Ülkemizi korsan oyunlar yönünden eleştiri yağmuruna tutuyor olsak da işler aslında pek çoğumuzun sandığı gibi değil. Mutlulukla söyleyebiliriz ki, Türkiye Orta Doğu bölgesinin en büyük oyun pazarı ve oyunların en çok gelir elde ettiği ülke. Suudi Arabistan gibi mali açıdan büyük avantaja sahip bir ülkeyi geride bırakmayı başaran Türkiye, 878 milyon $ gibi inanılmaz bir oyun gelirine ulaşıyor.
Newzoo’nun Küresel Oyun Pazarı Raporu’nu paylaşması ile birlikte Orta Doğu’nun oyun sektörü açısından ne durumda olduğu da ortaya çıktı. Dünya çapındaki gelirin yalnızca %3.6’sını oluşturan bölge, toplamda 4.9 milyon $ oyun gelirine sahip. Eğer bu gelir size düşük geldiyse, bu bölgenin henüz yükselmekte olduğunu hatırlatalım. Orta Doğu, 2017-2018 döneminde %23.6 değerinde bir büyüme göstererek oyun sektörü adına büyük adımlar attığını kanıtlıyor. Büyük firmaların Türkiye’ye girmeye başlaması ve faaliyetleri için ilk adımları atması da bunun en önemli göstergelerinden birisi olarak görülebilir.
Orta Doğu, oldukça büyük bir oyuncu kitlesine sahip.
Toplamda 1,716,242,000 insanın yaşadığı bölgede aktif olarak İnternet üstünden işlem yapan bireylerin sayısı ise diğer bölgelere kıyasla daha düşük. Çevrimiçi nüfus 647,774,000 ile sınırlı kalsa da bu nüfusun 369 milyonunun oyuncu olması sektör açısından etkileyici bir durum. Hatta istatistiğin tamamını paylaşacak olursak, Orta Doğu’da 369,776,000 oyuncu bulunuyor. Çevrimiçi nüfus ile oyun oynayan nüfus arasındaki farka baktığımızda ise, İnternet bağlantısı bulunan neredeyse her iki bireyden birinin oyuncu olduğunu fark edebiliyoruz.
Korsan oyunların oldukça yaygın olduğu ülkemiz, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi 878,000,000$ ile bölgenin liderlik koltuğunda oturuyor. Yasaklarıyla ünlü Suudi Arabistan ise 765,000,000$ ile ülkemizi takip ediyor diyebiliriz. Arada yaklaşık 100 milyon Dolarlık bir fark bulunması, Türkiye’deki oyun sektörünün aslında ne kadar gelişmiş olduğuna işaret ediyor. Bu iki ülkenin hemen arkasından 560,000,000$ ile gelen İran ise listede bizi şaşırtan ülkelerden bir tanesi.
Bu sektörde dünyanın en büyük 18. pazarı olan Türkiye’de 2017 yılı verilerine göre 30.8 milyon oyuncu bulunuyor. Paylaştığımız Orta Doğu istatistiklerinin 2018 yılının başına ait olduğu göz önüne alındığında, şu anda 30.8 milyondan daha fazla oyuncu bulunduğunu belirtebiliriz. Mobil oyuncuların %44’ünü kadın nüfus oluştururken, erkek nüfus %56’lık bir dağılım oranına sahip. Türkiye’de kadınların oyun oynamadığına veya oynayamayacağına dair yanlış düşüncelerin bu istatistikler ışığında yok olacağını düşünüyoruz. Sonuçta oyunlar bir eğlence aracı ve eğlencenin cinsiyeti, yaşı, ırkı, dili olmamalı.
Oyun oynayan erken nüfus en çok 21-35 yaş aralığındayken, aynı şekilde kadın nüfusun dağılımı da 21-35 yaş aralığına büyük oranda yerleşmiş durumda. Tüm bu bilgilerin yanı sıra, oyuncuların %37’sinin çapraz platforma sıcak baktığı ve deneyimlerini yalnızca bir platform ile sınırlamadığını görüyoruz. Dilerseniz hemen yukarıdaki infografiğe bakarak yazımızdaki bilgileri görsellik içerisinde inceleyebilirsiniz.
Türkiye, küresel oyun pazarında daha yukarılara tırmanabilir mi?
Ülkemizin her alanda olduğu gibi bu sektörde de gelişmekte olduğunu ve bu gelişmeyi biz oyuncuların sağlayacağını hatırlatmak istiyoruz. Newzoo’nun Küresel Oyun Pazarı Raporu’nda da görüldüğü gibi Türkiye bölgesi ve dünyanın kendisi için oldukça önemli bir pazar. Orijinal ürünleri ve oyunları tercih ederek geliştiricileri desteklemek, bu sayede de daha kaliteli ürünler ve daha çok geliştirici etkileşimi görmek bizim elimizde. Sizler de bu konudaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!