Bir süredir erken erişimde Alpha sürümünde olan oyun, artık Beta sürecine geçiş yaptı.
Merhaba sevgili VG247 Türkiye takipçileri. Oyunlar açısından muazzam geçirdiğimiz bir 2016 yılının ardından, 2017'de oldukça hareketli geliyor. 2017 yılına Elite Dangerous: Horizons, For Honor ve Resident Evil 7: Biohazard incelemeleriyle başlamışken, sıra geldi Space Engineers incelemesine.
Geliştiriciliğini ve dağıtıcılığını Keen Software House şirketinin yapmış olduğu Space Engineers, VRAGE 2.0 oyun motoru ile geliştiriliyor. İlk olarak 22 Ekim 2013'te Alpha süreci ile hayatına başlayan oyun, şu sıralar beta olarak Steam üzerinde oynanmaya devam ediyor. PC ve Xbox One için çıkan oyunun Steam sürümü, 39TL fiyat etiketine sahip. İstediği ücret ve vaat ettikleri açısından ise oldukça kârlı çıkacağınız bir oyun.
Nedir bu Space Engineers?
Space Engineers, ilk başta mühendislik tabanlı bir oyun olarak gözükse de içinde birçok öğeyi barındıran bir oyun. Mühendis bir karakteri oynadığımız oyunda, amacımız hikayenin bizi götürdüğü yerlere gitmek, verilen görevleri yapmak ve kendi çapımızda günü kurtarmak. Daha ilk başta kendimizi hareketli ve aksiyon dolu bir görevin içinde buluyoruz. İşte burda az önce bahsettiğim birçok öğe durumu devreye giriyor.
Basit bir mühendis olarak başladığımız oyunda, zaman zaman elimize silahımızı alıyoruz, sırtımıza jet iticileri takıyoruz ve gezegenlerdeki tesislere baskınlar düzenleyebiliyoruz. Bir anda mühendis bir adamın koca bir robot güvenlik ordusu ve insansız hava araçları ile nasıl savaştığına şahit olabiliyoruz. Bununla da yetinmiyor, Minecraft tarzı birçok eşya ve öğe yapma, geliştirme yöntemleri ile kendi envanterimizi oluşturuyoruz. Oyun gerçekten oldukça fazla kafa açan bir yapıya sahip. Şayet Minecraft gibi bir oyundaki fazla eşya geliştirme olduğundan şikayet ediyorsanız, Space Engineers ile tanıştıktan sonra kafayı yeme durumunuz olabilir.
Mevzular sadece bununla da sınırlı değil. Oyunun araştırma - geliştirme, aksiyon ve savaş, eşya üretme ve geliştirme yönlerinin yanı sıra, oyunda zaman zaman bir Star Citizen, Elite: Dangerous havası da yakalamıyor değiliz. Bağlı olduğumuz müttefikler ile karşılaşabiliyor, bize verilen uzay araçları ile galakside dolaşabiliyor ve gezegenleri keşfedebiliyoruz. Elbette hepsi çorba gibi bir araya gelince, detaylılık fazla artmıyor.
Hikaye modu
Oyunun iki çeşit hikaye modu var. Birincisi, alışageldiğimiz belli bir senaryoyu oynama modu. Bir uzay mühendisi olarak göreve başlıyor ve komuta merkezinden aldığımız görevleri yapıyoruz. Yapay zekaya karşı savaşıyor, müttefiklerimizle beraber oluyoruz. Tipik bir Call of Duty senaryosu eşliğinde devam ediyor senaryo. İkinci olaraktan ise özel görevler var. Hikaye modunun bir yanında bulabileceğiniz bu görevler, sizlere belirli senaryoları belirli şartlar altında sunuyor ve tek seferlik oynamanızı istiyor. Pratik ve alıştırma yapmak isteyenler için iyi bir seçenek.
Çoklu oyuncu modu
En güzel yanı da burası. Güzel ve heyecan dolu bir hikayenin ardından, çoklu oyuncu modunda dilediğiniz türden bir sunucuya girebiliyor veya kendi sunucunuzu oluşturabiliyorsunuz. Burada yaratılan hava, daha bir Rust, DayZ havasında. Genel olarak gördüğüm sunucular, hayatta kalma ve takım halinde hareket etme unsurları içeren tipten. Elbette yaratmak istediğiniz Dünya'yı ve hikayeyi, kendi sunucunuzu oluşturarak siz de seçebiliyorsunuz. Oyunu oynayan insan sayısı ise ortalamalarda. Ne çok az, ne de çok fazla. Yine de dolu bir sunucu muhakkak bulabilirsiniz.
Oyunun olumlu yanları
Şayet bilime düşkün, fizik kuralları ve mekaniklere önem veren biri iseniz Space Engineers'tan oldukça memnun kalırsınız. VRAGE 2.0 oyun motoru, sanki NASA tarafından yapılmışçasına sizlere oldukça fazla mekanik imkan sunduğu gibi gerçekçi fizik kurallarını oyuna ekliyor. Çok kaliteli bir grafiklere sahip olmayan Space Engineers, bu noktada grafik kartınızı fazla yormuyor fakat bu mekanik ve fizik kuralları, işlemciye çok sağlam bir şekilde yükleniyor. O yüzden minimum sistem gereksinimlerini karşıladığınızdan emin olun.
Oyunda, basit FPS oyunlarının aksine her nokta birebir gerçeklikte yapılmış ve kesinlikle uğraşılmış durumda. İşlemcinin fazla yorulmasına sebep olan bu durum, aslında birçok oyunda görmek istediğimiz türden bir şey. Sandbox şematiğine kurulu olan oyunda, her blok farklı farklı hareket mekaniklerine sahip olduğu için oyunda bizlerin görmediği ama bilgisayar donanımlarının çözmek ve uğraşmak zorunda kaldığı birçok farklı nokta var. Ayrıca elinize aldığınız alet edevatlar ile fıldır fıldır uzay gemisi ve tersanelerinde dolaştıkça, kendinizi gerçek bir uzay mühendisi gibi hissediyorsunuz. Yanında arka planda çalan gaza getirici müzikler de eklenince, kendinizi oyuna kaptırmayı başarıyorsunuz.
Oyunun olumsuz yanları
Oyunun olumlu sayılabilecek bir diğer yanı, topluluk çevirilerine izin vermesi. Yani İngilizce, Almanca, Fransızca gibi resmi olarak geliştirici tarafından yapılan ve desteklenen dillerin yanı sıra, Türkçe'de dahil olmak üzere birçok dil, topluluk tarafından gönüllü olarak çevirilmek suretiyle oyuna dahil ediliyor. Bence bütün oyunlarda bu destek olmalı fakat, işin olumsuz yani burada başlıyor. Ekran görüntülerinden de anlayacağınız üzere, bazı temel cümleler hariç hemen hemen her şey İngilizce olarak kalmış durumda. Şahsen çeviriyi kim, ne adına yaptıysa ona bazı Türkçe yama projelerini gözüne soka soka göstermemiz gerekiyor.
Bununla birlikte oyunun 2013'ten beri Alpha, Beta gibi aşamalarda sürünüyor olması bence bir eksiklik. O kadar da yıllarca sürecek beta süreçlerine sahip olacak bir oyun değil. Bu olumsuzluğun yanı sıra, oyun kendisini pek beta gibi göstermiyor ki bu oldukça olumlu bir durum. Yine bununla birlikte, oyunda beta olması nedeniyle çok optimize sıkıntısı var. Zaten mekanikleri ve fizik motoru nedeniyle güçlü bir sistem isteyen oyun, optimizasyon sıkıntısı da yaşayınca oyuncuların biraz kabusu olabilir. Çünkü grafikleri düşük ayarlara aldığınızda, canınız gerçekten sıkılabilir.
Son olarak bekleme süresi. Hikaye modunda iki görev arası abartılı bir süreç bekliyoruz. İnsanın canı sıkılabiliyor. Bununla birlikte sık sık çökme ve kilitlenme hataları yaşadım menüde. Yani özetle, oyunun içine girebilmeyi başarırsanız sizden keyiflisi yok. Fakat o sürece kadar ki yaşadıklarınız, biraz can sıkıcı.
Minimum sistem gereksinimleri
- Windows 7/8.1/10 64-bit
- Intel Core 2 Duo veya eş değer bir AMD işlemci
- 8GB RAM
- NVIDIA GeForce 8800GT / AMD Radeon HD 3870 / Intel HD Graphics 4000
- 10GB HDD alanı
Önerilen sistem gereksinimleri
- Windows 7/8.1/10 64-bit
- Intel Core i5 veya eş değer bir AMD işlemci
- 16GB RAM
- NVIDIA GeForce GTX660Ti / AMD Radeon HD 7870
- 10GB HDD alanı
Gördüğünüz üzere minimumda oldukça mütevazi gözüken oyun, asıl hünerlerini göstermek isteyince sizden sağlam bir donanım istiyor. Elbette bunlardan daha fazlasını da görmüştük fakat vaat ettikleri grafikler ile bu donanımı kıyaslarsanız, ne demek istediğimi tam olarak anlarsınız. Ayrıca yapımcı firma, oyunun minimum ayarları ile ortalama ve yüksek ayarlarında parçacık ve öğe farkı olabileceğini, oyunu oynarken minimumda görmezken yüksek ayarlarda görebileceğiniz şeylerin olduğunu uyarıyor!
Steam Workshop ve modlamalar
Oyun, burada da Minecraft'a benzer bir yapıya bürünüyor. Oyun için Steam Workshop atölyesi başta olmak üzere birçok yerde birçok mod yayımlanmış vaziyette. Bunların bir kısmı ile modların size sunduğu hikayeyi oynayabilir, bir kısmını temel alarak kendi hikayenizi yaratabilir veya içlerinde boş boş dolanabilirsiniz. Açık dünya oynanışa benzer bir yapısı da olduğunu anlıyoruz böylece. Son olarak Star Wars temalı bir modun oyun için yapıldığını, fakat koskoca ölüm yıldızını hareket ettirmeye çalıştığınızda en güçlü işlemcinin bile kaldıramayıp oyunun çöktüğünü belirtelim. Neden? Her objenin kendi bağımsızlığı olduğu için Dünya üzerinde bu kadar fazla yükü bir arada çalıştırabilecek ev tipi bir bilgisayar, halen yok.
Space Engineers alınmalı mı?
39 TL fiyat etiketi ile gerçekten cazip bir durumda şuan bu oyun. Vaat ettiklerini, halen beta da olduğunu ve geliştiricinin oldukça üzerine eğildiğini göz önüne aldığımda, sizlere kesinlikle bu oyunu öneririm. Rahat saatlerinizi harcayabileceğiniz, kendi evreninizi yaratabileceğiniz ve bir mühendis olarak tek başınıza evreni nasıl değiştirebileceğinizi oldukça güzel bir şekilde bizlere gösteren bir oyun olmuş, Space Engineers! Oyun hakkında detaylar, rehberler ve kılavuzlar için Steam sayfasını ve oyunun kendi sitesini mutlaka okumanızı öneririm.
Space Engineers, 22 Ekim 2013 itibariyle PC ve Xbox One için yayımlandı. Nintendo Switch ile alakalı detaylı bilgiye bu haberimizden, konsol için yayımlanacak oyunları ise bu haberimizden öğrenebilirsiniz. Ayrıca, sizler için incelediğimiz PlayStation 4 Pro ve PlayStation VR incelemelerine ilgili bağlantılardan, 2017 yılında çıkacak oyunları ise bu haberimizden ulaşabilirsiniz.
VG247 Türkiye’yi Facebook, Twitter ve Youtube üzerinde takip etmeyi unutmayın!