Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 15.09.2018

Uzun süren bir bekleyişin ardından en sonunda Shadow of the Tomb Raider çıkışını gerçekleştirdi. Biz de, Shadow of the Tomb Raider inceleme fırsatı elde ettik. Şimdi ise, sizlere Shadow of the Tomb Raider inceleme yazımızda, Shadow of the Tomb Raider ile ilgili deneyimlerimizden bahsedeceğiz. Beğendiğimiz ve beğenmediğimiz özelliklerine değinecek, yeni, eksik veya eski özelliklerinden söz edeceğiz. Dilerseniz, lafı daha fazla uzatmadan Shadow of the Tomb Raider inceleme yazımıza başlayalım.

Shadow of the Tomb Raider inceleme

Shadow of the Tomb Raider nedir?

Aslında gerçekten çok uzun bir süredir bizlerle olan serinin çıkan en güncel oyunudur Shadow of the Tomb Raider. Genellikle mezar mezar dolaşıp dünyayı veya bir şeyleri kurtardığımız, kurtarmaya çalıştığımız bir seri. Daha önceden oyunun hikayesi 1-2 kere tekrar başlatıldı. Şimdi ise Shadow of the Tomb Raider'ın ana karakteri olan yeni Lara Croft ile karşı karşıyayız. Shadow of the Tomb Raider içerisinde de, Lara Croft'un onu Tomb Raider yapan özelliklere nasıl kavuştuğu hikayesinin bir parçasını görüyoruz.

Shadow of the Tomb Raider inceleme

Shadow of the Tomb Raider bizlere neler sunuyor?

Aslına baktığımızda, Tomb Raider serisinin önceki oyunlarına göre çok da aşırı pohpohlanacak bir özelliği bulunmuyor. Her ne kadar Shadow of the Tomb Raider çıkışını gerçekleştirene kadar birçok kaynak ve ajans tarafından fazlasıyla övülmüş, yere göğe sığdırılamamış olsa da, oynayınca anladık ki, aslında o kadar da pohpohlanacak bir şey yokmuş oyunda. Yani, Shadow of the Tomb Raider inceleme yazımızın en başından belirtebileceğimiz üzere oyun, beklentilerimizi çok fazla karşılayamadı ne yazık ki. Shadow of the Tomb Raider içerisindeki hikaye ilerleyişi, çarpışmalar, keşifler gibi özellikler, çok da beklediğimiz gibi değil.

Shadow of the Tomb Raider, hikaye olarak antik bir hançerin çalınması ile başlıyor. Antik hançerin çalınması üzerine Lara Croft, düşmanları tarafından uyarılıyor. Meksika'da çıkan bir tsunami ile de, antik hançerin çalınması ile başlayan kıyamet belirtileri daha net anlaşılıyor. Shadow of the Tomb Raider hikayesi her ne kadar böyle heyecanlı bir şekilde başlıyor olsa da, ilerleyiş açısından hiç de gerekli odakları sağlayamamış gibi görünüyor. Zira, bir yerden sonra hikayeden kopuyorsunuz. Bunun sebebi de, Shadow of the Tomb Raider ana hikayesinin, bir sürü yan hikaye ve görevler ile odağını yitirmesinden kaynaklanıyor.

Shadow of the Tomb Raider genel olarak Paititi'de geçiyor. Hikayede ilerlerken sürekli olarak tekrar ve tekrar gelip gittiğiniz yer. Bu yüzden, merkeziniz olarak da nitelendirilebilir. Açıkçasını sorarsanız, Paititi gerçekten güzel dizayn edilmiş. Hoşumuza giden bir diğer nokta da, Lara Croft'un bu yabancı olduğu topraklarda gerçekten yabancıymış hissiyatını başarılı bir şekilde verebiliyor olması. Shadow of the Tomb Raider içerisindeki mezarların gerçekten güzel olduğunu da belirtmemizde fayda var. Zira, 30 dakika civarı sürebilen bulmacalar içeriyor ve her çözdüğünüzde kendinizi gerçekten çok zeki zannediyorsunuz.

Shadow of the Tomb Raider inceleme

Shadow of the Tomb Raider oynanış olarak nasıl?

İncelememize konuk olan Shadow of the Tomb Raider içerisindeki mezarlardan bahsettik biraz evvel. Bulmacaların gerçekten çok hoş olduğunu dile getirdik. Mezarlar hakkında güzel olan tek şey sadece bulmacalar değil elbette. Aynı zamanda ciddi anlamda birbirlerinden farklı olduklarını hissettiriyor olmaları da, bu mezarların bir başka güzel yanı. Bu mezarlardan bazıları da Paititi etrafında gizli. Shadow of the Tomb Raider oynarken Paititi'yi güzelce araştırmazsanız çok şey kaybedebilirsiniz, bizden söylemesi.

Shadow of the Tomb Raider içerisinde can sıkan özelliklerden bir tanesi de, insanlardan aldığınız yan görevler. Eğer renk olsun, canlanayım biraz diyerekten yan görevlere girişecekseniz, bunları pek de öneremeyeceğimizi söyleyebiliriz. Açıkçası, böylesi bir yapımdan güzel bir diyalog sistemi veya bölgenin hikayesini güzel bir şekilde anlatmasını beklerdik. Fakat diyaloglar gereksizce önemsiz olmuş gibi hissettiriyor. Bölgenin hikayesinin, oyun içerisinde keşif yaparak bulabileceğiniz toplanabilir eşyalar aracılığıyla öğreniliyor olmasına puanımız tam. Her ne kadar uğraştırıyor olsa da, sizleri daha fazlasını öğrenmeye de itebiliyor.

Oyun içerisinde bizleri 3 farklı kategoride yetenekler bekliyor. Lara Croft, bu yeteneklerini açarak savaş, keşif ve kaynak toplama alanlarında önemli özellikler kazanabiliyor. Yetenek ağaçlarının gerekli hissettiriyor olması ve, "Bu yeteneğe aslında hiç de gerek yokmuş." dedirtmiyor olması da, gözümüzde başka bir artı daha oldu. Yeteneklerinizi tamamen kendi oynayış tarzınıza göre açabilir ve kullanabilirsiniz.

Her ne kadar serinin önceki oyunlarındaki kadar olmasa da Shadow of the Tomb Raider içerisinde Lara Croft'un dehşet saçtığını görmek mümkün. İnsana verdiği garip bir zevk var bu durumun. Yine savaş mekanikleri arasında, yeni eklenmiş gizlilik özellikleri sayesinde hiç mermi harcamadan düşmanlarınızı alt edebilme şansınız bulunuyor. Shadow of the Tomb Raider içerisindeki düşman çeşitliliği ve düşman çeşitlerine göre hareket etmeniz gerekiyor olması da gözümüzde başka bir artı yön oldu bizim için. Örneğin, ağır zırhlı elemanlara gizlilik kullanmanız çok da mümkün olmuyor ne yazık ki.

Shadow of the Tomb Raider inceleme

Shadow of the Tomb Raider görsel olarak nasıl?

Açıkçasını soracak olursanız, Shadow of the Tomb Raider gerçekten müthiş sahnelere ev sahipliği yapıyor. PS4 üzerinde oynadığımız için, sizlere daha kaliteli olduğunu düşündüğümüz 4K görselleri sunduk incelememiz içerisinde. Bahsini ettiğimiz görselleri, daha önceden sizlerle paylaşmıştık zaten. Tamamını görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Zira, 20 adet muhteşem sahnelerin bulunduğu görseller sizleri bekliyor. Sizlerin de görebileceği üzere, görsel açıdan fazlasıyla tatmin edici bir yapıya sahip kendisi.

PC için baktığımızda ise, önerilen sistem gereksinimleri kısmında NVIDIA GeForce GTX 1060 gibi güçlü bir ekran kartı bulunuyor. AMD tarafından önerilen ise AMD Raderon 480 8GB model ekran kartı. İşlemci açısından Intel i7 4770K veya AMD Ryzen 5 1600 önerisi bulunuyor. 16GB gibi büyük miktardaki RAM de, önerilen sistem gereksinimleri kısmında yer alıyor. Bu özelliklere bakarsak, elinizde iyi bir canavarın bulunması gerektiğini belirtebiliriz.

Shadow of the Tomb Raider inceleme

Shadow of the Tomb Raider inceleme sonucu nedir?

Shadow of the Tomb Raider inceleme yazımızın ana fikirlerini şöyle bir toparlamaya başlayalım. Öncelikle, artılar kısmına kesinlikle Shadow of the Tomb Raider içerisindeki müthiş dünyayı ekleyebiliriz. O sahnelere şahit olmak ve keşfetmek, gerçekten güzel bir özelik. Mezarlar ve bulmacaları, oyun hakkında beğendiğimiz bir başka özellik. Gizlilik kullanarak oynamak fazlasıyla eğlenceli. Shadow of the Tomb Raider hakkındaki iyi bulduğumuz yönler olarak bunları gösterebiliriz.

Shadow of the Tomb Raider'ın kötü yanlarına da değinmemiz gerekiyor elbette. Oyunun hikaye ilerleyişi gerçekten çok kötü durumda. Shadow of the Tomb Raider inceleme yazımızın başlarında da bahsettiğimiz gibi, bir yerden sonra kopuyorsunuz hikayeden. Serinin önceki hikayeleri ile örtüşmeler konusunda da sıkıntılar yaşadığını belirtebiliriz. Bir de fiyat etiketi söz konusu. Açıkçasını sorarsanız, Shadow of the Tomb Raider'ın maksimum 180 TL civarına satılması gerekiyor. Eğer 180 TL veya altı bir fiyat etiketine sahipken yakalarsanız, kaçırmadan almanızı tavsiye edebiliriz. Her ne kadar hikaye konusunda doyurucu olmasa da, oynamaya değecek yapımlardan bir tanesi.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.