak, ister büyük bir şirket olun ister az uzmanlığa sahip yalnız bir oyun tasarımcısı, oyun yaratmanın her zamankinden daha kolay hale geldiği açıktır. Bunun nedeni, her yıl daha fazla ve daha kolay ulaşacağınız oyun yapma programı çıkmasıdır.

En iyi oyun yapma programları dışında ne önerirsiniz?

Diyelim ki, en iyi oyun yapma programları için ilham kaynağı arıyorsunuz. Öyleyse, sizleri En iyi oyunlar 2022 rehber yazımızla tanıştıralım. Ayrıca, bu yazımızda bir sürü tavsiye de yer alıyor. Yani, sadece ilham için kullanmanıza gerek yok. Dahası, film tavsiyesi arıyorsanız, DC filmleri izleme sırası gibi bir sürü listemiz de mevcut. Tabii, sitemiz üzerinde anlam ile alakalı yazılar arıyor da olmanız mümkün. Bu yüzden, örnek olarak Clutch ne demek gibi yazılarımız da var. Bu şekilde de, oyun yapma programı ile ilgili olan yazımızı sonlandıralım. Umarız ki, faydalı olmuştur.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.