Avatar
Yazar: Nurullah Karapınar, Editör Yazım tarihi: 17.06.2013

Colin Mcrae Rally uzun soluklu oynadığım bir seriydi. Senelerdir, Rally oyununa isim babası olan unutulmaz pilot Mcrae ölünce, seriye de bir son verildi. Dirt adıyla devam eden yapım, en son Showdown oyunuyla piyasaya çıktı. Dirt serisini oynayanlar hatırlayacaklardır. Klasik ralli modlarının yanında 4x4’ler, tırlar ve kamyonlar ve Süper Bugy’ler’i kullandığınız zorlu yarışlar vardı. Daha sonra drift modları falan eklendi ve bence seri alışmış olduğumuz çizginin dışarısına çıktı.

GRID-2-drift-bannerBu kulvarda başka bir alternatif olan Toca Race Driver, Codemasters’ın diğer bir yarış oyunu olarak ön plana çıktı. Oyun başarılıydı, ancak nedense devam oyunları gelmedi. Firma başka maceraların peşine düştü ve Race Driver Grid ile iyi bir çıkış yakaladı. Devam oyunu için 5 yıl bekledikten sonra Grid 2 nihayet piyasaya çıktı.

Dünyanın En Pahalı Oyunu

Oyun çıkmadan önce “dünyanın en pahalı oyunu” olarak lanse edildi. Bu sürüm Grid 2 Mono Edition ismini taşıyor ve fiyatı da bir hayli pahalı; Çok değil 350.000,00-TL’ye yakın bir ücret. Mono Edition paketini alan şanslı oyuncular Grid 2 temalı BAC Mono Supercar, özel yarış kıyafetleri, PS3 konsol sahibi olacak ve BAC fabrikasında 1 gün geçirecek. Guinness Dünya Rekorlar kitabına en pahalı oyun olarak geçen Grid 2’nin, sınırlı sayıda üretildiğini de belirteyim.

Biz oyunumuzu incelemeye başlayalım isterseniz. Oyunu açınca, küçük gösterişsiz bir garaja sahip oluyorsunuz. Oyun menülerine, garajınızdaki bilgisayardan giriş yapacaksınız. Hemen belirtmemde yarar var; oyuna acemi bir pilot olarak başlıyorsunuz, ve sponsor tercihlerinizi yapıyorsunuz. İlk sezonu bitirip başarılı olursanız, ününüz artıyor, kazancınız katlanıyor ve yeni araçlarla birlikte yepyeni bir garajınız oluyor. Bu kez, dev ekran bir televizyondan menülere giriş yapıyorsunuz. Ana menünün en can alıcı kısmı, şüphesiz kariyer modu. 5 sezon boyunca, birbirinden zorlu yarışlara katılacaksınız. California, Chigago, Miami, Paris, Barcelona, Hong Kong ve Dubai yarışabileceğiniz şehirler. Teke tek yarışların yanında, çoklu yarışlar, zamana karşı yarışlar ve elemeli yarışlara katılıp başarılı olmak için uğraşacaksınız. Drift yarışları da unutulmamış, ancak bu etaplar oldukça basit drift yarışları şeklinde hazırlanmış. Bunun yanında, önünüzde seyreden 4x4 araçları belli sürelerde ve onlara çarpmadan geçeceğiniz yarışlar da var. Bahsettiğim bu mücadeleler Grid 2’ye değişik bir tat katmış. Yarışlar oldukça zorlu ve bir o kadarda eğlenceli. Menülerde 5 zorluk derecesi var ve bizim alışık olduğumuz easy-normal-hard modlarının çok çok üzerinde bir zorluğa sahipler. Öncelikle normal modda başladım. Kolay modu deneyeyim dedim ve ilk sezonu atlattım. Sonraki sezonlardaki yarışlarda ciddi derecede zorlandım. Hele Barcelona’daki bir parkur, teke tek yarışmaların birinde beni oldukça zorladı. Üçüncü sezonu bitirdiğimde sağ elim epey bir yoruldu ve sık sık mola vermek zorunda kaldım. Oyun gerçekten de çok zorlu arkadaşlar. Ne yalan söyleyeyim Hard Modu deneme cesaretim bile gelmedi. Oyun bu kadar zor olunca Hızır gibi imdadınıza yetişecek bir uygulama var. Parkurda yarışırken istediğiniz anda oyunu geri (flashback) alabiliyorsunuz. Bunda da bir sınırlama getirilmiş ve bu geri alma zamanları 5 kez ile sınırlanmış

GRID 2 İnceleme (1)

İyi Bir Yarış Pilotu Olmak İstiyorum

Oyunda dikkat çeken bir başka yön eleme yarışlarında yaşanıyor ve rakibinize dokunduğunuz anda diskalifiye oluyorsunuz. İşin garip yanı, onlar sizi yol dışına atıp paramparça etseler bile, asla diskalifiye olmuyorlar. Diğer yarışlarda da, araçlar sizin aracınıza dokununca yoldan çıkıyor ve hasar alıyorsunuz. Onlarca kez denedim, ender durumlar dışında diğer araçlara pek bir zarar veremediğim gibi yoldan da çıkaramadım.

Yarış süreleri ve etaplar bazı durumlarda size yeterli gelmeyecektir. “Tam parkura alıştım” derken, yarışlar sona eriyor ve sürekli restart yapıyorsunuz. Araçların yol tutuş ve manevra kabiliyetleri çok güzel. Bu konuda pek sıkıntı yok ancak, virajlara girerken fren ve gaz ikilisini çok iyi ayarlamanız lazım.

Grid 2’de araçları modifiye edebilecek miyiz? Pek modifiye diyeceğimiz bir durum yok. Ellinin üzerinde şekil, renk ve jant seçeneklerimiz mevcut. Yarışlar sona erince, başarımıza göre puanlama sistemi oluşturulmuş. Diğer sezonların açılması içinde tüm yarışlarda belli bir başarı derecesine ulaşmamız lazım.

Araç markaları bir hayli çeşitli. Ford (Mustang, Focus),  Aston Martin, Mercedes, BMV, Hyundai, Mazda, Alfa Romeo, Nissan, Pagani, McLaren (Test Driver Unlimited zamanından beri favorim). Araçlar arasında ki farkı açıkça görebilmek mümkün. Hız, yol tutuş ve kalkma zamanları her bir araç için farklılık arz ediyor. Özellikle McLaren ve Pagani gibi araçları kullanması büyük keyif veriyor. Oyun menüsünde DLC kısmı var dikkat ettiyseniz. Codemasters’da bu modaya uyup, ilerde çıkaracağı DLC’lerle, farklı araç ve parkurları beğenimize sunacaktır.

Oyun parkurları ve şehir tasarımları gözlerimizi kamaştıracak şekilde güzel hazırlanmış. Araç modellemeleri ve sesleri de orjinalleri ile aynı. Müzikler ise etkileyici ve adrenalin artıracak türden hazırlanmış. Çarpma ve kaza efektleri de fena değil. Ancak araçların tamponları hasar görünce, aynı yerden kopuyorlar ve genelde de sağlı sollu kapı hasarları aynı şekilde gerçekleşiyor. Yol boyunca darbe alan bagaj kapağı ve kapılar, bir süre açık kaldıktan sonra kapanıyor, ya da düşüyor. Parkurlara ve araçlara özen gösterildiği gibi, yarışları izleyen insanlara özen gösterilmemiş. İzleyiciler için düşük poligonlar kullanılmış. Ayrıca araçlar üzerlerine geldiğinde pek etkilenmiyorlar. Bir diğer olumsuzluk ise özellikle yükleme zamanlarında görülen fps düşüklükleri ve görüntü bozulmaları. Açık söylemem gerekirse Codemasters’a yakıştıramadım. Konsollarda olmayan bu durum PC kullanıcılarının oldukça canını sıkacaktır.

GRID 2 İnceleme (2)

Çoklu Oyuncu Modu ve Racenet

Grid 2’de Online, Global Challenge ve Rivals olmak üzere 3 çeşit mod bulunuyor. Kariyer modunda olduğu gibi sıfırdan başlayıp yükseliyorsunuz ve başlangıçta size 5,000 oyun parası veriliyor. Hazır parkurlarda yarışabildiğiniz gibi, arkadaşlarınızı davet edeceğiniz yarışlar mevcut. Araçlar Tier kısmından takip ediliyor ve oyunda başarılı oldukça kilitleri açılıyor. Araçların motor ve diğer mekanik kısımlarını upgrade edebileceksiniz. Diğer oyuncularla sohbet etmeniz de mümkün olacak.

Racenet nedir?

Codemasters Racenet adı verilen güzel bir uygulama başlatmış. Bu siteye girip kaydınızı yapıyorsunuz ve sisteme dahil olmuş oluyorsunuz. Online olduğunuz süre içinde bu sistem oyun içi istatistikleri ve başarılarınızı kayıt altına alıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde ve Youtube’da videolarınızı paylaşabileceksiniz.

5 Sezon boyunca oldukça heyecanlı anlar yaşayacağınızı söyleyebilirim. Oyunun eksileri, görmezden gelebileceğimiz türden olmadığı için,  benden konsol versiyonuna göre biraz daha düşük not alacaktır. Ama bu durum oyunun verdiği eğlenceye pek fazla gölge düşürmüyor. Onlarca heyecanlı parkurlar ve yarışlar sizleri bekliyor.

LG_site_puangrid2

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.