Avatar
Yazar: Giray Saltuk Özen, Editör Yazım tarihi: 25.05.2020

Call of Duty: Warzone için hazırladığımız PS4 için oyun arayüzü ve kontroller rehberimizde, yeni oyuncuların karşısına çıkacak detayları anlattık!

Her FPS oyununda olduğu gibi Call of Duty: Warzone’un PS4 için oyun içi arayüz ve kontroller konusunda çeşitli kontroller, göstergeler, dijital ekranlar ve fazlası bulunuyor. Ekranın solunda, sağında, üstünde, altında derken birçok farklı göstergeyi zaman zaman karıştırabiliyoruz. Bunlar da yetmiyormuş gibi klavye, fare ve kontrolcüler üstündeki her tuşa atanan birçok kontrol mevcut.

Oyuna yeni başlayanlar, özellikle Call of Duty serisine yeni başlayanlar için bu durum oldukça karmaşık gelebilir. Bu rehberimizde bunu basitleştirdik ve çeşitli taktikler verdik! Bu rehber tamamen PS4 platformu içindir! PC ve Xbox One için olan arayüz ve kontrol rehberlerimize de göz atmayı unutmayın!

Rehbere başlamadan önce: Sizler için hazırladığımız Call of Duty: Warzone rehberimize giderek aklınıza takılan her türlü soru, sorun ve şikayetin cevabını bulabilir, yeni başladığınız bu battle royale arenasında yolunuzu kolaylıkla açabilirsiniz!

Oyuna başlamadan önce son hazırlıklar

Call of Duty: Warzone, ortalama 80 GB'lık bir indirme boyutuna sahip. Bu zaman zaman 100 GB'a kadar çıkabiliyor. Öncelikle PSN hesabı oluşturup PS Store'a giriş yapmanız ve Warzone'u ücretsiz bir şekilde indirmeniz gerekiyor. Warzone şuan için herhangi bir PS Plus aboneliği gerektirmiyor. Ardından oyuna giriş yaptığınızda karşınıza çıkan ilk ekrandan bir Activision Hesabı oluşturmanız lazım.

Bütün hesaplarınızın aktivasyonlarını tamamladıktan ve konsolunuzun en son güncellemesini yaptıktan sonra Warzone sahasına atlamaya hazırsınız. İnternet bağlantınızı kontrol etmeyi unutmayın!

Oyun içi arayüz

Battle Royale ya da Plunder modlarından birini seçerek oyuna giriş yaptığınız anda sizi bir HUD (Heads Up Display) yani oyun içi arayüz karşılıyor. Burada ekranın çeşitli noktalarında çeşitli göstergeler görüyorsunuz. Göstergelerin amacı size anlık olarak bilmeniz gereken bütün bilgiyi iletmek ve takım içi iletişimi maksimum seviyeye çıkartmak.

Sol üstte gördüğünüz daire şeklindeki gösterge oyun içi mini harita. Normalde ilgili düğmeye basarak açtığınız taktiksel büyük haritanın ekranda sürekli kalan küçük bir hali. Bu harita sayesinde belirli mesafedeki ateş eden, ses çıkartan düşmanları, taktiksel noktaları, takım arkadaşlarınızı ve önemli binaları, istasyonları görebiliyorsunuz.

Sol üstten devam edecek olursak, bir zamanlayıcı da mini haritanızın hemen altında yer alıyor. Belli bir dakikadan geriye doğru sayan zamanlayıcı, size alanın kaç dakika ya da saniye içinde daralacağını ve ne kadar vaktinizin kaldığını gösteriyor.

Ayrıca ekranın sol üstünde, mini haritanın altında zaman zaman başka zamanlayıcılar da çıkabiliyor. Bunlar daima çıkmıyor. Contracts Timer olarak geçen sayaç, siz oyun içi herhangi bir kontrat seçtiğinizde size kalan süreyi belirtmek için sınırlı süreliğine ekrandaki yerini alıyor. Aynı zamanda aktif kontratları ve objektifleri de ekranın sol üst köşesinden görebiliyorsunuz.

Ekranı ortaladığımızda, orta yukarıda yani deyim yerindeyse bulutların o tarafta bizi taktiksel bir pusula karşılıyor. Klasik daire şeklindeki pusulanın aksine, bir şerit gibi soldan sağa yatay gördüğümüz bu pusula oyun içi bilgi paylaşımı için oldukça önemli. 45N, 135S, 180S gibi istihbaratları takım arkadaşlarımıza sağlayarak düşmanın konumunu kolayca deşifre ediyoruz.

Pusuladan aşağı doğru inip ekranı tam ortaladığımızda, merkez konumda nişangahımızı görüyoruz. Nişangah sayesinde silahımızın namlusunun tam olarak nereye doğrultulduğunu anlıyor, düşmanı gördüğümüzde namluyu o noktaya doğru itiyoruz.

Sağ yukarı gelecek olursak, lobi bilgisini gösteren bilgiler mevcut. Oyuna başlayan oyuncu ve takım sayısı, hayatta kalanlar, öldürdüklerimiz, Gulag'a gidenler derken oyunun mevcut gidişatı hakkında az çok bir fikir sahibi oluyoruz.

Yine ekranın tam ortasında her zaman çıkmayan, sadece o eylemi gerçekleştirdiğimizde çıkan çeşitli bilgilendirme metinleri yer alıyor. Oyun içindeki Supply Box'ları ya da yerdeki loot'ları topladığımızda aldığımız her şeyin, her paranın çeşitli bilgileri ekranın ortasında kısa süreliğine gözüküyor. Eşyaların üzerindeki renkler, eşyaların nadirlik derecesini belirliyor.

Oyun içinde kırmızı renkle gördüklerimiz düşmanlar. Beyaz renkli gördüğümüz eşyalar yaygın derecedeki eşyalar. Yeşiller yaygın olmayanlar, maviler nadirler, morlar epikler ve altın rengi olanlar efsanevi ekipmanlar.

Ekranın aşağılarına gelecek olursak, sol altta bizi takımımız hakkındaki bilgiler karşılıyor. Üst üste sıralanmış oyuncu isimleri, onların can ve zırh durumu, para durumu gibi bilgiler mevcut. Bu bilgilerin hemen sağında ise taşıyabildiğimiz yedek zırh plakası ve gaz maskesi miktarını görüyoruz.

Ekranın sağ aşağısına geldiğimizde, elimizdeki mevcut silahın iki boyutlu bir görüntüsü, onun mermi ve şarjör durumu, taşıdığımız bombalar ve Killstreak'ler sayesinde sahip olduğumuz UAV gibi geçici yeteneklerin durumlarını görebiliyoruz.

Kontroller

Sol analog ile operatörümüzün hareketlerini, sağ analogu kontrol ettirerek görüş açımızı kontrol ediyoruz. R2 tuşuna direkt basarsak rastgele ateş etmeye başlar. L2'ye basarsak nişan alır. Önce L2, sonra R2'ye basarsak nişan alarak ateş etmeye başlar.

Kare tuşu ile etkileşime geçebildiğimiz nesneleri kullanırız. Yine aynı kare tuşunu kullanarak şarjör değiştiririz. X (çarpı) tuşuna bastığımızda karakterimiz zıplar ama eğer belirli bir yükseklikten aşağı düşüyorsa paraşüt açılır.

Yuvarlak tuşuna basarak karakterimizin eğilmesini, sürünmesini ve koşarken kaymasını ayarlayabiliriz. Sol analoga bir kez bastığımızda karakterimiz koşar, iki kez üst üste bastığımızda çok daha hızlı koşar. Keskin nişancı tüfekleri kullanırken sol analoga basarsak, görüş açımız netleşir ve geri tepme oranı azalır.

Sağ analoga basmak bıçak veya yumruk ile yakın dövüş yapmamızı sağlar. L1 tuşu, o tuşa atadığımız taktiksel ekipmanı devreye sokar. R1 tuşu ise bombalarımızı fırlatır. Üçgen tuşuna basarak zırh plakalarımızı kuşanırız. Bu tuş aynı zamanda silahlar arasında hızlı geçiş yapmamızı da sağlar.

D-pad'in sol tuşuna basarak silahımızın otomatik, yarı otomatik, tekli gibi atış modları arasında geçiş yapmasını sağlarız. Sağ tuşuna basarak Killstreak'ler ile etkileşime geçeriz. D-pad'in yukarısına basarsak herhangi bir düşmanı ya da değerli ekipmanı takım arkadaşlarımıza bildirmek için ping'leriz. Aşağısına basarsak envanterimizden istemediğimiz şeyleri bırakırız.

Touchpad sayesinde ekranımızın sol üstünde yer alan taktiksel mini haritanın büyüyerek açılmasını sağlar ve Verdanks'ın iki boyutlu bir görüntüsü tüm ekranı kaplar. Options tuşu ile oyunu durdurabilir ya da durdurduğunuz oyunu geri başlatabilirsiniz.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.