Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 09.04.2021

Bu seferki inceleme yazımıza konuk olan ürün MSI MPG CoreLiquid K360 adındaki şık ve gerçekten muhteşem iş çıkaran sıvı soğutucu. Bizlerin konuğu olmuş olan bu sıvı soğutucu ile yaşadığımız tecrübeleri sizlere olabildiğince aktarmaya çalışacağımız bu yazımıza direkt olarak giriş yapalım dedik. Çünkü, anlatacak gerçekten çok fazla şey olacak gibi görünüyor. MSI MPG CoreLiquid K360 model bu sıvı soğutucu, büyük bir kutuyla geliyor. Zaten büyük bir soğutucudan başka da bir şey beklenemezdi.

MSI MPG CoreLiquid K360 özellikleri nedir?

Kutuda bizleri karşılayan sıvı soğutucu, 360mm radyatör ile geliyor. 394mm x 120mm x 27mm ölçülere sahip olması, onu standart boyutlarda bir sıvı soğutucu haline getiriyor. Sıvı soğutucuyu oturtmak için gerekli olan her şey zaten paketin içerisinde yer alıyor. AMD AM2'den sTRX4'e kadar ve Intel'in LGA115X'inden LGA1200'üne kadar uyumluluk sağlıyor. Bunların üstüne, LGA 1366'dan LGA2066'ya kadar olan Intel HEDT soketleri ile de uyumlu. Detaylara daha fazla inmeden önce ürünün özelliklerini de listelemekte fayda var.

MSI MPG CoreLiquid K360 özellikleri:

  • Uyumlu olduğu CPU soketleri: Intel LGA1156 ~ LGA 1150/1151/1155/1156/1200 / LGA 1366/2011/2011-3/2066
    AMD AM4/FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2
  • Boyutlar: 394mm x 120mm x 27mm
  • Fanların boyutu: 120 x 120 x 25 mm
  • Fanların sayısı: 3
  • Fanların hızı: 0 ~ 2500 rpm
  • Fanların hava akışı: 77.4 CFM (maksimum)
  • Fanların hava basıncı: 4.29 mmH2O (maksimum)
  • Fanların ortalama ömrü: 160.000 saat
  • Fanların sesi: 39.9 dBA (maksimum)
  • Pompa boyutu: 79.9 x 76 x 47.1 mm
  • Pompa ortalama ömrü: 50.000 saat
  • Pompa sesi: 20 dBA

Kurulum kısmından bahsetmeye pek gerek yok çünkü sadece mevzuyu uzatıyor. Zaten kurulumunu öğrenmek için, kutunun içerisinde yer alan kullanma kılavuzunu kullanabilirsiniz rahatlıkla. LCD ekranın altında bir adet VRM fan bulunuyor. Bunu neden özellikle belirttiğimizi merak ediyorsanız, hemen bahsedelim. Normalde burada bir fan bulunmaz. Bu sebeple de VRM ve RAM için daha yüksek sıcaklıklar ortaya çıkar. Buradaki bahsini ettiğimiz fan sayesinde bu sorunun önüne geçmek için güzel bir adım atılmış.

[table id=5 /]

Tabii, bu ekstra VRM fanı her şart altında gerekli olan bir durum değil. Üst seviye anakartlar ve kasalar zaten gereğinden fazla bir şekilde soğutma sağlıyor. Eğer üst seviyelerde malzemeler kullanmıyorsanız, gerçekten çok işinize yarayacaktır. Fakat üst seviyelerdeyse zaten her şey, çok da büyük bir farkını görmeyeceğinizi belirtebiliriz. Görüntü kirliliğine yol açabilecek şeyler de, ekranın bulunduğu kısmın etrafını saran koruma ile hem güzelleştirilmiş hem de ekranı korumaya yönelik güzel bir detay olmuş.

ARGB ve LCD ekranı nasıl?

Bu sıvı soğutucunun en iyi kısmı ışıklandırma sistemi. 10 moddan daha fazla mod bulunuyor üzerinde oynama yapabileceğiniz. Dahası da, hepsini CoreLiquid yazılımıyla kontrol edebiliyorsunuz. İster tek renkli, ister çok renkli, ister hareketli, ister sabit renkler kullanarak kendinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Bu da, kasanın bulunduğu ortamı daha çok özelleştirmek anlamına geliyor.

MSI MPG CoreLiquid K360 üzerinde yer alan LCD ekran, fazlasıyla özelleştirilebilir bir ekran. Fakat 4 ana modu bulunuyor. CPU ve GPU verilerinizi bu ekrandan kontrol edebilir veya görseller ile süsleyerek gözlerinizi şenlendirebilirsiniz. Animasyonlu görüntülerden de faydalanabilirsiniz. Son olarak da, saat olarak kullanabiliyor ve gözünüzün önünde saatin bulunmasını, dikkat çekmesini sağlayabiliyorsunuz. Artık, hangisi işinize daha çok gelirse, onu yapabiliyorsunuz.

MSI MPG CoreLiquid K360 modları nasıl?

MSI tarafından bizlere sunulmuş olan bu MSI MPG CoreLiquid K360 model sıvı soğutucuyu inceleme yazımız için farklı modlarda da denedik. Silent, Balanced ve Maximum adındaki modları bulunuyor. Silent mod, adından da anlaşılabileceği üzere sessiz bir mod. 2030-2280 arası bir RPM oranıyla fanları çalıştırıyor. Buna rağmen CPU pek ısınmıyor. 60'lardan yukarıyı çok görmedik.

Balanced moda baktığımızda, derecelerin biraz daha aşağı düşmüş olduğunu görüyoruz. Bu ayarda, ortalama 2430 RPM civarlarında dönüyor fanlar. Tabii, bu durumda derecede de 3-4 derecelik bir fark oluyor. Maximum modda ise 2750 civarlarına dayanıyor. Ne kadar zorladıysak da 56-57 dereceleri pek geçmedi. Sesler söz konusu olduğunda da gayet güzel performanslar gördük. Sessiz modda ortalama 41dB, maksimum olarak da 44dB gördük. İşin içinde büyük bir gariplik var. Zira, Balanced modda daha hızlı çalıştığı halde 39,9dB ortalama ve 42,8dB maksimum gördük. Maximum modda ise ortalama 48,5dB iken maksimum 52,6dB oldu.

MSI MPG CoreLiquid K360 inceleme sonucu nedir?

Genel olarak ele aldığımızda gerçekten MSI ekibinin MSI MPG CoreLiquid K360 ile çok iyi iş çıkardığını belirtebiliriz. Eğer çok üst düzey anakart kullanmayı tercih ederseniz, daha önce de bahsettiğimiz gibi gereksiz gelebilecek özellikleri var. Blok üzerinde yer alan fanın çıkarılıp takılabilir olması güzel bir seçenek olabilirdi. Bu, sistemin bir tık daha sessiz çalışmasını sağlardı ve aynı zamanda VRM sıcaklığını düşünenler için de muhteşem bir seçenek olurdu.

Bütün bunlar bir yana, gerçekten efsane bir soğutma sistemi olduğunu belirtebiliriz. LCD ekran ve ARGB aydınlatması inanılmaz hoş görüntüler sağlayabiliyor. Dahası da, kişiselleştirilebilmesi sebebiyle, daha özel ve güzel hissettiriyor. Genel olarak çok sesli olduğunu söylemek yanlış olur fakat bir tık sesli denilebilir. Kulaklık kullanırken veya hoparlörden müzik dinlerken hissedilmiyor. Eğer gerçekten muhteşem görünümlü ve harika performanslı bir şeyler arıyorsanız, tavsiye edebiliriz diyerek MSI MPG CoreLiquid K360 inceleme yazımızın son noktasını da koyalım.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.