Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 01.10.2018

Assassin's Creed Odyssey, büyük bekleyişlerin ardından en sonunda oyuncuların huzuruna çıkıyor. Elbette, böylesi bir yapımı kaçıracak halimiz yoktu. Bize de ulaşan oyunu anında oynamaya başladık ve bu Assassin's Creed Odyssey inceleme yazımda da sizlerle fikirlerimi paylaşacağım. Assassin's Creed Odyssey inceleme yazım içerisinde gereksiz bilgiden uzak durmaya çalışacak ve beğendiğim, beğenmediğim noktaları sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Dilerseniz, lafı daha fazla uzatmadan Assassin's Creed Odyssey inceleme detaylarına geçelim.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey bizlere ne anlatıyor?

Bir süredir, her yeni çıkan Assassin's Creed oyunu ile birlikte daha da geçmişe ilerler olduk. Assassin's Creed Odyssey de, bizleri bir hayli geçmişe götüren yapımlardan bir tanesi. Dışarıdan bakıldığında, "Bunun Assassin's Creed serisi ile ne alakası var ki?" diyebilirsiniz oyun hakkında fakat oynadığınızda durumların hiç de öyle olmadığını göreceksiniz. Hikaye açısından çok detaya girerek sürprizi kaçırmak istemiyorum fakat nasıl bir başlangıç olduğundan özetle bahsetmemde bir sıkıntı yoktur muhtemelen. Zira, anlatmamam gereken gerçekten çok fazla nokta var.

Öncelikle, 2 farklı karakter bulunuyor oyunda. Bunlardan bir tanesi Alexios, diğeri ise Kassandra. Karakterlerden bir tanesi erkek, diğeri ise kadın. Ben oynarken Alexios'u seçtiğim için Kassandra ile arasında ne gibi farklılıklar var bilemiyorum hiç. Alexios, Leonidas'ın torunu, Nikolaos'un oğlu kendisi. Kassandra ise kız kardeşi. Birtakım olaylar sebebiyle ailemizden uzak kalıyoruz ve bir adada Markos isimli bir adamın desteği ile yaşıyoruz. Çok alakasız gibi görünen yerlerden hiç ummadığımız bağlantılar ile bizleri şaşırtıyor oyun.

Assassin's Creed Odyssey, oyuncularına gerçekten büyük bir harita sunuyor. Koskoca bir harita olmasına rağmen, orta denilebilecek bir doluluğa sahip. Bu da, gideceğiniz yere en az 1 kere bile olsa sıkmadan yolculuk yapmanıza yardımcı olmuş. Özellikle ganimet seven oyuncular, 2 dakikalık yolu yarım saatte bitirebilir. Ben, inat ederek oyuna başladığımız ilk adayı %100 yapmadan terk etmek istemedim. Bu da, 4-5 saat kadar zamanımı aldı. Tabii, zorluğun Nightmare'da olduğunu da belirtmeliyim. Ayrıca, görev çeşitliliği konusunda bir ilerleme kaydedilmemiş olması ve bir yerden sonra tekrarlıyormuş gibi hissettirmesine de değinmeliyim.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey oyuncusuna ne sunuyor?

Assassin's Creed Origins çakması veya tekrar elden geçirilmiş aynı harita beklerken beni şaşırtmayı başardı. Öncelikle, oyuncusuna gerçekten büyük bir harita sunuyor. Zaten, sitemiz üzerinde paylaştığımız bir haberimizde bu konudan bahsetmiştik. Oyuna başlarken, bizlere birtakım seçenekler sunuluyor. Zorluk derecelerini zaten biliyorsunuz fakat Assassin's Creed Origins'ten farklı olarak, düşmanların canları ve hasarlarında oynamalar oluyor zorluk seviyelerinde.

Assassin's Creed Odyssey, daha önce de bahsettiğim gibi 2 farklı karakter sunuyor ve bunu da en başta seçmenizi istiyor. Ayrıca, Exploration Mode diye yepyeni bir modu da bulunuyor. Bu mod, oyunun her yere işaretler koymasına engel oluyor ve ipleri tamamen size bırakıyor. Harita üzerinde gitmeniz gereken yerleri bu özelliği açarsanız sizin bulmanız gerekiyor. Tabii, oyun esnasında Exploration Mode özelliğini açabilir veya kapatabilirsiniz. Aynısı, zorluk dereceleri için de geçerli. Fakat zorluk derecelerinde son oyuna göre bir farklılık bulunuyor. Bu da, zorluk değiştirildikten sonra tekrar yükleme yapılması gereksinimi.

Ardından oyuna başlıyorsunuz zaten. Tıpkı Assassin's Creed Origins'te olduğu gibi, Assassin's Creed Odyssey'de de bir kartalınız bulunuyor. Bizlere neredeyse her konuda yardımcı olan bu kartalın adı Ikaros. Alexios'a Zeus'un bir armağanı olduğu zannediliyor oyun içerisinde. Ikaros ile, baskın yapacağınız kampları gözlemleyebilir, düşman yerlerini tespit edebilir, görevlerinizi ve özel şeyleri işaretleyebilirsiniz. Ayrıca, Assassin's Creed Origins'te olduğu gibi, kapışma esnasında da size yardıma gelebiliyor.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey içerisindeki yetenek ağaçlarından da bahseder misin?

Assassin's Creed Odyssey inceleme yazımda oyunun, yetenekler ve yetenek ağaçları konusunda başarılı olmuş diyebilirim. Fakat, mükemmel olduğunu söyleyemem. Oyun tarzınıza göre, seviye atladıkça veya özel bir şeyler yaptıkça elde ettiğiniz yetenek puanlarınız ile yeteneklerinizi açabiliyorsunuz. 3 farklı yetenek ağacınız bulunuyor. Avcı, savaşçı ve suikastçı adları ile karşımıza çıkan yetenek ağaçlarının her birinde, tamamen sizin oyun tarzınıza göre tercih edebileceğiniz yetenekler bulunuyor. Ayrıca, yeteneklerinizi kullanmanız için adrenalin barlarınızı doldurmanız gerekiyor. Adam öldürerek, savaşarak ve türlü türlü şeyler yaparak adrenalin barlarınızı tekrar doldurabiliyorsunuz.

Pasif veya aktif olan yeteneklerinizi kendinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Pasif olan yetenekler, sürekli aktif durumda oluyor. Fakat aktif olan yetenekleri kullanmak için, yeteneğinizi hızlı kullanma kısmına koymanız gerekmekte. Maksimum 8 yetenek kullanabiliyorsunuz. Bunlardan 4'ü Avcı yetenek ağacındaki yetenekler için bulunuyorken, diğer 4'ü ise hem Savaşçı, hem de Suikastçı yetenek ağaçlarının yeteneklerinin kullanmanıza yardımcı oluyor.

Avcı yetenek ağacında, yayınız üzerinde duran yetenekler bulunuyor. Savaşçı sınıfında, yakın dövüşte kullanacağınız silahların üzerinde duran aktif ve pasif yetenekler bulunuyor. Bu yetenek ağacındaki favori yeteneğimin, 300 Spartalı filmindeki o ünlü tekme olduğunu söyleyebilirim. Düşmanları uçurumdan fırlatmak gerçekten çok keyifli. Suikastçı yetenek sınıfında ise, gizliliğe dayalı yetenekler bulunuyor. Buradaki favorim olan yeteneğin, Leonidas'ın mızrağını fırlatarak isabet ettirdiğimiz rakibi öldürerek hemen arkasında belirdiğimiz yetenek olduğunu söyleyebilirim. Bu yeteneği benzetmem gerekirse eğer, Dishonored'dan Blink yeteneği diyebilirim. Fakat sadece düşmanlar üzerinde kullanılabiliyor. Ayrıca, normalde etraftaki önemli şeyleri tarayabildiğiniz yetenek de artık önce yetenek ağacınızdan açılması gereken bir yetenek haline getirilmiş.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey hakkında başka ne anlatabilirsin?

Assassin's Creed Odyssey inceleme yazımda bahsetmek istediğim konulardan bir tanesi, Assassin's Creed Odyssey ile birlikte gelen yeni diyalog sistemi. Bu yeni diyalog sistemi ile birlikte oyun açık uçlu olmuş. Sizin kararlarınıza bağlı olarak gelişiyor olaylar. Alacağınız ödüller, seçimlerinize bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Önceden aldığınız bir karar, ileride kötü sonuçlara yol açabiliyor, her ne kadar o anda alırken kararınızı doğru gibi hissettiriyor olsa da. Örneğin, bir eşya bulup getirme görevinde eşyayı ücretli olarak vermeyi, ücretsiz olarak vermeyi veya hiç vermeyip sahiplenmeyi tercih edebiliyorsunuz. Ücretlide, eşya ve tecrübe puanı karışık geliyor. Ücretsizde bir karşılık elde edemiyorsunuz fakat tecrübeniz daha fazla artıyor. Eğer hiç vermemeyi tercih ederseniz de, birtakım tecrübe ile beraber eşyaya sahip olabiliyorsunuz.

Dikkatimi çeken noktalardan biri de, düşmanlarımızın her birinin bir adının olduğu oldu. Her ne kadar şart olmasa da, hem gerçeklik, hem de detay açısından güzel bir artı olmuş diyebilirim. Detay demişken, bir savaştan çıktığınızda doğal olarak olarak üstünüz başınız kan içerisinde olur. Eğer suya girerseniz, bu kanların temizlendiğine şahitlik edebilirsiniz. Saklanma mekanikleri her zamanki gibi yine mantıksız olmuş. Ayak boyu kadar otun içerisinde bile görünmezmiş gibi takılabiliyoruz. Assassin's Creed Odyssey içerisinde eşya çalma konusu artık cezasız bırakılmıyor. Eğer herkesin gözü önünde çalarsanız, etrafınızdaki insanlar size saldırabiliyor veya başınıza ödül koyulabiliyor.

Assassin's Creed Odyssey içerisinde sevdiğim ayrıntılardan bir tanesi de, yanlış hareket ettiğimizde bizim kellemiz için peşimizden gelen diğer kelle avcıları oldu. Gerçekleştirdiğiniz ahlak olarak yanlış eylemler, kellenize ödül koyulmasına sebep oluyor. Peşinizden ise, ödül seviyenize bağlı olarak 1 veya 1'den fazla düşman gelebiliyor. Bu düşmanların seviyesi sizden düşük olsa bile dikkatli olmakta fayda var. Çünkü, gerçekten güçlü olabiliyorlar. Eğer kellenize konulmuş ödülü kaldırmak istiyorsanız, birkaç seçeneğiniz bulunuyor. Ödülü verecek kişi ile konuşup parası ne ise ödeyebiliyorsunuz. Ben, genelde öldürmeyi tercih ediyorum. Kısa ve net. Hem de masrafsız.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey'in oynanış detaylarından biraz daha bahseder misin?

Assassin's Creed Odyssey hikayesinin açık uçlu olduğundan bahsetmiştim. Tercihlerinize göre, oyunun sonunu değiştirmeniz mümkün. İster Yunanlıların tarafına geçin, isterseniz kanınız, canınız ve gururunuz olan Sparta tarafında yer alın. Yer aldığınız tarafa göre savunma veya saldırı savaşlarına giriyorsunuz. Bu savaşlar gerçekten çok büyük oluyor. Savunma savaşları daha basit ve daha kötü ödüller sunuyor. Saldırı savaşları ise daha zor ve daha iyi ödüller veriyor.

Assassin's Creed Odyssey inceleme yazımda, savaşlar ve çarpışmalar konusunda altını çizmek istediğim bir özellik daha var. Oyun içerisinde ülke güçleri bulunuyor. Bulunduğunuz tarafa göre, ülke güçlerini devirmeniz gerekiyor. Bunun için de, düşman ordusuna zarar verecek her şeyi yapabilirsiniz. Adam öldürebilir, stoklarını yakabilirsiniz. En son ise o bölgenin liderini öldürebilirsiniz. Ülke güçlerini en hızlı indirmenin yolunun kesinlikle büyük kale baskınları olduğunu düşünmekteyim. Birden fazla önemli düşman karakteri bulunduğu için, daha fazla puanın azalmasına sebep oluyorsunuz.

Gemi savaşlarının da gerçekten çok sardığını söyleyebilirim. Oyunun haritasının neredeyse yarısı su zaten. Fakat dolu dolu ve canlı bir su olmuş bu. Geminizi geliştirebilir ve güçlendirebilirsiniz. Stratejik oyunlarla sizden çok daha yüksek seviyedeki gemileri alt edebilirsiniz. Hazır konu denizken, deniz altı görüntüsünün de muhteşem olduğunu söylemek istiyorum. Gerçekten çok başarılı olduğunu düşündüğüm bir görselliği bulunuyor. Ayrıca, deniz altındaki dünyanın da dolu dolu olması, yine beğendiğim artı yönlerden bir tanesi oldu.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey inceleme yazında değinmek istediğin başka ne var?

Yetenek ağaçlarınızı kurcalarken yanlışlıkla 1 veya birkaç puanı yanlış yeteneğe verdiniz diyelim. Gerçekten pahalı olmayan bir ücret karşılığında yeteneklerinizi sıfırlayabiliyorsunuz. Hem de her an. Assassin's Creed oyunlarında alışageldiğimiz yükleme ekranında koşturabildiğimiz karakter özelliği bu oyunda yok. Sadece ipuçları ve hoş diyebileceğim bir sahne bulunuyor. PC'yi açtıktan sonraki ilk yüklemeniz 10-15 saniye kadar sürüyor. Ardından gelen yükleme ekranlar maksimum 3-4 saniyede geçiyor.

Oyun içerisindeki ekipmanlardan da bahsetmek istiyorum. Zırhınızı değiştirerek görsel anlamda tatmin edici değişiklikler görmek mümkün. Çok benzerler var elbette fakat hepsi birbirinin kopyası değil neyse ki. Zırhlarınıza ve silahlarınıza özel yetenekler ekleyebiliyorsunuz. Bunun için, demirciyi ziyaret etmeniz yeterli. Loot olarak da bilinen ganimet toplama sistemi, Assassin's Creed Odyssey ile birlikte daha fazla gelişmiş gibi hissettirdi. Ayrıca, oyunda düşmanınızla aranızdaki 1 seviyenin bile çok önemli olduğuna da değinmek isterim.

Benim hoşuma giden bir diğer nokta da, Assassin's Creed Odyssey içerisindeki ara sahneler oldu. Normalde her ara sahneyi izlemeyen biri olarak, Assassin's Creed Odyssey içerisindeki ara sahneleri izlemeden geçmediğimi belirtebilirim. Nedense hikayede beni oyuna bağlayan bir şeyler var. Geriye dönük anılar, bulunduğumuz yerde kısa süre önce olmuş şeyler vesaire gösteriliyor ara sahnelerde. Fakat, hiçbirinin sıkıcı olmadığını söyleyebilirim.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey oynarken hiç sıkıntı ile karşılaştın mı?

Açıkçası, eğer Assassin's Creed Odyssey oynarken hiç sıkıntı çekmedim dersem yalan olur. İşin daha da garip kısmı, sorunun benden mi yoksa oyundan mı kaynaklandığını da gerçekten hiç bilmiyorum. Oyunu ilk açtığımda, daha oyuna başlarken gösterilen ilk ara sahnede 2-3 dakikada bir oyun kapandı otomatik olarak. Kafasına göre. Ardından, yarım saatte, 1 saatte bir kapanmaya başladı. Daha sonrasında ise, oyunu kenarsız pencere moduna aldığımda bu sorunla karşılaşmamaya başladım. Sorunun tam olarak nereden kaynaklandığı konusunda ise hiçbir fikrim yok gerçekten.

Bir sıkıntı olarak görülür mü bilemiyorum fakat gemilerinizi kullanırken adalara çok fazla yaklaşamıyor olmak gibi bir durum da var. Adalar ile gemiler arasında görünmez bir duvar var. Bu durum, oynanış açısından güzel. Çünkü, kenara çarpmayarak herhangi bir hasar da yemiyorsunuz. Fakat, aynı zamanda gerçekçilik açısından da kötü. Bu sebeple de, bu özelliğe iyi veya kötü deme konusunda çok fazla arada kalmış bulunuyorum.

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey, görsel açıdan nasıl ve optimizasyonu ne durumda?

Assassin's Creed Odyssey inceleme yazım içerisinde belirtmem gereken bir başka özellik de, oyunun, cidden muhteşem görselliklerle dolu bir dünyaya sahip oluşu. Neredeyse attığım her adımda bir ekran görüntüsü almış olduğumu itiraf edebilirim. Bu olay, Assassin's Creed Origins oynarken olmamıştı. Karakter jest ve mimiklerinin çok kötü olmadığını belirtebilirim. Fakat, üst düzey bir kalitede olduklarını da söyleyemem. Optimizasyon açısından ise gayet temiz bir iş çıkarılmış olduğunu düşünüyorum.

Optimizasyon konusunda güzel bir iş çıkarılmış olduğundan bahsetmiştim. Bunun sebebini de açıklayayım. Ben, NVIDIA GeForce GTX 860m, Intel i7-4710MQ ve 16GB RAM'e sahip bir sistem kullanan oyuncuyum. Bu sistemden, artık günümüz oyunlarından çok yüksek bir performans beklentim yok elbette. Fakat, son zamanlarda çıkan oyunlarda beni şaşırtan derecede güzel performans sunduğunu da belirtmemde fayda var. High ayarlarda 40-60 arası FPS değerleri görüyorsam, benim için olmuş demektir. Hemen aşağıdan, PC'nizin kaldırıp kaldıramayacağını öğrenebilmeniz için de sistem gereksinimlerini paylaştım.

Assassin’s Creed Odyssey sistem gereksinimleri (Minimum)

  • İşletim sistemi: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit)
  • İşlemci: AMD FX 6300 @ 3.8 GHz, Intel Core i5 2400 @ 3.1 GHz, Ryzen 3 – 1200
  • Ekran kartı: AMD Radeon R9 285 (2GB VRAM with Shader Model 5.0) ya da NVIDIA GeForce GTX 660
  • Bellek: 8GB RAM
  • Çözünürlük: 720p
  • Hedeflenen FPS: 30 FPS
  • Grafik ön ayarları: Low
  • Depolama alanı: 46GB sabit diskte boş alan
  • DirectX: DirectX June 2010 Redistributable
  • Ses: DirectX 9.0c uyumlu ses kartları

Assassin’s Creed Odyssey sistem gereksinimleri (Önerilen)

  • İşletim sistemi: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit)
  • İşlemci: AMD FX-8350 @ 4.0 GHz, Intel Core i7-3770 @ 3.5 GHz, Ryzen 5 – 1400
  • Ekran kartı: AMD Radeon R9 290X (4GB VRAM or more with Shader Model 5.0) veya daha iyisi ya da NVIDIA GeForce GTX 970 (4GB)
  • Bellek: 8GB RAM
  • Çözünürlük: 1080p
  • Hedeflenen FPS: 30 FPS
  • Grafik ön ayarları: High
  • Depolama alanı: 46GB sabit diskte boş alan
  • DirectX: DirectX June 2010 Redistributable
  • Ses: DirectX 9.0c uyumlu ses kartları

Assassin’s Creed Odyssey sistem gereksinimleri (4K)

  • İşletim sistemi: Windows 10 (64-bit)
  • İşlemci: AMD Ryzen 1700X @ 3.8 GHz, Intel Core i7 7700 @ 4.2 GHz
  • Ekran kartı: AMD Vega 64, NVIDIA GeForce GTX 1080 (8GB VRAM Shader Model 5.0)
  • Bellek: 16GB RAM
  • Çözünürlük: 4K
  • Hedeflenen FPS: 30 FPS
  • Grafik ön ayarları: High
  • Depolama alanı: 46GB sabit diskte boş alan
  • DirectX: DirectX June 2010 Redistributable
  • Ses: DirectX 9.0c uyumlu ses kartları

Assassin's Creed Odyssey inceleme

Assassin's Creed Odyssey inceleme yazının sonucu nedir?

Geldik yine koca bir incelemenin sonucuna. Assassin's Creed Odyssey inceleme yazımı buraya kadar okuduysanız, oyundan pek de şikayetçi olmadığımı fark etmişsinizdir. Sadece oyunun sebepsiz yere kapanması biraz can sıkıcı oldu. Bu durum dışında kötü bir şeyle karşılaşmadım. Hikaye açısından gerçekten güzel bir iş çıkarılmış olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, açık uçlu son özelliği de Assassin's Creed Odyssey içerisinde güzel bir şekilde işlenmiş.

Tabii, bizi günümüzde biraz da oyunun fiyatları ilgilendiriyor. Bir de o konuya değinelim. Assassin's Creed Odyssey standart sürümü Steam üzerinde 209 TL'lik bir fiyat etiketine sahip ki zaten diğer sürümler arasında en uygunu bu. Eğer Xbox One veya PS4 için satın almak isterseniz, 339 TL'lik fiyatlarla karşılaşacaksınız demektir. Tabii, internet üzerinden satın alabileceğiniz başka yerler de bulabilirsiniz fakat Steam 209 TL'ye satıyorken uzaklarda aramaya da hiç gerek olmadığını düşünüyorum.

Eğer Assassin's Creed serisinin büyük bir hayranıysanız ve kesin olarak satın almak istiyorsanız, hiç beklemeden ön siparişinizi verebilirsiniz. Oyunun hikayesi, açık uçluluğu ve detayları, beni kendisine bağlamayı başardı. Ubisoft, Assassin's Creed Origins ile yaptığı hataları fark etmiş ve Assassin's Creed Odyssey ile aynı hataları yapmamış. Assassin's Creed Odyssey inceleme yazımın sonucu olarak belirtebilirim ki, Assassin's Creed Odyssey serinin en güzel oyunlarından bir tanesi olmuş..

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.