Avatar
Yazar: Emrah Subaşı, Editör Yazım tarihi: 09.04.2018

Hemen her video oyunu çıkışında, en çok rastladığımız yorumların başında, bu oyunlara Türkçe dil desteği gelecek mi, karşımıza çıkıyor. Video oyunları geliştiricileri ve dağıtıcılarına da yöneltilen bu soruların nedenlerini, tam manasıyla çözüme kavuşmamasının sebeplerini, beraberce tartışalım istedik. Neden her oyunda Türkçe dil desteği var mı diye soruyoruz, neden geliştiriciler 80 milyon nüfuslu ülkemize daha fazla özen gösterilmiyor ve biz gerçekten ülke olarak dil desteklerini hak ediyor muyuz, gibi soruların yanıtlarını bulmaya çalışalım. Bakalım ardından ne gibi gerçekler çıkacak?

Türkçe dil desteği istiyoruz ama sonuna kadar hak ediyor muyuz?

Öncelikle söylemek gerekiyor ki aslında Türkçe dil desteği ile hiç karşılaşmamış bir ülke değiliz. Mobil platformlarda, daha doğrusu akıllı telefonlardaki pek çok oyunda, Türkçe ibaresini görebiliyoruz. Öte yandan Sony şirketi tarafından geliştirilen ve dağıtılan oyunlarda da bir kaçı dışında ülkemize ait dil desteği bulunuyor. FIFA, Pro Evolution Soccer gibi serilerin yanı sıra bazı AAA kalite video oyunlarında da dilimize verilen destek bulunuyor. Tabii yüzdeye vurulduğunda, çıkışını gerçekleştiren oyunların çok küçük bir miktarında Türkçe dil desteğinin olduğunu görebiliyoruz.

Lafı faza uzatmadan, bunun en belirgin ve aslında herkes tarafından bilinen sebebinden bahsedelim. Ülkemizdeki oyuncuların önemli bir kısmı, genel olarak lisanslı oyunlara yönelmeyerek, korsan kopyalarını ediniyor. Yani zaman, para ve emek harcanan video oyunlarını, ücretsiz olarak elde ediyoruz. Haliyle, geliştiriciler karşılığını alamayacağı bir yatırıma para harcamak istemiyorlar. Aslında burada tuhaf olan, video oyunlarına tek kuruş harcamayan büyük bir kitlenin, oyunları Türkçe beklediğini görmek oluyor. Tamam, ülkemize göre video oyunlarının fiyatları yüksek ama akıllı telefonların fiyatları çok daha yüksek ve çok pahalı demeden alınabiliyor.

Türkçe dil desteği yetersiz ise suçlu kim?

Bu kısımda çeşitli eleştiriler gelebilir. Örneğin video oyunları geliştiricisi ve dağıtıcılarının avukatlığına soyunduğumuz söylenecektir muhtemelen. İğneyi önce kendimize batırıp, çuvaldızı ucunu gösterelim. Ülke olarak daha fazla önemsenmemiz de gerekiyor. Nüfus olarak geniş bir pazarız ama satışlara bakıldığında, yatırım yapılabilecek değerlerin görülmesi lazım. Bu değerler günden güne artmasına rağmen geliştiricilerin ilgisini çekmiyor. Çekmesi için Türkiye’deki video oyunu dağıtıcılarının baskısını arttırması gerekiyor, onlar baskı yaptıklarındaysa geliştiricilerden satış rakamları raporları isteniyor.

Bazı video oyunlarında sürpriz biçimde Türkçe dil desteği geldiğini görüyoruz. Mesele 2016 senesinde çıkışını gerçekleştiren Battlefield 1 için sürpriz biçimde Türkçe desteği barındırıyordu ve buna karşılık ülkemizde de gereken ilgiyi gördü. Sony cephesinin bu işi en istekli yapan şirket olurken, Microsoft tarafından da pazar payları arttıkça gerekli adımların ilerleyen zamanlarda atılacağına inanıyoruz. Olayın merkezinin satışlar ve yapılan yatırımların geri dönüşleri olarak özetleyebiliriz. Ülkemizdeki video oyunları pazarının her geçen gün arttığı bir gerçek ama geliştiricilerin ve dağıtıcıların bunu fark etmesi, bu konuda ısrarcı olması gerekiyor. Sürekli korsan kopya edinen kişilerin de bu konuda ısrarcı olmaları, açıkçası biraz saçma oluyor. Taşın altına biraz fazla kişinin elini atması gerekiyor. Sizlerin de konuyla ilgili yorumları varsa, yazabilirsiniz.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.