Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 03.12.2017

Günümüzün en çok para kazandıran sistemlerinden bir tanesi olan mikro ödemeler, birçok devlet tarafından kumar olarak görünüyor. Çünkü kendini kontrol edemeyen veya koleksiyon bağımlısı olan insanlar, video oyunlarındaki mikro ödemeleri kullanarak, o bağımlılık ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Mesela, belki sizin için Call of Duty: WWII içerisindeki koleksiyonları açmak önemli bir şey olmayabilir ama dünya üzerinde bazı insanlar var ki, o koleksiyonları açmazlarsa rahat edemiyorlar. Koleksiyonlar da en rahat ve en hızlı şekilde, mikro ödemeler ile açılıyor. Fakat koleksiyonlara veya bu gibi ögelere takıntılı olan her insan, mikro ödemeye de bağımlı değildir. Mesela, ben de bu tip koleksiyonlara bağımlı bir insanım ama bugüne kadar video oyunlarında hiç mikro ödemeye para vermedim.

Her neyse, bugünkü konumuz ben değilim. Konumuz, 19 yaşında ve kumara bağımlı olan bir insan hakkında. Bu insan, kendisinin video oyunu kumarı bağımlısı olduğunu söylüyor, biz de bu yüzden kendisine öyle diyeceğiz, yanlış anlaşılmasın. Her neyse, Reddit üzerinde Kensgold ismine sahip olan bu oyuncu, Kotaku cephesine yaptığı açıklamalarda, 3 senede tam 13 bin doları mikro ödemelere harcadığını belirtti.

Mikro ödemelere 10 bin dolar harcayan, 19 yaşındaki oyuncu ile tanıştınız mı?

Açıklamalara göre Kensgold, bu 13 bin doları Counter-Strike: Global Offensive, Smite ve The Hobbit: Kindoms of Middle-earth gibi oyunlarda harcadı. Fakat kendisi bu açıklamaları, insanlara mikro ödemeleri iyi göstermek için yapmıyor. Kişinin açıklamalarına göre, bu tip sistemler dünya üzerindeki birçok insanın hayatını karartabiliyor. Çünkü dünya üzerindeki herkes bu tip şeylere sağlıklı bakamayabiliyor. Kensgold da bunu herkese daha rahat gösterebilmek adına, kendi başından geçen olayları anlatıyor zaten.

Kotaku'nun yazısına göre Kensgold, bu tip mikro ödemelerin tuzağına 13 yaşındayken düştü. Clash of Clans benzeri bir şehir kurma oyununda 30 Dolar harcayarak mikro ödemeler ile tanıştığını belirten Kensgold, ardından da 2013 senesinde The Hobbit: Kingdoms of Middle-earth oynamaya başladığını belirtti. The Hobbit: Kingdoms of Middle-earth zaten mikro ödemeleri ile kötü şöhrete sahip olmuş bir video oyunu idi. Kensgold bu oyundaki sıralama listelerinde yukarı sıralarda kalmak için binlerce dolar harcadığını, hatta klan arkadaşlarına da yüzlerce dolar gönderdiğini söyledi. Çünkü klanı da sıralamalarda yüksekte idi.

Takvimler 2015 senesini gösterdiğinde Clash of Kings, Age of Warring Empire ve The Hobbit: Kingdoms of Middle-earth oyunlarına toplamda 4,116 dolar harcadığını belirten Kensgold, o zamanlarda hem okuyup, hem de ayda 600 dolara çalıştığını belirtti. Tabii kendisinin kazandığı bu 600 doların neredeyse tamamı mikro ödemelere gidiyordu çünkü kendisinin parayı harcayacak başka hiçbir yeri yoktu. Zaten Kensgold, büyük annesi ve babası ile kalıyordu. Tabii bir süre sonra kendisinin ailesi bu durumu fark edince bilgisayarı ve interneti yasakladı ama Kensgold, aynı işlere mobil platformundan devam etti.

Mikro ödemelere 10 bin dolar harcayan, 19 yaşındaki oyuncu ile tanıştınız mı?

Bir süre sonra ikinci bir işe de giren Reddit kullanıcısı, 2015 sonunda mikro ödemelere toplamda 10 bin dolar civarında harcama yaptığını söyledi. 2015 senesinden sonra kendisine bir oyun bilgisayarı alarak Smite ve Counter-Strike: Global Offensive oynamaya başladığını belirten 19 yaşındaki oyuncu, bu oyunlarda da kozmetik ögelere binlerce dolar harcadığını belirtti. Tabii yazımızda bahsettiğimiz tüm şeyler özenilecek şeyler değil. Kensgold da bunun kötü bir şey olduğuna 2017 senesinin başında karar verdi ve terapi almaya başladı. Artık Kensgold, mikro ödemelere binlerce dolar para harcamıyor ve o tip mikro ödeme temelli video oyunlarını da tamamen bıraktı.

Peki, Kensgold neden tüm bunlardan bahsetti? Çünkü mikro ödeme konuları şu sıralar oldukça popülerdi ve kendisi de hikayesini paylaşmak istedi. Şu an büyük dağıtımcılar ile binlerce oyuncu arasında mikro ödemeler için kavga olsa da, bazen durumlar sadece kavgadan daha ilerisine gidebiliyor. Çünkü bu tip mikro ödeme kullanımı, bazı insanların içerisindeki kumar bağımlılığını dışarıya çıkartabiliyor veya hiç yoktan bir bağımlılık oluşturabiliyor.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.