Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 14.05.2017

Arkane Studios ve Bethesda Softworks, Prey serilerini uzun zamandır sessiz bir şekilde bırakıyordu. Geçtiğimiz senelerde ise Prey serisi için Prey duyuruldu. Evet, karşımıza çıkan oyun, bir Prey 2 değildi çünkü Bethesda Softworks, bu serilerini baştan sunmak istiyordu oyunculara. Belli ki, ilk oyun ile istediklerini gerçekleştirememişti ekip. Her neyse, serinin ikinci oyunu sonunda PC, PlayStation 4 ve Xbox One için piyasaya çıktı. Bizler de inceleme şansı bulduk. Dilerseniz hemen inceleme yazımıza başlayalım. Çünkü sabırsızlanıyoruz!

Prey - Senaryo ve Açılış

Oyunda, Morgan Yu isimli bir karakterin kontrolünü ele alıyoruz. Oyun, açılır açılmaz cinsiyet seçmemiz gerekiyor. Yani Morgan Yu, dilerseniz erkek, dilerseniz kadın olabiliyor. Oyuna, cinsiyetimizi seçtikten sonra adım atıyoruz. Morgan Yu olarak, insan ırkını bir adım ileriye taşıyacak yeni deneyler, bizim üstümüzde yapılıyor. En azından yapılmaya çalışıyordu. Her neyse, oyunda ilk uyandığımızda tarihler 15 Mart 2032'yi gösteriyor. Uyandığımız yer ise Talos I. Eğer bana soracak olursanız, oyunun açılışı gerçekten kusursuz. Tabii ki spoiler vermemek için bahsetmeyeceğim ama son zamanlarda bir oyunda gördüğüm en güzel açılışı, Prey gerçekleştiriyor.

Oyun başladıktan kısa bir süre sonra, Typhon isimli uzaylı düşmanlarımız ile karşılaşıyoruz. İlk olarak karşımıza Mimic ve Phantom isimli Typhon uzaylı düşmanlarımız çıkıyor. İçerisinde bulunduğumuz uzay istasyonu, Talos I zaten bu uzaylı ırkı tarafından istila edilmiş durumda. Bu yüzden, bizler de Talos I içerisinde yeni silahlar bulup, eşyalar toplayıp, hayatta kalmaya çalışıyoruz. Tabii hayatta kalmanın haricinde, oyunda ana amacımız da bulunuyor. Bunu, oyunu oynayıp görmenizi tercih ederiz. Fakat senaryonun genelinde sürekli olarak bir gizem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kısaca şunu demek istiyoruz, senaryo ve açılış olarak biz bu oyunu bayağı beğendik.

Prey - Temel Oynanış I

Prey, FPS tipinde bir oyun. Oyun içerisinde, menzilli silahlarla veya yakın dövüş silahları ile düşmanlarımızı öldürmeye çalışıyoruz. Yeri geliyor, gizlilik ögelerini kullanarak, o düşmanları pas geçiyoruz. Silahımızın mermisi bitiyor, mermi üretiyoruz. Silahımız kalmıyor, silah üretiyoruz. Tüm bunları üretebilmek için de keşif yapmamız gerekiyor ve envanterimizde kalan gereksiz eşyaları geri dönüşüme vermemiz gerekiyor ki materyal alabilelim. Oyunun ilk birkaç saatinde, aslında kendimi Deus Ex: Mankind Divided oynuyor hissettim. Çünkü etrafla etkileşim, bilgisayarlardaki mail ve bilgi sistemi, hack ögeleri, yetenek ağacı filan bayağı benziyor Deus Ex: Mankind Divided sistemine. Bu yüzden pek yabancılık çekmedim oyunda, çünkü Deus Ex: Mankind Divided bayağı severek oynadığım bir oyun olmuştu.

Tüm bunların haricinde Prey, Deus Ex: Mankind Divided gibi açık bir dünya sunmuyor oyunculara. Evet, oyun kesinlikle açık dünya gibi hissettiriyor ama öyle değil. Açık dünyadan ziyade, açık bölüm tasarımı var oyunda. Yani oynadığımız bölümler, küçük, minnacık açık dünyalar oluyor aslında. Bu aslında kötü bir şey değil, aksine benim tam sevdiğim tarzda. Tek yönlü, tek çizgili bölümler çok limitli oluyor, açık dünyalar ise limitsiz. Prey, tam o ikisinin arasında. Tabii bu da oyuna yeni imkanlar doğuruyor. Mesela açık bölüm tasarımı sayesinde, gitmek istediğimiz bir noktaya, farklı yollardan, farklı teknikler kullanarak gidebiliyoruz ki bu da oyuna yeni bir derinlik katıyor.

Prey - Temel Oynanış II

Silah kullanımından ve onla alakalı birkaç şeyden, inceleme yazımızın sonrasında bahsedeceğim fakat, temel oynanışı ilgilendiren birkaç küçük şeyden daha bahsetmek istiyorum. Oyunda, gizli ve sürpriz ataklar bulunuyor. Gizli ataklar zaten adı üstünde, düşmana gizli saldırdığınız zaman oluşuyor ve %150 daha fazla hasar veriyorsunuz. Sürpriz atak ise, henüz nasıl oluştuğunu çözemedim fakat, gizli atak gibi o da fazladan hasar veriyor. Bunlar, oynanışa çok güzel iki ek olmuş. Oyunun gizlilik mekanikleri, kusursuz değil fakat yine de bu iki özellik ile oyuncuları gizliliğe itiyor Prey.

Temel oynanıştan son kez bahsetmek istiyorum şimdi. Bunda da, genel olarak zorluktan bahsedeceğim. Aslında zorluk seviyelerinden de ilerde bahsedeceğim tekrardan fakat, tam olarak aynı şeyler olmayacak. Şimdi efendim, Prey zor bir oyun. İstediğiniz zorluk seviyesinde oynayın, doğru şekilde oynamıyorsanız, mutlaka zorlanıyorsunuz. Fakat sizin zorlanıyor olmanız, kesinlikle kötü yönde bir zorlanma değil. Oyun, güzel bir rekabet ve zorluk sunuyor. Mermilerinizi, canlarınızı çok dikkatli kullanmanız gerekiyor. Bu, dediğimiz gibi, güzel bir zorluk katıyor oyuna.

Prey - Envanter ve Yetenekler

Prey, bizlere farklı oynanış tipleri ve mekanikleri sunuyor oyun boyunca. Oynanış tiplerinden bahsedecek olursak, mesela kendimiz yerine makineleri, uzaylılar ile savaştırabiliyoruz. Gizlilik kullanarak, düşmanlarımızı pas geçebiliyoruz veya yine gizlilik kullanarak, düşmanlara daha fazla hasar verebiliyoruz. Tüm bunların haricinde, bir de pata küte girdiğimiz bir oynanış tipi var. İşte oyunun tüm yetenek sistemi, bu oynanış tiplerini destekler tipte. Oyunu oynadığımız sürece, oyunun açık bölümlerinde yetenek puanlarını bulabiliyoruz ve istediğimiz yetenek dalında kullanabiliyoruz o yetenekleri. Bana soracak olursanız, bu yetenek sistemi oldukça başarılı. Tabii yeteneklerin hepsini açabilmek için biraz kendinizi kasmanız gerekiyor fakat, gerçekten kendinizi kastığınıza değiyor.

Oyunun envanter sistemi ise, oldukça geniş bir yapıya sahip. Zaten inceleme yazımızın bu kısmında da, envanter üzerinden ulaşabileceğimiz birçok şeyi değerlendireceğiz. Öncelikle, envanter yönetimi bu oyunda oldukça önemli çünkü toplayacağınız her şey işe yarıyor ve sınırsız bir envantere de sahip değilsiniz. Ayrıca oyunda silah, zırh ve başlık güçlendirme de bulunuyor. Bu 3 öge için güçlendirmeleri de, yetenek bulduğumuz gibi dünya içerisinde buluyoruz. Silahların hasarını, sekmesini, şarjör kapasitesi gibi şeyleri güçlendiriyoruz. Zırhlar ve başlıklar için de 4-5 farklı kategoride güçlendirme yapabiliyoruz. Bunlar, oyunun gidişatını yüksek derecede değiştirebiliyor, istediğiniz oyun tipine daha rahat ulaşabiliyorsunuz.

Prey - Çevre ile Etkileşim

Oyundaki çevre etkileşimi oldukça önemli. Zaten, oyunda karşınıza çıkan neredeyse her şeyle etkileşebiliyorsunuz. Mesela etrafınızdaki ögeleri atabiliyorsunuz, tutabiliyorsunuz veya yerlerini değiştirebiliyorsunuz. Ögeleri atarak, düşmanınızın dikkatini dağıtabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde ögelerin yerlerini değiştirerek, yüksek noktalara ulaşabiliyorsunuz. Son olarak, kapıları kapatmış olan ağır eşyaları, özel yeteneğinizi açarak kaldırabiliyorsunuz ve kendinize yeni yollar, yeni mekanlar açabiliyorsunuz. Tabii ağır eşyalar ile kapısı kapanmış yerlere farklı şekilde de girebiliyorsunuz fakat, bağlantılı yeteneğiniz varsa, kolayca eşyaları kaldırıp, yolunuza devam edebilirsiniz.

Tüm bunların haricinde, bir de envanterinize toplayabileceğiniz eşyalar var. Mesela çöp toplayarak, bu çöpleri geri dönüşüme vererek, eşya oluşturma sistemi için materyal kazanabiliyorsunuz. Aynı şekilde yiyecek veya içecek şeyler toplayarak, kendinize geçici güçlendirmeler, korumalar veya kalıcı can verebiliyorsunuz. Tabii can vermek için sağlık kitleri de bulunuyor fakat, az bir cana ihtiyacınız varsa, muz yemek en iyisi. Bu arada, eşya oluşturma sistemi demiştik. Oyundaki belli noktalarda, tarifini öğrendiğiniz şeyleri oluşturabiliyorsunuz. Mesela kendinize silah veya silah mermisi yapabiliyorsunuz ki bu, hayatta kalmanız için oldukça önemli bir şey.

Prey - Yapay Zeka ve Silah Kullanımı

Prey, bizlere düşman olarak insanları ve uzaylı ırkını sunuyor. Tabii düşmanlarımız doğal olarak yapay zeka tarafından kontrol ediliyor. Oyunu kolay, normal ve zor olan zorluklarda denedim. 4. zorluk seviyesine çıkmadım ve bu denediğim 3 zorluk modunda da kötü bir yapay zeka görmedim. Evet, yapay zeka iyi fakat muhteşem değil. Yani ortalama bir yapay zekaya sahip bence oyun. Mesela, oyunu oynarken yapay zeka için, "Vay be, böyle bir yapay zekayı ilk defa görüyorum. Adamlar yapmış, helal olsun." demiyorsunuz hiçbir zaman. Fakat, "Böyle yapay zeka mı olur be? Oyunu berbat etmiş." de demiyorsunuz.

Oyundaki dövüş/savaş sistemi, yine Deus Ex ve Dishonored tipinde. Zaten söylemiştim, Prey bir FPS oyunu. Oyun içerisinde uzun menzilli silahları veya yakın dövüş silahlarını kullanabiliyoruz. Normal vuruş ve sert vuruş bulunuyor. Bunların arasında tabii ki hasar farkı ve vuruş hızı farkı bulunuyor. Açıkçası tam da bu konu geçerken söylemek lazım, oyunun kontrolleri pek başarılı değil. Oyunu, PlayStation 4 Pro üzerinde denedim ve kontrollerden pek memnun kalmadım. Hassasiyet ayarları yeterli değil, çok az da olsa giriş gecikmesi bulunuyor. Yani tuşa bastığınız anda, ekranda o etkiyi göremiyorsunuz. Demoda da aynı problem vardı, düzeltilmeye çalışılmış aslında kontrollerin kötülüğü fakat tamamen düzeltilememiş. Umuyorum ki güncellemeler ile daha iyi bir seviyeye çekilecektir.

Prey

Prey - Grafik, Performans ve Ses

Oyunu, PlayStation 4 Pro üzerinde deneme şansı bulduk ve gördüklerimizden memnun kaldık. Yani, evet FOV çok büyük bir problemdi. Ayrıca çözünürlük de mükemmel değildi. Fakat oyunun grafikleri, PlayStation 4 Pro üzerinde bize yeterli geldi. Oyun içerisinde de sadece 1 kez hata ile karşılaştık. O hata ise, tabancamız ile bir patlayan tüpe sıktığımızda gerçekleşti. Tüpe sıktığımız an, oyun dondu ve hiçbir şey yapamadık. Yani, böyle detaylı bir oyunda çok az hatanın bulunuyor olması, güzel bir şey. Fakat çok kötü bir şey var ki, o da oyunun yüklenme süreleri. Prey, tamamen açık dünya bir oyun değil bildiğiniz gibi. Bölgeden bölgeye geçebilmek için yükleme ekranlarını izlemeniz gerekiyor ve bu ekranlar inanılmaz uzun, sıkıcı.

Seslerden bahsetmemiz gerekirse, oyunun müzikleri ve genel olarak ses tasarımı gerçekten başarılı. Oyunun müzikleri, bizi gereken hisse sokuyor fakat bu noktada da bir problem var. Oyunun müzikleri ve efektleri inanılmaz yüksek bir ses ayarında. Evet, ayarlardan kısabiliyorsunuz fakat neden böyle bir şey yapmış geliştirici ekip, anlayamadık. Oyunu ilk açtığımızda televizyon patlayacak zannettik yüksek sesten.

Genel olarak Prey, çok güzel bir oyun. Oynanış açısından neredeyse hiç eksiye sahip değil bu oyun. Sadece yükleme süreleri çok uzun fakat geliştirici ekip, umuyoruz ki bunu bir güncelleme ile biraz azaltır. Oyunun PlayStation 4 Pro üzerinde FOV ayarına sahip olmaması ve 30 FPS olması da genel olarak bir eksi. Prey bizce PC platformunda oynanmayı hak ediyor biraz. Fakat bir konsol oyuncusuysanız, kesinlikle denemeniz gerekiyor bu oyunu. Özellikle, Deus Ex ve Dishonored tarzı oyunları seviyorsanız!

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.