Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 09.11.2020

Assassin's Creed Odyssey'e 200'den fazla saat bırakmış olan bir oyuncu olarak, Assassin's Creed Valhalla cidden çok merak ettiğim bir yapımdı. Ubisoft ekibi sağ olsun, Assassin's Creed Valhalla için bize erken erişim sağladılar ve oynama fırsatım oldu uzun uzun inceleme yazmak için. Fakat bir sorun var, Assassin's Creed Valhalla inceleme yazısını yazmak için çok daha uzun süreye ihtiyacım olduğunu fark ettim oynarken. Çünkü, oyunun açık dünyası gerçekten çekici geldi ve ana görevlerden çokça uzaklaştım istemsizce. Bu yüzden, sizlerle tecrübelerimi paylaşacağım Assassin's Creed Valhalla inceleme yazım şimdilik ana hatlarını anlattığım bir yazı olacak. Tam fikrimi de, ilerleyen zamanlarda yapacağım bir güncelleme ile ekleyeceğim.

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Assassin's Creed Valhalla hikayesi bize ne anlatıyor?

Oyunda, Raven Clan ya da Türkçe olarak Kuzgun Kabilesi'nin bir üyesi olan Eivor'u canlandırıyoruz. Bu Eivor, sizin tercihinize göre kadın ya da erkek oluyor ama bir Viking olarak ben erkek seçmeyi tercih ettim. Hikayede, bir hainliğin ardından babamızın öldürülmesi ile başlıyoruz. Köyü serbest bırakmaları karşılığında canını teklif eden babamız öldürüldüğü halde, köyü mahvetmekten çekinmiyorlar. Yıllarca bu intikam peşinde koşan Eivor, bir yerden sonra intikamını alıyor fakat intikamını alınca, Kjotve adındaki bu nefretlik herifin üzerinde bir şey buluyoruz.

Kardeşimiz olan Sigurd ile birlikte, köyün yöneticisi olan ve babamız gibi olan kişi köyün güvenliği için krallığını başkasına teslim edince, köyden uzaklaşıyoruz yanımıza insanlar alıp. Gemimizle gittiğimiz yer ise İngiltere. İngiltere ve Norveç arasında dilediğimiz gibi gidip gelebildiğimiz bir dünyada maceramız böyle başlıyor. Kjotve'nin üzerinde bulduğumuz bu şey sayesinde aslında çok daha derin mevzuların döndüğünü öğreniyoruz ve bu olaylar peşinde koşmaya başlıyoruz.

Açıkçasını soracak olursanız, hikaye açısından ilgimi çekmeyi başardı diyebilirim. Ne olacağını, neredeyse her görev sonrasında merak ettim. Sigurd'un dönüşünde yanında getirdiği Hidden Ones elemanları olsun, köyümüzün gelişimi olsun, hep merak ettiğim şeyler oldu. Dahası da, merak ettiğim o kadar çok şey oldu ki, bazen aralarında kayboldum ve ana görevden ziyade yan görevlere daldım. İlk ana görev serilerinden birisinde Ivarr ve Ubba, yani birçok kişinin tanıdığı ve bildiği Ragnar Lodbrok'un oğulları ile bile karşılaşıyoruz. Hatta bunların sahteleri bile var.

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Oynanış olarak neler sunuyor?

Oynanış açısından cidden çok daha karmaşıklaştığını söyleyebilirim. Aslında, Assassin's Creed Valhalla'nın Assassin's Creed Origins ve Assassin's Creed Odyssey'den çok çok farklı olduğunu söylemek yanlış olur oynanış açısından. Sadece, bu sefer de Viking atmosferi ve teması var oyunda, öyle düşünün. Fakat savaş mekanikleri konusunda güzel değişiklikler var Assassin's Creed Odyssey'e göre.

Savaş mekaniklerindeki değişikliklerden bir tanesi, yakın dövüşte görülüyor. Karakterimiz, çift silah kullanabiliyor. Kullandığımız 2. silaha veya ekipmana göre, saldırılarımızda da değişiklikler oluyor. Özel saldırılar falan. Benim tercihim 2 tane tek el balta oldu. Stamina barından harcayarak, Q'ya basılı tuttuğumda tak tak tak seri seri öldürene veya Stamina barı bitene kadar vuruyor serice. Mis gibi.

Dövüş sistemindeki bir başka değişiklik de, yetenekler konusunda. Oyunda, Book of Knowledge adındaki kitaplarla bilgiler topluyorsunuz. Bu bilgiler sayesinde de yetenekler kazanıyor veya o yetenekleri bir sonraki seviyeye taşıyorsunuz. Bu yetenekleri, hızlı tuş barınızda kullanabiliyorsunuz. 4 tane uzaktan saldırı, 4 tane de yakın dövüş için kullanabileceğiniz, toplamda 8 adet yeteneğiniz hazır durumda oluyor.

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Yetenek mekanikleri nasıl işliyor?

Fakat, Assassin's Creed Odyssey'e alışmış olanların kafasını karıştırabilecek mevzular var. Adrenalin barları bulunuyor oyunda ve bunlar dövüş esnasında veya birtakım bitkileri yiyerek yenilenebiliyor. Bunlarla yetenek kullanıyorsunuz. Bu konuda değişik olan kısım, Stamina barı. Savaş esnasında eğer Stamina barınıza dikkat etmezseniz, seri seri adrenalin kasarken bir anda cesediniz ile baş başa kalabilirsiniz. Karakterler yoruluyor. Ağır saldırı veya sürekli sağa sola sıçramak, kaçmak, Stamina barını harcıyor. Doldurmak için ya biraz daha dikkatli, yavaş hareket etmeniz gerekiyor ya da hafif saldırı oturtmanız gerekiyor.

Oyunda yetenek ağacı da yer alıyor ama o kısım gerçekten çok karışık. Seviye atladıkça 2 ve bazen dünya etkinliklerini tamamladıkça 1 yetenek puanı sahibi oluyorsunuz. Bu yetenek puanları ile, en başından itibaren her tarafı açık olmayan birtakım yeteneklere puanlar veriyorsunuz. Bu yetenekler grup grup halinde dağıtılmış. Her grupta bir tane ana yetenek var. Ana yetenek, oyunda size ekstra bir özellik sağlıyor. Örnek olarak, düşüşünüzü hafifletebiliyorsunuz, Rün saldırılarından kaçma şansı veriliyor, otomatik bir şekilde ganimetleri toplayabiliyorsunuz, silahlarınızın ellerini değiştirebiliyorsunuz falan.

Bu yetenek ağacı açıkçası hoşuma gitti ama açık olmasını isterdim planlama yapabilmek için. Neyse ki, en azından puanları sıfırlamak veya geri çekmek ücretsiz, sorun yaşamıyorsunuz bu konuda pek. Bu yetenek ağacı sayesinde istatistik gelişmeleri de elde ediyorsunuz. Bu da, karakterinizin güç seviyesini etkiliyor. Güç seviyesi yüksek olan karakterleri tekleyemiyorsunuz ne yazık ki. Yani, 35 güç seviyesindeyken 220 güç seviyesindeki bir Zealot'a kafa atmış ve tek yemişliğim var. 2 saat uğraşıp kesemedim. Tabii, herkesi tekleyebilme opsiyonu da oyunda mevcut ama Ubisoft bunu tavsiye etmiyor.

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Oyundaki baskın mekanikleri nasıl?

Oyunda birtakım ganimetleri elde edebilmek için baskın düzenlemeniz gerekiyor. Ekibinizi toplayıp bir köye ya da manastıra baskın düzenleyebiliyorsunuz. Bu sayede hem heyecan verici bir savaş içerisinde buluyorsunuz kendinizi hem de birtakım ganimetler yağmalıyorsunuz. Standart Viking olayı diyelim yağma mevzusuna. Amacımız yağmalamak gibi bir şey. Bu yağmalanabilecek yerler, harita kırmızı bir çift balta ile gösteriliyor.

Bu yağmaladığınız ganimetler ise, köyünüzü geliştirmekte kullanmanız gereken materyaller. Köyünüzü geliştirmek istiyorsanız, bu materyalleri toplamanız gerekiyor ve bunlar en iyi ve bir kısmı sadece baskınlarla toplanabiliyor. Ardından, köyünüze yerleşmek isteyenlere binalar, çadırlar yapıyorsunuz. Bu sayede, köyünüzde yapabileceğiniz daha fazla görev, sizleri bekleyen daha fazla içerik, özelleştirmeler yapabileceğiniz daha fazla fırsat sunuluyor. Ekipmanlarınızın kalite seviyesini bile burada gerekli malzemelerle birlikte çatır çatır rahatça halledebiliyorsunuz. Tabii, o malzemeleri toplamak da mesele...

Oyunda ne yazık ki Assassin's Creed Odyssey'deki aranma olayı yok. En azından ben karşılaşmadım. Aslında var sanırım ama buna engel oldum yaptığım bir seçimle. Sizi takip etme potansiyeline sahip olduklarını söylediğim şeyler, Zealot adı verilen askerler. Bunlar, Order of the Ancients için de para için de kelle avlayan tipler. Order of the Ancients listesinde kendilerini görebiliyorsunuz. Çok derinlemesine inmeyeceğim bu mevzuda.

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Şimdiki tecrübenle başka ne diyebilirsin oyun hakkında?

Assassin's Creed Valhalla inceleme yazımda eksik olmasını istemediğim birkaç şey daha var. Bunlardan ilki, oyunun bizlere sunduğu birtakım seçenekler. Oyunun gidişatını etkileyebilecek olan bu seçimlere dikkat etmeniz gerekiyor. Neyin nasıl sonuçlanacağını elbette paylaşmayacağım ama tavsiyem, seçimlerinizde dikkatli olun. Oyun bazen size bulmaca çözdürebiliyor. Tabii, bunlar genelde kolay ama yapması zevkli bulmacalar oluyor. Açık dünyasında gezinmekten zevk aldığım şey, bu bulmacalar oldu diyebilirim.

Oyunun açık dünyasında kendini çok tekrar eden etkinlikler olduğu gibi, özel ve farklı etkinlikler de mevcut. Karizma kasmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bunun için aşık atışması yapmanız gerekiyor. Karizma kasarsanız, oyunun ilerleyen aşamalarında karşınıza ekstra seçenekler de çıkıyor. Örneğin, bir yerde 520 gümüş ödemek yerinde karizmam sayesinde 260 gümüş ödediğim oldu. Oyunun başlarında para bir tık lazım olabiliyor. Ayrıca, kesinlikle oyunda bulunan Orlog adındaki oyunu da tavsiye ederim. Çok fena eğlenceli. Kendimi 2 saat peş peşe onu oynarken buldum.

Oyunun kontrollerinde de bir tık sıkıntı yaşadım. Savaş esnasında sağa sola sıçramak veya kaçmak için Alt tuşuna basmanız gerekiyor. O da parmağıma uzak kalıyor, bu yüzden onu boşluk tuşu yaptım. Fakat boşluk tuşu, yukarı doğru yüzmek ve yukarı doğru tırmanmak için kullanılan tuş. Bu yüzden de onu Shift yaptım. Tabii, Shift zaten koşma tuşu olunca arada bir sorun yaşamaya başladım. Daha iyi bir çözüm varsa gerçekten merakla bekliyor olacağım çözümleri. Bu şekilde çok zor.

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Assassin's Creed Valhalla performansı nasıl?

Assassin's Creed Valhalla performansı konusunda şikayet edebileceğim pek bir şeyi olmayan bir yapım. Zaten her incelemede olduğu gibi, Assassin's Creed Valhalla inceleme yazımda da kullandığım sistemi paylaşacağım. Sistem gereksinimleri listesinin sonunda bulabilirsiniz. Fakat şikayetçi olacağım bir konu varsa, o da kesinlikle yükleme süreleri. Her ne kadar günümüzde sıkca SSD kullanılıyor olsa da, herkesin bütçesi yetmediği için HDD'ye yüklemek zorunda kalabiliyoruz. Ben de HDD'ye yükledim. SSD'de bu sorun yok bildiğim kadarıyla.

Bunun dışında, zamanla güncellemeler geldikçe giderilebilecek hatalarla karşılaştım. Sınırsız bir şekilde kaydığım yerler oldu. Bazı sesler sınırsız bir şekilde kendini tekrar etti ve oyunu kapatıp tekrar açmam gerekti. Böyle ufak tefek şeyler, o anlık oyunun tadını kaçırsa da, giderilemeyecek problemler değil. Zaten, dediğim gibi Assassin's Creed Valhalla inceleme yazımı güncelleyeceğim. Güncellediğimde, Ubisoft ekibinin bu tarz hatalara el atıp atmadığından da bahsederim.

Hemen aşağıda, oyunu oynadığım sistemi ve Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimlerini sizlerle paylaşıyorum. Ben, en yüksek 104, minimum olarak da 17 FPS görmüşüm istatistiklere göre. Muhtemelen yükleme ekranında falan düştü 17 FPS'e. FPS kilidini kaldırdığımda ise 70-75 FPS gibi performans görüyorum. Ayarlarım, 1080p Ultra High olarak ayarlı. Ona göre kafanızda bir şeyler oluşturabilirsiniz.

Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimleri (1080P 30 FPS Low)

  • İşlemci: AMD Ryzen 3 1200 – 3.1 Ghz / Intel i5-4460 – 3.2 Ghz
  • RAM: 8 GB (Dual-channel)
  • Ekran kartı: AMD R9 380 – 4GB / GeForce GTX 960 4GB
  • Depolama: 50 GB HDD (SSD Önerilir)
  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • DirectX: DirectX 12

Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimleri (1080P 30 FPS High)

  • İşlemci: AMD Ryzen 5 1600 – 3.2 Ghz / Intel i7-4790 – 3.6 Ghz
  • RAM: 8 GB (Dual-channel)
  • Ekran kartı: AMD RX 570 – 8GB / GeForce GTX 1060 – 6GB
  • Depolama: SSD (50 GB)
  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • DirectX: DirectX 12

Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimleri (1080p 60 FPS  High)

  • İşlemci: AMD Ryzen 7 1700 – 3.0 Ghz / Intel i7-6700 – 3.4 Ghz
  • RAM: 8 GB (Dual-channel)
  • Ekran kartı: AMD Vega 64 – 8GB / GeForce GTX 1080- 8GB
  • Depolama: SSD (50 GB)
  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • DirectX: DirectX 12

Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimleri (1440p 30 FPS Very High)

  • İşlemci: AMD Ryzen 7 2700X – 3.7 Ghz / Intel i7 – 7700 – 3.6 Ghz
  • RAM: 16 GB (Dual-channel)
  • Ekran kartı: AMD Vega 56 – 8GB / GeForce GTX 1070 – 8GB
  • Depolama: SSD (50 GB)
  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • DirectX: DirectX 12

Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimleri (1440p 60 FPS Very High)

  • İşlemci: AMD Ryzen 5 3600X – 3.8 Ghz / Intel i7 – 8700K – 3.7 Ghz
  • RAM: 16 GB (Dual-channel)
  • Ekran kartı: AMD RX 5700XT – 8GB / GeForce RTX 2080 S – 8GB
  • Depolama: SSD (50 GB)
  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • DirectX: DirectX 12

Assassin's Creed Valhalla sistem gereksinimleri (2160p 30 FPS Ultra High)

  • İşlemci: AMD Ryzen 7 3700X – 3.6 Ghz / Intel i9 – 9700K – 3.6 Ghz
  • RAM: 16 GB (Dual-channel)
  • Ekran kartı: AMD RX 5700XT – 8GB / GeForce RTX 2080 – 8GB
  • Depolama: SSD (50 GB)
  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • DirectX: DirectX 12

Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:

  • İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
  • GPU: Asus Turbo 1080 Ti
  • RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
  • Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
  • SSD: Samsung Evo 970 250GB

Assassin's Creed Valhalla inceleme

Assassin's Creed Valhalla inceleme sonucu nedir?

Assassin's Creed Valhalla inceleme sonucuna geldik yine. Fakat, tekrardan altını çizeyim, şu ana kadar yaşadığım tecrübelere dayalı bir inceleme sonucu bu. Oyunu bitirdiğimde, bu yazıyı güncelleyeceğim. Duruma göre inceleme notu da değişir. Assassin's Creed Valhalla inceleme sonucundan bahsedecek olursam, önerilebilecek bir yapım olduğunu söyleyebilirim. Elbette fiyat etiketleri falan can sıkıyor ama şu an fiyat etiketi konusunda can sıkmayan neredeyse hiçbir şey yok. Ondan pek bahsetmeyeceğim bu sebeple.

Eğer bir Assassin's Creed serisi hayranıysanız ya da Viking zamanlarını, atmosferini çok seviyorsanız, harcayacak da iyi miktarda paranız varsa, sizlere aşırı uzun zaman geçirtecek olan Assassin's Creed Valhalla'yı satın alabilirsiniz. En azından, ben şu ana kadar 20-25 saat kadar oynadım fakat hala daha oyunun başlarındayım. Çok mu yavaş ilerliyorum bilmiyorum ama oyunun açık dünyasında yapacak gerçekten çok fazla şey var ve inanılmaz güzel manzaralarla bunları çokça desteklemişler. Ben bayıldım.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.