Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 17.01.2023

Oyun sektöründe birilerinin bir şeylere engel olması çok muhtemel. Son zamanlarda, bildiğiniz üzere Microsoft ekibi de birtakım engellerle karşılaşıyor. Özellikle de Activision-Blizzard ekibini bünyesine katma konusunda çok fazla engel görüyor. Fakat, sadece bu değil. Aynı zamanda, oyunlar da çıkış yaptıklarında bazı ülkelerde yasaklanıyor. Biz de, şimdi sizlere yasaklanan oyunlar hakkında bilgi vereceğiz. 10 yasaklanan oyun seçtik ve bunların neden, nerede yasaklandıkları ile ilgili bilgi verdik. Her zamanki gibi, önce sizlere oyunların listesini vereceğiz. Ardından da, bu oyunların açıklamalarını yapacağız. Şimdi, listemize geçelim.

10 yasaklanan oyun

  1. Manhunt (2003)
  2. Grand Theft Auto: San Andreas (2004)
  3. Postal 2 (2003)
  4. Carmageddon (1997)
  5. Hatred (2015)
  6. Dead Space 3 (2013)
  7. Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)
  8. The Binding of Isaac (2011)
  9. Left 4 Dead 2 (2009)
  10. Fallout 3 (2008)

 

Yasaklanan oyunlar - Nerede ve neden?

Şimdi, bu oyunların neden ve nerede yasaklandıkları ile ilgili bilgi verme zamanı.

Manhunt (2003)

Listenin başının sizi şaşırtmadığına kesinlikle eminiz. Görsel şiddet ve rahatsız edici içeriği nedeniyle Yeni Zelanda, Avustralya ve İrlanda dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun birinci şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular mahkum çetelerine karşı hayatta kalmak için savaşmak zorunda olan bir idam mahkumu rolünü üstlenirler. Oyun, bazılarının şiddeti cazip hale getirdiğini savunduğu acımasız öldürme sahneleri nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

Yasaklanan oyunlar listemizin 2. sırasında bir GTA oyunu var. Brezilya, Tayland ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere birçok ülkede açık cinsel içerik nedeniyle yasaklanmıştır. Oyunda, oyuncuların kahramanın çeşitli kadınlarla cinsel eylemlerde bulunduğunu gösteren gizli bir mini oyuna erişmelerini sağlayan bir "sıcak kahve" modu bulunmaktadır. Bu durum oyunun ESRB tarafından Olgun'dan Sadece Yetişkinlere yönelik olarak yeniden derecelendirilmesine ve bazı ülkelerde yasaklanmasına yol açmıştır.

Postal 2 (2003)

Görsel şiddet ve rahatsız edici içeriği nedeniyle Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun birinci şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular çeşitli görevleri tamamlaması gereken bir posta çalışanı rolünü üstlenirler. Oyun, acımasız ve anlamsız şiddetinin yanı sıra tartışmalı ve saldırgan içeriği nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Carmageddon (1997)

Yasaklanan oyunlar listemizde şimdi de eski bir oyun var. Gereksiz şiddet ve yayalara zarar verme olması nedeniyle Birleşik Krallık, Almanya ve Brezilya dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun birinci şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular şiddetli ve yıkıcı bir araba yarışında sürücü rolünü üstlenirler. Oyun, yaya ölümlerinin acımasız olması nedeniyle ağır bir şekilde eleştirildi ve bazılarının şiddeti cazip hale getirdiğini savundu.

Hatred (2015)

Video oyunları için dijital bir dağıtım platformu olan Steam'de gereksiz şiddet ve sivillere zarar nedeniyle yasaklanmıştır. Oyun yukarıdan aşağıya bir bakış açısına sahiptir. Oyuncular öldürme çılgınlığı yapan bir seri katil rolünü üstlenmektedir. Oyun, acımasız şiddetin yanı sıra tartışmalı ve saldırgan içeriği nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Dead Space 3 (2013)

Yasaklanan oyunlar listemizin belki de tahmin etmediğiniz bir üyesi. Şiddet ve dini temalar içermesi nedeniyle Güney Kore ve Almanya dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun üçüncü şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular uzaylı yaratık ordularına karşı hayatta kalması gereken bir mühendis rolünü üstlenirler. Oyun, bazılarının saldırgan bulduğu görsel şiddet ve dini temaları nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştı.

Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)

Bir Rus havaalanına yapılan terörist saldırıyı tasvir ettiği için Rusya ve Ukrayna dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun birinci şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular çeşitli görevleri tamamlaması gereken bir asker rolünü üstlenirler. Oyun, bir Rus havalimanına yapılan terörist saldırıyı anlatması etmesi nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmış ve bazıları tarafından saldırgan ve zevksiz bulunmuştur.

The Binding of Isaac (2011)

Yasaklanan oyunlar listemizde, yine pek tahmin edilmeyen bir başka oyun. Şiddet ve dini temalar içerdiği için Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun yukarıdan aşağıya bir bakış açısına sahiptir. Oyuncular annesinden kaçmak ve canavar ordularına karşı savaşmak zorunda olan genç bir çocuk olan Isaac rolünü üstlenirler. Oyun, bazılarının saldırgan bulduğu görsel şiddet ve dini temaları nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Left 4 Dead 2 (2009)

Görsel şiddet nedeniyle Avustralya ve Almanya dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun birinci şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular zombi ordularına karşı savaşmak zorunda olan dört hayatta kalandan birinin rolünü üstlenirler. Oyun, bazılarının şiddeti cazip hale getirdiğini savunduğu acımasız şiddet ve zombi anlatımı nedeniyle ağır bir şekilde eleştirildi.

Fallout 3 (2008)

Yasaklanan oyunlar listemizin son oyunu. Uyuşturucu kullanımı ve açık şiddet nedeniyle Avustralya ve Hindistan dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oyun birinci şahıs bakış açısına sahiptir. Oyuncular kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalan bir kişinin rolünü üstlenirler. Oyun, bazılarının saldırgan ve zevksiz olduğunu düşündüğü uyuşturucu kullanımı ve açık şiddet nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalmıştır.

Yasaklanan oyunlar dışında ne tavsiye edersiniz?

Henüz 2023 için bir liste hazırlamadık. Bu yüzden, şimdilik En iyi oyunlar 2022 yazımıza da kesinlikle bakmanızda fayda var. Aklınızda soru işareti kalmasın, şimdilik bunu tavsiye ediyoruz. En iyi oyunlar 2023 yazımız da gelecek. Bu sayede, birçok başlıkta bir sürü oyun tavsiyemize bakmanız mümkün. Zira, tadını çıkarabileceğiniz çok fazla oyun türü var. Biz de, şimdi tavsiye ettiğimiz yazımızda, bir sürü başlıktan bahsettik. Dahası, yazımızdaki başlıklarda yüzlerce tavsiye var.

Yasaklanan oyunlar listesi ne işe yarar?

Yasaklanan oyun listemizde yer alan oyunlar sayesinde, en iyi oyunları keşfetmeniz mümkün. Zira, 10 adet tavsiye verdik. Bu sayede, dikkatinizi çeken bir oyunu seçip tadını çıkarabilirsiniz.

Yasaklanan oyunlar listesini nasıl hazırladınız?

Şimdi paylaştığımız Yasaklanan oyun listesini hazırlarken birçok kaynaktan faydalandık. Hem kendi zevklerimizden hem de birden fazla kaynaktan bilgi topladık.

Yasaklanan oyunlar listesine benzer listeler var mı?

Sitemizde, sizlere birçok oyunu tavsiye ettiğimiz listeler var. Hatta, Yasaklanan oyun dışında film tavsiyelerimiz dahi var. Oyun ve film tavsiyelerimiz dışında, ayrıca hileler listelerimiz de var. Dahası, sistem gereksinimleri listelerimiz de mevcut. Bu sayede, bol bol bilgi almanız mümkün.

Yasaklanan oyunlar listesi nedir?

Sizler için hazırladığımız bir listedir. Yasaklanan oyun listemiz içerisinde, detaylıca anlattığımız bir sürü oyun yer almakta.

Yasaklanan oyunlar gerekli miydi?

Sizler için şimdiye kadar birçok liste hazırladık. Zaten, daha önce bahsettiğimiz en iyi oyunlar yazımızda da bunu göreceksiniz. Elbette, yasaklanan oyun listesi pek de şart sayılmazdı. Fakat, sizin sorularınıza yönelik listeler hazırladığımız için, bir nevi gerekliydi.

Yasaklanan oyunlar dışında neye bakmalıyım?

Sizlere şimdiye kadar birçok tavsiye verdik. Yasaklanan oyun listemiz dışında da listelerimiz var. Sizlerle paylaştığımız en iyi oyunlar yazısına göz gezdirin. Fakat, nasıl bir oyun istediğinize karar verdikten sonra bunu yapın. Bu sayede, aradığınız oyunu rahatça bulabilirsiniz.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.