Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 13.09.2017

O eski arcade oyun makinelerinde oynadığımız 2D beat'em up tarzı oyunları özlemiş miydiniz? Eğer bu soruma cevabınız, "Evet!" ise, bu inceleme yazıma konuk olan Samurai Riot'tan bahsetmek isterim sizlere. İncelememe başlamadan önce, incelememe konuk olan bu oyunun tam olarak ne olduğu hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu yüzden ilk alt başlığımız olan, "Samurai Riot nedir?" kısmına geçebiliriz.

Samurai Riot

Samurai Riot nedir?

13 Eylül 2017 tarihinde PC platformu için çıkışını gerçekleştiren Samurai Riot, hem arkadaşınızla, hem de kendi başınıza çevrimdışı olarak oynayabileceğiniz bir yapım. İncelememin giriş kısmında bahsetmiş olduğum gibi, oyun 2D ve beat'em up tarzı ile bizleri karşılıyor. Oyun içerisindeki en önemli özelliklerden birisi de, oyun süresi boyunca vermiş olduğunuz kararların, günümüz oyunlarında çok sevdiğimiz bir şekilde, oyunun sonunu etkiliyor olması.

Oyunun geliştirici ekibi ve aynı zamanda yayımcısı olan Wako Factory tarafından yapılmış olan ilk oyun olduğunu da belirtmekte fayda var. Yani, Fransız bir geliştirici ekibin ilk tecrübesini ele almış oluyorum bu incelememde. Eğer şimdiden fikrimi soracak olursanız, özellikle arkadaşlarla oynama ve tekrar oynanabilirlik konusundaki başarısından dolayı, Wako Factory ekibini kutlamak istediğimi belirtebilirim.

Samurai Riot

Samurai Riot nasıl bir oynanışa sahip?

Oyun içerisinde bizleri 2 farklı karakter karşılıyor. Bunlardan bir tanesi Sukane, diğeri ise Tsurumaru. Oyun içerisinde verdiğiniz kararlara göre 8 farklı sona ulaşabileceğiniz bu oyunu, eğer arkadaşlarınızla oynamak isterseniz, beraber oynadığınız arkadaşınız ile olan uyumunuz, sistem tarafından puanlanarak ödüllendiriliyor. Beraber oynadığınız arkadaşınız ile koordineli bir şekilde savaştığınızda, ortada bulunan ölçü doluyor ve bu ölçü dolduktan sonra, oyundaki en güçlü hareketlerden birini yapabiliyorsunuz.

Oyun içerisinde 8 farklı sona ulaşabileceğinizi dile getirmiştim, hemen konu dağılmadan öncelikle buna değineyim. Benim ilk verdiğim karardan örnek vereyim önce, çünkü ilerleyen safhalardaki kararlar sürprizi daha fena bozabilir. İlk bölümün sonundaki patron savaşını tamamladığınızda, isyancıların lideri bir şeylerden bahsediyor ve konuşmanın sonunda artıları ile eksileri belirtilerek ayaklanmaya katılmanız veya bu isyancı liderini öldürmeniz isteniyor. Karar tamamen size kalmış, fakat vereceğiniz kararın oyunun sonunu etkileyeceğini de aklınızdan çıkarmamanız gerektiğini belirtmek gerek.

Şimdi, başka bir konuya geçmeden önce, bu karar verme meselesinin arkadaşınız ile birlikte oynarken nasıl işlediğinden bahsedeyim. Eğer iki arkadaş aynı yolu seçerseniz ne ala, fakat biri çıkıp da, "Kardeş, bu iş bana ters!" derse, vereceğiniz kararın sahibi, yapacağınız PvP kapışmasının galibi olacak. Yani, arkadaşınız veya siz, kim kazanırsa o, yenilen kişiyi kulaklarından tutup çeke çeke kendi karar verdiği yola sürükleyecek.

Samurai Riot oyununun tekrar oynanabilirliği hakkında ne söyleyebilirsin?

Anlata anlata bitiremediğim 8 son, aynı zamanda oyuna tekrar oynanabilirlik katmış, ki bu gerçekten güzel bir özellik. Ayrıca, oyunu oynarken dövüşlerden ve kırdığınız nesnelerden kazandığınız paralar ile yeni dövüş okulları açabiliyorsunuz. Bu dövüş okulları da oyuncuya farklı farklı özellikler kazandırıyor. Bu özelliklere örnek vermek gerekirse eğer, 2 kez zıplama, her hareketinizin zehirleme ihtimali, PvP savaşı olduğu esnada %50 güç özelliklerini gösterebilirim.

Bir beat'em up oyununun olmazsa olmazı olarak tanımlayabileceğim kombolar ve özel hareketler de, Samurai Riot içerisinde mevcut. İşin en güzel yanı da, böylesi bir 2D beat'em up oyununa göre çok fazla diyebileceğim kombolar ve özel hareketlere örnek vermek gerekirse, düşmanlarınızı dövdükçe dolan tüp 2 kere dolduğunda, oyun kontrolcünüz üzerindeki Y ve B tuşlarına aynı anda bastığınızda herkesi mahveden bir hareket yapabiliyor olmanız. Bahsettiğim hareket, özel hareketler için geçerli olabilecek bir örnekti. Eğer normal vuruşlar için kombo örneği isterseniz, açıkçası ben X ve Y tuşlarına rastgele basarak bazen bana bile, "Vay be!" tepkisi verdiren hareketler yapıyorum. Bölüm sonu canavarlarını da tam olarak rastgele X ve Y tuşlarına basarak yendim. Arada devrildiğim de oldu, fakat vurdum vurdum saymadım. Fakat, kesinlikle belirtebilirim ki patron savaşları güzel ve dengeli bir şekilde ayarlanmış. Sadece, şu anadan üryan yarı kadın, yarı örümcek abla biraz gıcık etti.

Son olarak da oynanış açısından benim canımı sıkan bir konuya  ve düşman çeşitliliğine değinmek istiyorum, hemen ardından da grafik ve sesler konusundaki fikirlerimi sizlerle paylaşacağım. Her beat'em up oyununda böyle miydi, çok hatırlayamıyorum açıkçası, zira son bu tarzda bir oyun oynadığımda kim bilir yıl kaçtı. Sorunuma gelecek olursak, düşmanlara kafa burun dalayım derken havayı dövüyor olmam. Hizalamayı mı yanlış yapıyorum, hiç anlamıyorum, fakat bazen aynı veya yakın hizada görünse bile havaya kafa attığımı görüyorum. Bir diğer şikayetim de, düşman açısından çok fazla bir çeşitlilik görememiş olmam. Bölümlerin ilerleyen süreçlerinde, önceki düşmanların birkaç seviye atlamış halleri ile kapışıyor gibi hissettim, fakat açıkçasını sorarsanız, bir beat'em up oyunu olduğu için çok da görmedim oyuna.

Samurai Riot

Grafikler ve sesler ne alemde?

Oyunun grafiklerinden bahsedecek olursam, renk paletinin canlı ve görselliğin eski arcade beat'em up oyunlarını andırdığını söyleyebilirim. Zaten geliştirici ekip de bu amaç ile oyunu yapmış gördüğüm kadarıyla. Önerilen sistem gereksinimlerinde bulunan Intel HD ekran kartı, 4 GB RAM ve Intel Core i3 işlemci, zaten oyunun her sistemde çalışabilecek bir yapıda olduğunun da ispatı niteliği taşıyor.

Seslerden ziyade, müzikler çok dikkatimi çekti benim açıkçası. Ben Samurai Riot'a ilk başladığımda, müziklerin kesinlikle bayıcı olacağını falan düşünmüştüm, fakat bu ön yargılı düşüncelerimin çok yanlış olduğunu anlamam neyse ki çok sürmedi. Oyunun özellikle müzikleri çok muhteşem. Seslere gelecek olursak, ses açısından da bir eksik göremediğimi söyleyebilirim. Düşmanlarınızı döverken, vuruşların hissiyatını oyuncuya gayet güzel hissettirmeyi başardığını kesinlikle belirtmem gerekli. Sesler ve müzikler açısından rahatsız eden hiçbir şey olmadı.

Samurai Riot

Peki, sonuç ne? Alalım mı bir Samurai Riot, ne yapalım?

Oyunun Steam sayfasına baktığımda, an itibari ile %10 indirim ile 21,60 TL gibi bir fiyat etiketine sahip olduğunu ve bu indirimin 20 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olduğunu görüyorum. İndirimsiz hali ise 24 TL. Eğer o arcade salonlarında harcadığınız vakitlerinizi özlediyseniz ve çerezlik, zaman geçirmelik bir şeyler arıyorsanız, hele de cebinizde harcayacak fazladan bir 24 TL'niz varsa, Samurai Riot'a bir şans verebilirsiniz, ama ben yine de hemen belirteyim, ben olsam indirimleri bekler, en azından 12 TL gibi bir fiyata edinirdim oyunu. Oyunu hem arkadaşlarınızla, hem de tek başınıza, defalarca oynayabilirsiniz. 8 farklı son, hiç de fena bir sayı değil. Baja: Edge of Control HD gibi, oyunun türünü ve tarzını sevecek oyunculara hitap ettiğini belirtmemde fayda var.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.