AMD tarafından tanıtılmış olan Sapphire RX580 Nitro+, aslına bakarsanız çok da farklı bir model değil. Bir önceki nesilden AMD Radeon RX 480'in arttırılmış saat hızı ile karşımıza çıktığı için, pek de yabancı olmadığımızı söyleyebiliriz. AMD'nin Polaris mimarisi ile inşa edilmiş, Ellesmere GPU sistemi kullanılmış olan bu yeni ekran kartının rakibi ise, NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB. Bu yazımızda ise, elimize geçen yeni ekran kartı Sapphire RX580 Nitro+'ı incelerken, aynı zamanda rakibi ile de karşılaştıracağız.
Sapphire RX580 Nitro+ ile NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB kartlarını karşılaştırdığımızda, birbirlerine çok yakın bellek hızlarına sahip olduklarını, fakat gözlerimizi bant genişliklerine çevirdiğimizde ise, AMD tarafının %20 gibi bir oranla daha önde olduğunu görebiliyoruz. Test konuğumuz olan Sapphire RX580 Nitro+'ın BIOS yapısı, iki farklı saat hızı ayarına sahip. Sunulan iki seçenekten ilkinde, 1450 MHz ile çalışan GPU, sessiz mod özelliği kullanıldığında 1411 MHz'lik bir performans sunuyor. Diğer seçenekte ise, normalde 1411 MHz saat hızı, sessiz mod özelliği ile birlikte ise 1340 MHz saat hızı bizi karşılıyor.
Sapphire RX580 Nitro+'a dışarıdan baktığımızda, sade bir tasarım ile karşılaşıyoruz. Mat bir bir üst tasarıma sahip olan bu ekran kartının alt kısmını incelediğimizde, metal plaka kullanılmış olduğunu görüyoruz. Siyah, gri ve beyaz renklerin karışımı ile de başarılı bir görselliğe imza atmış. Boyut açısından, giriş yuvasından soğutucunun bitiş kısmına kadar 26.2 cm, en olarak 13.2 cm ve derinlik olarak 3.5 cm'lik bir hacme sahip olan bu ekran kartı, küçük ITX kasalar ile aşırı büyük güç kaynakları istisnaları haricinde rahatça sığabilecek bir yapıya sahip.
Sapphire RX580 Nitro+'ı dik bir şekilde yerleştirip yukarıdan baktığımızda, bizleri Sapphire'in logosu, 2 adet 8 mm nikel soğutucu borusu ve 2 adet güç girişi karşılıyor. Güç girişlerinden bir tanesinde 8 pin bulunuyorken, diğerinde ise 6 pin bulunuyor. Ekran kartının giriş yuvalarına şöyle bir göz gezdirdiğimizde ise, 2 adet HDMI, 2 adet DisplayPort ve DVI girişi ile karşılaşıyoruz. Ayrıca yazımıza konuk olan ekran kartının 2304 gölgelendirici ünitesi bulunuyor.
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB ve Sapphire RX580 Nitro+'ın oyun performanslarını karşılaştırdığımızda, ortalama açısından AMD saflarından gelen yeni ekran kartının daha iyi bir performans sergilediğini görebiliyoruz. FPS değerlerini yazımızın ilk görseli olarak sizlerle paylaştık zaten. Bu değerler, her iki ekran kartının da, oyun içerisindeki ortalama FPS performanslarını sergiliyor.
Ashes of the Singularity'de, başa baş giden performans, diğer oyunlarda değişiklik gösteriyor. Battlefield 1'a baktığımızda, AMD'nin yeni ekran kartının daha önde olduğunu görebiliyoruz. Sapphire RX580 Nitro+, her ne kadar burun farkı ile Civilization VI'da geride kalmış olsa da, Doom'da sergilemiş olduğu performans ile NVIDIA taraflarındaki rakibini geride bırakmayı başarıyor.
Sergiledikleri performanslar bir yana, Sapphire'in sunmuş olduğu Sapphire RX580 Nitro+'ın güç tüketimi boştayken 16.3 Watt, monitör kullanımında 18.2 Watt, video izlerken 19.8 Watt ve en önemlisi de, oyun oynarken 224.1 Watt şeklinde. Ekran kartının sessiz ve normal modları arasındaki güç tüketimi de birbirlerine çok yakın değerlere sahip. NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB ise, AMD'nin bu yeni ekran kartına göre daha fazla güç harcıyor. Yani, Sapphire RX580 Nitro+, daha az güç tüketimi ile sergilemiş olduğu daha yüksek performans ile, NVIDIA'daki rakibini geride bırakıyor.
Sapphire RX580 Nitro+'ın bir başka güzel yanı ise, 2560x1440 çözünürlüğünde oyun oynama imkanı sunuyor olması. 2560x1440 çözünürlük kalitesindeyken ve grafik ayarları yüksekteyken oynanabilir bir performans sergileyen ekran kartı, çözünürlüğü 1920x1080'e çekip Anti-Aliasing ayarını açtığınızda, yine aynı şekilde bir performans ile sizleri karşılayacaktır. Yazımıza sizler için yerleştirmiş olduğumuz FPS performansı değerleri alınırken, oyunlar 1920x1080 ve en yüksek grafik ayarlarda oynandı.
AMD'nin bir başka kıyağı da WattMan. WattMan sayesinde, el ile ekran kartımızın gücünü ve güç tüketimini düşürebiliyoruz. Fakat, ne yazık ki WattMan bizlere overclock imkanı sunmuyor. AMD Radeon RX 580 8GB için bizim elimize geçen Sapphire RX580 Nitro+ modeli, ekran kartının en yüksek performansını sergileyen modellerinden biri olduğu için, yurt dışından almaya kalktığınızda 275 dolarlık fiyat etiketleri ile karşılaşabilirsiniz. Ekran kartının fiyatları, 230 dolardan başlamakta ve rakibinin bir üst seviyesi olan NVIDIA GeForce GTX 1070 de 360 doların üstünde fiyatlardan başladığı için, fiyat açısından da AMD'nin çok cömert davranmış olduğunu söyleyebiliriz.
Son olarak, yazımızda aralara serpiştirmiş olduğumuz FPS değerlerinden bahsetmek istiyoruz. Performans açısından, test etmiş olduğumuz oyunlarda sadece Ashes of the Singularity'de beraberliği yakalayan ekran kartlarından NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB, Civilization VI'da ortalama 5-6 FPS ile öne çıkıyor, fakat geriye kalan Battlefield 1, Doom, Hitman ve Rise of the Tomb Raider'da, AMD'nin başarılı ekran kartı Sapphire RX580 Nitro+'ın fazlasıyla öne çıktığını görmekteyiz.
Sonuç olarak, AMD başarılı bir iş ile, Sapphire RX580 Nitro+'da da, daha önceden kullanmış olduğu Ellesmere GPU'yu kullanıp saat hızı yükseltilmiş bir performans sunuyor. Yapmış olduğumuz inceleme ve performans testlerinden, AMD'nin yeni ekran kartının rakiplerine göre çok daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Günümüzdeki güncel teknolojilerle uyumlu olması da, bu ekran kartının tercih edilebilirliğini bir tık yukarı taşıyor. Fiyat konusunda da gerçekten çok uygun olması, şirketin Sapphire RX580 Nitro+'ı herkese ulaştırmak istediğinin bir göstergesi. Böyle bir incelemeyi yapabilmemiz için bizlere Sapphire RX580 Nitro+'ı gönderen AMD Türkiye'ye de teşekkür ederiz.
Tüm bunların haricinde, en iyi PS4 oyunları başlıklı yazımıza göz atmanızı öneriyoruz. Bu sayede, eğlenceli PlayStation 4 oyunları bulabilirsiniz. Tabii bu oyunları 4K ve HDR kalitesinde oynamak istiyorsanız, sizlere en iyi 4K ve HDR oyun televizyonları yazımızı önerebiliriz. Eğer 4K ve HDR merakınız yoksa, en iyi oyun televizyonları yazımız da işinizi görebilir.
Eğer tüm bunlar ilginizi çekmediyse, daha güncel bir oyun arıyorsanız, Destiny 2 inceleme (Açık Beta) yazımıza göz atabilirsiniz. Son olarak, bizlerin sosyal medya kanallarını takip etmeyi de unutmayınız. Facebook ve Twitter sayfalarımızdan aktif olarak haber paylaşımları yapmaktayız.