Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 26.10.2022

Her ne kadar oyunun çok oyunculu moduna bakamamış olsam da, Call of Duty Modern Warfare 2 ile olan maceramı tamamlamayı başardım. Yani, başardım diyorum çünkü özellikle son görevlerde can çekiştim. Tabii, Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazısı boyunca bunlardan detaylıca bahsedeceğim. Şimdi şikayet etmeye başlayıp yanlış bir izlenim uyandırmak istemem. Bu yüzden, bir an önce detaylara geçelim ki derdimi anlatayım.

Şimdi, direkt olarak konuya dalmayacağım elbette. Sonuçta, oyundan bahsederken, başlık başlık ayırmak daha iyi olacaktır. Çünkü, hangi konuda nasıl bir tecrübe edindiğim ile ilgili bilgi vermek çok daha faydalı olur. Şu anda bahsedeceğim ilk başlık, oynanış konusu olacak. Sonrasında da, hikaye, görselliği, sesleri ve optimizasyonu ile ilgili yorumlarımı dile getireceğim. Tabii, en son da sonuç olarak fikrimi paylaşacağım. Öyleyse, oynanış ile başlayalım.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme: Oynanış

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazımın oynanışından bahsetmeden önce, en son oynamış olduğum Call of Duty serisi oyununun, Call of Duty Black Ops 4 olduğunun altını çizeyim. Yani, uzun süredir Call of Duty oynamıyorum. Bu yüzden, bana güzel ve farklı gelen şeyler, çok da yeni olmayabilir. Bunu göz önünde bulundurmanızı rica ederim.

Oynanış açısından, kesinlikle bana renkli geldi. Renkli derken, farklı farklı şeyler yapmaktan bahsediyorum. Konvoyda araçtan araca zıplamak ve bunu yaparken düşmanlarla, tuzaklarla başa çıkmak dahi çok hoş geldi. Fakat, tabii ki gereksiz ve garip gelen yerler de vardı. Buna bir örnek olarak, oyundaki craft olarak da bildiğimiz zanaatkarlık sistemini gösterebilirim.

Önce, hoşuma giden renklerden söz etmek isterim. Bunu düşününce, ilk aklıma gelen şey, konvoy görevi oluyor. Konvoy görevinde, araçtan araca atlıyor ve o aracı ele geçiriyoruz. Ele geçirdiğimiz araçla, düşman askerlerini öldürüyoruz. Tabii, bir yandan da, aracın canına dikkat etmemiz gerekiyor. Hatta, aracı sürerken yola da fazlasıyla dikkat etmemiz şart. Zira, bir anda mayına basıp patlamanız mümkün.

Her ne kadar kompleks ve çok yorucu gibi görünse de, aslında gerçekten hiç de yorucu gelmedi. Hatta, atmosfere kendimi kaptırdığım en güzel bölümlerden bir tanesiydi. Dahası, her şeyimizi kaybettiğimiz bir bölüm de var. Bu bölümde, katliam yapılıyor ve biz, yarı sakat, yarı ayakta bir şekilde, düşmanları aşıp Ghost'a ulaşmaya çalışıyoruz. Şimdi, "Aman, ne kadar da farklı(!)." diyebilirsiniz. Fakat, bu bölümü oynarken, cidden korktuğum anlar oldu. Atmosfer beni tutup içine çekmeyi çok iyi başardı. Karanlık sokaklar, yerle bir olmuş evler, can sıkan sahneler... Bütün hepsi birleşince de, gerçekten kendinizi kaptırıyorsunuz, istemsizce.

Oynanış konusunda başka ne diyebilirsin?

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazımda bahsetmek istediğim bir başka şey de açık dünya gibi hissettiren bir bölüm. Zira, bu bölümde, her ne kadar açık dünyadaymışsınız hissi alsanız da, değilsiniz. Fakat, oyun ortamı o kadar iyi veriyor ki, gerçekten açık dünyada takılıyor gibi hissediyorsunuz. Düşmanlardan saklanmalı, bir yerlere ulaşmalı ve o yerleri temizlemeniz gerekiyor. Spoiler verip oyunun tadını kaçırmak istemediğim için nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Ama, sizi oyunda böyle bir bölümün beklediğini belirteyim. Ayrıca, bir de çok beğendiğim bir gemi bölümü var. Zira, üstünüze konteynır ve kutu gelirken düşmanlarla çatışma fikri gayet tatlı.

Tabii, oyunu oynarken her şey çok çekici gelmedi. Mesela, bu craft sistemi. Açıkçası, gerçekten çok gereksiz hissettirdi. Gerçekçiliğe zarar vermiş mi? Hayır ama gereği de yok. Çünkü, ilk craft ile uğraştığımız bölümde olmasa da, oyunun en sonunda başımıza gelmesi, çok büyük sıkıntı oldu. Bir yandan üstüme gelen düşmanları takip etmem gerekirken, diğer bir yandan malzeme kovalamam gerekiyordu. Dahası, bunu yapmadan önce de, bir şeyleri etkisiz hale getirmek için yırtınıyordum.

Şimdi, altını çizmek istediğim bir başka beğenmediğim nokta daha var. Fakat, bunu direkt açık ve net anlatacağım. Bu yüzden, bu paragrafı okumadan geçmek isterseniz, anlayışla karşılarım. Sondan bir önceki bölümde, tank ile savaşıyoruz. Etraftan bulduğumuz C4 bombaları, bu tanka fırlatıp patlatmamız gerekiyor. Yanlış saymadıysam, 4 patlamada pert oluyor. Fakat, bu 4 taneyi yapana kadar işkence görüyorsunuz. Zira, o anda savaşmanız gereken şey, sadece tank değil. Aynı zamanda, askerler de üstünüze geliyor. Dahası, zırhlılar. Zırhlı askerler, gerçekten birer mermi süngeri.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazımda altını çizmek istediğim bir kötü şey daha var. Bunun, daha çok oynanışla alakalı olduğunu düşündüğüm için burada belirteceğim. İnternetiniz kesilince oyun kapanıyor. Oyunun sonuna gelmişim, 1 düşmanı devirmişim, diğer düşman için elimde bıçağım var ama o esnada internetim gidip geldiği için oyundan attı. Diyeceklerim bu kadar, teşekkürler.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme: Hikaye

Hikaye konusunda çok da büyük bir şeyler beklememenizi tavsiye ederim. Zira, hikaye açısından beni şaşırtan bir nokta olmadı. Sadece, atmosferin beni içine çekebilmesi sayesinde, yer yer öfkelendim, yer yer gaza geldim. Hikayeye göre, 3 tane roket yanlış ellere düşüyor. Biz de, bu roketlerin peşindeyiz. Bunu yaparken, Meksika, Amerika, denizler, okyanuslar, çöller, ormanlar takılıyoruz. Bir ara, birileri sırtımızdan bıçaklıyor falan. Yani, hikaye açısından, "Ya, öyle bir plot twist oldu ki, canımdan can gitti." diyebileceğim bir şey kesinlikle olmadı, üzgünüm.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazım için hikayeyi bir toparlayayım. 141 Timi, gerçekten artık bildiğimiz, alıştığımız bir ekip. Küresel çapta çatışmaların ortasında, yine bu ekip var. Activision ekibinin de altını çizdiği üzere, "Küçük çaplı ancak yüksek riskli sızma operasyonlarından son derece gizli görevlere kadar birçok harekâtta arkadaşlarınla birlikte kendini savaşın içinde hisset." denilebilir. Gerçekten, o savaşın bir parçası olmayı başarıyoruz. Ayrıca, silah yelpazesi cidden çok iyi. 7-8 saat civarı bir sürede, hikayeyi bitirmeniz mümkün. Bu süre boyunca, deneyebileceğiniz bir sürü silah da var.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme: Görsellik

Görsellik açısından, kesinlikle ama kesinlikle çok iyi bir iş başarılmış. Zaten, internet üzerinde oyunun Amsterdam sahnesini görmüşsünüzdür. Dahası, oyundaki tek efsanevi denilebilecek sahneler, bunlar değil. Daha birçok harika ötesi sahne var oyunda. Her birinin tadı bir başka güzel. Şu, Ghost'u bulmaya çalıştığımız bölümden bahsetmiştim ya? O bölümde, görselliğin dibine vurmuşlar. Evlerin içlerindeki dehşet bir yana, bazı yerlerin aşırı korkunç görüntüye sahip olması ve korku oyunu olmadığı halde korkutmayı başarması apayrı bir başarı.

Hafif sisli bir havada, düşmanların olduğu yerlere baskın düzenlediğinizi hayal edin. Dahası, üstünüzde bir kamuflaj ve otların, çamurun arasında süzülerek ilerliyorsunuz. Her şey o kadar güzel görünüyordu ki, Price'ın ayağını ağzımda hissettiğim anlar oldu. Kesinlikle şaka değil, gerçek.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme: Optimizasyon

Açıkçası, bu konuda çok şikayetlenemeyeceğim çünkü optimizasyon konusunda sıkıntı çekmedim. Tabii, bu oyunu oynadığım PC ile de alakası var. Sadece, oyun bazen, oynanış esnasında hafif kasabiliyor. İşte o anlarda anlıyorum ki, oyun bir şeyleri yüklüyor, kaydediyor veya bir kontrol noktasına ulaştım. Oyunda, genel olarak bir hatayla karşılaşmadım. Sadece, bir yerde Alejandro, üstümüze gelen pikap aracın içinden geçmeyi başardı. Olur öyle şeyler.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazımın içerisinde, sistem gereksinimleri de eklemek isterim. Zira, bu sayede, oyunu kaldırıp kaldıramayacağınızı da anlayabilirsiniz. Duruma göre oyunu yükler veya yüklemezsiniz, size kalmış.

Minimum sistem gereksinimleri:

  • CPU: Intel Core I3-6100 ya da Core I5-2500K ya da AMD Ryzen 3 1200
  • RAM: 4 GB
  • Ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 960 ya da AMD Radeon RX 470, 2GB
  • DX: DirectX 12
  • İşletim sistemi: Windows 10 - 64 Bit
  • Depolama alanı: 72 GB
  • Ses: DirectX uyumlu
  • İnternet bağlantısı: Genişbant internet bağlantısı gerekli

 

Önerilen sistem gereksinimleri:

  • CPU: Intel Core I5-6600K ya da Core I7-4770 ya da AMD Ryzen 5 1400
  • RAM: 6 GB
  • Ekran kartı: Nvidia GeForce GTX 1060 ya da AMD Radeon RX 580, 4GB
  • DX: DirectX 12
  • İşletim sistemi: Windows 10 - 64 Bit
  • Depolama alanı: 72 GB
  • Ses: DirectX uyumlu
  • Ayarlar: 60 FPS, High ayarlar
  • İnternet bağlantısı: Genişbant internet bağlantısı gerekli

 

Rekabetçi sistem gereksinimleri:

  • CPU: Intel Core I7-8700K ya da AMD Ryzen 7 1800X
  • RAM: 16 GB
  • Depolama alanı: Önce çıktığında 72GB
  • Ekran kartı: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti ya da AMD Radeon RX 5700 XT, 8GB
  • Yüksek çözünürlüklü assetler için gerekli cache: 32 GB'a kadar
  • İşletim sistemi: Windows 10 64-bit ya da Windows 11 64-bit

 

Ultra 4K sistem gereksinimleri:

  • CPU: Intel Core I9-9900K ya da AMD Ryzen 9 3900X
  • RAM: 16 GB
  • Depolama alanı: Önce çıktığında 72GB
  • Ekran kartı: Nvidia GeForce RTX 3080 ya da AMD Radeon RX 6800 XT, 10GB
  • Yüksek çözünürlüklü assetler için gerekli cache: 64 GB'a kadar
  • İşletim sistemi: Windows 10 64-bit ya da Windows 11 64-bit

 

Yukarıda sizlerle 4 adet liste paylaştım. Call of Duty Modern Warfare 2 sistem gereksinimleri yazımızda da aslında bu şekilde detaylıca paylaştım. Hatta, yazı içerisinde, sistem gereksinimlerini detaylıca inceledik. Fakat, yine de tekrar paylaşmaktan zarar gelmez diye düşünüyorum.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme: Sesler ve efektler

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme yazımın daha önceki kısımlarında, atmosfere gerçekten çok iyi girebildiğimden söz etmiştim. Bundaki en büyük etkenlerden biri de, kesinlikle sesler ve efektler. Etrafınızda uçuşan mermiler mi dersiniz, yağmur ve gök gürültüsünün bastırdığı adım sesleri mi dersiniz, çok fazla detaydan bahsetmek mümkün.

Sesler ve efektler güzel kullanıldığında, kesinlikle ama kesinlikle, atmosfere dalıp gidiyorsunuz. Şanslı mıyım bilmem ama oyun boyunca hiç sesle ilgili problem yaşamadım. Fakat, internet üzerinde, bazen konuşmalar yapan NPC'lerin herhangi bir şekilde ağızlarını oynatmadığı sahneler de gördüm. Bunlardan bir tanesini, videogamedunkey isimli kanalda bulmanız mümkün. Fakat, dediğim gibi, benim başıma öyle bir şey gelmedi. Ben de, rahatça atmosfere dalabildim ve oyunun tadını doya doya çıkarabildim.

Call of Duty Modern Warfare 2 inceleme sonucu nedir?

Bu değerlendirmemi yaparken, kesinlikle fiyat etiketlerini düşünmeyeceğim. Çünkü, durumlar cidden malum. Bu konuyu gereksiz tartışmaya hiç gerek yok. Henüz, oyunun çok oyunculu modu açık değil. Bu yüzden, çok oyunculu modu deneme şansım olmadı. Fakat, ilerleyen günlerde, sitemizde çok oyunculu mod hakkında yazılar görebilirsiniz. Ayrıca, gerçekten çok uzun süredir bir Call of Duty oyunu oynamadığımı da tekrardan belirteyim.

Altını çizmem gereken şeylerden bahsettiğime göre, yorumuma geçeyim. Bence, renkli ve güzel bir oyun. Gizlice düşmanların arasından sızdığımız anlardan tutun da, ne var ne yok sıktığımız mermi cehennemi sahnelere kadar bomba gibi bir tecrübe yaşadım. Daha iyi olabilir miydi? Bence, evet. Çünkü, daha önce de bahsettiğim gibi, benim açımdan sıkıntı olan birkaç başlığı var. Fakat, bu birkaç başlık oyunu kötü yapıyor mu? Asla. Bence, gayet güzel ve başarılı denilebilecek bir oyun olmuş. Çok oyunculu modunu da merakla bekliyor olacağım.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.