Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 10.10.2019

AOC Gaming ailesinin kavisli oyuncu monitörlerinden biri olan AOC C27G1 inceleme yazımızın konuğumuz olacak. AOC’un çıkarmış olduğu G1 serisinin üyesi olan monitörümüz 144 Hz’lik yenileme hızı ve 1ms tepki süresiyle oyunculara yönelik olduğunu vurguluyor. 27 inç ekran boyutuna sahip olan AOC C27G1’de VA paneliyle 1920x1080 çözünürlük sunuluyor. WLED VA panelinde 1ms tepki süresi ve 144 Hz yenileme hızı performansıyla oyun keyfinizi üst seviyelerde yaşayabilirsiniz. Çünkü tepsi süresi bir monitörde ne kadar düşük değerde olursa, o kadar pürüzsüz bir ekran performansı alırsınız. Yenileme hızının fazla olması da ekranda oluşabilecek ghosting ve bulanıklığı azaltıyor. 60Hz veya 75Hz bir monitörden 144 Hz’e geçiş yapan kullanıcılar gözle görülür şekilde aradaki farkı görebilir. Bu iki özellik kavisli bir ekranda harmanlanınca ortaya hem ofis hem de oyun ortamında kullanılabilecek bir monitör ortaya çıkarmış.

AOC C27G1’e ilk bakışta 3 kenarındaki ince çerçevesi gözümüze çarpıyor. Görüntüyü maksimize edip, odağınızı arttırıyor. Tasarım olarak AOC’a has olan siyah üzerine kırmızı çizgiler bu modelde de devam etmiş. AOC C27G1’in az önceki saydığımız iki özelliğini daha da perçinleyen bir özelliği daha mevcut. O da AMD Freesync özelliği. 30 ila 144 Hz değerleri arasında AMD Freesync’in aktif olabilmesi için AMD ekran kartlarıyla uyumlu olan monitörümüzde bu özellik sayesinde görüntü akışını kusursuz hale getiriyor. Oyunlardaki hızlı geçişlerde olan kırılmayı, takılmayı ortadan kaldırıp performansını üst sıralara çıkarıyor. Tabii, daha fazla detay da mevcut ve AOC C27G1 inceleme yazımızda da tek tek bahsedeceğiz.

AOC C27G1 inceleme

AOC C27G1 tasarımı nasıl?

27 inç boyutlu AOC C27G1, ince, kavisli ve kırmızı detaylı bir kasadan oluşuyor. Ekranın 3 kenarının ince çerçeveli olması sınırları ortadan kaldırmış hissiyatı veriyor. Kavisli olmasının yanında daha açık ve ince durması sayesinde kabalıktan uzaklaşmış. Ekranın alt çerçevesinde ince kırmızı bant halinde bir tasarım detayı bulunuyor. Hemen üzerinde de monitör ayar tuşları ve AOC logosu bulunuyor. Tasarım ekran kısmında gözü yormayan sade bir tasarımı olsa da, ayak kısmında oyuncu monitörlerinde sıkça yer verilen agresif köşeli tasarımlardan bir kullanılmış. Oyuncu monitörü segmentinde bulunmasından da kaynaklı güzel bir ayak tasarımı olmuş. Olduğu yere iyice tutunup monitörün sabit kalmasını sağlıyor. Ayrıca ekranı sağa – sola çevirirken de yerinde oynama yapmıyor.

AOC C27G1 inceleme yazımızda bahsetmemiz gereken şeylerden biri de, hareket konusunda ideal dönüş değerlerine sahip olması. Yukarı – aşağı hareket, sağa – sola döndürme ve öne – arkaya eğme olanakları bulunuyor. Kavisli olmasından dolayı bu modelde pivot konuma alamıyorsunuz. Pivot konum da monitörün saat yönünde çevrilip yataydan dik haline alınması şekliydi. Sağa ve sola hareket olarak 34’er derece, öne ve arkaya 4 ile 21 derece kadar eğebiliyorsunuz. AOC C27G1’i 130 mm kadar daha yükseltebiliyorsunuz. Monitörün arkasına göz atacak olursak da kırmızı ve siyahın ortak çalışması burada da görülüyor. Çapraz şekillerde kırmızı çizgilerin, monitör ayağındaki dikey kırmızı çizgilerle uyumu hoş durmuş. Menü ayarlarını analog tarzı bir tuşla değil, menü tuş takımıyla yapıyorsunuz. Diğer modellerdeki gibi menü kumandası bulunmuyor. Menüde Türkçe dil desteği bulunuyor. Türkçe olması da ayarları yaparken kolaylık sağladı.

Giriş yuvalarına bakacak olursak da güç kaynağı girişi, 2 adet HDMI girişi, 1 adet Display Port ve VGA girişleri var. Kulaklık girişi de bulunan AOC C27G1’de USB girişlerine yer verilmemiş. Monitörden USB kullanan kullanıcılar için eksi bir detay olmuş. Bu modelde dâhili bir hoparlör bulunmuyor. Bana göre olmaması daha güzel çünkü çoğu monitörde kullanılan hoparlörler tiz seviyesinde bass’ı bulunmayan hoparlörler oluyor. Onları kullanmak müzik kalitenizi düşürebilir zaten. Şahsen ben önemli bir eksik olduğunu düşünmüyorum. AOC C27G1’i kullanırken HDMI, Display Port ve güç kaynağı kablolarınızı geçirmeniz için bir delik bulunuyor. Kabloların dağınık durmaması için güzel bir detay. AOC C27G1 535 x 612 x 245 mm boyutlarında ve 6.11 kg ağırlığı bulunuyor.

AOC C27G1 inceleme

Nasıl özelliklere sahip?

AOC C27G1 yüksek performanslı bir oyuncu monitörü. 144 Hz yenileme hızına sahip olup 30 – 144 Hz arasında FreeSync özelliğini aktifleştirebiliyorsunuz. Yeni teknolojilerle birlikte iyi bir ekran kartınız olunca ondan daha iyi verim almak için kaliteli monitörlere yöneliyorsunuz. AOC’da AMD ekran kartlarıyla uyumu bulunan C27G1’i kullanıcılarına sunuyor. 1 ms gecikme süresi ile oyunlarda ghosting sorunu ile karşılaşmayıp, duraksamadan oyun zevkini üst seviyede yaşıyorsunuz. AOC C27G1’de monitör içinde hoparlör bulunmuyor. İncelediğimiz diğer monitörlerden çıkardığımız sonuca göre monitörlerde hoparlöre gerek yok. Çünkü normal bir hoparlörün sağladığı tiz ve bass performansını veremedikleri için zayıf kalıyorlar.

16.7 milyon renk havuzuna sahip olan AOC C27G1’in parlaklık değeri ise 250 cd/m2. Parlaklığı biraz zayıf kalmış çünkü yüksek parlaklığa sahip bir monitörle çift ekran olarak kullanıyorsanız aradaki soluk renk farkını görebiliyorsunuz. Tek monitör olarak ise ideal bir parlaklık değerine sahip. Bu parlaklıktaki kullanımında gözü yormayacak şekilde net ve canlı görüntü performansı var. AOC Flicker – Free teknolojisi ile de titreşen ışık seviyelerini aydınlatıp göz yorgunluğunu en aza indirgiyor. Daha uzun süre yorulmadan bilgisayar başında durabilirsiniz. 80M:1 dinamik, 3000:1 statik kontrast değerleri ile %102 RGB renk doğruluğunu yanında getirmiş. Renk doğruluğu ve kontrast değerlerinin bu kadar yüksek seviyede olması da renklerin canlılığını korumuş. 178/178 derecelik bir görüş açısı bulunuyor.

Enerji verimliği konusunda da A sınıfı bir tüketim sınıfına ait. Yıllık enerji tüketimi de ortalama bir kullanıma göre 44 kWh enerji tüketimi bulunuyor. AOC C27G1 modelini görüntü kalitesinde yakından inceleyebilmek için CS:GO, PUBG ve League of Legends oyunlarında test ettik. AMD Radeon RX580 ekran kartıyla birlikte kullandığımız için de oyunlarda en üst seviyede performans aldık.  Oyunlarda V-Sync kapalı halde rahatça 144 fps görüntü yenileme hızını aldık. Oyunlardaki her detayı rahatça görmemiz ve parlaklık seviyesi piyasadaki diğer monitörlere göre daha üst seviyede olması, oyun içerisinde hedefleri ele geçirmemizi kolaylaştırdı.

AOC C27G1 inceleme

AOC C27G1 inceleme sonucu nedir?

AOC C27G1 inceleme sonucundan da bahsedelim. Yüksek performans kalitesine sahip, ince çerçeveli bir monitör almak istiyorsanız aradığınız monitör AOC C27G1 olabilir. Çünkü üst seviye kullanım için ideal bir boyutu, estetik tasarım ve performans kalitesine sahip. Şahsen benim kullanımıma göre eksik bir özellik yoktu çünkü hoparlörün olmaması benim için bir eksiklik hissettirmedi. Kullanan oyuncular için belki dezavantaj olabilir. Artı özellik olarak:

  • İnce çerçeve tasarımı
  • Düşük gecikme değeri ve yüksek yenileme hızı
  • Hem oyun hem de tasarım için kullanılabilir olması.

Şu anda 1721 civarlarında bir fiyata sahip ve fiyat aralığındaki diğer monitörlere göre oyun performansı konusunda daha önde duruyor.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.