Avatar
Yazar: Engin Saklı, Editör Yazım tarihi: 15.12.2011

Marvel vs Capcom 3, bu yılın başında piyasaya çıkmadan önce büyük övgüler almıştı. MvsC3 pek başarılı olmayan online modu ve oyun modları eksikliğine rağmen, hiç şüphesiz büyük bir dövüş oyunu. Ancak, aradan geçen aylarda oyun hakkında birçok olumsuz eleştiri geldi. Bazı karakterlerin net bir şekilde etkisiz kalması bu eleştirilerde en büyük pay sahibi olan noktaydı. Ultimate Marvel vs Capcom 3 (UMvsC3) ise yeni özellikleri ve karakterleri ile pekte başarılı olamayan ilk oyunun adını yukarılara taşımaya çalışıyor

Eğer Marvel vs Capcom 3 oynadıysanız serinin yeni oyunu UMvsC3 size fazlasıyla tanıdık gelecektir. Yeni oyunumuzda birkaç yeni karakter, kontrollerde ufak birkaç değişiklik dışında pekte bir yenilik yok gibi gözüküyor. Eğer elinizin altında Marvel vs Capcom 3 varsa bu oyunu almanıza gerek yok diye düşünüyorum. Zira sadece birkaç yeni karakter için bir oyuna para yatırmak mantıklı bir hamle olmayacaktır. Ancak MvsC3'ü olmayanlar bu oyunu almalı mı? Bunu yazının ilerleyen bölümlerinde açıklayacağım.

Değişmeyen Tek Şey Değişimdir

Bu bölümde oyunun MvsC3'e göre farklı yönlerine hafifçe bir sol kroşe atacağız. Bakalım neler değişmiş. Değişiklikler olumlu ya da olumsuz yönde mi?

Beklendiği gibi X-Factor mekaniği MvsC3 ile birlikte sorun olmaktan çıktı. Bir defa X-Factor'ü aktif hale getirdiğinizde artık devamını getirmek hiçte zor olmuyor. X-Factor kavramı zamanla değişsede eskisi gibi 'saçma' etiketinden kurtulmuş oldu ve artık basit hamleler yaparak rakibinizi yere serebiliyorsunuz. Ancak seviye 2 veya 3'te X-Factor hala bizi biraz olsun zorluyor. Ancak dövüş oyunları mekaniği bellidir. Pratik yaparak öğrenirsin bunun başka bir öğrenme şekli yoktur.

Oyunumuzda değişen tek şey X-Factor mekaniği değil tabii ki. Bunun yanında en büyük değişiklik yeni HUD sisteminde. Artık ekibinizin sağlık barlarını oyun içerisinde alt alta ve sıralı bir şekilde görebiliyorsunuz. Ancak alt alta 3 tane sağlık barı olması biraz kafa karıştırıcı olmuş. ''Hangisi benim barımdı yahu "derken rakibiniz sizi tokatlamaya başlayabiliyor.

Sen Yenisin Galiba?

Ultimate Marvel vs Capcom 3, MvsC3'ten farklı on iki yeni karakter ve sekiz yeni aşamaya sahip bir oyun. Unutmadan hemen belirtelim oyunda Marvel vs Capcom 3'te ki tüm karakterler aynen duruyor. Bizi terk edip biryere kaybolmamışlar yani. Neyse uzatmadan yeni karakterlere geçelim. Yeni oyunumza Marvel tarafıdan eklenen karakterler, Ghost Rider, Nova, Iron Fist, Doctor Strange,Rocket Raccoon ve Hawkeye. Capcom tarafıdan ise oyuna Vergil, Frank West, Strider, Nemesis, Firebrand ve Phoenix Wright adında yeni elemanlar eklenmiş. Her yeni karakterimizin kendine has bir havası ve kendine has kişisel özellikleri var.  İsterseniz bu yeni karakterlerimize bir bir bakalım hangisi ne iş yapar, nasıl geçinir, elinden ne iş gelir.

Ghost Rider, elindeki koca zincirler ile rakiplerini avlamaya çalışan bir karakter. Bu karakter ile ilk oynadığımda aklıma direk olarak Street Fighter'dan Dhalsim abimiz geldi. Dhalsim ile Ghost Rider birbirine çok benzer özellikler gösteriyor diyebiliriz.

Rocket Raccoon ise rakiplerine çeşitli tuzaklar kurmaya çalışan ve akıl oyunlarıyla rakibini şaşırtan bir karakter. Ayrıca oyunun en ufak karakterlerinden biri olmasıyla ona karşı saldırı düzenlemek oldukça zor oluyor. (Yazar burada Rocket Raccoon'dan çok dayak yediğini anlatmak istiyor.)

Hawkeye, oldukça hızlı ve oklarıyla ölüm saçan bir karakter olarak ön plana çıkıyor. O, oldukça hızlı Hyper Combo yapabilen ve zehirli oklarıyla rakibini alt etmeye çalışan bir karakter. Temel özellikleriyle bu karakteri Taskmaster ile benzetmek mümkün.

Doktor Strange ise dövüş akışını kontrol etmek için çeşitli büyüler yapan ve bu şekilde rakiplerini alt etmeye çalışan bir karakterimiz

Nova adlı eleman ise standart bir insan evladı desek sanırım onu tam anlamıyla anlatmış oluruz. Standart hareketlerin hepsini yapabilen ekstra pek fazla özelliği olmayan bir karakter kendileri. Ancak güçlü hasar verme yeteneği ile ön plana çıkıyor Nova.  Oyuna yeni başlayanlar için Nova'yı seçmek oldukça mantıklı bir hamle olur diye düşünüyorum.

Iron Fist ise yerden fazla havalanamayan 'Benim ayağım yere değecek aga' tavırlarına girmiş karakterimiz. Fazla zıplama yeteneği olmayan Mr. Fist çılgınca komboları ile rakiplerini alt etmeyi başarabiliyor. Bu karakteride Street Fighter'da ki Fei Long ile karşılaştırmak mümkün.

Nemesis, temelde basit bir karakter ama onu Hulk'a benzetmek mümkün. Bir vuruşu rakiplerinin bin vuruşuna bedel olmasına rağmen ağır hareketleri yüzünden bu karakter ile dayak yemeden oyun kazanmak oldukça zor oluyor. Ancak çoğu hamleyi karşılayabilecek iyi bir savunma mekanizması geliştirmiş Nemesis kardeşimiz.

Fireband ise çeşitli ateş topları yapabilen ve havadan rakibinin üstüne güzel hamleler yapabilen hava temelli bir karakterimiz. Ancak oyunumuzda havadan saldırı yapmak pekte kolay değil. Bu konuda ustalaşmadan Fireband ile bir dövüşe girmek pek akıllıca gözükmüyor.

Frank West bir dövüş oyunu için son derece eşsiz bir karakter. Kendi özel yetenekleri, birbirinden farklı komboları ile ön plana çıkıyor Frank West. Bunların yanında fotoğraf çekmek ona fazladan deneyim puanı kazandırıyor. Bu da oyuna eklenmiş ilginç bir detay.

Phoenix Wright hile konusunda uzmanlaşmış başka bir karakter. Phoenix Wright'ı bir avcı olarak gören Capcom, bu karaktere delil toplatmayı uygun görmüş. Wright'ın yaptığı saldırı hamleleri ise sizi güldürecek ve eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayacak kadar eğlenceli ve komik olmuş. Capcom'un bu karakter için hazırladığı animasyonlar gerçekten komik ve hiçbir anlam ifade etmiyor.

Vergil'de oyunun en iyi karakterlerinden biri olarak göze çarpıyor. Vergil'le doğru komboları bulduğunzuda karşısında kim olursa olsun O'nu durdurmak neredeyse imkansız hale gelebiliyor.

Strider ise son derece hızlı ve oyun ekranını çok seri bir şekilde dolaşabilen bir karakter olarak ön plana çıkıyor. Bazen o kadar hızlı oluyormuş ki sizin tuşa basmanıza gerek kalmadan rakip dövdüğünü söyleyenler var. Strider'ın tek dezavantajı o kadar hızlı olmasına karşın çok iyi puanlar toplayamaması ve saldırıda pek etkili vuruş yapamaması.

Evet yeni karakterlerimiz ve özellikleri bu şekilde ancak karakterler kısmına dalmışken dipten hemen çıkmak istemiyorum. İsterseniz birde kısaca MvsC3'te yer alan ve bu oyunla birlikte değişen karakterlerimize bakalım.

Örneğin Ryu, serinin bir önceki oyununa göre çok daha gelişmiş durumda. Artık onun oluşturduğu ateş topları çok daha zarar verici hale gelmiş. Wolverine ve Wesker'de MvsC3'e göre daha fazla geliştirilmiş karakterler. Bu saydığımız 3 karakter serinin bir önceki oyununa göre en çok geliştirilen karakterler olarak ön plana çıkıyor. Tabii birkaç karakterde daha farklı değişimler mevcut ancak onları anlatmaya pek gerek yok diye düşünüyorum.

Online Mod

Evet geldik online dövüş sanatı bölümüne. Oyunumuz bakalım online evrende nasıl şekillenmiş. MvsC3'e göre yeni neler içeriyor.

Online modunda aslına bakılırsa çok büyük yenilikler bulunmuyor. Ancak ilk gözüme çarpan nokta MvsC3'te olmayan seyirci olma özelliği. UMvsC3'te artık herhangi bir maçı seyirci olarak izlemeniz mümkün olabilir. Bu özellik ne kadar gerekli diye sorarsanız bu sorunun cevabını tek kelime ile verebilirim; 'Gereksiz'. Neyse biz gelelim online modlara. Online modlar; Ranked matches, Player matches ve Lobby mode olarak şekillenmiş.

Matchmaking sistemine gelecek olursak bu sefer diğer oyuna göre daha iyi bir sistem hazırlanmış diyebilirim. Eğer bir hata ile karşılaşırsanız direk ana menüye dönmenize olanak sağlanmış. Bunun yanında artık rakip bulmakta gayet kolay hale getirilmiş.

Online mod yapılan iyileştirmelere rağmen Super Street Fighter IV ile karşılaştırıldığında pekte başarılı durumda değil.

Galactus ile olmak ya da olmamak...

Online multiplayer dışında, Arcade, Versus, Training, ve Mission modlarından oluşuyor UMvsC3. Bu modların hepsi sene başında çıkan Marvel vs Capcom 3'te olduğu için pek fazla değinilecek bir şey yok ancak senaryo modu olan Arcade mod ile değerlendirmemize başlayalım.

Oyunun senaryo modu ile ilgili ilk olarak şunları söylemek istiyorum. Çok kısa, tuhaf ve bir o kadarda 'birazda şundan ekleyelim' mantığı güdülerek oyuna eklenmiş. Oyunun senaryo modunu fazla uğraşmadan yaklaşık bir buçuk, iki saat gibi bir sürede bitirebilirsiz. Senaryo modunda yapılan en büyük değişiklik ise artık kötü taraf olan Galactus'un da yanında yer alabiliyor oluşumuz.

Senaryo modunda her karakter için 3 satırlık hikaye yazılmış ve bu bana oldukça ilginç geldi . Çocuk kandırır gibi karakterler hakkında veya senaryosal herhangi bir detay yok neredeyse. Hatta Ertem Şener bile maç anlatırken bir oyuncu hakkında daha fazla detay veriyordur desem ne dediğimi anlarsınız sanırım.

Senaryo modu haricinde Versus, Training, ve Mission modlarında MvsC3 ile bu oyun arasında hiçbir fark yok. Versus modda arkadaşlarınızla eğlenceli vakit geçirmeniz mümkün diyor ve modlardan dışarı kapak atıyorum sevgili okur.


Son Yumruk...

Oyunu kısaca özetlemek gerekirse Marvel vs Capcom 3'e göre şaşırtıcı değişikliklerin olmadığı, birkaç yeni karakterin eklendiği ve oyunun online modunun iyileştirildiği söylenebilir. Ancak bunlar dışında çokta etkileyici bir değişim yok. Özellikle rakip oyunlar düşünüldüğünde UMvsC3 'en başarılı' oyun mu diye sorarsanız hayır cevabını net olarak verebilirim.

Ancak oyunu fena halde kötü bulduğumu falan düşünmeyin. Özellikle oluşturduğu çizgi roman havası, güzel animasyonlar ile oyun gayet eğlenceli olabiliyor. Ultimate Marvel vs Capcom 3 arkadaşlarınız ile birlikte güzel zaman geçirmenize sağlayacak ve Marvel vs Capcom 3'e göre daha iyi bir oyun olarak özetlenebilir.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.