Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 04.05.2020

AOC Gaming ailesinin kavisli oyuncu monitörü AOC AG273QCX modeli test misafirimiz olarak bizlere geldi. AOC AG273QCX inceleme yazımızda, bizim misafirimiz olan bu klavyeden olabildiğince bahsedeceğiz.

Klavye ve farelerde sıkça gördüğümüz RGB aydınlatmayı, AOC’un AG273QCX modelinde de görüyoruz. Monitörün bulunduğu ambiyansı kolayca değiştirebilen renk seçenekleriyle odanıza ışık katıyor. AOC’un LightFX adını verdiği aydınlatma teknolojisi dikkatimizi çeken detaylardan biri oldu.

27 inç kavisli ekran boyutuna sahip olan AOC AG273QCX’de VA paneliyle QHD çözünürlük sunuyor. QHD çözünürlüğü detaylandıracak olursak 2560x1440 çözünürlük anlamına geliyor. 1920x1080 çözünürlükte bir ekrandan, 2560x1440’a geçtiğinizde görüntünün kalitesinin yanı sıra ayrıntı ve keskinlik de artıyor. 1ms tepki süresi ve 144 Hz yenileme hızı sonuçlarıyla da oyuncu odaklı bir monitör olduğunu görüyoruz. Tepki süresinin düşük değer olması ekranı daha pürüzsüz hale getirirken aynı zamanda yenileme hızının fazla olmasıyla da ghosting ve bulanıklık azalıyor. Bu iki özelliğin kavisli ve büyük bir ekranda birleşmesi de hem oyuncu hem de tasarımcılar için güzel bir seçim haline gelmiş.

AOC AG273QCX’i masaya kurup ilk baktığımızda yeni kumandası ve üçlü ayakları gözümüze çarpıyor. AGON yazısının da bulunduğu daire şeklindeki kumandası da önceki haline göre değişikliğe uğramış. Kumanda da RGB aydınlatmasının mevcut olması görünüm açısından göze hoş geliyor. Genel tasarım olarak çizgisinden sapmayan AOC, bu modelde de kırmızı-siyah renk tercihlerine gitmiş.

Tepki süresi ve yenileme hızını FreeSync özelliğiyle destekleyen AOC, FreeSync Premium Pro adını verdiği 30 ila 144 Hz değerleri arasında aktif olan teknolojiyi de sunuyor. Görüntüdeki kırılmalar en aza indirgenmiş olup akıcılığı sağlıyor.

AOC AG273QCX inceleme

AOC AG273QCX tasarımı nasıl?

27 inç boyutlu kavisli monitörümüz AOC AG273QCX, yoğunca aurasını hissedileceğiniz bir LightFX aydınlatmasıyla geliyor. Monitörün kumandasıyla rahatça ayarlayabildiğiniz LightFX modunda renk ayarı, ışık gücü ve ışık yayılma tarzlarını değiştirebiliyorsunuz. Monitörün arkasında daire şeklinde ve AGON yazısının altında analog düğmesinde yer alan aydınlatmalar bu değişikliklerden etkileniyor. Su dalgası modu, gökkuşağı renk seçeneği ve güçlü ayarıyla masanızda güzel bir ambiyans yaratabilirsiniz. Menünün Türkçe olması da işleri bir hayli kolaylaştırıyor. Tabikide birden fazla mod olduğunu da söylemeden geçmeyelim. 12 adet LightFX modu, 4 adet ışık ayarı ve 5 adet renk şablonu bulunuyor. Kumandamızda ise AOC’un kendine has rengi olan kırmızıyı görüyoruz.

Kavisli ekranı VA panelle birleşip WLED aydınlatmayla destekleniyor. İnce çerçevesi ve siyah kasa tasarımına sahip. Ön kısımda AGON yazısı bulunuyor sadece.

Asıl tasarım detayı ise arka tarafta yapılmış. Sadece aydınlatma koymak için yapılmamış bu detay, göze hitap etmesi için de kavisli yapısıyla uyumlu şekilde çizgili daire detayları bulunuyor. Üç bacaklı bir ayakla gelen AOC AG273QCX’de masanıza sağlam oturup, geniş ve boşluklu olmasıyla fazla yer kaplamıyor. Çoğu oyuncu monitöründe gördüğümüz kulaklık askı aparatı AOC AG273QCX’de içten çıkmalı şekilde hem sağ hem de sol tarafta yer alıyor.

AOC AG273QCX’i hareket konusunda denediğimizde ise yukarı - aşağı hareket, sağa – sola döndürme ve öne – arkaya eğme fonksiyonu bulunuyor. Kavisli yapısı yüzünden pivot konuma alınamıyor. Sağa ve sola 30’ar derece, öne ve arkaya 3.5 ila 21.5 derece kadar eğebiliyorsunuz. Ergonomik yükseklik değerini ayarlayabilmek için de 110 mm kadar yükseltip alçaltabilirsiniz.

Giriş yuvalarına göz attığımızda ise güç kaynağı girişi, kumanda girişi, 2 adet HDMI girişi, 2 adet DisplayPort girişi, 1 adet VGA girişi, 3.5mm jaklı ses girişi ve 4 adet USB 3.0 girişi yer alıyor.

Kendi içinde dâhili hoparlör barındıran AOC AG273QCX’de sesin kalitesini, modunu menüden değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz DTS Ses modlarından hazır seçimleri tercih edebilirsiniz ya da DTS modunu kapatıp ekolayzer ayarını kendiniz elle ayar yapabiliyorsunuz. Genelde monitörlerde kullanılan hoparlörler beklentilerimin altında kalsa da AOC AG273QCX’de beni şaşırttı ve beklentilerimin üzerinde bir ses performansı sundu.

AOC AG273QCX’i kullanırken HDMI, Display Port ve güç kaynağı kablolarınızı geçirmeniz için bir delik bulunuyor. Kabloların dağınık durmaması için güzel bir detay. AOC AG273QCX, 623x433x218 mm boyutlarında ve 8.14 kg ağırlığa sahip.

AOC AG273QCX inceleme

AOC AG273QCX özellikleri nedir?

AOC AG273QCX, genel olarak yüksek performanslı bir oyuncu monitörü çünkü düşük tepki süresi, yüksek yenileme hızının yanında 2560x1440 çözünürlük değeri sunuyor. 144 Hz yenileme hızına sahip olup görüntüdeki akıcılığı farklı bir Hz monitörden geçiş yapınca kolayca ayırt edebiliyorsunuz. 30 ila 144 Hz arasında aktifleştirilebilen FreeSync Premium Pro özelliğiyle de görüntüdeki kırılmaları bitirebilirsiniz. AMD ekran kartlarıyla uyumlu çalışan bu teknolojide AOC AG273QCX’e oyun ve filmlerdeki hızlı sahnelerde çok yardımcı oluyor.

1ms tepki süresi ile oyunlarda daha pürüzsüz görüntü alabilirsiniz. Hızlı sahnelerde kullanıcıyı rahatsız edecek gölgelenmeleri en aza indirgeyip, görüntü kalitesinden taviz vermiyor. 5Wx2 şeklinde içerisinde hoparlörler yer alıyor. İstediğiniz gibi özelleştirebildiğiniz ses ayarları hoşumuza gitti. Film izlerken veyahut oyun oynarken hazır ayarlardan da seçip ekolayzer ayarı yapılabiliyor.

16.7 milyon renk havuzuna sahip olan AOC AG273QCX’in parlaklık değeri ise 400 cd/m2. Parlaklığının yüksek olması gayet sevindirici haber ve ben bunu çift ekran kullanırken daha düşük parlaklık değerinde bir monitörle karşılaştırdığımda aradaki renk farkı gözüme direkt çarptı. Tek monitör olarak kullanıldığında beklenen performansı verecek bir renk havuzu ve parlaklık değerine sahip. Oyuncuların dışında yüksek çözünürlüğüyle tasarımcıların da tercih edeceği bir monitör haline gelmiş. AOC Flicker-Free teknolojisi ile de uzun süreli kullanımlarda göz yorgunluğunu en aza indirgemek için titreşen ışık seviyelerini aydınlatıp kullanıcıya destek çıkıyor. Menü ayarlarından aktifleştireceğiniz yorgunluk uyarısıyla da belirli bir süre sonra ekranda mola vermenizi isteyen bir yazı çıkıyor. 50M:1 dinamik, 3000:1 statik kontrast değerler ile %99 RGB renk doğruluğunun kombinasyonuyla renklerin canlılığını koruyor. Kavisli yapısı 178 derecelik bir görüş açısı sunuyor.

Enerji verimliliği konusunda B sınıfı bir tüketime ait. Yıllık enerji tüketimi ortalama olarak 62 kWh değeri çıkıyor.

AOC AG273QCX’i hem oyun hem de tasarım konusunda test ettik. Call of Duty: Warzone gibi hızlı sahnelerin bolca bulunduğu aksiyon oyununda AOC AG273QCX’i yakından inceledik. FreeSync Premium Pro özelliğinin aktif olması da çok yardımcı oldu. Düşük tepki süresi ve yüksek yenileme hızının yardımını oyun içi detaylarda rahatça gözlemledik. Oyun zevkimizi kötü yönde etkileyen herhangi bir şeyle karşılaşmadık. Tasarım konusunda ise Adobe Photoshop ve Illustrator programlarında bir şeylerle uğraşırken renklerin canlılığı ve yüksek çözünürlüğün öne çıkması beni heyecanlandırdı.

AOC AG273QCX inceleme

AOC AG273QCX inceleme sonucu olarak ne söyleyebilirsiniz?

AOC AG273QCX inceleme olarak, oyuncu odaklı bir monitör olan AOC AG273QCX’in aydınlatmayla böylesine desteklenmiş olması çok hoşumuza gitti diyebiliriz. Ortamın ambiyansını etkileyen şeyler artık moda olmaya başlamışken AOC’da bunu sunmayı eksik etmemiş. 2560x1440 çözünürlüğündeki kavisli bir monitörde bulunabilecek iyi özelliklere sahip olması kendisini öne çıkarıyor. Kullanımında eksik özellik olarak nitelendirebileceğim bir şey yoktu. İyi tasarlanmış ve ergonomik bir monitör olmuş.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.