Oyunları, dijital ortamdan edinmenin çeşitli indirimler, istenilen zamanda yeniden ulaşabilme gibi faydaları bulunmakta. Bir oyunu bitirdikten sonra, yeniden oynamak istemeyenler için ödediği para, oynadığı süreye verilmiş oluyor. İleri bir tarihte, yeniden oyuncunun canı oynamak istemezse, ödemenin tamamı gidiyor yani. Robot Cache ismindeki yeni bir dijital oyun satış platformu ise, mevcut durumu etkileyecek bir yöntemle geliyor. Bu sistemin içinde, ülkemizde de sıklıkla rastlanan takas mantığı benzeri bir imkan söz konusu. Kendi kripto para birimini kullanacak olan Robot Cache ile oyuncular, oynadıkları dijital oyunu, belirli bir oran kesintiyle geri satabilecek, diledikleri kişiye verebilecekler. Steam için ciddi bir rakip geliyor, diyebiliriz.
Robot Cache, inXile ve Interplay gibi stüdyoların başında bulunan, tecrübeli video oyun yöneticisi Brian Fargo tarafından kuruldu. Brian Fargo tarafından ortaya çıkan fikirlere göre yeni dijital oyun dağıtıcısı Robot Cache, oyunculara, aldıkları oyunu geri satabilme imkanı sunacak. Böylelikle Steam gibi büyük rakipleri karşısında bir avantajı bulunacak. Satış işlemlerinde kendi ürettiği kripto para birimi olan IRON kullanılacak. Ayrıca oyun üreticilerine, Steam gibi, yüzde 70 civarında bir ödeme değil, oyunun satış değerinin yüzde 95’ini ödeyecek. Oyuncular tarafından avantajıysa, oynanan oyunların ikinci el olarak satılabilecek olması. Oyun üreticilerinden, bir oyunun, hem ilk satış fiyatı hem de ikinci el satış fiyatı belirlemelerini isteyecekler. İkinci el satışlarda, oyun üreticisi, satış gelirinin yüzde 70’ini alabilecek. Oyuncular ise bu rakamın yüzde 25’ini kurtarırken, maddi açıdan avantaj kazanması sağlanıyor. Böylelikle oyunu üreten ve tüketen her iki taraf da kazançlı olacak.
Tabii ki oyuncuların hali hazırda kullandıkları Steam, GOG, Origin gibi mağazaları bir çırpıda terk etmesi kolay değil ama Robot Cache ile birlikte gelen avantajlar da ilgi çekecektir. Bir kere oyun üreticisi, zamanı geçen bir oyun için yeniden para kazanabilecek ve satış oranlarıyla daha yüksek gelir elde edebilecek. Oyuncular da aldıkları ve yeniden oynamayı düşünmedikleri oyunların, bir miktar ödemesini geri iade alarak karlı çıkacaklar. Kendi kripto para birimi IRON da Robot Cache için farklı bir maddi hareketlilik bölgesi olacak. IRON kripto para biriminin, güçlü kripto işlemcisi Ethereum'un ERC-20 standardına dayandığını da ekleyelim. Oyuncular için farklı bir yatırım sistemi de işin içine giriyor yani. Henüz üçüncü parti oyun üreticileriyle anlaşma sağlamayan Robot Cache, piyasa araştırma aşamasında. Bakalım bu ilginç fikir ne kadar etkili olacak, zamanlar göreceğiz.