Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 07.09.2014

Street Fighter... İster oyunların içinde olan biri olun, ister de bu alemden uzak biri olun, bu ismi duymuş olmanız yüksek bir ihtimal. Nereden mi aşinayız bu isme? Tabii ki atari salonları! 90'lı yıllara damgasına vuran bu salonlar, günümüzde sayılarının bir hayli azalması nedeniyle aranıp da bulunamayan o “eski” mekanlardan biri oldu. Günümüzde atari salonları adıyla eğlence mekanları açılsa da, o havanın artık yakalanabileceğini düşünmüyoruz. Hafif loş ışıklar ile oyun oynadığımız mekanlara girmek de pek kolay değildi. O zamanlar, bu tür mekanlara çok denetim olduğu için çok gidemez ya da yanımızda reşit olan birileriyle girebilirdik. Hepimizi başına toplayan ve oynamasak bile keyiflendiren oyunlardan biri de Street Fighter’dı.

268bc0142ff0f4c2a5e5a1b6233ec660-d3if83c

Street Fighter, Capcom şirketinin ilk olarak Ağustos 1987'de piyasaya sürdüğü ve geniş bir oyuncu kitlesini peşinden sürükleyen video oyunudur. Takashi Nishiyama ve Hiroshi Matsumoto tarafından tasarlanmıştır. Seride bir çok oyun ve türevleri bizlerle buluştu. Açıkcası bir yerden sonra takibi biz de bıraktık. Say deseniz sayamayız... Geçtiğimiz ay ise bu seriye Ultra Street Fighter IV katıldı. Serideki oyunların ismi değişmeye devam ederken, bakalım Capcom bu işi nereye kadar götürebilecek? 2009 yılında bizlerle buluşan Street Fighter IV oyununa bir kaç özellik ve karakterler katılarak bizlerle buluşan Ultra Street Fighter IV'e bir ek paket denebilir mi acaba? Gelin, hep beraber neler eklendiğine bir göz atalım.

Her incelememizde ilk olarak bahsettiğimiz bir konuya değinelim: Hikaye! Temel olarak dövüş oyunu olan Ultra Street Fighter IV'de, hikaye modu bulunmuyor desek yalan olacak. Çünkü her karakterimizin kendine has hikayeleri olduğunu belirtelim. Karakter demişken, önceki serilerde olan karakterlerden de 5 adet ekleme yapılarak, 44 farklı karakter bizleri bekliyor. Eski karakterler de unutulmayarak düzeltmeler yapılmış. Gerekli animasyon ve güç dengeleri düzenlenmeye çalışılan oyunda, hala güç dengesizlikleri ile karşılaşmamız mümkün. Fakat, serideki diğer oyunlara göre oynanış hissinin biraz daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Klasik SF oyun modlarının yanında; online eğitim ve 3v3 maçlar da bizleri bekliyor. Ayrıca oynadığınız oyunları, ayrı bir program kullanmadan da Youtube'a yükleyebilirsiniz.

Street_Fighter_6_Cover_by_UdonCrew

Gelelim oynanış detaylarına... Street Fighter’ın bundan tam 25 yıl önce bizlerle buluştuğunu belirtmiştik. Street Fighter, dünyanın ilk altı tuşlu oyunu olma özelliğine sahiptir. Bunlar: Low Kick, Normal Kick, Heavy Kick ve Low Punch, Normal Punch, Heavy Punch'tır. Eski gelenek bu oyunda da devam ederken bizleri üç adet farklı kombonun da beklediğini belirtelim.

Bunlardan ilki "Red Focus Attack". Klasik olan Focus Attack'ın geliştirilmiş versiyonu da diyebiliriz. Tek farkı, ataktan sonra iki kez Low Punch atmamızı sağlıyor. Ayrıca saldırının yanında, savunmada da yardımcı elemanlarınızdan biri olarak karşımıza çıkıyor. Art arda gelen darbeler için bire bir savunma sistemi oluşturmuş diyebiliriz. İkinci yeni hareketimizin ismi de "Ultra Double Combo". Bu hareket bizlere verilen iki adet ultra kombodan birini kullanmamızı sağlıyor. Bu size avantajlı gelebilir fakat verdiği zarar, normaline göre daha azdır. Son olarak "Delayed Standing" isimli hareket çıkıyor karşımıza. Capcom vs. SNK 2'deki "Tactical Recovery" özelliğini anımsatan hareket, yere düştüğünüz zaman; size biraz daha zaman kazandırıyor ve hamle düşünmenize olanak sağlıyor. Normal bir düzeyde oyuncu için pek birşey ifade etmese de, ileri düzeyde SF oyuncuları için muhteşem bir taktik olduğunu söyleyebiliriz.

Street_Fighter_II_6_Cover_by_UdonCrew

Dövüş oyunu olur da, mekanlar sade mi kalır? 28 ayrı dövüş alanı ile karşımıza çıkan USF4, bu alanlar ile de atmosfere girmemize olanak sağlıyor. Yenilenen mekan ve grafiklerin yanı sıra, karakterler için de yenilikler düşünülmüş. Kostüm ve renklerini istediğimiz gibi seçeceğimiz oyunda, bizlere sunulan komboları düzenleme şansımız da var. Tüm bunların yanında müzik de, atmosfere girmeniz için önemli bir unsur. Değişen mekana göre sunulan müzikler ile dövüşler daha zevkli bir hale geliyor. Ayrıca hareket ve komboların seslerinin de düzenlenerek, daha iyi bir konuma getirildiğini belirtelim.

Peki USF4 alınmalı mı? Bir çok yeni özellik gelmesine rağmen hala gözümüzde bir ek paket olsa da, SF hayranı iseniz kaçırmamanız gereken bir yapıt olduğunu belirtelim. Ayrıca, dövüş oyunlarına merakınız varsa, özellikle taktik ile oynanan dövüş oyunlarını seviyorsanız, USF4 sizi bekliyor...

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.