Aslında bu oyuna başlarken gerçekten heyecanlıydım. Bunun sebebi de, bir Yooka Laylee oyunu olmasıydı. Hatırlayanlar mutlaka olacaktır, Yooka Laylee çıktığında incelemiştik. Serinin ilk oyunu olarak onu ele alabilirsiniz zaten çünkü Yooka-Laylee and the Impossible Lair içerisinde izler bulabileceğiniz bir oyun. Bu Yooka-Laylee and the Impossible Lair inceleme yazısına başlamadan önce belirtebilirim ki, heyecanımı ve beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Gerçekten ekibin tecrübesini hissedebileceğiniz bir oyun olmuş. Zaten biraz sonra detaylarına ineceğim Yooka-Laylee and the Impossible Lair inceleme yazısında neyi ne kadar başarılı yapmış olduklarını da anlatacağım.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair nasıl bir hikayeye sahip?
Hikaye açısından bizlere yepyeni bir şey sunuyor aslında Yooka-Laylee and the Impossible Lair. Oyuna, Capital B'nin yine bir haltlar karıştırdığını görerek başlıyoruz. Oyunun evrenindeki arıları kontrol ederek, zorla en başa geçmeye çalışıyor. Hive Mind adı verilen bir alet buluyor bunu yapmak için de. Biz de, oyunun başında peşinden koşuyoruz ve ilk kapışmamızı gerçekleştiriyoruz. Impossible Lair adı verilen bölümde kapışırken, adından da anlaşılabileceği üzere, imkansız olan bu yeri geçemiyoruz. Sonra, dışarı taşınıyoruz ve orada hapsedilen Beettalion adını taşıyan arıları kurtarmaya başlıyoruz.
Şimdi, oynanıştan bahsedeceğim fakat Impossible Lair'de dikkatimi çeken bir şey oldu. Impossible Lair, aslında o kadar da impossible olmayabilir. Yani, imkansız olmayabilir diyorum. Çünkü, oyuna sebebini anlatmaya üşendiğim sebeplerden dolayı 3 kere tekrardan başladım ve her seferinde Capital B'yi bir tık daha fazla dövebildim. Benim fikrime göre, eğer kusursuz bir şekilde Capital B'yi dövebilen biri olursa, muhtemelen yeniyordur oyunu ve bütün oyunu hiç başlamadan bitirmiş oluyordur. Buna benzer bir olayı Devil May Cry 5 ile de görmüştük, mutlaka hatırlarsınız. Tek ihtiyacımız olan şey, Yooka Laylee ile Capital B'yi düzgünce dövebilmek. Ben biraz ilerleyebildim fakat sonum hüsran oldu yine.
Yooka Laylee serisi, ilk oyunu ile bile benim kalbimi çalmayı başarmıştı dürüst olmam gerekirse. Her ne kadar çok fazla beğenilmemiş olsa da garip bir şekilde, ben fazlasıyla beğenmiştim. Çünkü, yıllarca oynadığım Rare oyunlarının geliştiricilerinin ellerinden çıkmıştı. Özellikle, özlemiş olduğum Banjo-Kazooie ve Banjo-Tooie tadını bana başarılı bir şekilde verebilmiş olmaları çok hoşuma gitmişti. Yeni Yooka Laylee and the Impossible Lair ile de, durum bir tık daha değişmiş. Yeni oyun, bu sefer 3D platform yerine 2,5D Platform olmuş.
Oynanış olarak Yooka Laylee yeni oyunu ile ne sunuyor?
Yooka-Laylee and the Impossible Lair, aslında 2,5D bir platform oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bunu da gerçekten muhteşem bulduğum bir şekilde, başarılı olarak bizlere sunuyor. Oyunda gerçekten çok fazla şey yapılabiliyor fakat ben size temel mekaniklerden bahsedeyim. Bir platform oyunundan bekleyeceğiniz zıplama mekaniğiniz mevcut. Bir de, vurma mekaniğiniz var. Bunlar standart olan şeyler. Fakat, ilk oyunu oynamış olanların aşina olacağı yuvarlanma olayı da bu oyunda var. Laylee, Yooka'yı bir top gibi sürüyor. Evet, dalga geçmiyorum. Dürüst olmam gerekirse, zevkli ve hızlı ilerlemenizi sağlıyor. Bu, aynı zamanda hasar da vermenizi sağlıyor. Yani, basit düşmanlarınızı pıtır pıtır devirebilirsiniz böyle. Hepsini değil, basit olanları.
Oyunu ve oynanışı modifiye eden birtakım Tonic adı verilen iksirler de mevcut. İlk oyunda da vardı bunlar, hatırlarsınız zaten. Bu sefer çok daha fazla Tonic mevcut, gördüğüm kadarıyla. 66 tane olması lazımdı yanlış hatırlamıyorsam. Bazıları oyunun ve karakterlerin görüntüsünü etkiliyorken, bazıları da oynanış açısından sizi olumlu veya olumsuz etkileyen özelliklere sahip. Görüntü açısından etkileyenlerin, Quill açısından olumlu veya olumsuz etkisi yok. Fakat, oynanışınızı olumsuz etkileyen Tonic, size ekstradan Quill kazandırıyorken, olumlu etkileyen Tonic en son elde edeceğiniz Quill miktarını olumsuz etkiliyor. Bir nevi, zorluk ayarlaması gibi de düşünebilirsiniz.
Oyunda kurtarmamız gereken 48 adet Beettalion bulunmakta. Genel olarak bölüm sonlarında yer alan bu Beettalion dediğimiz arılar, oyunun açık dünyasında da yer alabilmekte. Bu arada, girdiğiniz bölümlerin birden fazla versiyonlarının olduğunu da belirtmem gerek. Örneğin, bal döktüğünüz bir bölüm, aynı bölümün yapışkan hali olabiliyorken, dondurduğunuz bir bölüm de, o bölümün donmuş hali olabiliyor. Bu da, o bölümden bir tane daha Beettalion kurtarabilmenizi sağlıyor. Tabii, aynı zamanda T.W.I.T. Coin de elde edebiliyorsunuz. Bölüm başı 5 adet bulunuyor ve totalde 200 adet bu paracıklardan bulunuyor. Bu paracıklarla, Trowzer'ın Paywall adını vererek gönderme yaptığı birtakım duvarları açmanıza vesaire yarıyor. Bu duvarları aşarak, haritayı genişletiyorsunuz.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair oynanış olarak başka ne veriyor?
Elbette bu kadarla da kalmıyorsunuz. Oyunun açık dünyası bir hayli geniş. Gerçekten çok büyük. İşin daha da iyi olan kısmı ise, bulmacalar ve gizemlerle dolu. Size düşen ise, bu açık dünyayı keşfetmek ve sizin için sakladığı şeyleri ortaya çıkarmak. Bulduğunuz her şey sizi tatmin duygusuna itiyor, bunu belirtebilirim. Zaten, tamamladığınız bölümlerde de, eğer gerekli olan her şeyi bulursanız, yine fazlasıyla tatmin duygusu veriyor. Zaten yetenekleri ön plana çıkaran oyunlarda genelde hep böyle değil midir?
Oyunun dünyasının geniş olduğundan bahsetmiştim, üstüne basa basa hem de. Eğer daha önceden açmış olduğunuz bir bölüm varsa, buraya bir anda gidebiliyorsunuz. Açıkçasını sorarsanız, oyunun bu geniş haritasında hızla ilerlemek de çok zevkli fakat bir anda ışınlanmak, üşendiğiniz veya zamanınızın kısıtlı olduğu anlarda fazlasıyla yardımcı olabiliyor. Tek yapmanız gereken, daha önceden keşfettiğiniz bölümleri haritada işaretlemek ve oraya ışınlanmak.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair açık dünyasında birtakım Pagie adındaki sayfalar bulunuyor. Bunlar, Challenge ile oyuncuları bir nevi test ediyor ama o kadar da zor değiller. Eğer başarılı bir şekilde tamamlarsanız, bir grup Pagie oyunun açık dünyasını biraz değiştiriyor. Bu da, size yeni yollar ve yerler demek oluyor. Ayrıca, oyunu oynarken sallanıp birtakım pano tarzı şeyler görebilirsiniz. Bunlar, ücret karşılığında bir ipucu veriyor. Kullanacağınız Tonic her ne ise, önce belli bir Quill ücreti ödeyerek bunu açmanız gerektiğinden bahsetmeyi unuttuğumu fark ettim ve şu an araya kaynattım. Bir de, bu konuda 3 adet Tonic yeriniz bulunuyor. Tabii, bütün Paywall engellerini açarsanız, 4. bir Tonic yeri daha açılıyor.
Performans ve görsel açıdan ne sunuyor?
Ben, gerçekten görsel açıdan seviyorum Yooka Laylee serisinin temasını. Oyun olduğunu belli eden bir temaya sahip. Ayrıca, karakter dizaynları konusunda da fazlasıyla eğlenceli olması beni mest ediyor. Eğlenceli karakterler, eğlenceli diyaloglar, eğlenceli animasyonlar, bildiğiniz yanakları sıkılarak sevilmelik geliyor. Eğer biraz daha ciddiyetten uzak, oyun olduğunu hissettiren bir oyun arıyorsanız, gerçekten çok sevebileceğiniz bir oyun olduğunun altını çizebilirim.
Performans konusunda da, uçuk noktalarda olduğunu dile getirmem yanlış olmaz. An itibari ile, baktığım sahnede 650 civarlarında gezinen FPS ile karşılaşmaktayım. Hoş, oynadığım PC'nin zaten böyle bir oyunda farklı bir performans vermesini de beklemezdim zaten ama yine de gerçekten güzel bir performans olduğunu söyleyebilirim. Hemen aşağıda, hem oynamış olduğum PC'nin sistemini, hem de oyunun sistem gereksinimlerini sizle paylaştım.
Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:
- CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
- GPU: Asus Turbo 1080 Ti
- RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
- Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
- SSD: Samsung Evo 970 250GB
Yooka-Laylee and the Impossible Lair sistem gereksinimleri (Minimum):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7 SP1 64-bit
- İşlemci: Intel Core i3-2125 ya da AMD A8-6600K
- Bellek: 6 GB RAM
- Ekran Kartı: GeForce GTX 650 ya da Radeon HD 5770
- Depolama: 6 GB kullanılabilir alan
Yooka-Laylee and the Impossible Lair sistem gereksinimleri (Önerilen):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
- İşlemci: Intel Core i5-2550 ya da AMD FX-8120
- Bellek: 7 GB RAM
- Ekran Kartı: GeForce GTX 660 ya da Radeon R9 270
- Depolama: 8 GB kullanılabilir alan
Yooka-Laylee and the Impossible Lair inceleme sonucu nedir?
Yine, her zamanki gibi fiyat etiketinden bahsetmek istiyorum öncelikle. Daha sonra da Yooka-Laylee and the Impossible Lair inceleme sonucu olarak fikrimin ne olduğunu söyleyeceğim. Oyunun tek bir paketi bulunuyor, bu da zaten sadece 50 TL'lik fiyat etiketine sahip. Tabii, eğer erkenden sipariş verirseniz, bir de %10 indirim söz konusu. %10 indirim ile de 45 TL oluyor. Elbette AAA kalitesinde bir oyun olmadığı için böyle bir fiyat etiketine sahip ama şu ana kadar görebildiğim kadarıyla, kendi çapındaki bir oyuna göre gerçekten muhteşem bir iş çıkarmış diyebilirim fiyat ve performans açısından.
Bana, böyle oyun olduğunu hissettiren platform oyunları denk geldiğinde, elim ayağım titriyor resmen. Zaten Yooka-Laylee and the Impossible Lair inceleme yazımda oyuna başlamadan önce ne hissettiğimden de bahsettim. Oynarken, karakterleri ve diyalogları ile yüzümü güldürmüş olması bir yana, aynı zamanda eğlendirdi de. Her ne kadar zorluk bir anda fırlıyor gibi olsa da, bu duruma karşı kendinizi ayarlamak da sizin elinizde. Zorluk ayarı yerine zorlukla oynayabileceğiniz özellikler sunuluyor. Bu tarz bir platform oyunundan beklediğim sadeliğin yanı sıra, çözmesi zevkli bulmacaların da oyunun bir parçası olması apayrı bir zevk. Eğer uzun süredir bir platform oyunu beklediyseniz, Yooka-Laylee and the Impossible Lair imdadınıza yetişmiş demektir.