Cidden uzun bir süredir büyük bir heyecanla beklediğim bir yapım olan Marvel's Avengers, en sonunda oyuncularla buluştu bildiğiniz gibi. Marvel's Avengers inceleme için sabırsızlandığım birkaç yapımdan biri olarak gösterilebilir net bir şekilde. Fakat, beklentilerimi karşıladı mı, karşılamadı mı, bundan henüz bahsetmeyeceğim. Öncelikle, oyunun neler sunduğunu olabildiğince anlatıp, sonrasında da fikirlerimden bahsedeceğim. Tabii, araya da 3-5 fikir sıkıştırırsam çok da şey etmeyin.
Marvel's Avengers nasıl bir hikayeye sahip?
A-Day'de, Avengers ekibinin 5 üyesi olan Captain America, Iron Man, Thor, Black Widow ve Hulk, 2. merkezlerini kutluyor. Fakat, Taskmaster tarafından bu kutlama bölünüyor. Taskmaster tarafından yapılan saldırının sonucu olarak Captain America hayatını kaybediyor. Dahası da, Terrigen Crystal'in hasar alması sonucu, Terrigen Mist oluşuyor ve bu da, insanları, Inhuman hale getiriyor. Bu durumdan suçlanan Avengers ekibi de böylelikle dağılıyor.
Bu olaylardan 5 yıl sonra da, A.I.M diye bir organizasyon, bu kahramanların yerini alıyor. Henüz genç bir Inhuman olan Kamala Khan, Captain America'nın ölümü ile ilgili bir video izliyor. Daha sonrasında ise Tiny Dancer adındaki Resistance üyesi, Kamala Khan ile iletişime geçiyor. Tiny Dancer ile Heroes Park'ta buluşmak için gittiğinde ise yakalanıyor ve A.I.M'in aslında iyi bir organizasyon olduğu anlatılıyor. Tabii, oradan topukluyor bizim Kamala Khan ve Utah'a giderek Resistance'ı bulmaya çalışıyor. Olaylar da buradan sonra gelişmeye başlıyor.
Oynanış olarak ne sunuyor?
Oynanış kısmı gerçekten çok geniş denilebilir. Çünkü, oyunda yer alan her karakter, bambaşka bir tecrübe sunuyor oyunculara. Her ne kadar, oyunun başında bizlere Kamala Khan verilip de bir süre onunla oynatılsa da, aslında ana karakter olarak söyleyebileceğim spesifik bir isim yok diyebilirim. Çünkü, yer yer her karakteri kullanıyorsunuz. Bazılarını uzun süre, bazılarını kısa süre. Açıkçası, bir yanım her ne kadar karakterleri tek tek anlatma taraftarı olsa da, bir diğer yanım gerçekten çok korkuyor o işe kolları sıvamaktan.
Bu karakterlerden uzun uzun bahsedersem, muhtemelen Marvel's Avengers inceleme yazısını bir Marvel's Avengers rehber yazısına çevirmiş olurum. O yüzden direkt diğer detaylardan bahsedelim. Marvel's Avengers oynayıp bitirmek istiyorsanız, ana hikaye 10 saat civarı falan sürüyor. O kadar bile sürmüyor hatta. Zaten oyun, ana hikaye ile birlikte bitmiyor da. Oyunun asıl olayı çok oyunculu modlar.
Sırf çok oyunculu modları ile oyunu ilerletmek isteyen geliştirici ekip, bana soracak olursanız büyük bir hata etmiş. Her ne kadar bu yaklaşık 10 saatlik ana hikaye oynanışını beğenmiş olsam da, çok oyunculu modları seven biri değilim. Ben bu oyunu beklerken, kesinlikle ama kesinlikle oyunun bana o çizgi roman atmosferini yaşatmasını hayal ederek beklemiştim. Öyle de oldu. Özellikle ana hikayeyi oynarken bunu buram buram hissettim fakat zorlama birkaç özellik benim canımı biraz sıkmadı değil.
Oynanış konusunda canını sıkan noktalardan bahseder misin?
Şimdi, yıllardır Electronic Arts ekibinin yapmış olduğu bir hata gözüme çarptı. O da, mikro ödemeler. Karakterinize birtakım ekstra görsellik katmak istiyorsanız, bu mikro ödemelerden ağzınızın payını almanız gerekebilir. Fakat şart da değil tabii. En azından kozmetik olarak sınırlandırılmış olması güzel bir artı benim açımdan. Yani, en azından şimdiye kadar gördüğüm kadarıyla kozmetiklerden ibaret. Onlar da çok önemli değil fakat o kadar parayı verdikten sonra insan kendisi açamayınca da... Ne bileyim?
Bir başka sorun olarak gördüğüm şey ise, oyunun zorlama olarak uzatılması oldu. Yani, kanımca böyle. Açıkçası, her ne kadar hikaye gayet güzel ilerliyor olsa da, bir tık daha uzun bir şeyler beklerdim. Çünkü, oyunu bitirdiğinizde yeteneklerin sadece bir kısmını kullanabilmiş oluyorsunuz. Dahası da, karakterlere tam anlamıyla alışamıyorsunuz. 6 karakter olmasının kötü yanı da tam olarak bu zaten.
Bir başka pek de hoş karşılamadığım nokta da, RPG sistemi. Ya, neden süper kahramanken eşya kovalıyoruz ki? Buna gerçekten hiç anlam veremedim. Koskoca Hulk'sın ve daha da güçlenmek için eşyalara ihtiyacın var. Bir de, bu eşyaların alt özellikleri var ama dürüst olmam gerekirse çok da bir şey fark ettirmiyorlar. Sadece bir şeylere karşı savunmanız veya gücünüz falan oluyor. Çok de şey değil yani. Bir tık daha dikkatli oynayınca zerre ihtiyaç olmuyor.
Marvel's Avengers hakkında başka neler diyebilirsin?
Marvel's Avengers inceleme yazımın sonlarına ilerlemeden önce değinmek istediğim birkaç şey daha var. Kozmetikler kısmı. Hayranı olduğunuz karakterinizi nasıl görmek isterseniz öyle değiştirebiliyorsunuz. Söylerken basit gibi gelse de aslında çok hoş. Yani, tam olarak dilediğiniz gibi demeyeyim de, dilediğiniz versiyonu diyeyim. Fakat, tabii birtakım kozmetik ürünlerinin ücretli olduğunu da aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Kozmetik demişken, bitirici vuruşlardan da bahsetmek istiyorum. Çok havalılar ya. Gerçekten çok düşüyorum bunlara. Vurduğun yerden ses getirme hissiyatı aşırı iyi. Fakat onlar da tabii kozmetik olayına girebiliyor, bilin diye söylüyorum. Kostümleri, emote özelliklerini, bitirici vuruşları ve isim tabelalarını değiştirebiliyorsunuz. Bunlar hep kozmetik. Hep para. Mis.
Oynanış konusunda değinmek istediğim bir başka nokta da, bir yerden sonra tekrarlıyor hissiyatı vermesi. Bütün işimiz gücümüz kötü adamları pataklamak ama sadece pataklamak gibi geliyor. Başlarda inanılmaz zevkli fakat bir yerden sonra hep aynı şey. Bilemedim. Belki de ben sıkıcıyımdır?
Marvel's Avengers performans olarak nasıl?
Dürüst olayım, bence başarılı. Tamam, kabul, sistem olarak bir tık iyi bir sisteme sahip olabilirim ama öyle FPS düşmesi cart curt olmadı hiç. Kafama göre aka aka oynadım ve hatta bunu yayında yaptım. Bana akıcı geldi. Hemen aşağıda Marvel's Avengers sistem gereksinimleri listelerini ve kullanmakta olduğum PC'yi bırakayım, kendinize göre yorumlayın.
Marvel's Avengers sistem gereksinimleri (MİNİMUM):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
- İşlemci: i3-4160 ya da AMD eşdeğeri
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GTX 950 ya da AMD 270 (En az 2GB VRAM)
- DirectX: Sürüm 12
- Depolama: 75 GB kullanılabilir alan
Marvel's Avengers sistem gereksinimleri (ÖNERİLEN):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
- İşlemci: Intel Core i7 4770K, 3.4 Ghz ya da AMD Ryzen 5 1600, 3.2 Ghz
- Bellek: 16 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1060 6GB ya da AMD Radeon RX 480, 8GB
- DirectX: Sürüm 12
- Depolama: 110 GB kullanılabilir alan
Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:
- İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
- CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
- GPU: Asus Turbo 1080 Ti
- RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
- Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
- SSD: Samsung Evo 970 250GB
- Monitör: AOC AG273QCX
Marvel's Avengers inceleme sonucu nedir?
Marvel's Avengers inceleme sonucu kısmına geldik en sonunda. Açıkçasını sorarsanız, bence çok ama çok iyi bir fırsatı yeterince iyi değerlendirememişler. Çünkü, gerçekten çok ama çok iyi olabilirdi bu yapım. Zaten oyuncu kitlesi dört gözle bekliyordu kendisini. Ben de bunlardan biriydim. Pişman oldum mu oynarken? Yok. Fakat dahasını da istemedim değil. Kanımca, oyunun uzun vadeli olması için atılmış olan stratejik hatalardan dolayı böyle, yoksa sorun olacağını sanmıyorum. Eğer bir Marvel hayranıysanız bence kaçırmayın, bir şekilde oynayın çünkü ana hikaye gerçekten güzel ama değilseniz, indirim falan yakaladığınızda alıp oynayabilirsiniz.