Capcom, yıllardır Street Fighter serisi ile pek çok başarıya ulaşmaya ve oyuncuları farklı yollar ile eğlendirmeye devam ediyor. Arcade makinelerinde oynadığınız dövüş oyunlarının tadını başka hiçbir şeyde bulamadığınızı biliyoruz, merak etmeyin derman ayağınıza geldi. Street Fighter 30th Anniversary Collection, serinin 12 farklı portunu bir araya getirerek sizlere hepsinin tam bir deneyimini sunuyor. İşte Street Fighter 30th Anniversary Collection inceleme yazımız karşınızda.
Street Fighter 30th Anniversary Collection, yalnızca 12 farklı portu bir araya getirerek sizlere eski anıları canlandırma imkanı tanımıyor. Oyun, bunun yanı sıra 12 oyunun bir kısmı için çevrimiçi deneyim imkanı da sunarak ortaya konulan oynanışı güçlendiriyor. Capcom, son yıllarda eleştirilen Street Fighter serisinin eski ve güçlü üyelerini oyunculara sunarak etkileyici bir hamle yapmış diyebiliriz. Dilerseniz hemen aşağıdan Street Fighter 30th Anniversary Collection inceleme yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.
İnceleme yazımızda her bir oyunu teker teker değerlendirmek yerine genel deneyime bakacağız. Sonuçta bu bir koleksiyon ve en eski Street Fighter oyunlarından bazılarından bahsediyoruz. Dilerseniz öncelikle koleksiyonun içerisindeki oyunları sizlere sıralayalım. Street Fighter, Street Fighter II, Street Fighter II: Champion Edition, Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Street Fighter II: The New Challengers, Super Street Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha, Street Fighter Alpha 2, Street Fighter Alpha 3, Street Fighter III: New Generation, Street Fighter III: Second Impact ve Street Fighter III: Third Strike, koleksiyon dahilinde bizlere sunulan oyunlar olarak sıralanıyor. İşte Street Fighter 30th Anniversary Collection inceleme yazımız.
İçerikler bir önceki koleksiyona göre yetersiz kalmış.
Her ne kadar az önce sizlere 12 farklı oyun saymış olsak da, bunların içeriklerinin yetersiz olduğunu söylememiz gerekiyor. Koleksiyonu satın aldığınızda duymayı beklediğiniz klasik müziklerden bazılarına veya görsellerin bir kısmına ulaşamayacaksınız. Capcom, bu koleksiyon için çevrimiçi özelliklere ve oynanış deneyimine odaklanmış gibi görünüyor. Bunun yanı sıra, geçmişe kısaca bir göz atmanızı sağlayan ilginç özellikler koleksiyonun içerisinde sunularak içerik yelpazesinin 25. yıl koleksiyonuna göre dar da olsa detaylı yapının korunduğu gösterilmiş.
Oyunları deneyimlemek bir kenarda dururken, zaman çizelgesi özelliğini kullanarak Street Fighter serisinde kronolojik olarak geriye gidebiliyorsunuz. 30 yıllık geçmişteki pek çok önemli olayın bulunduğu bu zaman çizelgesi, sizlere geçmişi hatırlamanız için bambaşka bir imkan sunuyor. Öteki taraftan, her bir karakter için oluşturulmuş ayrı profil sayfalarının bulunması da Street Fighter 30th Anniversary Collection için olumlu yönlerden bir tanesi olarak görünüyor. Her bir karakterin özel hareketlerinin yıl yıl gelişimini inceleyebiliyor ve tasarım sürecindeki çizimlerine bu sayfalardan göz atabiliyorsunuz.
Bütün bu bahsettiklerimize ek olarak, koleksiyonda bulunan bütün oyunların eksiksiz müzik paketi de Street Fighter 30th Anniversary Collection ile birlikte oyunculara sunulmuş. Capcom'un içerik sunumu açısından bu yönden büyük bir başarı yakaladığını söyleyebiliriz. 25. yıl sürümüne göre az sayıda sunulan videolu içeriğin eksikliği, müzik yelpazesinin genişliği ile tamamlanmış diyebiliriz. Bu noktadaki tek sorun, koleksiyona ek olarak müziklerin bulunmaması. Yani koleksiyon dışındaki oyunlardan klasikleşmiş olarak görülen herhangi bir tema müziği bulunmuyor.
Klasik Street Fighter hissi geri dönüyor.
Oyunu açtığınızda karşınıza farklı oynanış seçenekleri tek seferde sunuluyor. Bunlar arasında tek oyunculu ve eğitim modlarının yanı sıra çevrimiçi mod da bulunuyor. Çevrimiçi modun varlığı her ne kadar kulağa hoş gelse de, eksilerinden biraz sonra bahsedeceğiz. Tabii ki arkadaşlarınız ile aynı ağa bağlanarak oynayabileceğiniz "Local Play" seçeneği de koleksiyon ile birlikte sunuluyor. Bu olmazsa olmaz özelliğin oyuna yerleştirilmiş olması da tabii ki artı kabul edeceğimiz bir yön. Capcom'un oyuncuların beklentilerini inceleyerek bu modları sunmuş olması, önümüzdeki Street Fighter oyunları için de umut veriyor diyebiliriz.
Eğitim modunun biraz eksik kaldığını ve yalnızca oyunlardan dördünde oynanabildiğini söylememiz gerekiyor. Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Street Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha 3 ve Street Fighter III: Third Strike oyunları için erişilebilir olan eğitim modu; Arcade makinelerinden hatırladığınız formu koruyor. Geliştiriciler, oyunların emülasyonlarını yaparken orijinal yapının korunmasına özen göstermişler gibi görünüyor. Eğer bir Street Fighter hayranıysanız, bu durum dikkatinizi çekecektir. Eğitim modundaki duraklatma menüsünün Street Fighter oyunlarında alışkın olmadığımız kadar detaylandırıldığını ise ekleyelim. Oyunun duraklatma ekranında zorluğu ayarlayabiliyor veya karakter değiştirebiliyorsunuz. Bunun koleksiyon oyunları arasında geçerek pek çok deneyimi tadabilmeniz için yapıldığını düşünüyoruz.
Street Fighter oyunlarının belki de en çok kullanılan özelliği "Local Play" de klasik formu ile oyunculara sunulmuş. Bu modun belki de en dikkat çekici özelliği ise "Gecikme Girişi" seçeneğinin bulunması. Geliştiricilerin oyunda yanlışlıkla bir fonksiyonu açık bırakmadığını düşünerek bunun bir çeşit eski ortamları tekrar yaratma yöntemi olduğunu düşünebiliriz. Çevrimiçi moda geçmeden önce, Arcade modunun özelliklerinden de biraz bahsedelim. Özelliklerinden bahsedelim diyoruz ancak bu mod bildiğiniz ve hatırladığınız Street Figher Arcade modu. Geliştiriciler herhangi bir özelliğin yapısı ile oynamayarak ve eksiltme yapmayarak orijinal yapının korunmasını burada da sağlamışlar.
Çevrimiçi modun eksikleri bulunuyor.
Bahsetmemiz gereken eksiklerden belki de en önemlisi, tüm oyunlar için oynanabilir olmaması. Eğitim modundaki isimlerin aynısını sıralayacağız: Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Street Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha 3 ve Street Fighter III: Third Strike. Çevrimiçi deneyimin yalnızca 4 Street Fighter oyunu ile sınırlanmış olması bazı oyuncular için sinir bozucu olabilir. Sonuçta bu bir koleksiyon ve koleksiyonları istediğiniz her türlü deneyimi yaşayabilmek için satın alıyorsunuz. Street Fighter 30th Anniversary Collection, 12 farklı oyun sunsa da bunların 4'ünün oynanabilir olması büyük bir eksiklik.
Bunun yanı sıra çevrimiçi lobilerin çoğunun boş olduğunu üzülerek belirtmemiz gerekiyor. Koleksiyonu satın alan oyuncu sayısının mı az olduğunu yoksa insanların çevrimiçi oynamak mı istemediğini bilmiyor ancak durum bu şekilde. Lobi aramaya başladığınızda bir oyuna denk gelmeniz uzun sürüyor ve bu bir süre sonra can sıkıcı olmaya başlıyor. Street Fighter oyunlarını farklı insanlar ile dövüşemedikten sonra oynamanın anlamı kalmadığını düşünen oyunculardan iseniz, koleksiyon sizleri biraz üzebilir. Dilerseniz biraz da modun kendisinin neler sunduğundan bahsedelim.
Orijinal Arcade deneyiminin oyuncular arası hale getirilmiş sürümü diyebileceğimiz çevrimiçi mod, oyuncuların oyununuza dahil olmasını sağlıyor. Oyuncuların oyununuza hangi sıklık ile dahil olmalarını istediğinize karar verip gerekli ayarlamayı yapabilmeniz sayesinde, oyun deneyiminiz de herhangi bir şekilde zarar görmüyor. Bunun yanı sıra oyuna katılmak yerine direkt olarak dereceli veya normal bir maç bulup oynamaya başlayabiliyorsunuz.
Street Fighter 30th Anniversary Collection inceleme yazımızı toparlayalım.
12 farklı Street Fighter 30th Anniversary Collection inceleme yazımızda Arcade oyununu bir arada sunan bu koleksiyon, eskilere geri dönerek uzun zamandır aradığınız deneyimi yaşamanızı sağlıyor demeliyiz. Sunduğu mod çeşitliliği ve içeriklerin detaylılığı ile dikkat çeken Street Fighter 30th Anniversary Collection, her ne kadar video içerikler ve içerik yelpazesi düşünüldüğünde geri kalsa da genel deneyimi üst seviyede tutmayı başarıyor. Arcade modunun orijinal yapısının korunması ise serinin hayranlarının en çok ilgisini çekecek unsurlardan birisi olarak görülebilir. Eksilerini artıları ile kapatan bu koleksiyon, ortaya kaliteli bir iş koyuyor.
Street Fighter, Street Fighter II, Street Fighter II: Champion Edition, Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting, Super Street Fighter II: The New Challengers, Super Street Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha, Street Fighter Alpha 2, Street Fighter Alpha 3, Street Fighter III: New Generation, Street Fighter III: Second Impact ve Street Fighter III: Third Strike oyunlarını sunan koleksiyon; PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch kullanıcıları için oynanabilir durumda. Street Fighter 30th Anniversary Collection inceleme yazımızı özetlemek gerekirse, eğer Street Fighter serisini seviyor ve Arcade yapısını özlüyorsanız, Street Fighter 30th Anniversary Collection'ı kesinlikle tavsiye ediyoruz diyebiliriz.