Avatar
Yazar: Serkan Mehmedali, Editör Yazım tarihi: 25.12.2016

Geride bıraktığımız sabah verilen karar ile Steam isimli dev oyun satış platformunun kurucu şirketi Valve, Avustralya mahkemesinin kararı ile $3 milyon Avustralya doları, yani $2.16 milyon Amerikan doları cezasına çarptırıldı. Bunun sebebi ise aslında çok basit. 2011 yılından 2014'e kadar Steam'de açık ve tanıtılır bir şekilde iade imkanının olmaması. Davayı sürdüren yüksek mahkeme hakimi James Edelman açıklamada, "Şirketin yanlış yönlendirmesi, kandırması ya da bunları yapmayı amaçlamasından dolayı Avustralya tüketici haklarına ters düşmüştür." yazısına yer verdi.

Valve

Steam üzerinden oyun satın alan oyunculara, oyunu geri iade etmelerine hiçbir türlü izin vermediği için tüketici hakları yasalarını çiğnendiği yazıyordu resmi mahkeme açıklamalarında. Her ne kadar Valve bir iade sistemi başlatmış olsa da, mahkemenin başlama süresi olan 1 Ocak 2011 tarihinden 28 Ağustos 2014 tarihine kadar sistemin başlamamış olması, $2.16 milyon ceza yemesine yeterli oldu. Bu ceza 30 gün içerisinde ödenmesi gerekiyor ve yargıç James Edelman Valve'a, "20 Şubat 2017 tarihinden itibaren 12 ay boyunca Avustralyalı tüm tüketiciler bilgisayarlarından Steam sayfasına girdikleri zaman, 14 punto Times New Roman yazısı ile "AVUSTRALYA TÜKETİCİ HAKLARI HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU" yazısı ile karşılaşacak ve bu yazı onları tüketici hakları sayfasına yönlendirecek." şartı koştu.

Valve'ın 20 Şubat 2017 tarihine kadar bu cezayı ödemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra koşulan şarttaki yazıyı ve ibareyi harfi harfine uygulaması da emrediliyor. Gördüğünüz üzere sevgili okurlar, öyle mahkemeler var ki, bu bir oyun demeden kişinin para kazanmak için harcadığı zamanı ve sağlığını hiçe saymadan, haklarını da savunuyor. Tüketici haklarına göre hemen hemen her ülkenin vatandaşı, gördüğü fiyata aldığı üründen memnun kalmalı ve olur da ürün tanıtıldığı gibi değilse mahkemeden önce Tüketici Hakları Hakem Heyeti işe müdahil olur. Ülkemizde de var olan bu heyet, dileriz ki bir gün sen, ben demeden her akıttığı terin karşılığını alamayan vatandaşın hakkını arasın.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.