2015 yılında bir Kickstarter kampanyası ile başlayan Yooka-Laylee, artık oyuncularla buluşmuş durumda. Oyunun yapımcısı olan Playtonic Games, hedeflediği 175.000 sterlinlik desteği, 2.090.104 sterlin destek alarak ezip geçmişti. Böylesi yüksek bir destek almasının da en büyük sebebi, Rare ekibinin efsanevi eseri olan Banjo-Kazooie ve Banjo-Tooie'nin ruhani varisi olarak belirtilmiş olmasıydı. Aralarında benim de bulunduğum Rare hayranları olarak, ekibin içerisinde asıl Rare çalışanlarını da görünce çekinmeden destekledik.
Artık, oyunu dört gözle bekleyen hayranları ile buluşma zamanı geldi ve Yooka-Laylee oyuncularla buluştu. Beni sorarsanız, çıktığı saniyede açtım oyunu direkt. Yani, tabii ki yüklenmesini bekleyerek. Zaten 2 yıl civarı bekledikten sonra, PC'de hazır olarak bekleyen oyun dosyalarının yüklendiği 5 dakika, resmen bir ömür gibi çarptı suratıma. Sabaha kadar oynadım o gece ve gerçekten inanılmaz eğlendim. Değinmeden geçmeyeyim PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch platformlarında da oynanabilir durumda oyun.
Yooka-Laylee, genel itibari ile nasıl bir oyun?
Yooka-Laylee, bugüne kadar oynadığım açık ara en güzel platform oyunlarından bir tanesi. Zaten, platform dediğimizde akla gelen oyunlar listesinde günümüzde hala oynanan Rayman, Donkey Kong Country ve Banjo-Kazooie gelir akla. Nuts & Bolts'u bir Banjo-Kazooie oyunu olarak saymıyoruz tabii ki. Konuyu çok fazla dağıtıp isyan moduma geçmeden devam edeyim ben. Playtonic Games'in iddiasına göre Yooka-Laylee, Banjo-Kazooie'nin ruhani varisi. Yani eğer Banjo-Kazooie oynadıysanız, az çok oyunun nasıl olduğunu anlamışsınızdır.
Henüz oynamamış olanlar için kısaca bahsetmem gerekirse, Yooka-Laylee bir platform oyunu. Oyun içerisinde ana karakterlerimiz bukalemun olan Yooka ve yarasa olan Laylee bizleri karşılıyor. Oyun boyu bu iki karakterin sayfa arayışına tanık oluyoruz. Hikaye açısından her ne kadar çok da mantıklı bir sebepten dolayı başlamıyoruz maceraya, fakat olsun, merak da olsa bana her türlü uyar.
Hikayesi ne ki?
Şimdi, sürekli vızır vızır konuşarak adamın sinirini bozan kötü karakter bir arı mevcut. İsmi Capital B olan baş kötü karakter ve yandaşı Dr. Quack, kötü planları için bir kitabı kullanıyor. Ana karakterlerimiz olan Yooka ve Laylee ise, altın sayfalı kitabın çalındığı için, "Bence bu kitap çok daha değerli." diyerek bir merakla maceraya başlıyorlar.
Hikaye açısından pek bir mantık ve çekicilik sunmasa da, oynanış açısından bu boşluğu fazlasıyla kapatıyor. Zaten pek de ilgi çekici bir hikaye beklememiştim bu ekipten. Çünkü, Banjo-Kazooie'de bile mesela hikaye sadece kaçırılan kız kardeşimizi kurtarmak. Gruntilda, genç ve güzel bir ayı olan bacımızın güzelliğini istiyordu da biraz. Daha önce de öyle kapsamlı bir hikaye ile karşılaşmadığım için ve açıkçası pek de önemsemediğim için, hiç öyle bir hikaye beklememiştim, yanıltmadı da zaten.
Yooka-Laylee nasıl bir oynanış sunuyor peki?
Bu konu gerçekten çok geniş ve açıkçası tam olarak beklediğim bir olaydı. Direkt olarak toplanabilirlerden girmek istiyorum oynanışa. Oyun içerisinde 1010 tüy, 145 Pagie ismindeki sayfalar, 25 hayalet yazar, 5 Mollycool, 5 Play Coin, 6 kelebek yükseltici, 6 enerji yükseltici ve son olarak da oyunun en iyi gizlenmiş ögesi olan 5 kafatası bulunuyor. Öyle gizli bir öge ki, eğer şans eseri denk gelmediyseniz, istatistikler kısmında görme şansınız yok bile resmen.
Oyunda toplamda 5 bölüm bulunuyor. Yani, bölüm başı 200 tüy, 25 sayfa, 5 hayalet yazar, 1 Mollycool, 1 Play Coin, 1 kelebek yükseltici, 1 enerji yükseltici ve 1 de kafatası bulunuyor. Saymadıklarım ise, diğer bölümlere geçiş yaptığımız Hivory Towers'da bulunuyor. 5 bölüm gibi, Banjo-Kazooie ve Banjo-Tooie'ye küfür sayılabilecek şekilde az olan bölüm çeşitliliği, kesinlikle kınadığım bir nokta, peşin peşin belirteyim dedim. Bahsini ettiğim her 2 oyunda da 9'ar adet ana bölüm bulunuyordu, geçiş bölümü ve başlangıç bölümleri dışında.
Ne işe yarıyor bu eşyalar?
Her bir toplanabilir eşyanın farklı bir faydası var oyunda bizler için. Başarımlar da kazanıyoruz bu toplanabilir eşyalar aracılığı ile falan, fakat başarımlar bir yana, oyun içerisinde de bu toplanabilir eşyaları kullanıyoruz. Zaten çok uzun bir toplanabilir eşya listesi olmadığı için, kısaca bir şekilde listeleyerek bahsedeyim bu eşyalardan.
Toplanabilir eşyalar ve ne işe yaradıkları:
- Tüy: Tüyler ile birazdan bahsedeceğim karakter olan Trowzer aracılığıyla yetenek öğreniyoruz.
- Pagie: Bu Pagie isimli sayfalar ile yeni bölümleri açabiliyor ve açtığınız bölümleri genişletebiliyorsunuz.
- Hayalet yazar: Bölüm içerisindeki 5 adet hayalet yazarı bulduğunuzda bir Pagie ile ödüllendiriliyorsunuz.
- Mollycool: Bu eşyayı Dr. Puzz'a götürdüğünüzde, hemen yakınında bulunan teknolojik alet ile sizi bir başka şeye dönüştürüyor.
- Play Coin: Rextro'ya götürdüğünüzde hemen yakınında bulunan arcade makinesinde oyunlar oynayabiliyorsunuz.
- Kelebek yükseltici: Can barı olarak bulunan kelebeklerinize bir adet daha ekleniyor.
- Enerji yükseltici: Enerji barınızı biraz daha arttırıyor.
Tüyleri kullanarak Trowzer'dan öğrendiğimiz yetenekler neler?
Oyun içerisinde bulunan toplanabilir eşyalardan bahsettim. Fakat, karakterimizin yeteneklerine hiç değinmedim. Şimdi ise Trowzer aracılığıyla edindiğimiz yeteneklerden bahsetmenin zamanı geldi. Topladığımız tüyler ile, Trowzer'dan bölümlerin içerisinde yetenekler satın alabiliyoruz. Bu yetenekler dışında, Trowzer bize bedava olarak bölümler arası geçiş esnasında da yeni yetenekler öğretiyor. Trowzer'ın bize öğrettiği yetenekleri de hemen aşağıya sıralayayım.
Trowzer'dan öğrenilen yetenekler:
- Bubble Buddy: Suyun altında da yürümeyi ve düşmanlara hasar vermeye yardım eden yetenek.
- Buddy Slam: Altınızda her ne varsa ona zarar verebilmeye, kırabilmeye ya da bir tuş ise basabilmeye yardımcı olan yetenek.
- Camo Cloak: Görünmezlik sağlayan yetenek.
- Flappy Flight: Oyun içerisinde uçma özgürlüğünü sağlayan yetenek.
- Glide: Laylee'nin Yooka'yı bir süre daha havada tutmasını sağlayan yetenek.
- Lizard Lash: Belirli noktalara dil atarak o yerlere ulaşmaya yardımcı olan yetenek.
- Lizard Leap: Kuyruğunuzun üzerinde daha yükseğe zıplammayı gerçekleştiren yetenek.
- Reptile Roll: Yooka'nın bir teker halini aldığı ve Laylee'nin de Yooka'yı yönettiği, hızlı ulaşım için kullanılan yetenek.
- Reptile Rush: Bir anda hızlanarak hızlı bir başlangıç veya belirli yerleri kırma olanağı sağlayan yetenek.
- Slurp Shot: Dil atarak meyve veya kelebek yemenizi sağlayan yetenek.
- Slurp State: Yenilen özel nesnelere göre kısa bir süreliğine farklı özellikler kazandıran yetenek.
- Sonar 'Splosion: Laylee'nin güçlü bir ses dalgası ile etraftaki nesne ve düşmanlara zarar vermesini sağlayan yetenek.
- Sonar Shield: Kalkan oluşturarak bazı hasarlardan kurtulmanızı sağlayan yetenek.
- Sonar Shot: Ses dalgaları atarak uyandırmak, etkileşimde bulunmak veya düşmanları sersemletmek için kullanılan yetenek.
- Tail Twirl: Yooka'nın etrafında dönerek dokunduğu her düşmana zarar vermesini sağlayan yetenek.
Dr. Puzz kim ve dönüşümler neler?
Dr. Puzz, "Mollycool" adı verilmiş olan toplanabilir eşyalar karşılığında sizi hemen yakınındaki bir teknolojik alet olan D.N.Ray aracılığıyla her bölümde farklılık gösteren dönüşümleri gerçekleştiren kişi. Banjo-Kazooie ve Banjo-Tooie'den sonra pek de beklemediğim bir şekilde, şaman bir karakter olmaması da dikkatimi çeken noktalarından biri oldu. Sonuçta Mumbo gibi ismini Rare tarihine yazdırmış karakter varken, Dr. Puzz gibi Mumbo'ya aşırı ters karakterin seçilmesi ilginç gelmedi denemez. Aynı karakteri beklemiyordum tabii ki, fakat biraz farklı bir karakter de olsa aradı gözlerim, yalan olmasın.
Dr. Puzz'un dönüşümleri:
- Tribalstack Tropics: Bir çiçek. Evet, bildiğiniz çiçek.
- Glitterglaze Glacier: Karda kışta tık demeden ilerleyebilen bir kamyon.
- Moodymaze Marsh: Pirana. Yani, pirana sürüsü.
- Capital Cashino: Lüks bir helikopter. Hollywood filmlerinden fırlamış da Yooka-Laylee'ye gelmiş gibi.
- Galleon Galaxy: Gemi, fakat öyle böyle değil, tam donanımlı bir gemi.
Play Coin, Rextro ve arcade makineleri derken?
Başta ben de çok şaşırmıştım, fakat gerçekten çok güzel düşünülmüş ve birçok gönderme içeren bir karakter olan Rextro ile sinir bozucu küçük oyunlar bulunan arcade makinelerine karşı beslediğim nefret ilk bölümden sonra azaldı. Rextro'ya götüreceğiniz bir Play Coin sayesinde, Rextro'nun arcade makineleri ile oynama şansı elde ediyorsunuz. Bu arcade makinelerinde mini oyunları ilk tamamladığınızda ve ilk tamamlayıştan sonra ortaya çıkan en yüksek skoru tamamladığınızda birer tane Pagie elde ediyorsunuz. 2 Pagie, hiç de fena değil.
Fakat, ben şimdiden uyarayım sizi, ilk bölüm olan Tribalstack Tropics'te gerçekten tam bir kanser makine bulunuyor. İlk seferi yine basit, fakat 2:30 dakikada 5 tur tamamlamak gibi bir yüksek skoru görünce insanın ağzı açık kalıyor. Kesinlikle belirtmem gerekir ki, diğer bölümlerde bulunan makineler ciddi anlamda bebek oyuncağı, eğer 1. bölümdekini geçtiyseniz.
Yooka-Laylee'nin sunduğu oynanış bu kadar mı?
Elbette değil! Birkaç ufak tefek genel ayrıntı daha bulunuyor. Bunlardan biri de, Vendi. Bu karakter sayesinde oyun içerisinde başarmış olduğunuz görevlerden dolayı açılan tonikleri kullanabiliyorsunuz. Tam olarak 16 adet tonik sunuyor ve her biri de farklı farklı özellikler kazandırıyor karakterlerimize. Bunlardan birkaç tanesinin nasıl açılacağı gizlenmiş olsa da, geri kalanında açık ve net bir şekilde görevler belirtilmiş.
Bu tonikleri oynanış tarzınıza göre değişik şekillerde kullanabilirsiniz. Bana sorarsanız, ben Baller isimli toniği kullandım. Bu tonik sayesinde hızlı hareket etmemizi sağlayan yuvarlanma yeteneğimiz Reptile Roll'u çok daha uzun bir süre enerji barımız bitmeden kullanabiliyoruz. Özellikle tamamen Reptile Roll kullanmanız gereken bulmacalarda çok iş görüyor. Örnek olarak Tribalstack Tropics'teki yarıştığımız şirin bulut ablamızı gösterebilirim.
Tonikler ve özellikleri
- Wellard: Ekstra bir can barı daha.
- Super Slam: Buddy Slam'in yükseltilmişi.
- Livewire: Enerji barı daha hızlı dolar.
- Hoarder: Tüyleri, Lizard Lash ile toplamayı sağlar.
- Hunter: Önemli eşyalara yaklaştığınızda ses çıkar.
- Peekaboo: Camo Cloak daha az enerji harcar.
- Helium: Bütün NPC'lerin sesleri tizleşir.
- 64-bit: Grafikler 64-bit olur.
- Baller: Reptile Roll yeteneği daha az enerji harcar.
- Bruiser: Kelebekler daha fazla can yeniler.
- Fallproof: Düşme hasarı engellenir.
- Salmon: Su altında daha fazla kalmanızı sağlar.
- Loaded: Meyve ağaçlarından daha fazla cephane kazanırsınız.
- Butterthree: İkilinin sadece 3 kelebeği kalır can barı olarak. Oyunu zorlaştırmak için kullanabilirsiniz.
- Athlete: Daha uzun bir enerji barınız olur.
- Pants: Yooka mavi bir pantolon giyer.
Çoklu oyuncu modu nasıl?
Açıkçasını sorarsanız eğer, çoklu oyuncu modu hakkında konuşacak çok fazla bir şey yok maalesef. Çünkü oyun tamamen tekli oyuncu modu odaklı bir şekilde tasarlanmış ve piyasaya bu şekilde sürülmüş. Yani eğer çoklu oyuncu modunu gördüğünüz için içiniz kıpır kıpır ettiyse, söyleyin içinizdeki kıpır kıpır edene, biraz sakin olsun.
Sebebi ise, oyundaki çoklu oyuncu modunun sadece arcade makinelerindeki oyunlardan ibaret olması. Arkadaşlarınızla birlikte küçük oyunlarla eğlenmek aslında cidden güzel fikir. Fakat, fikrimi soracak olursanız, çabuk sıkılacaksınızdır bu küçük oyunlardan. Uzun süreli oynamaya gelecek tipte küçük oyunlar yok maalesef Yooka-Laylee'de.
Oynanış konusunda yorumların nedir peki?
Böyle bir kısım kesinlikle olmalıydı bu incelemede. Playtonic Games dedi ki, "Yooka-Laylee, Banjo-Kazooie serisinin ruhani varisi." Hatta, umarım yanlış hatırlamıyorumdur, "Yooka-Laylee, Banjo-Kazooie'den daha da Banjo-Kazooie olacak." demişlerdi. Peki, öyle oldu mu? Bu soru hakkında çok fazla düşünmek gerek. Çünkü, oynanış açısından birçok yerde sözünde durmuş olsalar da, bazı kısımlarda aşırı abartmışlar bulmacaları. Hem de gereksizce.
Mesela, Glitterglaze Glacier'de bir bulmacada taşları içeri sokuşturmamız gerekiyor. Adamlar bu bulmacayı iyice uğraşıp kafayı yiyelim diye uzata uzata yapmış. Kısa bir yol oluşturmak elbette istemezdim, fakat bu kadar uzun bir yol oluşturmak da hoş olmamış. Oyunda bulunan kısaca boss olarak bahsedeceğim büyük düşmanlara da değinmeden geçmek istemiyorum. Fakat, kısaca fikrimi sorarsanız, bosslar fazlasıyla yetersiz ve güçsüz.
Beni bosslar arasında hem eğlendiren hem de sinirimi bozan, yani tam bir Banjo-Kazooie bossu olduğunu düşündüğüm tek boss, Tribalstack Tropics'te bulunan The Great Rampo. Onun dışında hiçbir şekilde doğru düzgün kıvamında tat veren bir boss göremedim. Zaten Brrreeze Blok tam bir kanserdi. Boyu küçücük de kalsa, fırlattığı buzlar kendisinden büyük bile olsa, bıkmadan usanmadan 7'li ve seri bir şekilde bize ateş etmeye devam ediyor. Dayanıklılığı abartılmış geldi bana, açıkçası.
Oyunda birkaç kere teste giriyorsunuz. 10 soruluk, ama yine de gıcık. Yooka-Laylee oynarken bu yüzden sahip olduklarınızı ve gördüklerinizi aklınızda tutmanız gerekli. Bazen çok ince sorular sorulabiliyor çünkü. Fakat, ben kesinlikle Banjo-Kazooie'de Gruntilda'nın taptığı testin tadını ve zevkini alamadım bu oyunda. Gözlerim hep daha zevkli, daha detay sorular aradı, ama nafile...
Yooka-Laylee'nin grafikleri nasıl?
Yooka-Laylee grafik açısından tam anlamıyla bir oyun. Gerçekçilikten uzak, fakat görsel açıdan fazlasıyla eğlenceli, renkli ve yeterli. Oyun motoru Unity olan bir oyundan çok fazla bir güzellik beklemezdim, ama anlaşılan Playtonic Games hem güzel, hem eğlenceli, hem de sıcacık karakterler ve dünya tasarlamış.
Karakter tasarımı açısından gerçek anlamda çok beğendim. Hatta oyunu oynarken, oyuna girip her karakterin yanaklarını koparana kadar sıkasım geldi, hiç yalan söylemeyeceğim bu konuda. Hatta, "Seni yerim ha!" diye bağırdığıma da şahit oldum. Bu açıdan tam olarak gerçek Rare ekibinin imzasını Yooka-Laylee'de gördüm.
Ortam tasarımları konusunda da bir o kadar güzel ve başarılı olmuş olduklarını da söyleyebilirim. Bütün bölümler her ayrıntısına kadar muhteşem ötesi, ciddiyim. Tribalstack Tropics'e ilk girdiğimde gözlerim açık kalmıştı. Hatta, açıkçasını sorarsanız duygulandım. Tam olarak beklediğim bölüm tasarımını bulmuştum çünkü. Resmen aşık oldum oyuna bu konuda.
Ses ve seslendirme konusunda ne diyebilirsin?
Beni benden alan bir başka konu da bu mesela. Oyun henüz çıkmadan önce, Playtonic Games, "Yooka-Laylee, Banjo-Kazooie'den daha Banjo-Kazooie." sözlerini ispat etmek ister gibi 2 adet oyun içi ses yayımlamıştı. Ben yayımlanan her iki seste de buram buram Rare kokusu almış ve ekstra heyecanlanmıştım. Oyun çıktı ve ben hiç de hayal kırıklığına uğramadım. Bir an korkmadım değil, ya bu sadece göstermelik olanlardansa diye, ama Playtonic Games beni bu konuda hayal kırıklığına uğratmadı.
Karakter seslendirmelerine gelelim. Benim oyuna aşık olmam için bir başka sebep de karakter seslendirmeleri oldu. Daha önce bir Rare oyunu oynamamışsanız, sizi çok fena derecede rahatsız edebilir karakter seslendirmeleri, fakat Banjo-Kazooie ve Banjo-Tooie oynamış bir insanı kesinlikle duygulandıracaktır. Karakterlerin sesleri sanki sorunları varmış gibi. Konuşma alt yazılar aracılığıyla ilerlerken, konuşan karakterden, "HUEHUEHUE HU HUE HUE HEU" sesleri geliyor. Sanırım başka şekilde anlatamazdım bu seslendirmeleri. Hem eğlenceli, hem efsane. Dedim ya, buram buram Rare.
Peki, Yooka-Laylee hakkında sonuç olarak düşüncen nedir?
Eğer günümüzde çıkan ciddi oyunlardan sıkıldıysanız, Yooka-Laylee size ilaç gibi gelecek bir şaheser olmuş. Sesleri, seslendirmeleri, karakter tasarımındaki o şirinlik, dünya tasarımındaki mükemmellik, bazı bulmacaların gerçekten çok ama çok güzel olması efsane ötesi. Bu tarz oyunlardan artık kalmadı piyasada ve birçok oyuncu böylesi tatlı yapımlara muhtaç.
Optimizasyon kısmına değinmedim bile, çünkü hem istediği sistem gereksinimleri zaten çok uygun, hem de optimizasyonu harika. Kullandığım bilgisayar ile çok rahat bir şekilde 120-160 FPS değerlerini görebiliyorum. Aklınızda optimizayson konusunda bir şekil alması için ekran kartımı söylememi isterseniz de, kullandığım cihazın ekran kartı NVIDIA GTX 860m 2GB sadece.
Ücret açısından da uygun olduğunu düşünüyorum açıkçası. Şu anda Steam platformu üzerinde 76 TL fiyat etiketi ile oyuncuları bekliyor. Bağımsız bir şirkete göre yüksek bir fiyat olabilir, fakat 2 milyon civarında sterlin desteği ile yapılmış bir oyun olduğunu ve başarılı oynanışını göz önünde bulundurursak 80 TL ve altında olan her türlü fiyat Yooka-Laylee için çok uygun. Buraya tıklayarak ulaşacağınız Playstore sayfasında ise oyun 69 TL'lik fiyat etiketi ile sizleri bekliyor.
[inceleme]