Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 05.08.2015

Uzay bizler için sonsuz bir boşluk. İçerisinde gezegenler, güneş sistemleri, belki de farklı canlıların yaşadığı bir boşluk. İnsanlık uzay merakı olduğu için senelerdir uzayı araştırmakta. 2015'in Temmuz'unda ise bu araştırmalarda yeni bir boyuta gelindi ve 2. Dünya olarak da adlandırılan Kepler-452b isimli bir gezegen bulundu. Peki, nedir bu Kepler-452b? Kepler-452b hakkında neler bilmemiz gerekiyor? Bu yazımızda sizler için Kepler-452b hakkında bilmemiz gereken 10 şeyden bahsedeceğiz. Hadi, başlayalım!

1437675403596849

Kepler-452b bu güne kadar keşfedilen en önemli "yaşanabilir" gezegenlerden bir tanesi.

Kepler Uzay Teleskopu senelerdir oldukça meşgul. 150,000 yıldızı monitörleyebilen Kepler Uzay Teleskopu bu zamana kadar yaklaşık 1,000 adet gezegeni keşfedebildi. Keşfedebildiği bu gezegenler arasında içerisinde hayat olabileceği düşünülen gezegenler de bulundu. Mesela Kepler-22b ve Kepler-20e gezegenleri 2011'in Aralık ayında keşfedildi. Kepler-186f ise 2014'ün Nisan ayında keşfedildi. Toplamda 12 tane yaşanabilir gezegen olduğu düşünülen gezegen keşfedebilen Kepler Uzay Teleskopu bu konuda en önemli adımı Kepler-452b ile attı. Çünkü Kepler-452b, Dünya ile aynı özellikleri göstermekte ve boyut olarak gezegenimizin 2 katı kadar. Ayrıca Kepler-452b'nin yörüngesi de gezegenimiz ile neredeyse aynı.

Kepler-452b'de 1 yıl 385 gün.

Üzerinde yaşadığımız gezegenimiz içerisinde bulunduğu güneş sisteminde oldukça benzersiz bir konumda. Fakat bizle aynı benzersizlikte olan başka gezegenler de var. Bu gezegenlerden bir tanesi de Kepler-452b. Yapılan araştırmalara göre Kepler-452b gezegeninde 1 sene tam 385 gün sürüyor. Ayrıca Kepler-452b'nin izlediği yörünge, içerisinde bulunduğu sistemdeki gezegenlere oldukça mesafeli olduğu için bizim gezegenimizdeki gibi sıcaklık değerleri yaşanabilir bir seviyede olabiliyor.

maxresdefault

Kepler-452b, Güneş'ten daha yaşlı.

Güneş yaklaşık olarak 6.2 milyar yıldır gezegenleri ısıtırken, gezegenimizin yaşının 2.5 milyon olduğu düşünülüyor. Bu yönde araştırmalar yapan bilim insanları ise Kepler-452b'nin gezegenimiz ve Güneş'ten daha yaşlı olduğunu düşünüyor. Ayıca Kepler-452b'nin güneş sisteminde bulunan yıldız (Güneş) bizim sistemimizdeki Güneş'ten çok daha parlak ve sıcak. Ayrıca Kepler-452b'den bakıldığında kendi sistemlerindeki yıldızın, bizim Güneş'i gördüğümüz gibi görüldüğü düşünülüyor. Yine Kepler-452b'de gök yüzünün mavi göründüğü ve görüş mesafesinin de gezegenimizdeki gibi yüksek olduğu düşünülüyor.

Kepler-452b'de yer çekimi daha güçlü.

Kepler-452b'nin çapı ve sistemlerindeki yıldızın daha büyük olduğunu biliyoruz. Bilim insanları bu yüzden Kepler-452b'nin yer çekiminin yaklaşık 2 kat daha güçlü olduğunu söylüyor. İnsanların bu gezegendeki yer çekimine zor alışacağını düşünen bilim insanları, bunun imkansız da olmadığını söylüyor. Bilim insanlarına göre insalık 4 veya 5 jenerasyon sonra daha ağır kemiklere ve daha güçlü kaslara sahip olacağını ön gördüğü için Kepler-452b'deki yer çekimine alışmanın zor olmayacağını da belirtiyor. Eğer şuan Kepler-452b'de yaşıyor olsaydık, normal yaşamımızda harcadığımız enerjinin 2 katını harcayıp, daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissedecektik. Ayrıca kemik ve kas gelişimi de daha hızlı olacaktı.

PIA19830_hires

Kepler-452b gezegeni kayalık ve volkanik bir yer olabilir.

NASA'nın düşüncelerine göre Kepler-452b gezegeninin %60'ı kayalıklardan oluşuyor. Bu kayalıkların ise volkanlardan oluştuğu düşünülüyor. Başka bir ihtimal ise bu gezenin yoğun miktarda gaz bulundurması. Eğer bu söylenenler gerçekse bu gezegende sıklıkla volkanik patlamalar, sıcak hava fırtınaları gibi doğa olayları yaşanabilir. Şu sıralar Türkiye'nin genelinde gördüğümüz sıcak hava, Kepler-452b gezegeninde yaşanan en soğuk hava olduğunu da söyleyebiliriz sanırım.

Kepler-452b'de su olabilir.

Su insanlık için ana yaşam kaynağı. Bu yüzden keşfedilen her gezegende su arıyoruz. Kepler-452b'de de su olabilir veya daha önce su bulunmuş olabilir. Bilim insanları bu gezegenin sıcaklığını da göz önünde bulundurarak eğer gezegende bir su varsa, bu suyun buharlaşmış olabileceğini de söylüyor. Eğer şu sıralar Kepler-452b'de su varsa bile, bu su çok uzun zamanlar boyunca o gezegende kalmayacaktır.

what-would-it-be-to-live-on-kelper452b

Gezegenimizdeki bitkiler Kepler-452b'de gelişmeye devam edebilir.

Gezegenimiz ile Kepler-452b'nin neredeyse aynı seviyede ışık ve sıcaklık aldığını belirtmiştik. İşte bu yüzden Kepler-452b'de bitki yaşamı olabilir. Fakat Kepler-452b'nin genel olarak biraz daha sıcak bir gezegen olduğunu göz önünde bulundurursak, bu bitkiler biraz daha tropikal iklim bitkileri veya çöl iklimi bitkileri olacaktır. Ayrıca Kepler-452b'nin yer çekimini göze aldığımızda bu gezegene gönderilecek olan bitki veya hayvanların zamanla mutasyona uğradığını bile görmek mümkün olabilir. Yeni bitki ve hayvan türlerini keşfetmek için mükemmel bir yol.

Kepler-452b, yeni hayat keşfetme noktasında gelebildiğimiz en son derece

Bundan önceki tüm maddelerde bahsettik, Kepler-452b gezegeni bizim gezegenimiz ile aynı özellikleri gösteriyor. Bu yüzden eğer Kepler-452b'ye gidersek orada yaşam bulmamız muhtemel bir durum. Bu da bizleri uzay teriminde yeni bir noktaya taşıyor. Bu güne keşfedilen gezegenler arasından bir tanesinde eğer hayat varsa o kesinlikle Kepler-452b.

artist-concept-kepler

Kepler-452b, gezegenimizden 1400 ışık yılı uzaklıkta.

Bu madde ile yeni bir gezegene gitme hayallerimiz suya düşüyor çünkü Kepler-452b, bizim gezegenimizden 1400 ışık yılı uzaklıkta. Bunu gerçek zamana çevirdiğimiz zaman ise bu süre milyon yıllar oluyor. Zaten Kepler-452b'nin bulunduğu güneş sistemi de bizim galaksimizin en ucunda bulunuyor. Günümüz teknolojisi ile Kepler-452b'ye gitmek istersek bu süre 25 milyon yıl olacak ne yazık ki. İnsanlığın teknolojisi ile sadece çevre gezegenlere insanlar veya robotlar gönderebilirken bu teknoloji ne zaman ilerleyecek pek bilinmiyor. Yani, daha uzun zaman bu gezegendeyiz. Çok hazırlanmayın.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.