Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 14.03.2018

Bir başka gün ve bir başka inceleme ile yine buralardayım. Bu seferki inceleme konuğu ise, yakın tarihte çıkışını gerçekleştiren Warhammer: Vermintide 2. Asıl incelemeye geçmeden önce, belirtmek istediğim bir şey daha var. Sonra, sorun sıkıntı olmasın. Ben, açıkçası serinin 1. oyununu oynamadım henüz. Yani, direkt 2. oyundan girdim mevzuya. O yüzden, ne gibi bağlantılar var gibi sorulara pek yanıt veremeyeceğim. Bunun yerine, oyun içerisinde ne gibi özellikler olduğundan ve bu özelliklerin bende nasıl etkiler yarattığından bahsedeceğim.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Warhammer: Vermintide 2 nedir?

Oyunu incelemeden önce, size kendisini tanıtmakta fayda var. Warhammer: Vermintide 2, bizlere Left 4 Dead'de olduğu gibi ekip çalışmasını sevdiren bir yapım. Yani, eşli oyun kurarak PvE kapışmaları yapıyoruz. PvE dediğim şeyin anlamını bilmeyen takipçilerimiz için de, hemen ne olduğundan bahsedeyim özetle. Açılımı, "Player versus Environment" olan kavramın Türkçe anlamı da, oyuncuya karşı çevre oluyor. Oyuncular arasında bir kapışmadan ziyade, oyuncuların iş birliği ile düşmanları devirmesi söz konusu.

Oyunda bizleri 5 karakter seçeneği karşılıyor. 5 karakterin her birinin de, farklı farklı alt sınıfı mevcut. Tabii, onlar da her karakter için 3 tane bulunuyor. Yani, karakter başı 3 alt sınıftan, 15 adet seçimimiz mevcut. Fakat, oyuna başladığınız anda her seçenek mevcut değil ne yazık ki. Oynadıkça açmanız gerekiyor diğer sınıfları, seviye atlayarak. Her karakterin başta sadece 1. alt sınıfları mevcut. Daha fazla alt sınıflara ulaşmak için, o karakteri oynayarak bol bol seviye atlamanız gerekiyor. 2. karakter sınıfı 7 seviye olunca, diğer karakter sınıfı ise 12 seviye olunca açılıyor.

Karakterinizi seçtiyseniz, oyuna başlayabilirsiniz demektir. Lobinize geldiğinizde, eğer direkt olarak oyuna başlamak isterseniz, sizin için işaretlenmiş olan yere gitmeniz gerekiyor demektir. Burada açılan pencerede, sizleri 5 farklı seçenek karşılayacak. Quick Play, Custom Game, Heroic Deed, Twitch ve Lobby Browser olmak üzere, 5 seçenek mevcut. Quick Play seçeneğine geldiğinizde, 4 farklı zorluktan birini seçmeniz yeterli. Ardından Play tuşuna bastığınızda, sizi, size uygun bir ekibe otomatik olarak yerleştiriyor.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Warhammer: Vermintide 2'deki oyun modları neler?

Warhammer: Vermintide 2'deki diğer oyun seçeneği de, Custom Game. Öncelikle, sizlere sunulan 13 haritadan birini seçmeniz gerekiyor. Ardından ise, bir zorluk ayarı seçmelisiniz. Seçeceğiniz zorluk, kazanacağınız tecrübeyi etkiliyor. Eğer bu aşamaya kadar geldiyseniz, sizleri 3 seçenek daha karşılıyor. Strict Matchmaking isimli seçeneği işaretlerseniz, henüz maceraya başlamamış oyunları aramaya başlar, fakat arama süresi biraz yükselir. Host Game derseniz, oyun kurucusu siz olursunuz. Private Game seçeneği ise, lobinize yabancıların katılmasını engelliyor, fakat arkadaşlarınız yine de size katılabilir.

Heroic Deed modu, sizlere belli başlı ayarları hazır olarak veriyor. Fakat, bu görevleri tamamladığınızda da, birtakım ekstra ganimetler de elde edebiliyorsunuz. Fakat, kullanmış olduğunuz Heroic Deed görev kağıtları, kullanımdan sonra yok oluyor. Aklınızda bulunsun. Twitch seçeneği ise, eğer bir Twitch yayıncısıysanız, topluluğunuzun oyununuza karar vermesini sağlıyor. Son olarak ise Lobby Browser bulunuyor. Burada da, beklemekte olan lobileri istediğiniz oyun seçeneklerine göre filtreleyebiliyorsunuz.

Kafanıza göre oyun modunuzu seçtiniz, bir lobiye katıldınız veya kendi lobinizi kurup, 4 kişilik takımınızı topladınız diyelim. Bu aşamada, asıl oyun başlıyor demektir. Her oynayacağınız harita, ortalama 30 dakika civarı sürüyor. En azından, gördüğüm kadarıyla böyle. Daha uzun süren de olabilir, daha kısa da. Her ne kadar 5 karakter seçeneği olsa da, takımınız 4 kişiden oluşuyor. Bu aşamada, ekibinizdeki karakter sınıflarının da ne işe yaradığından bahsetmemde fayda var gibi.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Karakter sınıfları ve görevleri neler?

Öncelikle, Mercenary sınıfından bahsedeyim. Ekibin tankı olarak da söyleyebileceğim bu karakter sınıfının, Huntsman ve Foot Knight olmak üzere, 2 farklı daha alt sınıfı bulunuyor. 2. sırada, Ranger Veteran geliyor. Hem yakın, hem de uzaktan etkili olan bu karakter sınıfının, Ironbreaker ve Slayer olmak üzere, 2 alternatif alt sınıfı daha bulunuyor. Açıkçasını sorarsanız, Slayer olup ortalığı dağıtmak, bir hayli keyifli.

Waystalker sınıfı, bayağı hasar odaklı. Fakat, aynı zamanda biraz da hareketli. Oyuncuların tercihi de, genelde bu karakter sınıfı yönünde. En azından, en sık gördüğüm karakter sınıfı bu oldu. Ayrıca, Handmaiden ve Shade diye 2 farklı alternatif alt sınıf daha bulunuyor bu karakterde. Diğer bir sınıf ise, Witch Hunter Captain karakter sınıfı. Hızlı saldırıları ile, benim tercihim kendisi, fakat ne yazık ki nedense oyuncular tarafından pek tercih edilmiyor. Ayrıca, Bounty Hunter ve tam bir psikopat olarak belirtebileceğim Zealot sınıfı da, alternatif olarak mevcut.

Diğer bir karakter sınıfı da, Battle Wizard. Savaş alanında, alan etkili hasarıyla tam bir dehşet. Fakat kullanım konusunda biraz dikkatli olmak gerekiyor. Zira, fazla kullandığınızda, kendi kendine zarar verebiliyor. Ayrıca, yine en sık tercih edilen karakter sınıflarından bir tanesi kendisi. Pyromancer ve Unchained olmak üzere, 2 tane daha alt sınıfı bulunuyor. Kesinlikle emin olabilirsiniz ki, bir ekibin olmazsa olmaz karakteridir kendisi.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Yetenek ağaçlarından da bahsedebilir misin?

Warhammer: Vermintide 2 içerisinde, seviye sistemi mevcut. Zaten, alt sınıfları açmak için de seviye atlamanız gerektiğinden bahsetmiştim daha önce. Bunu da, oyunu oynayarak yapıyorsunuz elbette. Toplamda bulunan 15 karakter sınıfınızın, kendilerine ait yetenek ağaçları da mevcut. Her 5 seviyede bir, kullanmakta olduğunuz sınıfın aktif büyüsünü geliştiren ve birtakım pasif özellikler ekleyen yetenek seçme şansınız bulunuyor. Bu yetenekler ve silah seçimleriniz ile, karakterinizde veya takımınızda sinerjiler oluşturabiliyorsunuz. Bu da, oyundaki en beğendiğim özelliklerden biri olan taktikselliği etkiliyor.

Bütün her şeyi halletiniz diyelim. Artık oyuna başlama vakti yani. Oyun esnasında, sizlere en başta can veren nesneler, güç ve hız gibi önemli güçlendirmeler veren iksirler bulunuyor. En başta can dememin sebebi, oyunda cidden canınızın bayağı problem olması. Kendinize bayağı dikkat etmeniz gerekiyor yani. Bu eşyaların yanı sıra, bir de Tome ve Grimoire adı verilen 2 farklı kitaplar bulunuyor. Bölüm içerisinde, gördüğüm kadarıyla 3 farklı Tome ve 2 farklı Grimoire bulunabiliyor. Bulacağınız bu nesneler ile bölümü başarılı bir şekilde tamamladığınızda, elde ettiğiniz ganimetler konusunda bayağı ekstra şeyler elde ediyorsunuz.

Tabii, bu konuyu geçmeden önce, belirtmem gereken önemli bir not daha bulunuyor. Eğer üzerinize kitapları almak istiyorsanız, can veren eşyanızın yerini feda etmeniz gerekiyor demektir. Tabii, bu sadece Tome için geçerli. Grimoire için durum biraz daha kötü. Takımınızdaki elemanların canını yarı yarıya deviriyor. Yani, bu eşyaları yanınızda taşımak gibi niyetiniz varsa, biraz daha düşünmenizde fayda var demektir. Ya ödülden mahrum kalmanız gerek, ya da başarı oranınızdan feda etmeniz gerek. Seçim tamamen siz ve ekibinize ait.

Ayrıca, çatışma esnasında ölürseniz de, pek sorun olmuyor açıkçası. Takım arkadaşlarınız gelip sizi kurtarabilir. Tabii, bunun da bir sınırı var. Eğer takım arkadaşlarınız sizi kurtaramazsa veya bol bol ölürseniz, düşmanların eline düşüyorsunuz esir olarak. Fakat, bulunduğunuz noktadan çok da uzak olmuyor bu yerler. Bu sebeple de, kolayca tekrardan kendinize gelebiliyorsunuz. Ayrıca, sizleri tutup çekecek, üstünüze atlayacak ve daha birçok şekilde zarar verebilecek düşmanlara karşı da hazırlıklı olmanız gerekli.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Warhammer: Vemintide 2 içerisinde de ganimet kutuları var.

Warhammer: Vermintide 2 içerisinde de ganimet kutuları mevcut, evet. Fakat korkmanızı gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Zira, oyunda gerçek paranızı harcamanıza gerek yok kesinlikle. Bölümleri tamamladıkça, sizlere sunulan bir ganimetler bunlar sadece. İçlerinden de, belli başlı eşyalar çıkıyor. Bu eşyalar, karakterinizi güçlendirmeye yarıyor. Tabii, işinize yaramayan eşyaları da öylece kaldırıp atmıyorsunuz. Lobinizde beklerken, işinize yaramayan eşyaları birtakım materyallere dönüştürebiliyorsunuz.

Elinize geçirmiş olduğunuz bu materyaller ile de, yapabileceğiniz türlü türlü şey var. Örneğin, kendinize yeni bir eşya yapabilirsiniz. Sonra, eşyanızdaki ekstra özellikleri rastgele olarak yenileyebilirsiniz. Eşyalarınızın nadirlik seviyesini yükseltebilirsiniz. Bir de, eşyalarınıza illüzyon yükleyebilirsiniz ve bu illüzyonları istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Yani, eğer envanterinizde gereksiz gördüğünüz bir eşya varsa, bunu değerlendirmenin de bir sürü yolu var.

Bir de oyunda kozmetik seçenekleri mevcut. Burada, karakterinizin, diğer karakterlere göre şekilli görünmesini sağlayabiliyorsunuz. Kozmetik seçeneğinde, 3 farklı kısım bulunuyor. Bunlardan ilki, şapka. Karakterinize bir şapka yakıştırabiliyorsunuz keyfinize göre. 2. kısımda ise, karakterinizin dış görünüşünü değiştirecek kostümler bulunuyor. Son olarak da, karakterinizin portresini değiştirebileceğiniz 3. kısım bulunuyor. Tabii, bunlar herhangi bir ekstra özellik vermiyor. En azından gördüğüm kadarıyla.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Warhammer: Vermintide 2 oynarken hiç hatayla karşılaştın mı?

Açıkçasını sorarsanız, kesinlikle evet. Zaten bir tanesini de, hemen yukarıdaki görselden görebilirsiniz. Warhammer: Vermintide 2'nin kesinlikle tam anlamıyla cilalanmış olduğunu söyleyemeyeceğim ne yazık ki. Bir karakterin bacağı, yerin altına nasıl girebilir ki? Bu, oyunun daha ilk saatlerinde karşılaşmış olduğum bir hataydı. Takılmalar mı dersiniz, gömülmeler mi, sıkışıp bir anda yukarılara fırlamalar mı? Henüz daha cila atılması gereken bir sürü nokta var oyunda, fakat öyle çok da problem olmuyor açıkçası.

Grafikler konusunda da kesinlikle başarılı olduğunu belirtebilirim. Warhammer: Vermintide 2'deki atmosferi, geliştirici ekip olan Fatshark, kesinlikle çok güzel işlemeyi başarmış oyuna. Ayrıca, sunmuş olduğu görselliğe rağmen istediği sistem de fazlasıyla uygun. NVIDIA GeForce 860m, Intel i7 4710MQ ve 16GB RAM'i bulunan dizüstü bilgisayarım ile, çözünürlükleri biraz kısarak, yüksek ayarlarda 50 FPS civarı bir performans ile oynadım. Zaten maksimum grafikler için önermiş olduğu ekran kartı da, NVIDIA GeForce GTX 970. Ayrıca, sunmuş olduğu sesler de, oyunun atmosferini birkaç tık yukarıya taşımayı fazlasıyla başarıyor.

Warhammer: Vermintide 2 inceleme

Peki, Warhammer: Vermintide 2'yi önerir misin?

Önce, sebeplerinden bahsedeyim, ardından da sonuca varayım bence. Left 4 Dead gibi yapımlarla, eşli oyun modunun tadını doyasıya yaşamıştık. Bizleri kendisine uzun süre bağlamıştı. Açıkçasını sorarsanız, tıpkı birçok oyuncu gibi, ben Warhammer: Vermintide 2 oynarken o duygularımı yaşarım. Bunun üstüne, bir de oyunun 49 TL gibi, günümüz oyunlarına bakınca aşırı fazla uygun duran fiyatı eklenince, oyun resmen yeme de yanında yat kıvamında oluyor benim gözümde. Yani, hem sunmuş olduğu içerikler, hem de fiyatını göz önünde bulundurunca, oyunu kesinlikle tavsiye ediyorum.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.