Avatar
Yazar: LeaderGamer, Editör Yazım tarihi: 17.03.2013

Santa Monica / California merkezli bir oyun yapım ve dağıtım şirketi olan Riot Games ilk olarak 2006 yılında kuruldu. 2009 yılında ise ilk oyunları League of Legends'ı çıkararak oyun dünyasında sansasyon etkisi yarattılar.

Riot Games'in her geçen gün gelişen oyunu  League of Legends, 2011 yılında 32 milyon oyuncuya ulaşarak dünyada en çok oynanan oyunlar arasına girmeye başladı.

Bugün, 2012 yılında Türkiye'ye resmi olarak giriş yapan Riot Games'in topluluk ve halkla ilişkiler müdürü Erdinç İyikul röportajı ile karşınızdayız.

erdinç iyikul

Utku: Öncelikle İzmir'e hoş geldiniz Erdinç bey bize kendinizden biraz bahseder misiniz?

Erdinç: Merhaba, hoş bulduk. :) Ben Erdinç İyikul, 17 Nisan 1986 doğumluyum. Kısaca bahsetmek gerekirse, uzun bir şey anlatmaya gerek yok ama doğduğumdan beri oyun sektörünü takip eden, oyunlarla beraber, hayattan keyif alan bir insanım. Yıllardır da oyun işiyle uğraşıyoruz Türkiye'de. Önemli olan bu pastayı büyütmekti. Şimdi ise Riot Games'te, topluluk ve halkla ilişkiler müdürü olarak yeni görevimde bulunuyorum. Yaklaşık bir senedir bu iş ile uğraşmaktayım. Burada ki en büyük amacımız, League of Legends'ı Türkiye'nin en çok sevilen oyunu yapmak ve bir dönem hafif kıpırtılar gösteren, ama şuan yok olup gitmiş olan elektronik spor ruhunu tekrardan bu ülkeye getirerek, rekabetçi bir oyuncu kitlesi yaratmak.

Utku: Peki, Riot Games ile yollarınız nasıl kesişti?

Erdinç: Aslında Riot Games'in açılacağını Ocak ayında öğrenmiştim. Şuan ki genel müdürümüz Hasan Çolakoğlu'yla Anakra'da ki bir etkinlikte konuyu konuşmuştuk. O zamanlar işin bu kadar büyük çaplı olduğunu bilmiyordum şahsen. Ama Riot Games yatırım yaptığı ülkelerde ciddi ofisler kuran, büyüyen bir firma. Türkiye'ye de çok fazla değer veriyorlar. Sürekli oyunun yerelleştirilmesi olsun ki, orada da 63 seslendirme sanatçısı var. Aralarında Murat Kosova,gibi kişilerin yer aldığı, usta isimlerle çalıştık. Bu dönemde sık sık görüşmelerimiz oluyordu. Mart, Nisan, Mayıs ayları gibi de, en nihayetinde ben de bu yöne doğru girmeye karar verdim. Çünkü daha öncesinde biliyorsunuz, editörlük ve genel yayın yönetmenliği geçmişim var. Kurucusu olduğum siteyle olan ilişkimi, bu süre zarfında bırakmak zorunda kaldım. O yüzden zor bir karar oldu ama, dediğim gibi Türkiye'de ki oyun sektörünü büyütmek için Riot Games gibi önemli bir firmanın üşlkemize giriş yapıyor olması da, çok cezbediciydi. O yüzden Mayıs ayı gibi görüşüp, Haziran ayında da iş başı yaptım.

Utku: Peki, oyunun seslendirme aşamasında profesyonel isimler kullanmanız, nasıl tepki aldı? Biraz bahsedebilir misiniz?

Erdinç: Yerelleştirmek her zaman riskli bir iştir. Özellikle Türkiye gibi dublajlı filmlerin bile izlenmediği bir ülkede. Fakat şöyle bir geçek var, Türkiye dublaj konusunda çok üst seviyede yer alan bir ülke. Film ve oyun dublajlarının başarıları ortada. Fakat yerelleştirme konusunda tabii ki şüphelerimiz ve endişemiz vardı. Çünkü oyunumuz 2009 yılından beri Türkiye'de aktif oynanabiliyor ve bir çok oyuncu, oyunun yapısına, genel dinamiklerine İngilizce olarak alışmışlardı. Yerelleştirirken, çok ustaca yerelleştirdiğimizi söyleyebilirim. Özellikle yerelleştirme ekibi bu konuda muazzam çalışmalar yaptı. Bazı maddeleri günlerce tartıştık. Şunu görüyorum ilk başta insanlar biraz negatif yaklaştılar. Ama daha sonrasında hem karakterlerin seslendirmelerine, hem de yerelleştirme yaparken bire bir Türkçe'ye çevirmek yerine, o an hissedilmesi gereken duyguyu da vermeye çalıştık. Mesela Volibear karakterinde ekstra bir replik vardı. Niye bana dayı diyorsun, denmesi. Bizim atasözlerimize, deneyimlerimize bir gönderme vardır orada. Yada Yorick mezarcı esprisi. Yada bro kelimesi yerine, kanka lafının kullanılması. Yerelleştiriken sadece kalıplara bağlı kalmamakta, bence yakaladığımız kalitenin en büyük nedenlerinden biri. Şu aşamada herkesin mutlu olduğunu görüyorum. Bu da bizim için her halde en büyük gurur kaynağı.

Utku: Tabii Türkiye'de sektöre girerken, Türkçe'ye özgü kelimeler kullanmanız zaten oyuncular tarafından sevilmişti.

Utku: Riot Games olarak gelecekte ne gibi projeleri uygulamaya koymayı planlıyorsunuz.

Erdinç: Bir çok projemiz var. Hali hazırda bulunduğumuz bu turnuvada projelerden biri. Bizim elektronik spor tarafımız çok güçlü. Geçen sene sezon iki de, beş milyon TL ödül dağıttık toplamda. Bu sezon daha fazla ödül dağıtmayı hedefliyoruz. Türkiye'de de e-spor tarafında ciddi çalışmalarımız var. Devamında yaz turnuvaları gelecek. Ondan sonra sezon içine giren takımlar, büyük finalde karşı karşıya gelecekler. Ama sadece burada turnuvalarla var olmuyoruz. Mesela her salı akşamı LoL TV'miz var. Orada topluluk maçları yapıyoruz, oyuncularımızla sohbet ediyoruz. Perşembe akşamları ustalar vadisi, Lol 101 diye eğitim programlarımız var. Daha sonrasında üniversitelerde, internet kafeler de elçilik hizmetlerimiz var. Yani bizim proje bazında yapacağımız çok iş var, ama bu hedeflerden en büyüğü başında da söylediğim gibi League of Legends'ı herkese sevdirebilmek, en sevilen oyun haline getirebilmek. Yani en çok oynanan oyun olması bizim için önemli değil. Önemli olan sevilen bir oyun olması. İnsanların sevdiği, değer verdiği bir oyun olması. İkinci nokta ise Türkiye'de ki oyun algısını değiştirebilmek. Türkiye'de oyunlara özellikle aileler ve basın tarafında çok fazla değer vermiyorlar. Nasıl yurt dışında bu iş inanılmaz seviyeler geldiyse, bizim hedefimiz televizyonlarda bunu haber yapabilmek. Profesyonel takımların kurulmasını sağlayabilmek. Takımların buradan kazançlar sağlamasını, üniversite okuyan gençlerin bu tarz kollarla sadece oyuncu olarak değil, Riot Games çalışanı olarak para kazanmasını ve kariyer planlamasını sunmak istiyoruz. Bu konuda da ciddi yatırımlarımızda olacak. Ama kısa vadede derseniz, turnuvalarımızı LoL TV'yi bir kanal haline getirip bunu 7/24 televizyondan yayın yapmak. Şuan online'da zaten yayın yapıyoruz. Elçilik programlarımızla, üviversitelerle olsun oyuncularla sürekli iç içe olmak istiyoruz. Çünkü oyuncular bizim için çok önemli.

Utku: Dilerseniz biraz League of Legends'tan bahsedelim. Herkesin bildiği gibi LoL tüm dünyada sansasyonel bir etki yarattı. Bunu Neye borçlusunuz?

Erdinç: Bunun tek bir sebebi var aslında. League of Legends ben bu şirkete girdiğim andan itibaren, kimle konuşursam konuşayım bana şunu söylüyorlar. Bizim tek odağımız oyuncu. Oyuncu ne istiyorsa, bu oyunu nasıl geliştirmek istiyorsa ona göre yön verelim. Oyuncuyla bu kadar yakın temasta olan başka bir firma olduğunu zannetmiyorum.  Biz oyuncuya Türkiye'de ve dünyanın her yerinde çok fazla değer veriyoruz. Bu sayede oyuncular ne isterlerse, oyunumuzda bulabiliyorlar. Bu bir numaralı neden. İkincisi ücretsiz bir oyun olmamıza rağmen 'Triple A' dediğimiz üç 'a' kalitesinde yapımız var ve kendimizi sürekli güncelliyoruz. Bir oyun yaptık çok tutu böyle kalsın demiyoruz. Bunu daha nasıl geliştirebiliriz, oyuncumuz neler istiyor, neler katabiliriz diye düşünüp farklı modlar, farklı içerikler yaratma derdindeyiz. Diğer tarafta oyunun rekabetçi ve takım oyunu olması ve en önemlisi e-spor ile desteklememiz bu büyük kitleye ulaşmamızda ki en büyük neden oldu.

Utku: Peki League of Legends'ı daha ne kadar ileriye taşımayı düşünüyorsunuz?

Erdinç: League of Legends'ı banda arkadaşlarım çok soruyor. Riot'un tek bir oyunu var. Ama League of Legends sonu olan bir oyun değil. Ben Lol'ü biraz futbol maçlarına benzetiyorum. Nasıl futbol maçları, şampiyonlar ligi bitmez bizim oyunumuz da öyle. Sürekli bir rekabet var, bir heyecan var. Biz bunu geliştirmeye, yeni modlar ve yeni şampiyonlar eklemeye devam edeceğiz. Daha geliştirecek çok fazla detay var. Her sezonda yep yeni özellikler geliyor. Yeni eşyalar gelip, oyun dinamikleri tamamen değişiyor. Bunu daha ileriye taşımak istediğimiz noktalardan biri olimpiyatlara taşımak. Düşünsenize bir elektronik sporun olimpiyatlarda oynanıyor, insanlar oraya ülkelerini temsil etmek için gidiyorlar. İnanılmaz bir ambiyans, atmosfer yaratılır. O yüzden League of Legends'ın daha yapacağı çok şey var. Bizde azimli bir şekilde geliştirmeye devam edeceğiz.

Utku: League of Legends dışında başka bir oyun projeniz var mı?

Erdinç: Dediğimiz gibi şuan en büyük odağımız League of Legends. Sonuç olarak Riot Games bir oyun şirketi. İleride başka şeylerde olabilir. Ucunu kestirip atmamak lazım. Şuan kafamızda olan tek şey League of Legends geliştirmek, çok daha iyi hale getirerek, oyuncuları memnun etmek.

Utku: Şuan League of Legends'ın devam eden ilkbahar turnuvası hangi illeri kapsıyor?

Erdinç: Bu sefer çok fazla yere yayıldık ve bu bizim için de harika oldu. Bunu yine oyunculardan gelen taleplere göre belirledik. Bir önce ki turnuvamızda dört tane bölgeye gitmiştik.  Şimdi ise 5 bölgede, 18 tane şehirdeyiz.  Bunları saymak gerekirse, İstanbul, Tekirdağ, Bursa, İzmit, İzmir, Manisa, Muğla, Kütahya, Aydın, Antalya, Adana, Mersin, Ankara, Eskişehir, Trabzon, Samsun, Konya Kayseri gibi bir çok noktaya gidiyoruz. Bir sonra ki turnuvada amacımız, daha da farklı bölgelere gitmek. Daha da çok şehirlere ulaşmak. Ama sadece bunlar kafe elemeleri ile olan bir etkinlik değil, yani sadece kafede eleme yapmıyoruz. İnternet üzerinden oyuncularımız katılabiliyor. Her bölgeden, Erzurum'dan da, Diyarbakır'dan da oyuncularımız bu turnuvalara katılabilirler. Kazanan 8 tane takım bu elemeleri  geçip, bölge finallerinde şampiyon olduktan sonra, İstanbul'da ki büyük finalde karşı karşıya gelecekler.

Utku: Teşekkür ederiz, League of Legends oyuncularına ve hayranlarınıza aktarmak istediğiniz bir şey var mı?

Erdinç: Şunu söyleyeyim ben gittiğim her yerde, beni tanıyan, oyunumuzu bilen, oyunu seven, oyunu oynayan, sohbet etmek isteyen insanlarla karşılaşıyorum. Bu harika bir şey. Çocukken bende fuarları takip eder, yazılarını okumak istediğim insanları görmek isterdim. Bu kadar yakınlaşamıyordum o zamanlar. Şimdi insanlar tanışabilecek bir etkinlik bulabiliyor. Onlar var olduğu sürece benim motivasyonum da, League of Legends'ın motivasyonu da çok iyi olacak. Biz oyuncumuzdan güç alan bir şirketiz. Bende takipçilerimden, yorumlarımı dinleyenlerden güç alan bir insanım. Onlara sonsuz teşekkür ediyorum. Beni nerede görürlerse, istedikleri zaman sohbet edebilirler, konuşabilirler. League of Legends üzerine de, oyun dünyası üzerine de, her zaman her şeye açığım. Onlar bizim bir parçamız.

Utku: Zaten sizin Riot Games'te çalışıyor olmanız oyuncular tarafından en sevilen, en çok kabul gören bir durum.

Erdinç: Teşekkür ederim böyle düşünüyorsanız. Ne mutlu benim için. Dediğim gibi biz burada iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz. Başarılı olamadığımız yerlerde de her türlü eleştiriye açığız. Bizim amacımız bu işi çok çok daha büyütmek. Bunu el birliği ile hep beraber yapacağız.

Utku: Çok teşekkür ederim Erdinç bey.

Erdinç: Ben de teşekkür ederim.

Bunun yanında, Riot Games Santa Monica / California'dan gelen Guy Costantini ve Hideo Hikida ile tanıştık. Genel Yayın Koordinatörü'müz Batuhan Kavruk'un onlarla sohbet etmesi ile birlikte daha çok kaynaştık. Bizlere gösterdikleri yoğun ilgi için onlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.