Ses sanatçıları, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için büyük firmalara karşı grev kampanyası başlattı.
İçinde yaklaşık 160.000 sanatçının bulunduğu SAG-AFTRA birliğine bağlı üyeler, çalışma şartlarının iyi olmadığını savunarak büyük oyun şirketlerine karşı grev kampanyası başlattı. Grev, 21 Ekim 2016 tarihinde başladı ve yakın zamanda bitecek gibi gözükmüyor. SAG-AFTRA resmi sitesinden yapılan duyuruda pek çok büyük oyun şirketinin adı bulunuyor.
SAG-AFTRA'nın iddialarına göre ses sanatçılarının ve aktörlerin bağlı tutulduğu koşullar 20 yıldan daha eski kontrat kuralları baz alınarak oluşturuluyor. Bu sebeple, günümüze uyarlanmayan kurallar sanatçılar için adil olmayan koşullar yaratıyor. Yaklaşık 19 aydır oyun sektörünün işverenleriyle anlaşmaya çalışan SAG-AFTRA üyeleri maalesef istedikleri sonucu alamadı ve greve başladı.
Grev yapılan şirketler içerisinde Activision, Disney, EA, Insomniac Games, Take 2 Interactive Software, WB Games gibi büyük isimler yer alıyor. Grev, bu şirketlerin 17 Şubat 2015 tarihinden itibaren yaptığı her oyunu kapsıyor. Listenin tamamı için grev bildirisine bakabilirsiniz.
SAG-AFTRA üyelerinin anlaşma sağlamaya çalıştığı 4 madde var:
İkincil Karşılama Bedeli (Secondary Compensation)
"İkincil karşılama bedeli" (Secondary Compensation), sanatçıların, içinde bulunduğu projenin başarısına göre fazladan prim almasını sağlayan madde. Şuan için oyun endüstrisinde böyle bir madde yer almıyor. Sanatçıların istediği ise, her 2 milyon kopya satışında sanatçılara fazladan prim verilmesi. 2 milyon fiziksel yada dijital kopya olabilir, MMO oyunlar için 2 milyon üyelik olabilir; üst rakam ise 8 milyon olarak belirlenilmiş. Yani, 8 milyon satış rakamına ulaşana kadar her 2 milyonda bir, sanatçılara prim ödenmesi talep ediliyor. Bu şekilde, en başarılı oyunlarda sanatçılara potansiyel olarak 4 aşamalı ödeme yapılabilecek.
Dağıtıcıların önemli bilgileri saklaması
Sanatçılara, çalışacakları projeler için daha detaylı bilgiler verilmesi talep ediliyor. Çoğu zaman, sanatçılar işe alınırken hangi oyun için işe alındıkları söylenmiyor. Hatta ne tarz bir rol canlandıracaklarını bile bilmiyorlar. SAG-AFTRA'nın istediği ise sanatçılara bu tarz bilgilerin sözleşme imzalamadan önce söylenmesi. Bu şekilde sanatçılar, işi kabul edip etmeyeceklerini daha verimli düşünebilir ve pazarlık güçleri olur.
İş verenler SAG-AFTRA üyelerini ciddiye almıyor
İş verenler SAG-AFTRA'nın tekliflerini ve görüşmelerini ciddiye almıyor. Sanatçıların yeterli görmediği koşullar iyileştirilmiyor.
Kontrat maddelerinin güncellenmesi
Oyun sektörü büyüdükçe büyüdü, fakat sanatçıların üzerine konan kurallar 1995 yılından beri güncellenmedi. Bugünün şartlarına uygun kurallar yok. Kontrat maddelerinin 21. yüzyıla uygun hale getirilmesi talep ediliyor. Fakat iş verenler, SAG-AFTRA üyeleriyle iş birliği yapıp herkesin mutlu ayrılabileceği bir ortam oluşturmak yerine tartışmaların bu evresini "kazanmak" üzerine yoğunlaşıyor.
Bu grev ve sebepleriyle ilgili detaylı bilgilere SAG-AFTRA resmi internet sitesinden ve grev bildirisinden ulaşabilirsiniz. Şuan greve sanatçıların gözünden bakıyoruz. İş verenlerin de mutlaka bu konuda söyleyecek sözleri vardır, bunu unutmamak gerek. Fakat, SAG-AFTRA'nın sunduğu koşullar gayet makul ve olması gereken maddeler. Bakalım bundan sonra işler nasıl ilerleyecek.
Kaynak: SAG-AFTRA