Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 04.10.2019

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yepyeni bir FIFA oyunu bizlerle. PES serisinin isim değiştirmesi biraz şaşırtıcı geldi bu yıl, o kadar. O da, yine olduğu gibi devam ediyor. Ne yazık ki ona göz gezdirme şansım olmadı, o yüzden de aralarında nasıl bir fark olduğunu FIFA 20 inceleme yazım boyunca sizlere belirtemeyeceğim. Bir başka bahsetmekten çekindiğim şey ise, oynanış konusu. Daha doğrusu, temelleri. Zira, her yıl çıkan bir oyun ve her seferinde temel oynanış mekaniklerinden bahsetmek biraz garip geliyor, yalan olmasın. Bu yüzden, bizlerle bu yıl buluşturulan şeylerden bahsetmeyi tercih etmekteyim. FIFA 20 inceleme diye başladık, dertleşme, yakınma yeri oldu. Dur dur, ben edindiğim tecrübelerden bahsetmeye geçeyim.

https://www.youtube.com/watch?v=gWJiQMvYQ_w

Nedir bu FIFA 20?

FIFA 20, her yıl bir yenisini gördüğümüz futbol oyunları serilerinden bir tanesinin en yeni oyunu. Arkasında Electronic Arts gibi önemli bir ekibi bulunduruyor. Bilirsiniz, para denilince akla ilk EA gelir. Kendi markalarını gerçekten güzel yapabilmeleri gibi bir durum da söz konusu. Durum böyle olunca da, her yıl üstüne ekleyerek, futbol oyunları arasında en zirvelerde bulunan birkaç oyundan birini yapmayı başarıyorlar. Bu yıl da, durum tam olarak öyle oldu ve yine başarılı diyebileceğim bir oyun ile karşı karşıya kaldım. Özellikle de, yeni Volta modu ile. Tabii, bu Volta modundan bol bol bahsedeceğim, sadece henüz zamanı değil.

Önce, serinin yeni oyunu ile birlikte oyuna eklenmiş ve geliştirilmiş oynanış mekaniklerinden bahsedeyim. Bu yeniliklerden ilki olarak, oynanış gerçekçiliği açısından yapılan geliştirmelerden bahsedebiliriz. Alan paylaşımı konusunda Dinamik Bire Birler adı verilen geliştirmeler yapılmış. Pozisyon alma ve müdahale konusunda ise Yapay Zeka Savunması adındaki yenilik bulunmakta. Son olarak da, hareketler konusunda da Doğal Oyuncu Hareketi adı verilmiş olan geliştirmeler ile karşı karşıyayız. Sizlere bahsettiğim bu özellikler, aynı zamanda EA'in FIFA 20 resmi sitesinde yer almakta detaylıca.

FIFA 20 oynarken, maçın gidişatını belirleyecek anlarda da geliştirmeler yapılmış. Slalom Dribling ile birlikte, oyunculara daha çevik hareket edebilme şansı sunulmakta. Kontrolcü Müdahale başlığı altında, topa müdahale açısından geliştirmeler yapılmış durumda. Duran Top Yenilemesi adı verilen özellik ile de, serbest vuruş ve penaltı gibi pozisyonlarda, oyunculara daha iyi hakimiyet sunuluyor. Son olarak da Soğukkanlı Bitiricilik özelliği var. Bu özellik ile de, zor pozisyonlarda alınan risklerin ödüllendirilmesi açısından geliştirmeler bulunuyor.

Elbette bu kadardan ibaret değil. Bir de, top fiziği konusunda geliştirmeler yapılmış. Top Odaklı Hareket adı verilen yeni geliştirme ile birlikte, topun daha gerçekçi dönmesi ve sekmesi sağlanıyor. Bu da, oyunu gerçek hayata bir tık daha yaklaştırıyor elbette. Yeni Şut Açıları adındaki yeniliklerle birlikte ise, bizlere yepyeni şut şansları ve türleri sunulmakta. Yani, anlayacağınız üzere, bu yıl da yine oyunun gerçeğe yakınlaşması için yepyeni yenilikler bizlere sunulmuş.

FIFA 20 inceleme

Nedir bu Volta?

Volta modu, bize sokak futbolunu geri getiriyor. Sokak futbolunun konu alındığı bir hikayeye şahitlik ediyoruz bu modda. Volta, bize kendi karakterimizi ve takımımızı veriyor. Sahip olduğumuz takımı ve oyuncuyu geliştirerek, daha iyi yerlere gelmeye çalışıyoruz. Volta, oyunculara yeni modlar da sunmakta. Bunlardan bir tanesi, Volta Hikayesi. Volta Hikayesi’nde, takımımızın ve karakterimizin hikayesini tecrübe ediyoruz. Bir diğer mod ise, Volta Ligi. Çevrim içi olarak oynanan bu mod, dereceli bir oyun türü olarak görülebilir. Son olarak da Volta Santra var. Bu modda ise, favoriniz olan profesyonel futbol takımını sahaya çıkarabiliyorsunuz.

Volta modunda, alıştığımızın dışında maçlar yapmaktayız. Oynayabildiğimiz maçlar da 3’e 3, 4’e 4 veya 5’e 5 olabiliyor. Tabii, bu kadarla da kalmıyor maç çeşitleri ve kuralları. Dahası, bu maçlarda takımımızdaki oyuncular kaleci oyunculuk da yapabiliyor. Tabii, biraz da maçın şartlarına bağlı bir mevzu bu. Ayrıca, bu mod için dünyanın 4 bir yanından 17 adet futbol sahasının oyunda yer aldığının da altı çizilmesi gerekli.

Açıkçasını sorarsanız, uzun bir süredir beklemekte olduğum bir şey olduğunu söyleyebilirim. Çünkü, sokak futbolu garip bir şekilde daha zevkli gelen bir aktivite. FIFA Street’ten sonra da doğru düzgün sokak futbolu tecrübesi sunan bir oyun görememiştim. FIFA 20 ile birlikte bu durum da değişerek, hikaye modu ile güzel bir özellik olarak geldi. Bu sayede, futbol oyunlarında da türlü türlü hikayelerin yer alabileceği de fazlasıyla gösterilmiş oldu.

FIFA 20 inceleme

Serinin yeni oyunu hakkında söyleyebileceklerin bu kadar mı?

Elbette hayır. Bir de, oyuna yeni başlayan oyuncular için alıştırmaları mevcut. Eğer ilk defa futbol oynayacak bir oyuncuysanız, FIFA 20 sizlere bu konuda yardımcı olacak demektir. Daha oyuna başlar başlamaz, temel mekanikleri öğreten küçük bir maç ile baş başa bırakılıyorsunuz. Ekran üzerinde basmanız gereken tuşlar da tek tek gösteriliyor. Bu sayede de, öğrenme açısından zorluk çekmemiş oluyorsunuz. Yani, ilk dakikalardan oyuna hızlı bir şekilde alışma fırsatı sunuluyor sizlere. Zaten, en azından bana sunulan ilk maç, 3'e 3 bir sokak futbolu oldu. Fazlasıyla zevkliydi ve maç biter bitmez her şeyi kenara bırakıp Volta moduna devam ettim diyebilirim.

Temel olarak, hala FIFA 19 ile atılan temeller üzerinde yer almakta. Yani, geçen sene bizlere sunulan oyuna baktığımda, çok da büyük bir fark göremedim dürüst olmak gerekirse. Hoş, pek de bir şey beklemiyordum. Bu yüzden, pek de şaşırtan bir gelişme olmadı benim açımdan. Zaten oyun motoru olarak da, çıkışından beri birçok oyunda kullanılmış olan Frostbite oyun motorunun geliştirilmiş hali olan Frostbite 3 kullanılmakta.

Bir de, kesinlikle bahsetmek istediğim bir şey var. Ekipçe, yeni bir şeyler deneyelim dedik ve bu sefer bir farklılık yaptık. YouTube kanalımız üzerinde bir video yayımladık. FIFA 20 inceleme adı ile yayımladığımız bu videoda, sizlere şu ana kadar bahsetmekte olduğum oyunu anlatmaya çalıştık. Hatta, çalıştım demem daha doğru olur. Düzeltmem gereken diksiyonum ve daha iyisini bulmam gereken mikrofonum ile seslendirmesini yaptığım FIFA 20 inceleme videosunu bu yazımda sizlerle paylaştım. Yorumlarınızı bekliyor olacağım, zira nasıl bir iş çıkarmış olduğumu öğrenmek, üstüne de eksik yanlarımı toparlamak isterim. Videonun düzenlenmesi ise tamamen Gökhan Girgin'e aittir. Onun da tekrardan ellerine sağlık diyerek sizleri video ile baş başa bırakmak istiyorum.

FIFA 20 inceleme

Görsellik ve performans konusunda ne diyebilirsin?

Dürüst olmam gerekirse, performans olayını hiç takip etmedim. Çünkü, zaten her yıl çıkan bir yapım ve hiçbir sorun yaşamadım bugüne kadar. Performans açısından da, oyunu oynarken gözüme takılan bir şey olmadığını belirtebilirim. Herhangi bir FPS düşüşü, hata gibi şeylerle karşılaşmadım. Bu yüzden de kötü bir şey söyleyemem bu konuda. Hoş, kullanmakta olduğum sistemin de bu konuda etkisi var elbette fakat yine de her oyunda akıcı olmuyor, oyunun geliştiricilerine bağlı olarak. The Surge 2 ile ortalama 45-55 arası FPS almış biriyim sonuçta. Borderlands 3 ile sürekli düşüp tekrar kendine gelen FPS'ler de ayrı bir başlık. En iyisi, ben sizi standart bir şekilde sistem gereksinimleri ile baş başa bırakayım.

Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:

  • CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
  • GPU: Asus Turbo 1080 Ti
  • RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
  • Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
  • SSD: Samsung Evo 970 250GB

FIFA 20 sistem gereksinimleri (Minimum)

  • İşletim sistemi: 64-bit Windows 7/8.1/10
  • CPU (AMD): Phenom II X4 965 ya da eşdeğer
  • CPU (Intel): i3-2100 ya da eşdeğer
  • RAM: 8 GB
  • GPU (AMD): Radeon HD 7850 ya da eşdeğer
  • GPU (NVIDIA): GeForce GTX 660 ya da eşdeğer
  • Depolama alanı: 50 GB

FIFA 20 sistem gereksinimleri (Önerilen)

  • İşletim sistemi: 64-bit Windows 10
  • CPU (AMD): FX 8150 ya da eşdeğer
  • CPU (Intel): i5-3550 ya da eşdeğer
  • RAM: 8 GB
  • GPU (AMD): Radeon R9 270X ya da eşdeğer
  • GPU (NVIDIA): GeForce GTX 670 ya da eşdeğer
  • Depolama alanı: 50 GB

FIFA 20 inceleme

FIFA 20 inceleme sonucu nedir?

FIFA 20 inceleme sonucundan bahsetmeden önce, fiyat etiketlerinden bahsetmek istiyorum. Çünkü, fiyatlar bize göre neredeyse her şartta uçuk oluyor. Bu yüzden, o konudaki yargıyı size bırakmak istiyorum. Öncelikle, oyunun standart sürümü, PC platformunda 59,99 euroluk fiyat etiketine sahip. Champions Edition almak isterseniz, 79,99 euroyu gözden çıkarmanız gerekmekte. Bir de Ultimate Edition var, bu da 89,99 euroluk fiyat etiketi ile karşımızda. Tabii, bunları TL'ye çevirince fiyatlar bir hayli uçuk olabiliyor.

Bir futbol oyunu olarak FIFA serisi zaten hep zirveye oynayan bir yapım oldu. Bu, tartışmasız kabul edilmesi gereken bir gerçek. EA bir şekilde bu oyunu hep güzelce yapmayı başarıyor. Belki rakibi pek yok diye, belki de gerçekten bu konuda çok başarılı iş çıkardıkları için. FIFA 20 benim için çok daha önemli bir yerde, serinin önceki oyununa göre. Çünkü, yeni oyunda sokak futbolunu getiren Volta bulunuyor. Yıllardır özlemiş olduğum lezzet, şu an karşımda. Hem de, hikayeli olarak! Daha ne isteyebilirim?

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.