Daha önce yeni nesil SSD'ler ile ilgili haberini yazdığımız Kioxia ile ilgili birkaç inceleme yazımız var. SSD'ler artık teknoloji dünyasının vazgeçilmezi oldu diyebiliriz. Küçük boyutları ve muazzam hızları ile oyuncular başta olmak üzere teknoloji sever herkesi mutlu ediyor. Gittikçe HDD'kerin yerini alan bu küçük cihazlar artık geleceğin depolama alanında bir numaralı parçası oldu diyebiliriz. Haberde bahsedeceğimiz, eskiden Toshiba olarak bilinen Kioxia Exceria Plus 2TB NVMe SSD bizi oldukça mutlu eden çok güçlü bir SSD olmayı başardı. Detaylar ve bizi mutlu veya mutsuz eden konular, alınmalı mı yoksa alınmamalı mı ve dahası haberin detaylarında.
Kim bu Kioxia ?
Kioxia markası, dünyanın en büyük ikinci NAND Flash bellek şirketidir. Markayı çok bilmiyorsanız, Kioxia'nın resmi olarak Toshiba olarak bilinmesine şaşırabilirsiniz. Ayrıca, yakın zamanda Tayvan merkezli LITE-ON şirketinin satın alınmasıyla KIOXIA, hem tüketici hem de kurumsal SSD pazarında lider bir oyuncu olmaya hazırlanıyor ve bu hareketi ile depolama alanında ne kadar büyük olduğunu kanıtlıyor. PC alanının dışında artık konsollar bile SSD konusunda yarışa katılmış, artık konsol oyuncularının isteklerini yerine getirmeye ve geliştirmelere devam etmekte. En yakın kanıt olarak şu habere bakabilirsiniz.
Bize neler sunuyor ve hangi konularda başarılı ?
KIOXIA Exceria Plus SSD, markanın amiral gemisi olduğu için en son şirket, meraklıları ve oyuncuları hedefleyen ve ödün vermeden performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır. 500 GB, 1 TB ve şuan incelemesini yaptığımız Exceria PLUS 2 TB model SSD'ler PCIe Gen 3x4 NVMe 1.3 teknolojisi ile piyasaya çıkmış olup, kullanıcılara seçenek konusunda hiçbir sorun çıkartmıyor. Hız konusunda 2 TB'lık model 3.400MB/s'ye, 500GB sürücü 2.500MB/s'ye, 1TB modeli 2.000MB/sn okuma hızına çıkabiliyor. Ancak PCIe 3.0 sınıfının en iyisi olduğunu bize kanıtlamış olsa da 4.0 sınıfının baya gerisinde olduğunu unutmamak gerekiyor. Fakat, Gen 4 modellerin fiyat olarak aşırı yüksek bir seviyede olması Kioxia Exceria Plus 2TB NVMe gibi modellerin önünü açıyor. Oyuncular için bu fark gece ve gündüz kadar fark yaratmasa da belli kullanıcılar için bu seçenek çok önemli. Açıkçası bizi çok ilgilendirmiyor. Ayrıca, PCIe 3.0 SSD'lerde, NVMe teknolojisi başladığından beri SATA sürücülerinin yaptığı gibi, , performans alanının sürekli olarak havalara uçtuğu bir zamandayız.
Atto Disk Benchmark Sonuçları
IOPS alanında da bize oldukça iyi sonuçlar verdi fakat önce IOPS'den bahsedebiliriz. IOPS (Input/Output Operations Per Second) bir diskin saniyede gerçekleştireceği maksimum okuma-yazma sayısı olarak tanımlanır. IOPS, depolama biriminin hız performans ölçümü için kullanılan bir parametre olarak da ifade edilebilir. Sonuçlardan bahsedersek, 2 TB modeli için rastgele 4K performans verileri, 1 TB modeli aynı puanı alarak okuma için 680.000 IOPS'ye ve yazma için 620.000 IOPS olarak sonuçlandırıldı. Giriş seviyesi 500 GB olan model için ise, okumalar 420.000 IOPS ve yazmalar için 570.000 IOPS'ye kadar derecelendirildi.
Testlerimizin bazılarında KIOXIA Exceria Plus'ın her türlü depolama kullanım senaryosunda üstünlük gösteren çok yönlü bir performans sergilediği karşımıza çıktı. Veri dosyası boyutu, ve eşzamanlı uygulanan işlemlerden bağımsız olarak hiçte fena olmayan performans karşımıza çıktı. Belki de diğer PCIe Gen3 SSD'ler ile karşılaştırıldığında rakiplerini birer birer eledi ve oldukça iyi bir performans gösterdi.
AS SSD Benchmark Sonuçları
Performans konusuna kıyas olarak bakarsak, SSD konusunda başarılı bir iş ortaya koyan Samsung SSD'ler ile kıyaslamak biraz iddialı bir konu olsa da yakın bir performans bize sunulmuş gibi gözüküyor. Samsung EVO 980'e göre daha az dayanıklı ama daha ucuz olması kullanıcıların seçim yapmasını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte, maksimum sıcaklıklar en yüksek 56 dereceye kadar yükselerek, yüksek kullanım anında serin kaldığını kanıtlamış oluyor. Az önce dediğimiz gibi Kioxia'yın son Samsung diskiyle karşılaştırmak biraz iddialı görünebilir, ancak Exceria Plus'a güç veren BiCS5 3D NAND, Samsung'un kendi tercih ettiği V-NAND'ı ile eşleşiyor ve her ikisi de etkili bir şekilde TLC sürücüsü. Yüksek stresli iş yüküne sahip stres testleri testlerimiz sırasında, SSD sıcaklığını baktık ve karmaşık iş yükleriniz varsa, performansta azalma karşınıza çıkabilir. Herhangi bir M.2 SSD soğutucu ile performansı arttırmanızı tavsiye ederiz.
SSD Utility Desteği
Bahsetmemiz gereken önemli bir konu ise KIOXIA SSD Utility programı ile KIOXIA Exceria Plus SSD'nin satın alınmasıyla birlikte, SSD sürücülerinizi yönetmek için kullanışlı bir SSD Yardımcı Programından da yararlanabilmemiz. Bu program, SSD'nizin güncel kalmasını sağlamanıza yardımcı olabilir, kısaca kullandığınız SSD'nin, sıcaklığını, kullanılabilir alanını kontrol etmek, hız testi yapmak veya uzun vadeli ömrünü korumak için ayarlamalar yapmak gibi detayları denetlememizi sağlar. Herhangi bir kuruluma ihtiyacınız olmadığı gibi, büyük bir program da olmadığı için SSD'nin durumunu öğrenmek çok güzel bir detay. Kioxia SSD Utility, takılan diski otomatik olarak algılayacak ve gözden geçirebilmek için işlemlerin bir kaydını tutmamıza ve ihtiyacımız olan herhangi bir şey hakkında bizi uyarmak için arka planda açık kalacak ve hepsi bu kadar. Yazılımın yapılandırılmasında ve ayrıca SSD'de bölümleri biçimlendirip hazırlayabilmemizde bir sorun yaşadığımızı ancak yeniden yüklemenin ortadan kalktığını belirtmemiz gerekebilir.
Kioxia Exceria Plus 2TB NVMe SSD incelemesinin sonucu bize göre nedir ?
Bu SSD serisini satın aldığınıza hiç pişman olmayacaksınız, ancak fiyat-dayanıklılık ve performans açısından size PLUS olmayan modeli de tavsiye edebiliriz, çünkü gördüğümüz sayılara bakarsak mükemmel farkı fark edeceğinizi sanmıyoruz. Hangisini seçerseniz seçin, bir sıkıntı yaşamazsınız, ancak fiyatların biraz daha düştüğünü görmeyi umuyoruz. Sonuç olarak, KIOXIA Exceria Plus, makul fiyatlı ve performans dolu olmasıyla pazardaki yerini sağlamlaştırmış gözüküyor. PC'sini yeni bir SSD ile yükseltmek isteyen herkese KIOXIA Exceria Plus'ı önereceğimize şüphe yok. Ancak, bu SSD alanında rekabetin ve kullanıcı memnuniyetinin çok zor olduğunu da aklımızda tuttuk. Samsun Evo gibi bir SSD ihtiyacınız varsa ancak bütçeniz çok değil ise seçeneklerinizden biri Kioxia olabilir. SSD'ler doğal olarak ülkemizde bir tık pahalı, markalar her kesim için SSD üretmeye çalışıyor. Umarım insanlar depolama ürünleri yelpazesiyle KIOXIA markası hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar ve bu markaya bir şans verirler. Umarım bu inceleme yazımız ile aklınızdaki soru işaretlerini kaldırabilmişizdir.
Ürünün detaylı bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Kapasite: 2TB
- Controller: Toshiba 8-channel in-house
- NAND: BiCS5 96 Layer 3D-NAND TLC
- Arayüz: M.2 PCIe 3.0 x4
- Okuma Hızı: 3,400 MB/s
- Yazma Hızı: 3,200 MB/s
- Önbellek: 2GB DDR4-2666
- Boyut:80.15 x 22.15 x 2.38 mm