Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 04.01.2020

Günümüzde simülasyon oyunları gerçekten önemli bir yere sahip. Kendimize binalar yapabiliyor, arabalar tamir edebiliyor, bilgisayar dizebiliyor ve daha birçok şey yapabiliyoruz. Peki, neden bir kış tatil yeri işletmeyelim ki? Winter Resort Simulator inceleme yazımda olabildiğince bahsetmeye çalışacağım oyun da, tam olarak bu konuda elimizi tutuyor. Kendi kış tatili mekanımızı kontrol edebiliyor ve yönetebiliyoruz. İşin daha da iyi olan kısmı ise, bunu detaylı bir şekilde gerçekleştirebiliyor olmamız. Elbette Winter Resort Simulator inceleme yazımda bütün detaylardan bahsedemeyeceğim fakat olabildiğince anlatmaya çalışacağım.

Winter Resort Simulator bizlere ne sunuyor?

Adından da anlaşılabileceği ve daha Winter Resort Simulator inceleme yazımın detaylarına geçmeden önce de bahsettiğim gibi, kendi kış tatil mekanımızı yönettiğimiz bir oyun kendisi. Teleferik hatlarını yönetebiliyor ve Pistenbully gibi araçları kullanabiliyoruz. Olabildiğince gerçekçi yapılmaya çalışılmış olan oyunda gerçekten güzel diyebileceğim detaylar bulunuyor. En ufak bir şeyi bile adım adım ve tek tek tuşlara basarak, ayarlamalar yaparak çalıştırmanız gerekiyor.

Oyunun geliştiricisi, aslında başka simülasyon oyunları ile de karşımıza çıkmış olan bir ekip. Bunlar arasında en çok bilinenleri ise, Fernbus Simulator ve Tourist Bus Simulator. Bahsini ettiğim her 2 oyun da, özellikle simülasyon oyunları ile ilgilenen YouTube ve Twitch yayıncıları tarafından oynanmış olan oyunlar. Bu yüzden, geliştirici ekibin aynı zamanda tecrübeli olduğunu belirtmek de yanlış olmaz.

Winter Resort Simulator inceleme

Oyunda neler yapabiliyoruz?

5 adet Doppelmayr teleferik sistemini gerçekçi bir şekilde kontrol edebiliyoruz. Daha önceden defalarca altını çizmiş olduğum gibi, bunu detaylı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında, oyunda birden fazla sürebileceğiniz araç da yer almakta. En başta, 3 adet lisanslı Pistenbully kar aracı oyunda yer alıyor. Bu kadarla da kalmıyor, kar motosikleti de oyun içerisinde oyunculara sunuluyor. Bir de, oyuncuların kullanmak isteyeceği düşünülerek eklenmiş olan kamyonet bulunuyor.

Bu saymış olduğum araçlar arasında en çok hoşuma gideni kar motosikleti oldu. Binip dilediğiniz gibi oyunun açık dünyasında gezebiliyorsunuz. Gerçekten güzel diyebileceğim manzaraların bulunduğu yerler mevcut oyunda. Kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ederim. Zaten Winter Resort Simulator inceleme yazım içerisine de ufak ufak serpiştirdim bu manzaraları. Oyunda yapay kar bile üretebiliyorsunuz. Hatta, çığ dahi düşürebiliyorsunuz. Yani, bir kış tatili mekanı yönetimi oyunundan bekleyebileceğiniz birçok şey oyun içerisinde yer alıyor.

Winter Resort Simulator inceleme

Başka ne söyleyebilirsin oyun hakkında?

Oyunun, oyunculara sunduğu şeyler elbette bu kadarla bitmiyor. Zaten oyun Alpler'in muhteşem ortamında geçiyor. Tam olarak bir kış tatil mekanının olması gereken bir yer olarak da belirtilebilir. Winter Resort Simulator'a yeni başlayanlar için de öğretici kısmı bulunuyor. Oyun hakkında öğrenebileceğiniz neredeyse her şeyi adım adım gösteriyor bu öğretici kısmı. Bu sayede, oyuna başladığınızda bilmediğiniz pek bir şey kalmıyor geriye.

Oyun içerisinde editör ya da sandbox diyebileceğimiz bir mod da bulunuyor. Bu modda, oyuna dilediğiniz gibi şekil verebiliyorsunuz. Yeni teleferikler ve kayak merkezlerini dilediğiniz şekilde inşa edip o şekilde oynayabiliyorsunuz. Bu da, oyuncuların yaratıcılıklarını konuşturabilmesini sağlıyor. Tamamen sizin mekanınız, tamamen sizin yönetiminizde oluyor.

Winter Resort Simulator inceleme

Peki, hiç mi kötü yanı yok?

Aslında, oyunda eksik olan şeyler de bulunuyor. Bunlardan biri de optimizasyon ve hatalar. Optimizasyon konusunda, performanstan bahsederken değinmekte fayda var. Fakat ben size hatalardan bahsedeyim. Daha biraz önce oynarken başıma gelmiş olan şeylerden birinden örnek vererek başlayayım bu duruma. Kar motosikletimle gezerken biraz çılgınlık yapmak istedim. Bir tepeden uçayım dedim. Motosiklet yuvarlanmaya başladı fakat hiçbir hasar falan yok. Arada haritanın dışına falan da çıktığım oldu. Mis gibi tecrübe.

Bazı objelerin ve yerlerin içinden geçilebilmesi de garip bir sorun. Örneğin, yine kar motosikletimle gezerken fark etmiş olduğum bir şey olan ağaçlardan bahsedeyim. Yani, ağaçların oyunda olduğunu biliyordum ama ağaçların içinden geçebildiğimi bilmiyordum. Su birikintilerine gittiğimde de benzeri bir sorunla karşılaştım. Yüzmeyi beklerken bir anda suyun dibine inip gezmeye başladım ve yine yürüyerek karşı taraftan çıktım.

Winter Resort Simulator inceleme

Winter Resort Simulator görselliği ne durumda?

Geliştirici ekibin, Winter Resort Simulator görselliği için gerçekten uğraşmış olduğu bariz bir şey zaten. Ellerindeki imkanlarla güzel şeyler ortaya çıkarmışlar. Manzaralar gerçekten çok hoş. Fakat aynı şeyi insan animasyonları için söyleyemeyeceğim ne yazık ki. Tam anlamıyla birer robot gibi davranıyorlar ve o şekilde yürüyorlar. Yani, elbette muhteşem bir animasyon beklemiyordum ama yine de insan biraz daha robotumsu olmayan bir şeyler bekliyor.

Performans konusunda her ne kadar normalde takılırken pek bir sorunla karşılaşmamış olsam da, birkaç noktada can sıktığını belirtebilirim. Her zamanki gibi oyunu oynamış olduğum sistemi ve altında da oyunun sistem gereksinimlerini aşağıya koydum. Elimde olan o sistemde, yer yer 20 FPS'leri bile göremediğimi söylesem inanır mıydınız? Özellikle nesne olarak kalabalık yerlerde FPS'im diplere vurdu sürekli. Tabii, bol makineli yerlerde de farklı bir şey olmadı. Belki de, grafiklerin her ayarını en tepeye çıkarmış olmamdan kaynaklanan bir sorundu bu ama sonuçta 1080 Ti ve I9 9900K gibi işlemciler söz konusu yahu.

Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:

  • İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
  • GPU: Asus Turbo 1080 Ti
  • RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
  • Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
  • SSD: Samsung Evo 970 250GB

Winter Resort Simulator sistem gereksinimleri (Minimum):

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Win 7/8.1/10 (64-Bit)
  • İşlemci:  3.0GHz AMD ya da hyper-threading destekli çift çekirdekli Intel CPU önerilir. AMD FX 4100 veya Intel Core i3-2000 serisi ya da daha yenisi önerilir.
  • Bellek: 4096 MB RAM
  • Ekran Kartı: En az 2048 MB VRAM, Shader Model 5.1 destekli olan AMD ya da NVIDIA harici ekran kartı. AMD R7 265 veya NVIDIA GeForce GTX 750 Ti ya da daha yenisi önerilir.
  • Depolama: 4 GB kullanılabilir alan
  • Ses Kartı: DirectX 9 uyumlu harici veya dahili ses kartı.
  • İlave Notlar: Klavye, fare ve Steam için internet bağlantısı gerekli.

Winter Resort Simulator sistem gereksinimleri (Önerilen):

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Win 10 (64-Bit)
  • İşlemci:  3.5GHz dört çekirdekli AMD ya da Intel CPU önerilir. AMD Athlon X4 950 veya Intel Core i5-3000 serisi ya da daha yenisi önerilir.
  • Bellek: 8192 MB RAM
  • Ekran Kartı: En az 2048 ya da 4096 MB VRAM, Shader Model 5.1 destekli olan AMD ya da NVIDIA harici ekran kartı. AMD Radeon HD 7870 veya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ya da daha yenisi önerilir.
  • DirectX: Sürüm 11
  • Depolama: 4 GB kullanılabilir alan
  • Ses Kartı: DirectX 9 uyumlu harici veya dahili ses kartı.
  • İlave Notlar: Klavye, fare ve Steam için internet bağlantısı gerekli.

Winter Resort Simulator inceleme

Winter Resort Simulator inceleme sonucu nedir?

Oyuna şöyle bir baktığımda, açıkçası hoşuma giden noktaların, gitmeyen noktalara göre çok daha fazla olduğunu fark ettim. Simülasyon oyunlarının oynanış detayına önem vermesi nedense hoşuma gidiyor. Bir süre oynadıktan sonra Winter Resort Simulator inceleme yazım boyunca bahsetmiş olduğum problemleri de görmezden gelmek fazlasıyla mümkün oluyor zaten. Bir yerden sonra alışıyorsunuz diyelim. Alıştıktan sonra da, size düşen tek şey oyunun tadını çıkarmak oluyor. Geliştirici ekibin oyun üzerinde çalışmaya devam ediyor olduğunu görmek de fazlasıyla sevindirici. 104 TL'lik fiyat etiketine sahip olan oyun, eğer simülasyon oyunlarını seven biriyseniz size uzun uzun zaman geçirtebilecek bir yapım.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.