Ubisoft ekibi, bizi bu sefer Bağdat sokaklarına gönderiyor. Daha önce Assassin's Creed serisinin oyunlarını oynadıysanız, çok da yabancı olmayan bir ismin hikayesini yaşıyoruz. Muhtemelen duymuşsunuzdur ismini. Yani, kim olduğunu biliyorsunuzdur. Fakat ben yine de, bu ismin Basim olduğunu söylemek isterim. Assassin's Creed Mirage inceleme yazımda, Basim'in Bağdat sokaklarındaki hikayesi esnasında oyunun bizlere neler sunduğunu anlatacağım. Tabii, fikrimi de standart bir şekilde en son dile getireceğim. Hazırsanız, detaylara geçelim.
Assassin's Creed Mirage hikaye olarak ne anlatıyor?
Önce, hikayeden başlamak lazım. Hikayede, Basim'in hayatından bir kesit tecrübe ediyoruz. Sokaklardaki maceralarından, The Hidden Ones'a nasıl katıldığına, devamında neler olduğuna kadar anlatıyor oyun bize. Zaman çizelgesinde ise, Assassin's Creed Origins'ten 9 yüzyıl sonra geçiyor. Zaten, Assassin's Creed Valhalla'da da Basim ile karşılaşmıştık. Bağdat'taki macerası ise, The Order'a karşı. The Order, Bağdat şehrini baskılamaktadır. Daha doğrusu, kontrolü altında tutmaktadır. Tabii ki, bir Hidden One olarak Basim de, bu kötü güçlere karşı savaşır.
Oyunun hikayesinde birkaç kere Alamut Kalesi'ne de gidiyoruz. Ancak, ne yazık ki keyfimize göre gitme şansımız yok. Açıkçası, bu bir tık üzdü. Çünkü, Alamut Kalesi ve çevresi, gerçekten çok hoş tasarımlara sahip. Daha fazla gezmeyi, tozmayı, keşfetmeyi kesinlikle çok isterdim. Alamut Kalesi demişken, Basim eğitimini burada alıyor. Bunun da altını çizmemde kesinlikle fayda olacaktır.
Oyunun menüleri arasındaki Investigation kısmında, daha önceki oyunlardan tanıyacağınız bir sistem var. Oyunun açık dünyasında elde ettiğiniz bilgilerle The Order'ın gizli isimlerini öğreniyorsunuz. Ardından da peşlerine takılıp cellatları oluyorsunuz. Bu sayede de The Order tarikatını yerle bir ediyorsunuz.
Oynanış olarak neler sunuyor?
Dürüst olmak gerekirse, oynanış açısından çok büyük farklar göremedim. Ancak, oyunda Ubisoft ekibinin yeni denediği şeyler de var. Ayrıca, seviye sistemi de ortadan kalkmış durumda. Fakat, yetenek ağacı muhabbeti hala duruyor. Assassin's Creed Mirage inceleme yazımın oynanış kısmında, tam olarak bunları ele alacağım. Oyunda, öğrendiğimiz ilk şeylerden biri hırsızlık. Çünkü Basim, usta bir hırsız. Zaten sırf bu yüzden hikayenin bir yerinde başı belaya giriyor falan ama spoiler vermeyeceğim. Heyecanı kaçsın istemem. Hırsızlık konusunda, QTE dediğimiz bir özellik var. Önce, Eagle Vision ile kesesi olan kişileri belirlemeniz gerekiyor. Ardından, arkalarından yaklaşıp etkileşim tuşuna basıyorsunuz. Basim, hırsızlık etkinliğine burada başlıyor. Karşınıza bir ekran geliyor ve giderek küçülen karo şekli karşınıza geliyor. Bu karo, mavi alandayken tekrar tuşa basmanız gerekiyor. Başarırsanız, kese sizindir. Başarısız olursanız da, peşinizden düşmanlar kovalıyor.
Bir başka önemli değişiklik, seviye sisteminin olmaması. Yine yetenek ağacı var ancak bu yetenekleri kasmak için oyunda ilerleme kaydetmek gerekiyor. Fakat, aynı zamanda kontrat tamamladığınızda da geliyor. Yani, oyundaki etkinliklerden de yetenek puanı elde edebiliyorsunuz. Bu yüzden, yeteneklerinizi tamamlamak isterseniz, kesinlikle etkinlikleri de yapmanızı tavsiye ederim. Yetenek ağacında, bizi 3 farklı sınıf karşılıyor. Bu sınıflar Phantom, Trickster ve Predator olarak karşımıza çıkıyor. Phantom tarafında, gizli ve hızlı bir şekilde düşmanları avlamamıza yardım eden yetenekler var. Trickster kısmında, daha çok araç gereçlerle ilgili yetenekler var. Predator tarafında ise, kadim dostumuz Enkidu ile ilgili yetenekler mevcut. Oynayış tarzınıza göre yetenek puanlarınızı dağıtma şansınız var. Ben, Phantom tarafından ilerlemeyi tercih ettim daha çok. Çünkü, oyunda efsane yeni bir yeteneğimiz var: Assassin's Focus.
Assassin's Focus nedir?
Assassin's Focus, Assassin's Creed Mirage inceleme yazımda bahsetmek için heyecanlandığım bir özellik oldu açıkçası. Çünkü, her ne kadar sınırsız kullanma hakkımız olmasa da, büyük bir ekibi kolayca devirebileceğiniz bir yetenek. Bu yeteneği açtığınızda ve geliştirdiğinizde, 4-5 kişilik ve hatta daha büyük bir düşman ekibini bir anda yok etme şansınız oluyor. Ancak, bu özelliği savaş dışındayken kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden, gizlilik yine önemli bir nokta. PC'de oynadığım için bende R tuşuna atanmıştı bu özellik. R tuşuna basınca, zaman duruyor. Düşmanları tek tek işaretliyorsunuz ve onayladığınızda, Basim hepsini tek tek indiriyor. Bunu, ışınlanarak gerçekleştiriyor. Yetenekleriniz ile daha fazla düşmanı alt edebilecek barlar açıyorsunuz. Bu barları da, yine gizlice düşmanları devirerek dolduruyorsunuz.
Diyelim ki 8 kişilik bir düşman ekibi var karşınızda. Assassin's Focus barlarınız da dolu ve gelişmiş durumda. Direkt olarak 5 tanesini devirip geriye kalan 3 taneyi de neredeyse hiç yorulmadan indirebilirsiniz. Zaten parry ve dodge mekanikleri de var. Parry, düşman saldırıları hafifse işe yarıyor ve düşmana kontra saldırı yapmanızı sağlıyor. Dodge ile de, ağır saldırılardan kaçınıyorsunuz. Parry kullanabileceğiniz saldırılar, sarı oluyor. Kaçınmanız gereken ağır saldırılar da kırmızı renkte oluyor. Bu şekilde ayırt edip savaşabilirsiniz.
Düşman çeşitliliği olarak çok çeşitlilik olduğunu iddia edemem. Ancak, alev atan, çift kılıçlı, okçu ve zırhlı düşmanlar falan var. Düşman çeşidine göre stratejinizi belirleyip saldırırsanız çok etkili oluyor. Özellikle zırhlı ve çift kılıçlı düşmanlar can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden de, araçları kullanmak efsane sonuçlar elde etmenizi sağlıyor.
Assassin's Creed Mirage araçları neler?
Assassin's Creed Mirage inceleme yazımda araçlar demişken, bu konuyu da açalım. Oyunda ilerledikçe açabileceğiniz araçlar var. Oyunda başlarda meşale ve fırlatma bıçağı açık oluyor. Fakat, ilerledikçe ses bombası, tüf tüf olarak da bildiğimiz blowdart, tuzak ve sis bombası da açabilirsiniz. Her bir aracın 3 farklı seviyesi ve her seviyede 1 tanesini seçebileceğiniz 2-3'er tane farklı özelliği yer alıyor. Fakat, meşalede herhangi bir geliştirme söz konusu değil. Geliştirmeleri şu şekilde listeleyeyim:
Fırlatma bıçağı
- Kademe 1: ekstra kapasite, genişletilmiş menzil, keskin bıçak
- Kademe 2: hafif bıçak, ağır bıçak, zehirli uç
- Kademe 3: vücut aşındırma özelliği, zırh delme
Fırlatma bıçağı ile düşmanlarınızı uzaktan devirebiliyorsunuz. Ancak, birtakım engelleri yıkmanızda da yardımcı oluyor. Tabii, bazı tuzakları da bu araç ile kullanma şansınız var.
Sis bombası
- Kademe 1: ekstra kapasite, dayanıklı duman, genişletilmiş menzil
- Kademe 2: iyileştirici buhar, boğucu duman, sessiz patlama
- Kademe 3: yanıcı duman, hafıza silme
Özellikle de düşmanlarınızdan kaçarken kullanmak isteyeceğiniz bir araç.
Tuzak
- Kademe 1: ekstra kapasite, artırılmış süre, geniş aralık
- Kademe 2: kırılma, ıslıkla tetikleme, geniş patlama
- Kademe 3: kalıcı düşürme, ölümcül patlama
Düşmanları etkisiz hale getirmek için efsane bir araç.
Blowdart
- Kademe 1: ekstra kapasite, artırılmış süre, geniş aralık
- Kademe 2: etki gücü, bulut etkisi, ölümcül doz
- Kademe 3: Berserk dart, derin uyku
Geliştirdiğinizde, belki de en çok kullanacağınız araç.
Ses bombası
- Kademe 1: ekstra kapasite, yüksek sesli fünye, menzil
- Kademe 2: havai fişekler, kıvılcımlar, zayıflık
- Kademe 3: şok dalgası, terör
Düşmanların dikkatini dağıtmak için efsane bir araç.
Bu araçları kullanarak, düşmanlarınıza dilediğiniz stratejide yaklaşma şansınız oluyor. Bu sayede, savaşlardan da efsane keyif alabiliyorsunuz. Tabii, oyun tarzınıza bağlı bir şey bu, daha çok. Ben sessiz ve hızlı bir şekilde düşmanları indirmeyi seviyorum. Bu yüzden, araçların büyük kısmına çok da dokunmadım.
Assassin's Creed Mirage oynanış konusunda başka neler sunuyor?
Assassin's Creed Mirage inceleme yazımda bahsini etmek istediğim özellikler elbette bu kadardan ibaret değil. Hızlı seyahat konusunu merak ediyorsanız, sistem her zamanki gibi. Leap of Faith ile atladığımız yüksek noktalara çıkıp senkronize oluyoruz. Bu noktalara hızlı seyahat etme şansımız oluyor. Bir de, bürolara hızlı seyahat ediyorsunuz. Büro demişken, kontratlardan da bahsedeyim. Zira, kontratlar sayesinde malzeme ve yetenek puanı elde ediyorsunuz genel olarak. Kontratları bürolardan alıyorsunuz. Sonra, görevleri tamamlayınca, size malzeme, silah veya yetenek puanı veriyor. Görevler, çalma, suikast, eşlik etme gibi şeylerden oluşuyor. Çok standart yani. Ekstra etkinlik olarak güzel düşünülmüş diyebilirim.
Hasarınızı artırmak için elinizdeki silahlarınızı malzemeler ile geliştirmeniz gerekiyor. Ekipmanlarınızı, terzi ve demirci gibi yerlerde geliştirebiliyorsunuz. Zırhlarınızın ve silahlarınızın farklı farklı özellikleri de var. Tamamen oynanış tarzınıza bağlı bir set oluşturmanız gerekiyor bu yüzden. Ekipmanlarınızı geliştirdikçe özellikleri de gelişiyor. Bu sayede, savaş esnasında çok rahat ediyorsunuz. Malzemeleri de, oyunun açık dünyasında karşınıza çıkan sandıklardan hızlıca elde edebilirsiniz.
Eğer savaşa girdiyseniz ve artık aranma seviyeniz varsa, hiç sorun değil. Elbette sizi gördükleri yerde tanıyacaklardır. Ancak, posterleri yırtarak ve bazı insanlarla etkileşime geçerek aranma seviyenizi sıfırlarsınız. Savaşlar, baskınlar, sızma işleri, indirimler ve benzeri konuda size yardımcı olan yeni iyilik jetonları da var. Bunları da, jetonların sınıfına bağlı olarak hırsızlık, savaş, ganimet toplama esnasında elde edebiliyorsunuz. Tabii, kontratlardan da gelenler oluyor. Ufaktan rehber yazılarımızı da hazırlamaya başlarım zaten. Bunları nasıl elde edeceğinizi, nasıl kullanacağınızı ve oyun hakkında daha birçok detayla ilgili rehberleri sizlerle paylaşacağız.
Assassin's Creed Mirage görsel olarak ne durumda?
Dürüst olmam gerekirse, görsel açıdan aşırı büyük bir fark göremedim. Gerçi, öyle bir iddiaları olduğunu da hatırlamıyorum. Ancak, yine de iyileştirmeler fark ediliyor. Beni özellikle Basim'in öldürme animasyonları mest ediyor. Savaş esnasında bir şeyler başarmış, zaferi elde etmiş hissini vermesi aşırı iyi geldi.
Fizik olarak zaten Assassin's Creed Valhalla'dan pek de farklı olduğunu söyleyemeyeceğim. Performans açısından büyük bir sorun yaşamadım ama zaten oyun çıkınca yine ilk gün yaması gelecek. Yani, Ubisoft oyunu çıktıktan sonra da karşınıza çıkabilecek hataları düzeltecektir. Bununla birlikte, sisteminizin oyunu kaldırıp kaldırmayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Aklınızda böyle bir soru işareti varsa, Assassin's Creed Mirage sistem gereksinimleri bilgilerini daha önce paylaştık. Göz gezdirmenizde büyük fayda olacaktır.
Harita açısından cidden geniş bir oyun olduğunu söylemiş miydim? Elbette bir Odyssey, Valhalla gibi değil. Ancak, fazlasıyla geniş ve efsane güzel manzaraları var. Fakat, aşırı dolu hissettirmiyor oluşu biraz üzdü. Oyunu tecrübe ettiğim süre boyunca karşıma rastgele bir olay çıkmadı. Artık yıl 2023, hatta neredeyse 2024. İnsan bekliyor açıkçası.
Assassin's Creed Mirage inceleme sonucu nedir?
Oyun, oynanış olarak hala sevdiğim kıvamlarda. Ben, açıkçası Origins ile değişen sistemi seven taraftayım. Ubisoft'un yeni bir şeyler denemesi gerekiyordu. Bana kalsa, seviye sistemi kalmalıydı ama onu çıkarmışlar ne yazık ki. Yetenek ağaçları, ekipmanlar ve bunların seviyeleri varken bizim seviyemizin olmaması açıkçası çok da iyi gelmedi ama olsun, pek problem değil benim açımdan. Bağdat sokaklarında savaşmak, gayet de zevk aldığım bir şey oldu.
Görsel açıdan çok büyük gelişmeler beklemeyin. Ancak, Assassin's Creed Valhalla'da karşımıza çıkan Basim'in hikayesini merak ediyorsanız, kesinlikle denemenizi tavsiye edebilirim. Zira, hiç kolay yollardan geçmemiş kendisi. Gerçi, usta suikastçı olmak, kolayca olabilecek bir şey değil. Assassin's Focus mekaniğini fazlasıyla beğendim. Yetenek ağacı konusunda biraz eksik hissettirdi ama en azından yeterli diyebilirim.
Fiyatları konusuna giresim hiç yok açıkçası. Çünkü bu konuyu açınca içim kararıyor artık. Dilerseniz, Uplay üzerinden oyunun mağaza sayfasına bakabilirsiniz. Ama, daha önce de dediğim gibi Basim'in hikayesini merak ediyorsanız, kaçmayacak bir fırsat. Kurak da olsa efsane güzel manzaraları olan bir oyun. Harita açısından da fazlasıyla geniş, her ne kadar çok çok dolu hissettirmese de. Usta bir suikastçı olan Basim'in hikayesi, bence bir şansı hak ediyor.