Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 17.08.2017

Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu bittiği zaman, biz de bitmiştik. Bir daha ne zaman görecektik Nathan Drake, Victor Sullivan, Nadine Ross veya Elena Fisher gibi karakterleri? Çünkü Naughty Dog yeni bir bağımsız Uncharted oyunu üzerinde değil, The Last of Us Part II üzerinde çalışıyordu. Ha tabii bir de Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu için senaryo ek paketi çıkacaktı ama bu ek paketin nasıl bir şey olacağı hakkında en ufak bir fikrimiz yoktu. Bu ek paket, bir süre sonra senaryo genişletme ek paketine dönüştü. Bu da yetmedi, Naughty Dog daha fazla emek vererek, ana oyundan bağımsız bir Uncharted oyunu yaptı. Bu oyun ise Uncharted: Kayıp Miras idi. Serinin bir yan oyunu diyebiliriz işte. Bugün elimizde Uncharted: Kayıp Miras var efendim ve hep birlikte inceleyeceğiz.

Küçük bir not: İnceleme yazımın içerisine eklediğim görseller, oyunun grafiklerini %100 temsil etmiyor. Görsellerin boyutu çok fazla olduğu için çözünürlükleri ve renk yoğunluğunu yer yer düşürmem gerekti.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - Senaryo 

Merak etmeyin, oyunun senaryosu hakkında keyif kaçırıcı bilgiler vermeyeceğim. Öncelikle herkesin bildiği bir şeyden bahsedeyim: Oyunumuzun 2 ana karakteri var ve bu karakterler, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oyunundan tanıdığımız Nadine Ross ve bizim kontrol ettiğimiz, ayrıca kendisini serinin eski oyunlarından tanıdığımız Chloe Frazer. Oyunun geçtiği yer ise Hindistan. Senaryo, kağıt üzerinde, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oyunundan birkaç sene sonra geçiyor. Fakat bunu sürekli hissedemiyorsunuz. Çünkü oyunun senaryo modunu oynarken, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oyununa çok fazla sayıda gönderme yapılmıyor. Bu da kötü bir şey değil tabii ki.

Özel olarak bu oyunun senaryosunun gidişatından bahsetmek istiyorum. Eğer Uncharted: The Nathan Drake Collection inceleme yazımı okuduysanız, zaten şimdi neyden bahsedeceğimi de anlamışsınızdır: Oyunun senaryosunun gidişatı, bu senaryonun temel taşları, olayların yaşanma sırası, neredeyse her şey, serinin diğer oyunları ile aynı. Uncharted serisinde 4 ana oyun var ve bu 4 ana oyunun ilk 3 oyunu, tamamen bire bir senaryo yapısına sahip. İlk üç oyundaki senaryoda farklı olan tek şey, anlatılan hikaye, mekan ve karakterler. Bunların dışında, olayların yaşanma sırası gibi birçok temel taş aynı. Öyle ki, ben serinin ilk 2 oyununu oynadıktan sonra, 3. oyunda neyin ne zaman olacağını gözüm kapalı tahmin ediyordum. 4. oyunda da kısmen bu aynı şekildeydi. Mistik olaylar yaşanmadığı için şaşırmıştım sadece. İşte Uncharted: Kayıp Miras da ne yazık ki aynı çizgiden gidiyor.

Uncharted: Kayıp Miras incelememi sizlere sunmadan önce oyunun sadece 7 bölümünü oynadım. Zaten oyun en fazla 8. veya 9. bölümde de bitiyordur. Senaryodan bahsetmeyeceğim çok fazla diye, 1 günde böyle güzel bir oyunu bitirmek istemedim. Her neyse, bunu söyledim size çünkü Uncharted: Kayıp Miras senaryosunun çizgisini, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ile karşılaştırdığım zaman, Uncharted: Kayıp Miras sanki serinin 4. oyununun ortasından başlayıp, o şekilde devam ediyor. Tabii, bu oyun temel olarak bir ek paket şeklinde çıkacaktı karşımıza, bu yüzden bir ana oyun seviyesinde zengin bir senaryo anlatımı beklemiyorum ama umarım anlatmak istediğim şey anlaşılmıştır: Naughty Dog, Uncharted serisinde sürekli olarak tek bir çizgiyi takip ediyor. Bu çok olumsuz bir şey değil ama kimsenin bunu fark etmiyor olması veya dile getirmiyor olması da beni çıldırtıyor.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - Oynanış I

Uncharted: Kayıp Miras, ana serinin 4. oyunu ile aynı oyun motorunu ve temeli kullanıyor. Bunda şaşıracak bir şey de yok. Bu yüzden, bu oyunun oynanışı, birkaç küçük detay haricinde Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ile bire bir aynı. Silah kullanımı, karakter hareketleri, bölüm tasarımı, aklınıza ne gelirse işte. Fakat dikkatimi çok çeken bir şey var ki, bu oyundaki yarı açık dünya özgürlüğü daha geniş. Özellikle oyunun bir açık dünya bölümü var ki, "Ben bir açık dünya oyunuyum." diyen diğer tüm oyunlara taş çıkarır seviyede. Serinin 4. oyunundan Madagaskar bölümünü hatırlarsınız, işte bu oyunda da o bölüme benzer bir bölüm var. Yapılacak şeyler aynı, bazı yerleri ziyaret edip, bilgi toplayıp, bir yere girmeye çalışıyoruz. Fakat bu oyunda bizlere sunulan o açık dünya tipindeki bölüm, 4. oyundaki bölümden çok daha geniş. Yapacak onlarca şey var o bölümün içerisinde.

Oyunun açılış bölümü Hindistan'ın içerisinde geçiyor, ardından bu bahsettiğim açık dünya bölüme geçiyoruz ve oyunun rahat %75 kadarı orada geçiyor. Tabii ki her zaman açık dünya olmuyor oyun. Yer altı keşiflerinde klasik bir Uncharted oyun oluyor bu oyun ama mantık olarak hala o açık dünya bölümündeyiz, sadece üstünde değil, altındayız. Açıkçası, böyle bir bölüm tasarımından ötürü geliştirici ekibi taktir ettim. Yine de, bu bölümün, 4. oyundaki Madagaskar bölümünden biraz daha farklı işlemesini dilerdim. Her neyse, oyunun bu dev bölümü hariç, diğer klasik bölümlerde de daha geniş bir dünya karşımıza çıkıyor. Çoğu zaman bir yere gidebilmek için 1 değil, 2 değil, 3, bazen de 4 seçeceğimiz oluyor. Bu da bizlere çok hoş bir his veriyor.

Birçok oynanış mekaniğinin, serinin 4. oyunu ile aynı olduğunu söylemiştim. Fakat yeni mekanikler de var. Bu mekaniklerden ilki, kilit açma özelliği. Bu kilit açma özelliğini, oyunun belli noktalarında kullanabiliyoruz. Ayrıca, oyunun dünyasında yerleştirilmiş olan silah kutularını açmak için de bu kilit açma sistemini kullanabiliyoruz. Bu kutuların içerisinde de özel silahlar çıkıyor. İşte tam bu noktada da yeni bir mekanik karşımıza çıkıyor: Susturuculu tabanca. Bu silah sayesinde gizlilik ile oyunu oynayan oyuncular, çok daha zevkli bir şekilde oyunu oynayabilecek. Çünkü ana oyunda gizlilik sadece yakın dövüş ile yapılıyordu. Şimdi ise elimizde ateşli bir güç var. Susturuculu tabanca haricinde oyunda yeni silahlar da bulunuyor ama bu silahların öyle ayırt edici bir özelliği bulunmuyor.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - Oynanış II

İçerisinde bulmaca olmayan bir Uncharted oyunu düşünemezdiniz herhalde? Bu oyunda da bolca çözmemiz gereken bulmaca bulunuyor. Bana soracak olursanız, ilk oyundaki bazı bulmacalar gereksiz seviyede zordu. Bu seferki bulmacalar ise gayet eğlenceli ve yer yer zorluyor beni. Belki de bunun nedeni oyunun kısa olmasıdır, bilemiyorum. Fakat bu oyundaki bulmacalardan ben gerçekten memnun kaldım. Tam istediğim seviyedelerdi. Tabii bir de toplanabilir ögeler bulunuyor. Hazineler yani. Beni de birçok oyunda rahatsız eden şey bunlardır. Çünkü ben bir oyunu oynarken, o oyunu %100 bir şekilde bitirmek istiyorum. Toplanabilir şeyleri kaçırmamak istiyorum. Fakat bunu yapabilmem için de 5 dakikalık bir bölümde belki yarım saatimi harcamam gerekiyor. Bu da oyunun akıcılığını alıyor. Peki, neden bundan bahsettim? Çünkü oyunda Kraliçenin Yakut'u bulunuyor.

Kraliçenin Yakut'u, bir bölümdeki opsiyonel bulmacaları bitirmeniz sonucunda size veriliyor. Kraliçenin Yakut'u bir bilezik ve karakterimiz, bu bileziği taktığı zaman, eğer etrafta bir hazine varsa, bilezik parlamaya başlıyor. Ayrıca oyun kolumuz da titriyor. Böylece eğer etrafta bir toplanabilir öge varsa, kaçırmanız daha da zorlaşıyor. Tabii yine de kaçırabilirsiniz. Bu bilezik size %100 bir şans sunmuyor. Fakat oyun içerisinde beni rahatlatan bir mekanikti bu. Ayrıca, o opsiyonel bulmacaları bitirdiğime de değdiğini hissettim. Yeni Uncharted oyunlarına da taşınır umarım o bilezik.

Rahatlatma demişken, şimdi size senaryo modundaki önemli bir bölümden bahsedeceğim. Bunu yaparken, senaryo hakkında keyif kaçırıcı bir bilgi vermeyeceğim ama eğer oyunu kendiniz oynayacaksanız, bu bölümün sizin için sürpriz olmasını isterim. Bu yüzden, eğer bu sürprizi bozmamak istiyorsanız, bu paragrafı okumadan, bir sonraki paragrafa geçiniz efendim. Şimdi, sürprizi öğrenmek isteyen okurlarımız kaldıysa hemen söyleyeyim: Oyunda fil kullanıyoruz. Evet, fil. The Last of Us oyunundaki zürafa sahnesini mutlaka hatırlarsınız. Bu oyundaki fil sahnesi de ona çok benziyor. Bir patlama sonucu duvarın altında kalan bir fili kurtarıyoruz ve bir süre boyunca o fil bizi gezdiriyor. Bu gezinti boyunca şahane manzaralar görüyoruz, fili meyveler ile besliyoruz ve arkadaşımız ile konuşuyoruz. Bölümün sonunda ise o fil, efsane bir mekana bizi getiriyor ve o mekanda da filin ailesi bulunuyor. Yaklaşık 6-7 fil vardı herhalde. Bu bölüm, oyunun kesinlikle en göz kamaştırıcı, en rahatlatıcı, en keyifli sahnesiydi. Herkesin deneyimlemesini istiyorum.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - İçerik

Sanırım oyunun senaryo modundan daha fazla bahsetmeyeceğim. Bu yüzden, genel olarak oyunun içeriğinden bahsedip, ardından çoklu oyuncu ve eşli oyuncu modlarına zıplamak istiyorum. Öncelikle, oyunda bir senaryo modu bulunuyor. Bu mod, serinin 4. oyununun yarısı kadar uzunlukta. Oldukça aksiyonlu ve eğlenceli. Senaryo modunda bitirdiğiniz bölümleri dilerseniz daha sonra oynayabiliyorsunuz veya o bölümler içerisindeki özel karşılaşmaları da ayrıca tekrar oynayabiliyorsunuz. Zaten aynı özellik, serinin 4. oyununda da vardı. Senaryo modu haricinde oyun içerisinde çoklu oyuncu modu ve eşli oyuncu modu var. Bunlara da ayrı olarak daha sonradan değineceğim. Peki, geriye ne kaldı? Tabii ki ekstra içerikler.

Aynı Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oyununda olduğu gibi, bu oyunda da ekstra içerikler bulunuyor. Ekstralar olarak geçen bu menüde öncelikle oyun içerisinde topladığınız hazineleri inceleyebiliyorsunuz. Eğer dilerseniz, istatistiklerinize göz gezdirebiliyorsunuz. Tabii bir de oyun içerisinde cep telefonumuz var. Cep telefonumuz ile çektiğimiz fotoğrafları, ayrıca bu menüde görebiliyorsunuz. Bonuslar ise oynanışı değiştirecek şekilde. Eğer oyunu tamamlarsanız, bonus sekmesi açılıyor ve bu sekme içerisinden oyunun filtresini değiştirebiliyorsunuz, sınırsız mermi gibi hileler açabiliyorsunuz veya karakterlerin sesini değiştirebiliyorsunuz. Aynı özellik zaten Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu içerisinde de vardı.

Tüm bunların haricinde, konsept görsellerin bir galerisi ve karakter modelleri de bulunuyor. Karakter modellerini ve konsept görseller galerilerini oyun içerisinde topladığınız hazineler ile açabiliyorsunuz. Konsept görseller galerisi sayesinde oyun geliştirilirken nasıl konseptler düşünülmüş, rahatlıkla görebiliyorsunuz. Karakter modelleri de adı üstünde, oyun içerisindeki birçok karakteri çok daha yakından incelemenize olanak sağlıyor. Eğer oyunun arka planında neler döndüğünü merak ediyorsanız, bu bonuslar tam sizin aradığınız şey. Şimdi dilerseniz herkesin merak ettiği çoklu oyuncu modundan ve eşli oyuncu modundan bahsedelim.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - Çevrim İçi Oyun Modları

Öncelikle oyunun çoklu oyuncu modundan bahsedeyim. Günün en iyi haberi: Uncharted: Kayıp Miras ile Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu çoklu oyuncu modu paylaşımlı. Yani, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ile gerçekleştirdiğiniz tüm ilerlemeler, bu oyundaki çoklu oyuncu moduna aktarılıyor. Aynı şekilde, bu oyunun çoklu oyuncu modundaki ilerlemeleriniz de, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu çoklu oyuncu moduna aktarılıyor. Oyunlara girerken de zaten iki oyuna da sahip olan kişiler eşleştiriliyor. Mesela, siz sadece Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oyununa sahipseniz, karşınızdaki bir takımda da sadece bu oyuna sahip olan bir oyuncu olabiliyor. Yani iki oyunun çoklu oyuncu modları paylaşımlı efendim. Peki, bu oyunun piyasaya sürülmesi, çoklu oyuncu modunda neleri değiştiriyor?

Öncelikle çoklu oyuncu modunda kullanabileceğimiz karakterler arasına 1 yeni karakter ekleniyor. Bu karakter, oyunun senaryo modundaki baş düşmanımız. Ayrıca halihazırda çoklu oyuncu modunda bulunan karakterler olan Nadine Ross ve Chloe Frazer karakterlerine de yeni kıyafetler ekleniyor. Bu kıyafetler de tahmin edebileceğiniz gibi, bu oyunun senaryo modunda giyilmiş olan kıyafetler. Bahsetmiş olduğum tüm bu şeyler, oyunun çoklu oyuncu modunda yapılmış olan değişiklikler. Bu modlardan detaylı olarak bahsetmeyeceğim çünkü bu çevrim içi oyun modları 1 seneden fazla süredir piyasada. Oynanış olarak hiçbir şey değişmiyor.

Rekabetçi çoklu oyuncu modu bir yana, bir de eşli oyuncu modumuz var. Eşli oyuncu moduna ise, bu oyun ile bir arena modu ekleniyor. Bu arena modunu oynayabilmek için sadece Uncharted: Kayıp Miras veya Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu sahibi olmanız yeterli. Bu Survival Arena isimli yeni eşli oyuncu modunda sürekli bizlerin karşısına gelen dalga dalga düşmanları öldürüyoruz. Bu mod, oyunda halihazırda bulunan Hayatta Kalma Bölümleri modundan daha farklı işliyor. Eğer PvP yerine PvE oynamaktan hoşlanıyorsanız, oyunun Hayatta Kalma modlarına bir yenisi ekleniyor. Sevinin efendim.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - Grafikler ve Performans

Bu oyunu Naughty Dog yaptı arkadaşlar, grafiklerden bahsetmeme gerçekten gerek var mı? Ben yine de bahsedeyim. İnceleme yazımın başında demiştim, serinin 4. ana oyunu ile bu oyun aynı oyun motorunu kullanıyor. Yani grafikler ve performans aslında iki oyunda da aynı. Oyunu PlayStation 4 Pro üzerinde oynadım ve grafikler beni gerçekten etkiledi. Oyundaki sinematik sahneler ile oynanış anlarındaki grafikler arasında neredeyse hiç fark bulunmuyor. Mesela bir örnek vereyim, oyunda birçok kez sinematik sahne ile oynanış anları 0 kesinti ile bağlanıyor. Ben o anlarda, sinematik sahnenin bitip, oynanış anına geçtiğini kavrayamadım bile. Yani, grafikler tek kelime ile efsane.

Performans ise tatmin edici. Öncelikle, oyunun senaryo modunda ve hayatta kalma modlarında yüksek grafikler ile 30 FPS oynuyoruz. Rekabetçi çoklu oyuncu modunda ise grafikler biraz daha sadeleşiyor ama oyun 60 FPS oluyor. Burada ben yanlış bir şey göremiyorum. Oyunun üç ana modu da efsane grafikler sunuyor. Senaryo modunun 30 FPS olmasını anlayabilirim ama hayatta kalma modunu 60 FPS olarak tercih ederdim aslında. PvE bir modda bence grafik yerine performans kasılmalıydı. Belki de PvE modundaki yapay zekalardan ötürü 60 FPS performansına yer kalmamıştır. Bilemiyoruz. Fakat bu konuda Naughty Dog ekibinin kesinlikle tembel bir iş yapmadığına eminim.

Oyundaki sesler, müzikler ve seslendirmeler ise başarılı. Şu an oyunu Türkçe dublaj ile oynuyorum fakat senaryoyu bitirdikten sonra, en zor seviyede bir de İngilizce seslendirme ile oyunu oynayacağım. Oyunu Türkçe olarak seslendiren kişiler çok güzel bir iş başarmış, yanlış anlaşılmasın fakat orijinal dil her zaman en iyisidir. İngilizce dilini kusursuz olarak anlamasanız bile, oyunu bence orijinal dilinde deneyimlemeniz gerekiyor. Zaten oyun içerisinde Türkçe dublaj ile birlikte, Türkçe alt yazı seçeneği de var.

Uncharted: Kayıp Miras İnceleme

Uncharted: Kayıp Miras - Sonuç

İnceleme yazım boyunca Uncharted: Kayıp Miras hakkında hiç olumsuz bir cümle kurmadım, senaryo çizgisi hariç. Çünkü oyun gerçekten kusursuz. Zaten oyunun arkasında da Naughty Dog bulunuyor. Kötü bir oyunun karşımıza çıkması imkansız. Eğer bir PlayStation 4 veya PlayStation 4 Pro sahibiyseniz, bu oyunu kesinlikle oynamanız, hatta arkadaşlarınıza da oynatmanız gerekiyor. Eğer henüz Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu oyununu oynamadıysanız, bu oyundan uzak durmanız için hiçbir sebep bulunmuyor. Evet, önce ana oyunu oynarsanız, sonra gelip bunu oynarsanız tam bir deneyim yaşarsınız ama Uncharted: Kayıp Miras kesinlikle bağımsız bir oyun olarak da başarılı bir duruş sergiliyor. Son kez söylüyorum: Bu oyunu oynayın, oynatın.

Son olarak, bizlerin sosyal medya kanallarını takip etmeyi unutmayınız. Facebook ve Twitter sayfalarımızdan aktif olarak haber paylaşımları yapmaktayız.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.