Her ne kadar yepyeni bir inceleme ile karşınıza çıkıyor olsam da, aslında yeni bir oyunun incelemesi değil bu. Uzun bir süredir bizlerle birlikte olan Hellblade Senua's Sacrifice isimli yapımın incelemesi. Fakat, bir farkı var. 11 Nisan 2019 tarihi itibari ile Nintendo Switch platformunda da boy gösterdi. Ben de, Hellblade Senua's Sacrifice'ı yeni platform üzerinde deneme fırsatı elde ettim. Hellblade Senua's Sacrifice Nintendo Switch inceleme yazısı içerisinde de olabildiğince yeni ve farklı ne olup olmadığından bahsetmeye çalışacağım.
Hellblade Senua's Sacrifice nedir?
Bu Hellblade Senua's Sacrifice inceleme yazısında, elbette çok aşırı detaya girmeyeceğim. Sonuçta, kendisi 8 Ağustos 2017 tarihinden beri aramızda olan bir yapım. Fakat, yeni ne olduğunu ve olmadığını anlatacağım. Öncelikle, bu oyunun Ninja Theory tarafından geliştirilmiş olduğunu dile getireyim. Ninja Theory ekibini ise, Heavenly Sword, Enslaved: Odyssey to the West ve 2013 yılında çıkan, seriyi yenilemek isteyen DmC ile tanıyoruz.
Oyun içerisinde asıl ön plana çıkan şey bulmaca çözmek ve yakın dövüş olsa da, birçok hoş temayı içerisinde bulunduruyor. Oyunun uzunluğu sebebiyle yürüme simülatörü, teması sebebiyle mitolojik gibi özelliklere de sahip. Diğer platformlar üzerinde çıkışını gerçekleştirdiğinde, ön planda bulunan asıl özelliği, muhteşem ötesi görselliği ve bu görsellik ile sunduğu performansıydı. Açıkçası, Nintendo Switch üzerinde böyle iyi grafikler sunacağını düşünmüyorduk fakat bir şekilde başarmışlar gibi görünüyor.
Hellblade Senua's Sacrifice Nintendo Switch sürümü, 18,2GB gibi bir indirme boyutuna sahip. Bu da, oyunu genel anlamda en büyük boyuta sahip Nintendo Switch oyunlarından bir tanesi haline getiriyor. Nintendo'nun en büyük oyunlarından biri olan 14,2GB'lık boyuta sahip olan Super Smash Bros Ultimate bile arkada kalmış bu konuda. Bahsettiğim oyundaki içerikleri saymakla bitmez. Buna rağmen, Hellblade Senua's Sacrifice boyut açısından daha büyük bir yapıda. Peki, bu büyüklüğün hakkını veriyor mu? Kesinlikle.
Peki, bu platformda nasıl olmuş?
Dürüst olmak gerekirse, performans açısından fazlasıyla tatmin edici bir oyun olarak karşımıza çıkmakta. Fakat, ufak tefek problemler olmuyor da değil. Sahip olduğu görselliğe rağmen 30 FPS'lik performansını sabit bir şekilde koruyarak oyunu rahat ve akıcı bir şekilde oynamamızı sağlıyor. Bu konuda hiç sıkıntı yok. Fakat, bazen FPS oranında düşüşler görmek mümkün. Buna örnek olarak, bölgeler arası geçiş esnalarını belirtebilirim. Bir konsol oyununda performansın ve akıcılığın büyük bir önemi bulunuyor. Genel anlamda başarılı ve akıcı ama ufak tefek FPS düşüşleri de var.
Elbette, oyun içerisindeki tek sorun bu değil. Her ne kadar Ninja Theory ekibi başarılı bir optimizasyon gerçekleştirmiş olsa da, Senua'nın saçlarının, karakterimizin içine kaçtığını bile gördüm. Gölgelerin bazen geç yükleniyor olmasını görmezden gelebilirdim ama saçın karakterimizin içine kaçması nedir? Bir de, eğer yanlış fark etmediysem Dynamic Resolution olarak bilinen değişken çözünürlük özelliği mevcut. Bu, aslında gayet iyi bir şey ve çok da çaktırmıyor varlığını zaten. Bu özellik, oyunun performansını korumak için yer yer çözünürlük değişikliği yapıyor. Şikayetçi değilim. Akıcılık önemli.
Bütün bunları bir yana bırakıp şöyle uzaktan görselliğine baktığımda ise, cidden çok tatmin edici olduğunu belirtebilirim. Unreal Engine 4 oyun motoru ile geliştirilmiş olan yapımın Nintendo Switch adaptasyonu gerçekten çok iyi olmuş. Dokuların daha düşük çözünürlükte olduğunu hissedebiliyorsunuz, bunu kabul edebilirim. Fakat, bunu sadece dikkatlice bakınca fark ediyorsunuz. Yani, Nintendo Switch ile dışarıda gezerken Hellblade Senua's Sacrifice oynamak isterseniz, yanınızdan geçen biri bu oyunu bir PS4 oyunu falan zanneder.
Hellblade Senua's Sacrifice Nintendo Switch inceleme sonucu nedir?
Hellblade Senua's Sacrifice Nintendo Switch inceleme yazımın en başlarında belirttiğim üzere, oyunun hikaye ve oynanışına değinmeyeceğim, çünkü oyun zaten çıkışını gerçekleştireli bir hayli zaman oldu. Bu yüzden, genel anlamda oyuncuya farklı, yeni veya eksik ne sunduğundan bahsettim. Açıkçası, her ne kadar görsel açıdan karşılaştığım sorunları bol bol dile getirmiş olsam da, pek bir şikayetim olduğunu belirtemem. Çünkü, oyun hala o alışmış olduğumuz muhteşem oynanış ve hikayeye sahip. Zaten, eğer oyunu Nintendo Switch üzerinde oynayacaksanız, daha çok taşınabilirlik arıyorsunuzdur, görsellik değil. Sonuçta, Nintendo ekibi görselliği ile değil, kalitesi ve özellikleri ile bilinen bir şirket.
Evet, görsel anlamda eksiklikler yok değil. Hatta, hatalar dahi var. Senua'nın saçlarının, karakterimizin içine girmesi, bu hatalardan en bariz ve rahatsız edicisi oldu benim için. Gölgeler ile ilgili sorunlar kesinlikle görmezden gelinebilir. Çünkü, gördüğüm kadarıyla uzakta gerçekleşiyor ve durumu çaktırmıyorlar öyle. Ninja Theory ekibinin beğendiğim adımlarından biri de, Dynamic Resolution özelliğini kullanmaları oldu. Onlar da, Nintendo Switch üzerinde oyun oynayanların görsellik değil akıcılık aradığının farkında anlaşılan. Oyun tecrübesi konusunda sunmuş oldukları akıcılık fazlasıyla hoş bir detay.
Gelelim fiyat mevzusuna. CD Media ile birlikte ülkemizde de Nintendo şirketi önlere çıkmaya başladı tekrardan. Fakat, bu henüz eShop'a yansımamış gibi görünüyor. Konsolu satın aldığımdan beri kullanmakta olduğum Almanya hesabımla baktığımda ise, 30 euro gibi bir fiyat etiketine sahip olduğunu görmekteyim. Tam olarak 29,99 euro aslında fakat yuvarlayınca 30 euro oluyor işte. Bu da, an itibari ile 197 TL demek oluyor. Toplamda 7-8, belki 10-11 saatlik tecrübe için 200 civarı TL verilir mi? Bana göre hayır. Bunun yerine, indirimleri beklemenizi tavsiye ederim. Hellblade Senua's Sacrifice gibi bir yapıma en azından günümüz ekonomisinde 120 TL'ye gideri var. Tabii, PC sürümünün 49 TL oluşu da ayrı bir konu. Fakat, Nintendo Switch üzerinde oynamak için güzel görselliğe sahip bir oyun arıyorsanız, Hellblade Senua's Sacrifice sizi pişman etmeyecektir.