Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 20.07.2017

17 Temmuz 2017 tarihinde PC platformu için tam çıkışını gerçekleştiren Albion Online, inceleme kategorimizin yeni konuğu olacak fakat şu an bu yazıya nasıl başlayacağımız hakkında en ufak bir fikrimiz bile yok. Çünkü oyunda, hayal edebileceğiniz neredeyse her şeyi yapabiliyorsunuz. Bahsedecek çok fazla şey var. Özet olarak söylemek gerekirse; Albion Online, tamamen oyuncular tarafından yönetilen bir evrene sahip. Oyun içerisindeki ekonomi, bunların en önemlisi. Bu ekonomiye, dilerseniz materyal toplayarak katkı yapın, dilerseniz o materyaller ile eşya üretin, dilerseniz bunların ticaretini yapın veya dilerseniz, gidin ve ticaret yolları için savaşın. Her şey sizin elinizde.

Albion Online

Yeni Maceramız Başlıyor

Albion Online maceramız, küçük bir adada başlıyor. Oyun açıldığı ilk dakikadan oyuna girdiğimiz için, o küçücük adada yüzlerce oyuncu bulunuyor. Bu ada, aslında öğretici bir bölüm. Eşya yapmayı ve materyal toplamayı öğreniyoruz. Ardından, oyun bizi dev gibi dünyasında tek başımıza bırakıyor. Oyunun başlangıç köyünde, 300 kişi ile aynı anda ne yapacağınıza karar vermeye çalışıyorsunuz. Açıkçası, beni kanser eden ilk nokta bu oldu. Oyuna 17 Temmuz 2017 tarihinde giriş yapabilen birçok oyuncu, oyunun özel sürümlerine sahipti ve bu özel sürümlerde, binek hayvanlar bulunuyordu. Mesela bir boğa, bilmem kaç kiloluk eşya deposu ile, herhangi bir karakterin en az 3 veya 5 kat büyüklüğünde. İşte o hayvandan, küçücük bir alanda 300 tane hayal edin. Yürüdüğümüz yolu bile zor görüyorduk kalabalıktan. Görevimiz olan karakterlere bile tıklayamıyoruz. Açıkçası, oyundaki bu alanların daha düşük bir sınıra sahip olmasını dilerdik. En fazla 20 mesela.

Biraz önce, oyunun bizi tamamen serbest bıraktığını söylemiştim sizlere. Evet, oyun bizi tamamen serbest bırakıyor. Albion Online içerisinde, sürekli ilerlemeniz gereken bir görev çizgisi yok. Seviye sistemi yok; dilediğinizi, dilediğiniz gibi yapabiliyorsunuz. Mesela, savaşarak mı para kazanmak istiyorsunuz? Oyunun savaş ile alakalı olan mini görevlerinde ilerlemeniz gerekiyor. Tabii bu mini görevler, "Git, 200 tane maden topla." şeklinde oluyor. Bu, bana soracak olursanız, herhangi bir MMO RPG oyununda sorun olurdu ama bu oyunda sorun olmaz. Çünkü size o görev verilse de, verilmese de, zaten amacınıza ulaşabilmeniz için maden toplamanız gerekiyor. Tabii satın da alabilirsiniz ama oyundaki market, yeni başlayan bir oyuncuya göre pahalı olacaktır. Biraz zor ve uzun bir başlangıç yapmanız gerekiyor yani.

Albion Online

Kaderimiz Buymuş Demek ki 

Albion Online içerisinde, "Destiny", yani, "Kader" olarak belirtilen bu görev sistemi, inanılmaz detaylı bir yapıya sahip. Bu görevleri tamamlayarak yeni eşyaları kullanma iznine sahip oluyorsunuz. Bu durum, ticareti kesinlikle engellemiyor. Mesela, siz bir savaşçı olarak yolunuza devam ediyorsunuz. Savaşçı sınıfının 3. seviye kılıcını yaptınız. Kullanabiliyorsunuz. Çünkü Kader kısmında, 3. seviye silahın kullanımını açtınız. Fakat ticaret için avcı sınıfının 4. seviye silahını yapmanız gerekiyor. Çünkü satıp, para kazanmak istiyorsunuz. Kader kısmında, avcı kategorisinde hiç ilerlememiş olsanız bile, eğer yeterli materyale sahipseniz, 4. seviye avcı silahı yapıp, satabiliyorsunuz. Sadece kullanamıyorsunuz. Çünkü Kader kısmında açamadınız o kadar ileriyi. Fakat açarsanız, savaşı sınıfından, avcı sınıfına geçmek, envanterden kıyafet değiştirmek kadar kolay oluyor.

Bu noktada sanırım söylemem gerekiyor ki, savaş konusunda oyunda 3 sınıf var: Büyücü, avcı ve savaşçı. Savaşçılar, kılıç kullanıyor. Avcılar, ok ve yay; büyücüler ise asa ve büyü. Eşya üretme kısmında ise odun, yün, metal ve taş kategorileri üzerinden gidebiliyorsunuz. Mesela, savaş kategorisindeki sistem basit. Elinizdeki kılıç, ne kadar hasar veriyorsa, düşmana da o kadar hasar veriyorsunuz. Fakat materyal toplama kısmında işler değişiyor. Oyunda 5-6 çeşit alet ve edevat var. Bu aletler; odun kesmenize, taş toplamanıza veya maden çıkartmanıza göre değişiyor. Ayrıca, toplayacağınız materyalin seviyesine göre de değişiyor. Mesela, ikinci seviye bir balta ile 1. seviye, 2. seviye ve 3. seviye odunları kesebiliyorsunuz. Eğer 4. seviye bir oduna ihtiyacınız varsa, aletinizi yükseltebilirsiniz, ticaret yapabilirsiniz veya farklı materyaller kullanarak, 3. seviye odunu, 4. seviye yapabilirsiniz.

Albion Online

Bir İnsan Bu Kadar Serbest Bırakılır mı?

Sizlerin de anladığı üzere, oyun içerisinde inanılmaz büyük bir serbestlik bulunuyor. Oyuncu, istediği şeyi yapabiliyor ama bu kadar büyük bir serbestlik, benim için bir sorun doğuruyor: Oyundaki amacımız ne? Net bir senaryo görevi yok, kazandığımız paralar ile ulaşabileceğimiz bir oyun sonu içeriği yok. Oyunun sonunda bir şey olmadığını bilmek, daha doğrusu, oyunun bir sonunun olmadığını bilmek, beni oyundan soğutuyor. Eğer gerçek hayat ile Albion Online oyununu karıştırırsanız, şöyle düşünebilirsiniz: Ya ben bu oyunu oynayayım da bir ev alayım kendime. Tarlamı kurar, hayvan büyütür, geçinir, giderim. Çünkü oyunda, kendinize ait alanlar satın alıp, dilediğiniz gibi bir ev kurup, içine eşya dizebiliyorsunuz. Bu sistem nasıl çalışıyor, henüz bilemiyoruz çünkü sanırım oyunda ev alabilen henüz yok. Köy içlerinde bile satılan küçük alanlar, oldukça pahalı.

Köy demişken, oyundaki köylerde dediğim gibi bazı alanlar satılıyor. Bu alanları satın alarak, o satın aldığınız alana bazı yapılar kurabiliyorsunuz. Bunlar ev değil tabii. Mesela, köy içinden alacağınız bir alana metal işleme yapısı kurarsanız, tüm oyuncular oraya gelip, sizin binanızda metal işleyebiliyorlar. Peki, bu size ne kazandırıyor? Dilerseniz bu yapıyı, ücretli yapabiliyorsunuz. Dilerseniz, üretilen materyalden alabiliyorsunuz. Tamamen size kalmış bir şey. Fakat başlangıç köyünde böyle bir şey bulunmuyor, her şey ücretsiz efendim. Bu yüzden başlangıç köyünde 300 kişinin olmasına şaşmamak lazım aslında. Gittiğim diğer köyde sadece 140-150 kişi vardı.

Albion Online

Ticaret Sistemi Bayağı Bir Güzelmiş Aslında

Oyunda eşya üretme ve materyal toplama kısmından bayağı bir bahsettim sanırım. Şimdi de savaşlardan ve eşya satışlarından bahsedeyim. Öncelikle eşya satışlarından bahsedeyim. Her köyde, bir satış merkezi bulunuyor ve bu merkeze girerek, hızlı bir şekilde eşya alabiliyorsunuz veya satabiliyorsunuz. İstediğiniz eşyayı, istediğiniz fiyatta bulamazsanız, bir alış isteği oluşturuyorsunuz. Oyuncular, bu isteği görüp, istediğiniz fiyattan size o istediğiniz ürünü satabiliyor. Aynı şekilde, satış isteği de oluşturabiliyorsunuz. İstediğiniz ürünü, istediğiniz fiyattan bir satış isteği oluşturduğunuz zaman, o liste marketteki yerini alıyor. Hızlı satış veya alım yaparsanız, marketteki standart fiyatları kullanıyorsunuz. Mesela, bir odun 20 Silver ile satılıyorsa, odunu hızlı bir şekilde alırsanız, 20 Silver ödüyorsunuz. Hızlı bir şekilde satarsanız da, direkt 20 Silver veya daha altından/üstünden satıyorsunuz. Hızlı alım ve satımda bekleme olmuyor. Para direkt hesabınıza gidiyor veya hesabınızdan gidiyor.

Yani, anlayacağınız gibi, oyundaki ticaret sistemi için geliştirici ekip, elinden geleni yapmış durumda. Peki, savaşlar nasıl? Öncelikle, oyunun açık dünyasında savaşacak hayvanlar ve insanlar bulabiliyorsunuz. NPC tabii bunlar. İnsanlar, orman içindeki küçük çadırlarda bulunurken, büyük kamplar da bulunuyor. Bu kamplar, düşman NPC kampları oluyor ve tek bir oyuncu tarafından kolayca temizlenebiliyor. Ayrıca, her kampın içerisinde tek başına veya partiniz ile girebileceğiniz bir de mağara bulunuyor. Burada da aynı şekilde düşman bulabiliyorsunuz ve hazine de çıkabiliyor. Bir de, benzer mağaralara köy merkezlerinden girebiliyorsunuz ve bu mağaralar içerisinde güçlü düşmanlar, bölüm sonu canavarları bulunuyor. Hazineler de oluyor tabii. Son olarak, oyundaki bazı bölgelerde çok daha büyük, sadece birçok oyuncu ile birlikte yenebileceğiniz dev gibi patron savaşları bulunuyor. Bu savaşlardan da oldukça değerli eşyalar elde edebiliyorsunuz.

Albion Online

Yine Mikro Ödemeler

Günümüzdeki birçok çevrim içi oyun, içerisinde mikro ödemeler bulunduruyor. Peki, bu durum Albion Online içerisinde nasıl? Hemen söyleyelim, biraz rahatsız edici. Öncelikle küçük etkilerden başlayayım, gittikçe büyütürüz. Şimdi, oyunda iki para birimi var: Silver ve Gold. İki para birimi de gerçek para ile alınabiliyor ama oyundan da çıkartılıyor. Oyundan en kolay kazanacağınız birim Silver. Bu yüzden Gold, genelde mikro ödeme ögesi olarak geçiyor. Öncelikle, Gold birimini isterseniz direkt gerçek para ile satın alabiliyorsunuz. Silver, direkt olarak gerçek para ile satın alınmıyor ama Gold alıp, bunu Silver birimine dönüştürebiliyorsunuz. Fakat bu noktada çok güzel bir şey var; oyunun eşya satış pazarı gibi bir de borsası bulunuyor. Borsadan Gold satıp, Silver; Silver satıp Gold alabiliyorsunuz. Mesela, ben şu an 1000 Gold almak istediğimde, 50 bin Silver ödemem gerekiyor. 50 bin Silver ise azımsanacak bir sayı değil.

Tabii bir de Premium sistemimiz bulunuyor ve bu sistem beni en çok rahatsız eden şey. Premium olarak, Premium olduğunuz her gün 20 öğrenme puanı alıyorsunuz. Bu öğrenme puanlarını kullanarak, oyunda ilerleyebiliyorsunuz. Mesela, siz saatlerinizi verip, 4. seviye eşya kullanma yetkisini alsanız bile, başka bir oyuncu öğrenme puanları ile kolayca açabilir. Ayrıca, her gün 10 bin eşya üretme üzerinde Focus kazanıyorsunuz. Bu Focus şu an ne işe yarıyor, bilmediğim için yorum yapmıyorum. Henüz hiç kullanamadım fakat eşya üretirken daha az materyal kullanmamızı sağlıyor olabilir. Son olarak, Premium olduğunuz her gün %50 daha fazla Fame kazanıyorsunuz. Hemen bunu da açıklayayım. Oyundaki ilerlemeniz, bu Fame ile bağlantılı. Mesela 2500 Fame ile 2. seviye eşyaların kilidini açabiliyorsunuz. Herhangi bir aktiviteden kazanabileceğiniz ortalama bir Fame ise 5.

Tabii bu saydıklarım sadece para birimleri ve benzer şeylerdeki bonuslardı. Şimdi daha farklı Premium özelliklerinden bahsedeyim. Öncelikle, eğer Premium olursanız, kendinize ait bir adanız oluyor ve o adada ev yapabiliyorsunuz. Diğer oyunculardan %50 daha fazla Silver ve materyal kazanıyorsunuz. Tarım ile uğraşırken de bu oran %100 oluyor. Ayrıca hayvancılıkta da %100 daha fazla kazanç sağlıyorsunuz. Markette alım ve satım yaparken de %50 daha az vergi ödüyorsunuz. Peki, Premium nasıl alınıyor? Dilerseniz gerçek para ile, Gold ile veya Silver ile alabiliyorsunuz. 1 aylık Premium üyeliği 10 Dolar, 2500 Gold veya 125 bin Silver ödenerek alınabiliyor. Benim şu an 4500 Silver birimim var. Sanırım biraz daha çalışmam lazım.

Albion Online

Grafikler Gerçekçi Değil Fakat Tatlı

Albion Online isimli bu çevrim içi oyunun grafiklerinden ve performansından bahsetmek gerekirse, öncelikle grafikleri bir ele alalım. Sizlerin de görsellerden anlayabileceği gibi, bu oyunun grafikleri, gerçekçi olmaktan ziyada çizgi filmsi bir havaya sahip. Basit ve göz yormayan bu grafikler, açıkçası benim hoşuma gitti. Oyunda, özellikle özel yeteneklerimizi kullanırken birkaç ışıklandırma hatası görüyoruz ama bu hata, yeni bir güncelleme ile oyuna geldi, muhtemelen bir sonraki güncelleme ile de gidecektir.

Performans kısmı ise beni inanılmaz etkiledi. Intel i7 işlemcim ve NVIDIA GeForce GTX 850M ekran kartım ile, oyunu 1080p çözünürlükte, en yüksek grafik ayarlarında, stabil 60 FPS oynayabiliyorum. Oyunun yüklenme süresi, bölgeden bölgeye geçiş süresi ise benim ağzımı açık bırakıyor. Çünkü, oyunun toplam açılma süresi en fazla 10 saniye iken, bölgeden bölgeye sadece 1-2 saniyede geçiyorum. Bu sayede oyun deneyimim aralıksız devam ediyor. Açıkçası, kendi bilgisayarımdan böyle bir performans hiç görmemiştim ben. Fakat oyunda şu an küçük bir problem var: Ani FPS düşüşleri. Şöyle ki, oyun ilk çıktığı zaman kusursuz işliyordu. Fakat oyunun 2. gününde bir güncelleme eklendi oyuna ve bu FPS düşüşlerini ve yukarıda bahsettiğim grafik hatalarını almaya başladım. Umarım yakın zamanda düzeltilir bu sorunlar. Çünkü, eğer düzeltirse, grafik ve performans olarak kusursuz bir oyun olmaya aday Albion Online.

Albion Online

Albion Online, Yeni Favoriniz Olabilir

Albion Online; 30 Dolar, 50 Dolar ve 100 Dolarlık paketlerle karşımıza çıkıyor. Her pakette ayrı özellikler bulunuyor fakat bunlar hakkında yorum yapamayacağız, çünkü hiçbir pakete sahip değiliz. Zaten şunu söylemeye çalışıyoruz: Albion Online oynayabilmek için en az 30 Dolar vermeniz gerekiyor. Bu 30 Doların ardından da mikro ödemeler geliyor. Eğer haftalarınızı, hatta aylarınızı sadece bu oyuna ayıracaksanız, mikro ödemeleri dert etmenize gerek yok çünkü Silver, Gold ve Premium ögeleri, hiç gerçek para harcamadan kazanılabiliyor. Fakat günde sadece birkaç saatinizi geçirecekseniz bu oyunda, mikro ödemeler canınızı sıkabilir.

Para konuları haricinde, oyun bence gerçekten güzel. İncelemeyi yazarken ciddi bir oyuncu akımına uğradı oyun. Yazımın başında, küçücük bir köyde 300 kişi var demiştim ama yazımı bitirirken, bu rakam 500 oldu bile. Hatta bir ara sunucular çöktü ve oyuna sıra sistemi geldi. Oyuna girmek için sırada bekliyorduk ve benden önce 2000 oyuncu vardı. Yani, şu an oyuna ciddi bir ilgi var, ücretli olmasına rağmen. Bence, bu ilgiyi de hak ediyor oyun fakat 30 Dolar ödendikten sonra hiçbir şekilde mikro ödeme veya başka oyunculara verilen avantajları görmek istemezdik. Oyunun tek kusuru, bizce bu. Oynanış gayet eğlenceli, grafikler tatlı ve sizi içine çekebiliyor bu oyun. Benim için, oyunun bir oyun sonu içeriği olmaması problem ama sizin böyle bir takıntınız yoksa, aradığınız çevrim içi rol yapma oyununu bulmuş olabilirsiniz.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.