Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 14.07.2018

Sevdiğiniz bir arkadaşınız veya hayatınızı paylaştığınız bir kişi ile birlikte oturup güzel anılar yaşamanızı sağlayacak bir oyun olan Unravel Two inceleme çabalarım ile karşınızdayım bu sefer. Açıkçasını sorarsanız, serinin ilk oyununu henüz oynamadım ama muhtemelen en yakın zamanda ona da başlayacağım. Zira bu yapım ile birlikte beni fazlasıyla oynanış açısından doyurmayı başardılar. Tabii, eksik yönleri de olmadı değil. En iyisi, lafı çok daha fazla uzatmadan incelemeye geçelim, ne dersiniz?

Unravel Two inceleme

Unravel Two nedir?

Unravel Two, bana soracak olursanız EA ekibinin A Way Out yapımı ile yakalamış olduğu o arkadaş sinerjisi olayını farklı bir şekilde daha gösterdikleri yapım. En baştan bu fikrimi söylediğime göre, rahat rahat anlatmaya devam edebilirim. ColdWood Interactive tarafından geliştirilmiş olan yapım, Unravel serisinin 2. oyunu olarak karşımıza çıkıyor adından da anlaşılabileceği üzere. Oyun, bizleri PS4, Xbox One ve Microsoft platformları üzerinde karşılıyor ve ne yazık ki, her ne kadar çok daha uygun olduğunu düşünsem de, Nintendo Switch üzerinde boy göstermiyor.

Oyun, 9 Haziran 2018 tarihinde biz oyuncuların huzuruna sunuldu. Yarny isimli karakterlerimizi zaten serinin ilk oyununu oynamış olanlar çoktan tanımıştır. Serinin bu oyununda da, 1 değil, artık 2 adet Yarny'nin hikayesine tanıklık ediyoruz. Unravel Two inceleme yazımın aşağıda bulunan kısımlarında oyunun oynanış detayları, hikayesi, artıları ve eksileri gibi birçok konuda fikirlerimi de belirttim.

Unravel Two inceleme

Unravel Two, bizlere nasıl bir hikaye sunuyor?

Hikaye açısından aslında çok da bir şey göremiyoruz gibi görünüyor dışarıdan bakınca fakat aslında durumlar hiç de öyle değil. Bizlere her biri 20-30 dakika civarında süren 7 farklı bölümde, Yarny'lerin bir bakım evinden kaçışına şahitlik ediyoruz. 2 kafadar Yarny'nin bakım evlerinden kaçışı, onları tehlikeli bir maceraya sürüklüyor. Tabii, bütün bunlar arka planda gerçekleşiyor ve biz sadece hikayeyi çözmeye çalışıyoruz. Oyunun asıl öne çıkan konusu aslında oynanışı.

Oynanış açısından Unravel Two güzel bir tecrübe sunuyor kesinlikle. Fakat eksikleri de var elbette. Eğer en baştan detaya girmeden oyun hakkındaki olumlu ve olumsuz fikirlerimi listeleyecek olursam, olumlu açıdan öncelikle karakter ve dünya tasarımının beni ciddi anlamda büyülemiş olduğunu belirtebilirim. Aynı zamanda müzikleri de en az görselliği kadar kaliteli. Sevdiğiniz bir kişi ile birlikte muhteşem zamanlar geçireceğiniz bir oyun olması da, bir başka artısı gözümde.

Unravel Two inceleme

Unravel Two inceleme yazısındaki olumlu ve olumsuz noktalar neler?

Unravel Two inceleme yazıma ekleyeceğim eksiler konusunda ise, hikaye modunun tek oturuşta hemen bitirebildiğini en başta listelemek isterim. Bazı bulmacaların tek başınıza oynamanız durumunda biraz can sıkıcı olması da oyunun bir diğer eksisi. Bu iki eksi dışında oyunda eksik gördüğüm veya beğenmediğim herhangi bir kısım olmadı açıkçası. En başta oyunun bize pek bir şey göstermediğini düşünmüştüm fakat bunun ekran ayarları ile ilgili olduğunu öğrenince rahatladım.

Oynanış konusunda, Unravel Two inceleme yazımın başında da belirtmiş olduğum gibi, oyun çift kişi ile oynanacak şekilde ayarlanmış. Ayrıca, klavyeden ziyade oyun kolları ile oynanması en iyi oyun tecrübesini sunuyor. Kolunuzu elinize aldığınızda, zaten tuşlar sınırlı sayıda olduğu için rahatça alışabiliyorsunuz ve başka oyunlar da oynadıysanız, zaten hangi tuşun ne işe yarayacağını az çok tahmin edebiliyorsunuz.

Unravel Two inceleme

Unravel Two, bulmaca odaklı bir oyun olmuş

Unravel Two içerisinde karşılaştığım ve açıkçası çok hoşuma giden bir özellik de, oyunun bulmaca odaklı olması. Aşırı basit olanlarla beraber, aynı zamanda aşırı zor bulmacalarla da karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Oyunun bizlere sunmuş olduğu birtakım animasyonlar sayesinde de olan biteni onaylayabiliyor, olumsuz yanıt verebiliyor, arkadaşınızın durması veya dikkat etmesi konusunda bilgi verecek animasyonlar gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu da, oyun içerisindeki bulmaca çözme konusuna daha fazla renk katıyor.

Bulmacalar konusunda Unravel Two inceleme yazımın önceki kısımlarında başarılı olduğunu söylemiştim. Bu başarıyı, kontroller açısından sahip olduğu renklilik ile elde ediyor. Dallara ip atıp kendinizi çekmek, arkadaşınız ile birlikte sallanarak bulmaca çözmek, birbirinizi çekmek, duvarlardan duvarlara sıçramak, duvarlarda kaymak ve daha nice oynanış özelliği sayesinde başarılı bir bulmaca yapısına sahip olmuş olduğuna inanıyorum.

Unravel Two inceleme

Unravel Two inceleme yazında henüz grafiklerden bahsetmedin. O ne alemde?

Unravel Two, grafiksel açıdan öyle ahım şahım bir şey sunmuyor açıkçası. O yüzden, umutlarınızın çok da tepelerde olmamasını tavsiye ederim. Fakat, çağın çok da gerisinde kalmış olan grafiklere de sahip değil. Grafik konusunda en başarılı bulduğum nokta, oyunun sahip olduğu dünya oldu. O kadar muhteşem ötesi sahneler ile karşılaştırıyor ki sizi, büyülenmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. En kötü sahnede bile o kadar ince ve güzel detaylar işlenmiş ki, bazen oynamayı bırakıp sadece sahneyi incelemek isteyebiliyorsunuz.

Sadece dünya konusunda da başarılı bir yapıya sahip değil elbette oyun. Unravel Two inceleme yazımın başlarında da bahsetmiş olduğum üzere, karakter tasarımı konusunda da fazlasıyla başarılı bir yapıya sahip. Kullanmakta olduğumuz kırmızı ve mavi Yarny'nin karakter tasarımlarının şirinliği beni bu konuda başlıca mest eden durum oldu. Yarny gibi bir karakterin inceleme yazımın içerisinde bahsetmiş olduğum animasyonlarla arkadaşına talimatlar vermesi oldukça tatlı gözüküyor.

Bir başka beğendiğim unsur da, karakterlerimizin animasyonları oldu. Unravel Two oynarken durdurma tuşuna bastığınızda açılan menüde, kullandığımız karakterleri daha yakından görebiliyoruz. Biz işimizi hallederken onların o şekilde bakınıp durması, duruma göre zıplama animasyonlarının değişmesi ve oyun içi fiziklerin etkilediği birtakım animasyonlar, Unravel Two'nun gönlümdeki yerini bir tık daha yukarı çıkarmayı başardı.

Unravel Two inceleme

Unravel Two inceleme yazının sonucu ne peki?

Öncelikle, oyunu oynamak isteyen neredeyse her oyuncunun rahatlıkla tadını çıkarabildiğini belirtmeliyim. Unravel Two minimum olarak, Intel i3 2120 veya eşdeğer işlemci, Nvidia GTX 650Ti veya eşdeğer ekran kartı, 4GB RAM ve 8GB depolama alanı gereksinimi duyuyor. Önerilen sistem gereksinimi olarak ise karşımıza Intel i5 2300 veya eşdeğer işlemci, Nvidia GTX 670 veya eşdeğer ekran kartı ve 6GB RAM çıkıyor. Günümüzdeki oyuncuların büyük kısmında ise zaten çoktan bu sistem gereksinimlerini ezip geçecek oyun canavarları mevcut.

Ücret konusunda PS4, Xbox One ve PC sürümlerinde 20 dolar gibi bir fiyat etiketine sahip. Bunu da TL'ye çevirdiğimizde kabaca 94 TL civarında bir ücret karşımıza çıkarır. Eğer bulmaca oyunlarını seviyorsanız veya arkadaşınız, sevgiliniz, değer verdiğiniz birisi ile güzel zaman geçirmek istiyorsanız, 20 dolar gibi bir ücrete karşılık dolu dolu eğleneceğiniz 20-30'ar dakikalık 7 bölüm, fazlasıyla değer. Özellikle, bizlere sunulmuş olan görsellik, müzikler ve oynanış da üst üste eklenince, 20 dolar uygun bir fiyat gibi görünüyor.

Benim tavsiyem, eğer imkanınız yoksa bir indirim yakalamanız. Fakat, ne yapın edin, kesinlikle en deneyimleyin. Zira, stresli gününüzde stresinizi üzerinden atmanızı sağlayacak bir atmosferi de var. En büyük eksisi olan kısa süreli oyun tecrübesini de, tekrar oynanabilirliği ile fazlasıyla gideriyor. Oyun hakkındaki yorumum bu sebeplerden dolayı özetle, mükemmel değil ama mükemmelin bir tık altı.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.