Call of Duty: Warzone için hazırladığımız PC için oyun arayüzü ve kontroller rehberimizde, yeni oyuncuların karşısına çıkacak detayları anlattık!
Her FPS oyununda olduğu gibi Call of Duty: Warzone'un PC için oyun içi arayüz ve kontroller konusunda çeşitli kontroller, göstergeler, dijital ekranlar ve fazlası bulunuyor. Ekranın solunda, sağında, üstünde, altında derken birçok farklı göstergeyi zaman zaman karıştırabiliyoruz. Bunlar da yetmiyormuş gibi klavye, fare ve kontrolcüler üstündeki her tuşa atanan birçok kontrol mevcut.
Oyuna yeni başlayanlar, özellikle Call of Duty serisine yeni başlayanlar için bu durum oldukça karmaşık gelebilir. Bu rehberimizde bunu basitleştirdik ve çeşitli taktikler verdik! Bu rehber tamamen PC platformu içindir! PS4 ve Xbox One için olan arayüz ve kontrol rehberlerimize de göz atmayı unutmayın!
Rehbere başlamadan önce: Sizler için hazırladığımız Call of Duty: Warzone rehberimize giderek aklınıza takılan her türlü soru, sorun ve şikayetin cevabını bulabilir, yeni başladığınız bu battle royale arenasında yolunuzu kolaylıkla açabilirsiniz!
Oyuna başlamadan önce son hazırlıklar
Call of Duty: Warzone, ortalama 80 GB'lık bir indirme boyutuna sahip. Bu zaman zaman 100 GB'a kadar çıkabiliyor. Blizzard'ın Battle.net uygulamasını indirdikten sonra uygulama içinden bir Battle.net hesabı oluşturmanız gerekiyor. Hesabı oluşturduktan sonra Activision'ın oyunları kısmından Call of Duty: Warzone'u ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.
Oyunu indirmeden önce minimum ve önerilen sistem gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olun. Call of Duty: Modern Warfare ile aynı oyun motorunu kullanan Warzone, yenilenen grafikleri ve yeni eklenen mekanikleri ile oyuncuya modern savaşları gayet iyi hissettiriyor. Bilgisayarlarınıza da öyle!
Oyunun istediği minimum sistem gereksinimlerini; Intel Core i3-4340 veya AMD FX-6300 işlemci, NVIDIA GTX 670 / GTX 1650 veya AMD Radeon HD 7950 ekran kartı, 8 GB RAM, 175 GB HDD alanı, DirectX 12 destekli Windows 7 (SP1) 64-bit veya Windows 10 64-bit ve sürekli internet bağlantısı şeklinde sıralayabiliriz.
Oyunun istediği önerilen sistem gereksinimlerini ise; Intel Core i5-2500k veya AMD Ryzen 5 1600X işlemci, NVIDIA GTX 970 / GTX 1660 veya AMD Radeon R9 390 / AMD RX 580 ekran kartı, 12 GB RAM, 175 GB HDD alanı, DirectX 12 destekli Windows 10 64-bit ve sürekli internet bağlantısı şeklinde sıralayabiliriz.
Sistem gereksinimlerini hallettikten ve oyunu indirdikten sonra, işletim sisteminizi, ekran kartı sürücünüzü ve diğer işlemci, chipset, ana kart gibi güncelleyebildiğiniz bütün sürücüleri en son sürüme güncellemeyi unutmayın! Son olarak oyuna girerken karşımıza çıkan ekrandan bir adet de Activision Hesabı açıyoruz ve her şey hazır!
Oyun içi arayüz
Battle Royale ya da Plunder modlarından birini seçerek oyuna giriş yaptığınız anda sizi bir HUD (Heads Up Display) yani oyun içi arayüz karşılıyor. Burada ekranın çeşitli noktalarında çeşitli göstergeler görüyorsunuz. Göstergelerin amacı size anlık olarak bilmeniz gereken bütün bilgiyi iletmek ve takım içi iletişimi maksimum seviyeye çıkartmak.
Sol üstte gördüğünüz daire şeklindeki gösterge oyun içi mini harita. Normalde ilgili düğmeye basarak açtığınız taktiksel büyük haritanın ekranda sürekli kalan küçük bir hali. Bu harita sayesinde belirli mesafedeki ateş eden, ses çıkartan düşmanları, taktiksel noktaları, takım arkadaşlarınızı ve önemli binaları, istasyonları görebiliyorsunuz.
Sol üstten devam edecek olursak, bir zamanlayıcı da mini haritanızın hemen altında yer alıyor. Belli bir dakikadan geriye doğru sayan zamanlayıcı, size alanın kaç dakika ya da saniye içinde daralacağını ve ne kadar vaktinizin kaldığını gösteriyor.
Ayrıca ekranın sol üstünde, mini haritanın altında zaman zaman başka zamanlayıcılar da çıkabiliyor. Bunlar daima çıkmıyor. Contracts Timer olarak geçen sayaç, siz oyun içi herhangi bir kontrat seçtiğinizde size kalan süreyi belirtmek için sınırlı süreliğine ekrandaki yerini alıyor. Aynı zamanda aktif kontratları ve objektifleri de ekranın sol üst köşesinden görebiliyorsunuz.
Ekranı ortaladığımızda, orta yukarıda yani deyim yerindeyse bulutların o tarafta bizi taktiksel bir pusula karşılıyor. Klasik daire şeklindeki pusulanın aksine, bir şerit gibi soldan sağa yatay gördüğümüz bu pusula oyun içi bilgi paylaşımı için oldukça önemli. 45N, 135S, 180S gibi istihbaratları takım arkadaşlarımıza sağlayarak düşmanın konumunu kolayca deşifre ediyoruz.
Pusuladan aşağı doğru inip ekranı tam ortaladığımızda, merkez konumda nişangahımızı görüyoruz. Nişangah sayesinde silahımızın namlusunun tam olarak nereye doğrultulduğunu anlıyor, düşmanı gördüğümüzde namluyu o noktaya doğru itiyoruz.
Sağ yukarı gelecek olursak, lobi bilgisini gösteren bilgiler mevcut. Oyuna başlayan oyuncu ve takım sayısı, hayatta kalanlar, öldürdüklerimiz, Gulag'a gidenler derken oyunun mevcut gidişatı hakkında az çok bir fikir sahibi oluyoruz.
Yine ekranın tam ortasında her zaman çıkmayan, sadece o eylemi gerçekleştirdiğimizde çıkan çeşitli bilgilendirme metinleri yer alıyor. Oyun içindeki Supply Box'ları ya da yerdeki loot'ları topladığımızda aldığımız her şeyin, her paranın çeşitli bilgileri ekranın ortasında kısa süreliğine gözüküyor. Eşyaların üzerindeki renkler, eşyaların nadirlik derecesini belirliyor.
Oyun içinde kırmızı renkle gördüklerimiz düşmanlar. Beyaz renkli gördüğümüz eşyalar yaygın derecedeki eşyalar. Yeşiller yaygın olmayanlar, maviler nadirler, morlar epikler ve altın rengi olanlar efsanevi ekipmanlar.
Ekranın aşağılarına gelecek olursak, sol altta bizi takımımız hakkındaki bilgiler karşılıyor. Üst üste sıralanmış oyuncu isimleri, onların can ve zırh durumu, para durumu gibi bilgiler mevcut. Bu bilgilerin hemen sağında ise taşıyabildiğimiz yedek zırh plakası ve gaz maskesi miktarını görüyoruz.
Ekranın sağ aşağısına geldiğimizde, elimizdeki mevcut silahın iki boyutlu bir görüntüsü, onun mermi ve şarjör durumu, taşıdığımız bombalar ve Killstreak'ler sayesinde sahip olduğumuz UAV gibi geçici yeteneklerin durumlarını görebiliyoruz.
Kontroller
W,A,S,D tuşları ile operatörümüzün hareketlerini, faremizi hareket ettirerek görüş açımızı kontrol ediyoruz. Farenin sol tuşuna direkt basarsak rastgele ateş etmeye başlar. Sağ tuşa basarsak nişan alır. Önce sağ, sonra sola basarsak nişan alarak ateş etmeye başlar.
F tuşu ile etkileşime geçebildiğimiz nesneleri kullanırız. R tuşu ise şarjör değiştirmeyi yarar. Space (Boşluk) tuşuna bastığımızda karakterimiz zıplar ama eğer belirli bir yükseklikten aşağı düşüyorsa paraşüt açılır.
C tuşuna bastığımızda dik duran karakterimiz eğilir. Soldaki Ctrl tuşu ise zemine yatmamızı sağlar. Yine solda yer alan Shift tuşuna bir kez bastığımızda karakterimiz koşar, iki kez üst üste bastığımızda çok daha hızlı koşar. Keskin nişancı tüfekleri kullanırken Shift'e basarsak, görüş açımız netleşir ve geri tepme oranı azalır.
Klavyedeki 1 ve 2 tuşlarına basarak (Numpad değil) birincil ve ikincil silahlarımıza geçeriz. Bunu farenin tekerleği ile de yapabiliriz. B'ye basarak silahımızın otomatik, yarı otomatik, tekli gibi atış modları arasında geçiş yapmasını sağlarız. E tuşu ise bıçak veya yumruk ile yakın dövüş yapmamızı sağlar.
Q tuşu, o tuşa atadığımız taktiksel ekipmanı devreye sokar. G tuşu ise bombalarımızı fırlatır. 4 tuşuna basarak zırh plakalarımızı kuşanırız. T tuşunun üç farklı işlevi var: herhangi bir düşmanı ya da değerli ekipmanı nişan alarak basarsak o şeyler ping'lenir ve takım arkadaşlarımıza uyarı gider. Normal hareket ederken T'ye basılı tutarsak ise oyun içinde yapabileceğimiz işaretler ve spreyler menüsü açılır.
Tab tuşu, ekranımızın sol üstünde yer alan taktiksel mini haritanın büyüyerek açılmasını sağlar ve Verdanks'ın iki boyutlu bir görüntüsü tüm ekranı kaplar. F3 ve F2 tuşları ile oyunu durdurabilir ya da durdurduğunuz oyunu geri başlatabilirsiniz.