Avatar
Yazar: Kaan GEZER, Editör Yazım tarihi: 22.09.2017

Terroir oldukça tatlı bir şarap üretimi yönetimi simülasyonu. Oyunun temel yapısı biraz Sid Meier's Civilization serisini andırıyor fakat oyun kesinlikle Sid Meier's Civilization kadar detaylı değil. Sadece oyunun harita yapısı Sid Meier's Civilization ile benzer. Oyun içerisinde birçok farklı üzümden şarap yapabiliyorsunuz, şişeliyorsunuz ve satıyorsunuz. Oyunun içerisindeki dinamik hava sistemi, mevsimler ve gece-gündüz döngüsü ise üzüm üretimini temelden etkiliyor. Çünkü siz üzümlerinizi üretirken, ürettiğiniz üzümün istediği hava şartları olmalı. Aksi taktirde düşük kaliteli bir üzüm üretmiş oluyorsunuz. O üzümden çıkan şarap da içilmez be kardeşim. (Dedi senede 1 kez şarap içen yazar.)

Terroir İnceleme

Terroir oyununun oynanış süresi ise sınırsız. Normalde tek bir oynanış süresi oyun içinde 60 yıl sürüyor. 60 yıl sonunda sizin son puanınız açıklanıyor ve oyun sonlanıyor. Fakat bu noktada isterseniz oyuna devam edebiliyorsunuz. Yalnız, eğer 60 seneden sonra oyuna devam etmek isterseniz, artık puanınız hesaplanmıyor. Çok da büyük bir dert sayılmaz bu. Peki, 60 sene boyunca ne yapıyoruz? Öncelikle üzümümüzü bağlara ekiyoruz. Ardından üzümleri ayaklarımız ile eziyoruz. Sonrasında fermantasyon işlemi başlıyor. Fermantasyon sonunda ezdiğimiz üzümleri sıkıştırıyoruz ve en sonda da yaşlandırıyoruz. Bu 4 adımlık işlemde birkaç detay hareket bulunuyor. Mesela üzüme ne kadar baskı uygulayacağınız, ne kadar yaşlandıracağınız, nasıl saklayacağınız, her şey ürettiğiniz üzümün tipine göre değişiyor.

Tüm bu adımlar sonrasında ürettiğiniz şarapları şişeliyorsunuz. Şişeleri ve ağızları siz seçiyorsunuz. Ardından yine isterseniz bekletebilirsiniz, isterseniz de şarap eleştirmenlerini çağırıp, ürünlerinizi incelettirebilirsiniz. Eleştirmenler sizin şarabınızı puanladıktan sonra da şaraplarınızı satmanız gerekiyor. Şaraplarınızı satabileceğiniz 3 şirket bulunuyor. Hepsi de farklı fiyatlardan alabiliyor şişelerinizi. Eğer hızlı hızlı üretim yapmak isterseniz, oyunda satın alabileceğiniz 33 bölge bulunuyor. Mesela, oyun yukarıda gördüğünüz gibi başlıyor. 1 adet temel ev, bağ ve orman. İsterseniz sonradan o beyaz alanları satın alarak, bölgenizi büyütebiliyorsunuz.

Eğer ürettiğiniz şaraplara çok güveniyorsanız, her sene düzenlenen ödül törenlerine katılıp, kendi şarabınızı, diğer şaraplar ile yarıştırabiliyorsunuz. Eğer kazanırsanız birkaç bonusa sahip oluyorsunuz. Kazanamazsanız, evinize dönerken şaraplarınızı kendiniz içiyorsunuz. Oyun içinde tüm bunları yapmak oldukça eğlenceli çünkü oyunun grafikleri minimalist bir yapıya sahip. Benim favorim. Müzikler ise oldukça güzel. Kusursuz değiller ama idare ediyorlar.

Terroir oyununun sorunu ise, içeriğin yeterli olmaması. Yani, benzer yönetim oyunlarına baktığımız zaman çok daha detaylı bir içerik görebiliyoruz. Ayrıca oyunun öğretici bölümü de sadece okumaya dayalı. Oyun sizin önünüze sayfalarca yazıyı veriyor, al bunu oku, oyunu öğren diyor. Bir video oyunundaki öğretici bölümler bizce böyle olmamalı. Özellikle bu yüzden, oyuna daha en baştan soğuyabiliyorsunuz.

Oyunları İncelediğimiz Bilgisayar

Oyunları PC üzerinde incelediğimiz zaman Casper Excalibur E800 kullanmayı tercih ediyoruz. Casper Excalibur E800, Intel Core i7-7700K işlemcisi ve Z170A Tomahawk anakartı ile bizlerin elinde bulunuyor. Ayrıca RAM olarak 32GB DDR4 2666 MHz, HDD ve SSD olarak da 2TB Sata (7200 RPM), 256 GB SSD kullanıyoruz. Casper Excalibur E800 içerisinde bulunan ekran kartı ise tabii ki 8GB NVIDIA GTX1080.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.