Avatar
Yazar: LeaderGamer, Editör Yazım tarihi: 15.03.2011

Mart ayı gelmiş, 2010 bitmiş ben farkında bile değilim. Yılın belki de en acımasız ayı benim için Mart. Sınav tarihi yaklaşıyor (YGS), haliyle stres artıyor. Derken Gökhan çıkıp ‘’Can Shogun 2 var elimde, ister misin?’’ diyor ve bana tanrıdan bir hediye orjinal Shogun 2 Steam kodunu yolluyor. Yaklaşık 1 ay önce oynadım haliyle, çok zor olmayacak bir şeyler yazmak. Alıyorum hemen oyunu. Tereddüte düşmek hata zaten.

Oyunu açıyorum, kafam da binbir türlü hadise. Ta ki o sanat kokan menü gelene kadar. 1 ay önce bıraktığım yerdeyim. Arka fondaki o inanılmaz japon tınısı, 4 mevsimi yaşayan güzel Japon kalesi ve 2’ye ayrılmış oyun menüsü. İlk olarak gözüme Chosakabe Campaing adında yeni bir mod takılıyor.  Bu bölümde bir rehber (adsivor) aracılığı ile hem Campaing yapıyoruz hem de oyunu öğreniyoruz. Oyuna yabancı kalmamak, zorluk seviyesi epey yüksek diğer modlarda zorlanmamak amacıyla çok da iyi olmuş Chosakebe Campaing. Başlarda size sürekli ne yapmanızı söyleyen rehber, ilerleyen safalarda sizi yalnız bırakıyor. Siz de oyunu ciddi şekilde kapıyorsunuz. Tek kişilik modlara hazırlık için gayet başarılı bir ön hazırlık bölümü olmuş burası.

Japon Senaryosu
Burada biraz vakit harcadıktan sonra direk demodan favorim olan senaryo bölümüne atlıyorum. 9 klan seçeneğinden birini seçiyor ve tüm Japon alemine hakim olmak için diplomasi, entrika, savaş sanatı ve sabır dolu senaryo bölümüne başlıyorum. Açıkcası ne Multiplayer, ne diğer tek kişilik modları; Shogun 2: Total War tek kişilik upuzun senaryosu ile beni epey etkiledi. Saatlerin nasıl geçtiğini kestiremedim. Oyunun en sağlam kısımlarından biri kesinlikle ana senaryo kısmı olmuş.

Bu sefer harita epey büyük. ‘’Kocaman’’ tabirine cuk oturan bir haritamız var anlayacağınız. Oyunda askerlerle ilerlerken açtığınız bölgeler gözüküyor, diğer kısımlarsa sadece isimleriyle. Yani haritanın tamamına hakim değilimz oyun başında, ilerledikçe açıyoruz haritamızı. Oyunda yaptığınız herşey size birşekilde dönüyor. Ve bu da oyuna epey derinlik katmış, oynanabirliğini arttırmış. Mesela askerlerle ilerlerken tarlası olan bir bölgeyi ele geçirdiniz. Hemen ordunuz için yiyecek stoğunuz artıyor. Bunun gibi örnekleri çoğaltabilirim. Dediğim gibi, oyun bu şekilde oynaması çok daha zevkli hale gelmiş.

Ana senaryo dışında tek kişilik bölümde tarihi savaşlara tanıklık edebileceğimiz modlar da mevcut. Klasik Total War modları yani. Bunu dışında kendiniz savaş oluşturabilirip, fantastik savaşlara da imza atabilirsiniz.

Diplomasi!

Diplomasi bakımından oyun beni epey etkiledi diyebilirim. Bu kadar ‘’sıcak savaş’’ temalı bir oyunda bu oyunda derin bir diplomasi karşılaşmak sevindirici. Diplomasi ile iç yönetim de, klan ve aile yönetiminde söz sahibi olmaya çalışıyoruz. Dış politikada da düşmani çeşitli yollardan yıkmaya çalışıyoruz. Başka bir devlete teklif sunduğunuz da ise iki seçenek geliyor düşman için; Kabul et ya da yok et. Düşman çoçuklarının klan varislerini esir alabiliyoruz antlaşmalar karşılığında. Aklınıza gelebilecek her türlü detay eklenmiş diplomasi seçeneğine. Düşman devletlere ticaret konusunda amborgo koyabiliyoruz. Çeyiz yoluyla topraklara savaşmadan egemen olabiliyoruz.  –evliik yolu ile-   Dediğim gibi, Shogun 2: Total War’da epey derin bir diplomasi seçeneği olmuş. Ve bu oyunu iki kat daha zevkli hale getirmiş.

Oyunda 5 farklı ajan seçeneği bulunuyor. Bunlardan teker teker bahsetmeyeceğim. Zira her biri düşmanı kolay yoldan vurmak için birebirler. Bunlardan Geyşalar ve Ninjalar sessiz, direk iş bitirici katillerimiz. Ninjalar direkt orduları sabote etmeye ve düşman kalelerine girmeye programlı. Geyşaları ise yüksek rütbeli düşmanları öldürmek için birebirler.
Düşman devletlerin toplumlarında bölünme vehayut kargaşa çıkarmak istediniz diyelim. Misyonerler bu iş için biçilmiş kaftan. ‘’Din sömürüsünü’’ kullanarak düşman devletlerin toplumlarında ikilik çıkartıp düşmanı direk içten vurabilirsiniz. Ayrıca yeni egemen olunan bir bölgede de Misyonerler huzuru sağlayıp, isyanlar çıkmasını engelleyebiliyorlar. Ajanlarınız oyunda epey önemli bir yer tutuyor kısaca.
Klan yönetimi de oyun önemli bir yer tutuyor. Klan bölümüne girdiğim de başlar da biraz karışık gelse de ilerleyen safalar da son derece basit ve detaylı olduğunu gördüm. Klan yönetiminde Shogun 2’ye has Mastery of Arts bölümü eklenmiş. Buradan klanımıza, dolasıyla devletimize ek özellikler ekleyebiliyoruz.
Yukarda bahsettiğim çeyiz yolu ile topraklara egemen olma olayı iç politikada da mevcut. Savaşlarda epey etkili olan generallerimize sadakatlerini arttırmak amacıyla kızınızla evlendirebiliyorsunuz.

Çok Oyunculu Shogun

Oyun içinde beni en fazla meraklandıran bölüm kesinlikle Multiplayer kısmıydı. Bu denli derin bir strateji oyununun çoklu oyunculu bölümü basit ve başdan savma olamazdı. Ki korktuğum başıma gelmedi. Yapımcı firma Creative Assembley Multiplayer’a epey önem vermiş.
İlk olarak Multiplayer Campaing’den bahsedelim. Burada  klasik strateji oyunlarına has, bir arkadaşınıız alıp kısa veya uzun vadeli savaşlar yapabiliyorsunuz.
Multiplayer kısmının bombası kesinlikle Avatar Conquest bölümü olmuş. Burayı bir online- senaryo modu olarak düşünün. Online ortamda binevi profilinizi temsil edecek Avatarınızı seçiyor, flamanazı belirliyorsunuz.  İlk başta kısıtlı bir orduyla başlayıp kazandığınız savaşlarla beraber ganimetiniz, haliyle ordunuz güçleniyor. Bu şekilde online ortamda senaryo eşliğinde ilerliyorsunuz. Kazandığınız zaferlerle online ortamda da üst sıralara tırmanıp, isim yapıp online bir TW klanınına isminizi yazdırabiliyorsunuz. Epey parlak bu çok oyunculu seçeneği Shogun 2’nin en önemli kozu olmuş. Yapımcı firma Çok oyunculu kısmın öneminin farkında ve burayı da es geçmemiş.

Yapay zeka

Yapay zekaya gelecek olursak, yukarda bahsettiğim tüm özellikleri sizden daha iyi, daha dengeli bir şekilde kullanan bir yapay zeka var oyunda. Savaş halindeyken ülkenize keşiş gönderip direkt iç ayaklanma ile uğraştıracak kadar zeki bir yapay zeka var. Sıcak savaş halindeyken bir sonraki hamlenizi tahmin edip ona göre hareket ediyor oyun. Bazen oyundaki düşmanı yıkabilecek özellikleri sizden dahi iyi kullanabiliyor. Bölgenize ajan gönderiyor, yöneticilerinize sükast girişiminde bulunuyor, ordunuzun konumuna göre hamlelerini belirliyor. Epey geliştirilmiş yani yapay zeka. Bu da oyuna epey derinlik katmış.

Oyun içindeki müzikler ise tek kelime ile; ‘’Muazzam’’ olmuş. Oyunun ruhuna ruh katmış. Oyunun atmosferine birebir muhteşem müzikleri var Shogun 2’nin. Şahsen beni kalbimden vurdu, dinlerken hiç sıkılmadım. Gerek menü de dolaşırken gerek oyun içinde. Bu denli ‘’farklılık’’ hissettiren bir oyunda müziklerin de haliyle bu kadar güzel olması normal aslında.
Ses ve müziğin yanında grafiklerde epey hoş olmuş. Grafikler ne çok göz yoruyor, ne de oyun içinde basit duruyor. Tam olması gereken şekilde olmuş.
Animasyonlar kısmı da oyunun başka sağlam taraflarından. Ajanınızı düşman kaleye gönderdikten sonra performansını animasyon halinde izleyebiliyorsunuz. Bunun dışında Düşman klanların liderleri savaş halindeyken sağ üst tarafta belirebiliyorlar. Bu gibi ufak tekek özellikler oyunu sıkılmadan oynamanızı sağlıyor.

Son olarak Encyclopedia’dan bahsedelim. Oyun için bir bilgi kaynağı olan Encyclopedia, oyun hakkındaki hemen herşeyi bulabileceğiniz bir ansiklopedi. Oyun hakkıbda ne ararsanız bulabileceğinz bu bölümü de göz atmadan geçmeyin derim.

Sanat kokan Japonya tarihi
Shogun 2: Total War tam olması gereken gibi olmuş. Klasik bir Total War oyunundan ziyede, kendine has özellikleri ile uzun yıllar başından kalkılmayacak bir strateji klasiği olacağından hiç şüphem yok. Şahsen uzun yıllardır bir strateji oyununda bu denli eğlenmemiştim. Hem bu kadar derin, hem de bu kadar basit bir strateji oyununa imza atmak zor bir iş olsa gerek. Oyundaki detaylarla sizleri yazıyı okunamaz hale getirmek istemedim. Biraz yüzeysel geçtim. Oyundaki karışıklıklar başlarda sizi biraz sıksa da ilerleyen safalar da bunlarla uğraşmak cidden zevkli. Kısaca kesinlikle oynanması gereken bir oyun olmuş Shogun: 2 Total War. Es geçmeyin derim.

ARTILAR

+ Son derece doyurucu tek kişilik senaryo

+ Yapay zeka!

+  Oyunun kendine has farklılığı ve başarıyla yansıttığı Japon kültürü

+ Muhteşem müzikler!

EKSİLER

- Ufak tefek oyun içi hatalar

- Oyunun başlarda zor ve karışık gelmesi.

9.4

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.