Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 27.05.2014

Hepimiz Watch Dogs'un ilk duyurulduğu günü hatırlıyoruz herhalde, E3 2012'ye damgasını vuran oyunlardan birisiydi. Duyurulduğu günden beri bir çok haber ve gelişme ile karşımıza çıktı Watch Dogs. Çoğu zaman Rockstar Games'in açık dünya oyunlarından birisi olan GTA serisi ile karşılaştırıldı. Çözünürlük değerleri ile FPS değerleri tartışıldı ve ertelenme haberleri ile bir çok oyuncuyu üzdü. Fakat, artık bu oyun bizim elimizde!

WATCH_DOGS™_20140523133256

Anne ben "Hekırcı" olacağım!

Oyunumuzu Playstation 4'ümüze taktık, yaklaşık 30 saniye gibi kısa bir yüklenme işleminden sonra Watch Dogs'un ana menüsü ile karşılaştık. Meğerse yüklemeler bu kadar değilmiş, ana menüye geldiğimizde oyun tekrar bir yükleme alıyor fakat bu sizin oyuna başlamanızı engellemiyor. Bu yükleme de yaklaşık 1-2 dakika kadar sürüyor.

Ana menümüz oldukça karanlık diyebiliriz. Arka planda oyunun senaryosundan tanıyabileceğimiz karakterleri görüyoruz. Ana menümüzde, "Yeni oyun" seçeneği, "Ayarlar" seçeneği, "Kontrol şeması" seçeneği, "Emeği geçenler" seçeneği, "Uplay" seçeneği ve "Ek paketler" seçeneği bulunuyor. Hepsini tek tek açıklamak gerekirse:

  • Yeni Oyun: İsiminden de anlayabileceğiniz gibi bu sekmeden yeni oyuna başlayabiliyorsunuz. Senaryo modu ve çoklu oyuncu modu bir arada olduğu için 2 moda da bu sekmeden ulaşabiliyoruz.
  • Ayarlar: Yine isiminden anlayabileceğiniz gibi bu sekmeden oyunun kontrollerini, ses ayarlarını, oynanış ayarlarını, kalibrasyon ayarları ve online ayarlarını değiştirebiliyoruz.

WATCH_DOGS™_20140523133455

Ayarlar sekmesine daha detaylı inmek gerekirse, oyunun zorluğunu ve nişan alma yardımcısı gibi özellikleri bu sekmeden değiştirebiliyoruz. Zorluk seviyesi demişken, oyunda kolay, normal, zor ve gerçekçi olarak isimlendirilen 4 adet zorluk seviyesi bulunuyor. Çoklu oyuncu ayarlarına girdiğimiz de ise, buradan sesli chat gibi özelliklerin ayarlarını ve çoklu oyuncu modunun oynanışını etkileyen ayarları değiştirebiliyoruz. İşte tam bu sırada gördüğümüz bir uyarı mesajı bizi üzüyor. Bildiğiniz gibi Watch Dogs'un çoklu oyuncu ve senaryo modları aynı dünya içerisinde oynanıyor. Siz kendi dünyanızda sessiz sakin gezerken, başka bir oyuncu gelip sizin dünyanıza saldırabiliyor. İşte bu özelliği kapatmak mümkün fakat, kapattığınız zaman ne yazıkki tüm "Notoriety" puanlarınızı kaybediyorsunuz. Bu puanlar hakkında daha sonra konuşacağız.

  • Ses ve Dil: Bu sekmeden ise oyunun ses düzeylerini, oyunda konuşulan dili ve alt yazı dilini değiştirebiliyorsunuz. Siz sormadan ben söyleyeyim, Türkçe bulunmuyor.
  • Kalibrasyon: Bu sekmede ise oyunun aydınlığını ayarlamanız mümkün kılınmış.

WATCH_DOGS™_20140523134722

Emeği geçenler ve kontrol şeması bölümlerini herkes zaten biliyor. Bu yüzden direkt olarak Uplay sekmesine geçiyorum. Uplay sekmesini kullanarak, bu haberimizde bahsettiğimiz ödüllerinizi alabiliyorsunuz. Şimdi de hemen ek paketler sekmemize geçelim. Bu sekmeden ise isminden de anlayabileceğiniz gibi oyuna ek paket alınabiliyor, indirebiliyor veya indirdiğimiz ek paketlerimize göz atabiliyoruz.

Ana menüdeki gezintimizden sonra oyunumuza geçiyoruz fakat incelemeyi okuyan arkadaşlara spoiler (Keyif kaçırıcı içerik.) vermemek için oyunun senaryo moduna hiç giriş yapmayacağım.

Biz daha odamızı bile toplamıyoruz, bu kadar eşya nasıl toplanacak?

Watch Dogs'da en büyük yardımcımız akıllı telefonumuz olacak çünkü tüm hack işlemlerimizi bu telefonumuz ile hallediyoruz. Bu yüzden de oyunda telefonumuz için de küçük bir arayüz bulunuyor. Oyundaki ilerleyişimiz, yetenek ağacımız, istatistiklerimiz, oyun rehberi, çoklu oyuncu kontratları, çoklu oyuncu modları, sıralamalar, araba satışı, araba kontratları, City Hotspot isimli Foursquare çakması uygulamamız, 4 adet mini oyunumuz, şarkı uygulamamız, topladığımız ses kayıtlarımız ve dinlediğimiz şarkının isimini bulmaya yarayan SongSneak isimli uygulamamız ile birlikte akıllı telefonumuz oldukça zengin bir içeriğe sahip.

WATCH_DOGS™_20140523135750

Telefon uygulamamız kadar, oyunun içeriği de oldukça zengin. Watch Dogs'da toplam 38 adet ana görev, 22 adet mini görev, 40 farklı çoklu oyuncu görevi, 245 toplanabilir eşya ve 93 adet de yan görev bulunuyor. Ana görevler 5 farklı döneme ayrılmış durumda. Her döneme tıklayarak, o görevler içerisinde kazabileceğiniz kupaları ve ödülleri görebiliyorsunuz. Oyunda 6 farklı mini görev bulunuyor. Bunlardan bazıları oyun çıkmadan önce de gösterilen satranç ve poker oyunları. Gelelim çoklu oyuncu modlarına, oyunda 4 farklı çoklu oyuncu modu bulunuyor. Bunlar yarış, takip görevi, hack görevi ve baskın görevi olarak adlandırılmış durumda. Oyundaki toplanabilir eşyalar ise, göz dolduracak seviyede. Ses kasetleri, silah takasları, kayıp insanlar, insan kaçakçılığı ise bunlardan sadece bir kaçı. Yan görevler ise yine çoklu oyuncu modundaki gibi 4 adet. Suçlu konvoyları, gangster baskınları, araba kontratları ve suçlu yakalama olarak çeşitlendirilmiş.

Watch Dogs'un önemli özelliklerinden birisi de yetenek ağacı. Bu ağaçta 4 farklı yetenek bulunuyor, bu yetenekler"Hacking, Combat, Driving ve Crafted Items" olarak dallara ayrılıyor. Oyunda açabileceğiniz 64 adet yetenek bulunuyor, tüm bu yetenekleri açabilmeniz için ise yetenek puanı gerekiyor. Yetenek puanlarını ise seviye atladığınızda kazanabiliyorsunuz. Ayrıca yetenek ağacı bölümünüzde "Notoriety" yetenekleri bölümü de bulunuyor. Bu bölümde ise sadece 6 adet yetenek bulunuyor. Bu yetenekleri çoklu oyuncu modunda tecrübe kazanarak açabiliyorsunuz ve açtığınız bu yetenekler sadece çoklu oyuncu modunu etkiliyor.

WATCH_DOGS™_20140523141323

Watch Dogs'da tabiki bu kadar az şey yok, hepsini yazmaya ne yazıkki gücümüz yetmeyecek. Bu yüzden bir de oyunun oynanış bölümüne göz atalım.

Yapay zeka hakkında kötü konuşulmuştu ama...

Watch Dogs'un oynanış başlığı altında sizlere tanıtabileceğimiz bir çok şey var. Öncelikle para olaylarından başlamak istiyorum, gerçek hayatımızda nasıl bir çok şey para ile dönüyorsa bu durum Watch Dogs'da da o şekilde.

Görevlerden alabileceğimiz paralara bir yana bırakıyoruz çünkü herkes sürekli görev yapmak istemeyebilir. Bu yüzden oyunda, NPC'lerin banka hesaplarına ulaşabilmek gibi küçük bir olayımız var. Şehirde rastgele gezerken banka hesabında para olan insanları görebiliyor,  hesaplarına o an ulaşabiliyor ve hemen arkasından da ATM'ye gidip paralarını çekebiliyoruz. Bu yönden, para konusunda daha rahat olabileceğimizi sizlere söyleyebilirim.

Oynanışı etkileyen bir başka büyük özellik ise, halkın arasına karışmış Blume ajanları. Bir önceki paragrafta bahsettiğim gibi siz rastgele dolaşırken ve insanların banka hesaplarına ulaşırken eğer olurda bir Blume ajanına denk gelirseniz işiniz bitti. Siz eğer bir Blume ajanının hesabına erişim sağlarsanız, bu Blume ajanı ctOS'e telefon ediyor ve sizin kellenize koyulan para artıyor. Tabi bu sistem sakın senaryo modu için sanmayın. Bu kellenize koyulan paralar direkt çoklu oyuncu moduna işliyor. Sizin için ne kadar çok para istenirse, peşinize düşecek olan insanlar da o kadar çok olacak.

WATCH_DOGS™_20140525124241

Tabi oyunda sürekli onun bunun hesabına ulaşmak ile uğraşmıyoruz, bir de çatışmamız gereken düşmanlarımız var. Bu düşmanlar 5 farklı seviyede karşınıza çıkıyor. Karşınıza çıkabilecek en basit düşman, "Gunman" isimli bir arkadaşımız. Gunman'de sıradan bir zırh ile sıradan bir silah bulunuyor. Gunman'den daha zeki olan bir diğer arkadaşımız ise "Veteran". Veteran seviyedeki düşmanlarımız ise bizlere bomba atabiliyor, Gunman'e göre daha zeki bir yapısı var. Bir diğer düşmanımız ise "Elite" isimindeki eğitimli askerimiz. Diğer seviyedeki düşmanlara göre çok daha korumalı bir zırh taşıyor. Oyunda bizi zorlayabilecek en büyük düşman, "Enforcer". Bu düşmanımız oldukça yüksek korumalı bir zırh ve yüksek ateş gücüne sahip silah taşıyor. Tek zayıf yanı patlayıcı maddeler. Son olarak da "Marksman" isimli keskin nişancı düşmanlarımız var. Onları yerde değil, gökte arayın.

Watch Dogs, bildiğiniz gibi bir açık dünya oyunu. Açık dünya deyince ilk olarak aklımıza tabiki ulaşım araçları geliyor. Watch Dogs'da 3 farklı çeşit ulaşım aracı bulunuyor. Bunlar arabalar, motorsikletler ve deniz araçları olarak ayrılıyor. Oyundaki araç çeşitliliği oldukça fazla diyebiliriz fakat çeşitlilik bu sistemin güzel olmasını sağlamıyor tabiki. Çünkü Watch Dogs'un sürüş dinamikleri oldukça arcade bir tarzda. Bakın kötü demiyorum, arcade tarzda diyorum. Peki neden sistemin güzel olmasını sağlamıyor dedim, çünkü Watch Dogs tarzında bir oyuna arcade tarzında bir sürüş dinamiği yakışmıyor. Bu yüzden oyunun genelini kötü etkiliyor.

WATCH_DOGS™_20140525221410

Oynanışın bir kaç temel parçasından da bahsettiğimize göre, Watch Dogs'u yapay zekasına geçebiliriz sanırım. Açıkçası oyunun yapay zekası tahmin ettiğimden çok daha iyi çıktı. Gerek çatışma sırasında, gerek kovalama veya kaçma durumlarında yapay zeka gayet düzgün bir şekilde işliyor. Size başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum, yapay zekayı daha iyi anlayabilmeniz için.

Oyunun ilk baştaki görevlerinden birini oynuyordum. Peşimde düşmanlar var tabi. Arabalı bir kovalama sahnesindeyiz, ben düşmanlar ile aramdaki mesafeyi açtım ve kaçtığım arabayı bir yere park ettim. Arabayı bıraktıktan sonra, kaçmaya zamanım olmadığı için başka bir arabaya geçip saklandım. Peşimdeki adamlar o arabanın, kaçtığım araba olduğunu anladı ve arabayı incelemeye başladılar. Arabada beni bulamayınca da biraz etrafa bakınıp gittiler. Oysaki ben o arabanın 2 araba gerisindeydim. Şu yaşadığım sahne, benim bu oyunun yapay zekasını sevmeme yetti. Ayrıca yapay zekayı sevmemin bir diğer büyük nedeni ise, düşmanlarımız bize kilitlenmiyor. Şöyle anlatayım, mesela karşılıklı çatışma içerisindesiniz. Düşmanlarınız da siz de bir arabanın arkasında cephe almışsınız. Düşmanlarınız, sizi en son gördüğü yere ateş ediyor. Yani siz arabanın arkasında dururken görünmeden kaçabilme imkanına sahip oluyorsunuz. Başka oyunlardaki gibi düşmanlarımız bizi görmediği zamanlarda takip edemiyor. Oyuncunun yaşayacağı bu tip küçük olaylar, her zaman büyük etki bırakır.

Zorunlu çoklu oyuncu!

Watch Dogs her ne kadar senaryo moduna dayalı bir oyun da olsa, çoklu oyuncu özelliğini de içeriyor. Çoklu oyun modları öyle çok abartılacak düzeyde bir şey değil. Zaten senaryo modumuz ile çoklu oyuncu modumuz tek bir dünya üzerinden oynanıyor, sürekli dünyamıza davetsiz misafirler alıyoruz. Bu durumda insanlar çoklu oyuncu özelliğini kapatmak istiyor. Bu özelliği kapatma konusunda teoride özgür gibi görünsekte aslında özgür değiliz. Çoklu oyuncu baskınlarını kapatabilme özelliğine sahibiz evet, fakat bu özelliği kapattığımızda "Notoriety" denilen çoklu oyuncu puanlarımız sıfırlanıyor. Bu özellik Watch Dogs'un çoklu oyuncu moduna hiç bulaşmayacak insanlar için sorun yaratmıyor fakat çoklu oyuncu dünyası ile senaryo modu dünyasını ayrı tutmak isteyenler için büyük sorun.

WATCH_DOGS™_20140524122642

Şimdi bu Notoriety puanlarından bahsedelim. Bu puanlar aslında sizin çoklu oyuncu modundaki seviyenizi belirliyor. Puanlarınız ne kadar çok olursa, o kadar çok özellik açılıyor fakat sizin dünyanıza da daha güçlü insanlar baskın yapıyor. Yani bu Notoriety puanları, çoklu oyuncu modunun temellerini oluşturuyor.

Çoklu oyuncu modlarına, kendi dünyamızda rastgele dolaşırken yine rastgele bir şekilde çıkan duyurular sayesinde ulaşabiliyoruz. Fakat çoklu oyuncu moduna istediğiniz zaman girebilme gibi bir seçeneğiniz de var. Bunun için yine akıllı telefonumuzun ara yüzü kullanıyor. "Online Contracts App" isimli uygulama sayesinde 6 farklı çoklu oyuncu moduna ulaşabiliyoruz. Bu modlar yarış, iz sürme, serbest dolaşma, ctOS mobil ve hack baskını olarak ayrılıyor.

Tabiki siz çoklu oyuncu modlarına erişebildiğiniz gibi başka oyuncular da erişebiliyor. Siz kendi dünyanızda rastgele takılırken aniden gelebilecek olan baskınlara hazır olun. Bu tip bir baskın geldiği zaman ekranınızın sol üst köşesinde bir bildirim çıkıyor. Artık kendi dünyanızda başka bir online oyuncu da var. Karşınızdaki oyuncu sizin bilgilerinizi tamamen indirmeden, sizin onu bulmanız gerekiyor. Bunun içinde telefonunuzdaki Profiler isimli uygulamayı kullanıyoruz.

Yeni nesilde Chicago

Watch Dogs, oynanış zenginliği bakımından iddialı bir oyundu. Bu tip iddialarını grafikler üzerinde de göstermişti. E3 2012'de gösterilen Watch Dogs görüntülerini hatırlıyorsunuzdur, eğer oyunu açtığınızda öyle grafikler arıyorsanız ne yazıkki üzüleceksiniz. Tabiki bu grafikler kötü demek değil. Beklentisini tamamen grafikler üzerine yıkmamış olan insanlar için oyunun grafikleri gayet hoş. Gözü yormayan, ne çok kötü ne de çok muhteşem bir grafik görebilirsiniz Watch Dogs'da.

WATCH_DOGS™_20140524124334

Oyunun grafikleri kadar, grafiklerin verdiği detaylar da bir o kadar önemli. Yolun üzerinde duran ağaç yapraklarının, araba ile üstünden geçtiğimizde uçuşması, yerdeki boş şişelerin rüzgar ile hareket etmesi, kıyafetlerimizin rüzgarın yönüne göre hareketlenmesi, yağmur yağdığında oluşan gerçekçi su birikintileri bu detaylardan sadece bir kaçı.

Watch Dogs hakkında, muhteşem olmuş, diyebileceğim bir başka husus ise, oyunun su ve deniz efektleri. Ben bugüne kadar oynadığım oyunların hiçbirinde bu şekilde gerçekçi bir deniz ve deniz tepkimeleri görmedim. Oyunun başlarında size biraz abartılı bir deniz gibi görünebiliyor fakat sonralardan anlıyorsunuz gerçekçi bir deniz olduğunu. Size önerim, Watch Dogs'u alınca bir tekne bulun ve denizde 10-15 dakika kadar bir dolaşın... Ayrıca yine Watch Dogs'da araçların veya çevredeki bazı şeylerin patlama efektleri gerçekten güzel bir şekilde oyuna işlenmiş. Benim gördüğüm en gerçekçi patlama efektlerinden birisidir Watch Dogs'da gördüğüm patlama efektleri.

WATCH_DOGS™_20140525142159

Watch Dogs'da grafikler kadar sesler de oldukça önemli. Fakat sesler için grafikler kadar iyi diyemeyeceğiz. Arabaların motor sesleri ve korna sesleri ne yazıkki berbat. Fakat karakter konuşamaları ve çevre sesleri gayet hoş bir şekilde oturtulmuş oyun içerisine. Arabaların radyolarında da her zevke, her kulağa hitap eden müzikler bulunuyor. Onun dışında oyundaki patlama efektlerinin, su efektlerinin seslerinin de gayet güzel olduğunu söyleyebiliriz. Sesler hakkında da daha fazla bir şey söyleyebileceğimi sanmıyorum.

Yani Watch Dogs;

Yani Watch Dogs, alınası ve oynanası bir oyun. İtiraf etmek gerekirse, oyunu oynarken ilk 5-10 dakika boyunca, bu oyuna mı para verdim ben, cümlesini sıkça kullandım. Fakat zaman geçtikçe oyun kendisini gösterdi ve şimdi aldığıma hiç pişman olmadığıma karar verdim. Sürüş dinamikleri yönünden ilginç bir oyun. Daha çok Saints Row tarzında sürüşleri fakat ne bekliyordunuz ki zaten? Bu bir yarış oyunu değil. Yapay zekası bazen saçmalasa da benim hoşuma giden bir yapay zeka sistemi, gerçekçi bir yapay zekası var. Çoklu oyuncu baskınlarında da daha özgür kararlar verebilseydik 10/10'luk bir oyun olabilirdi Watch Dogs...

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.