Ülkemizdeki oyun dağıtımcılarından olan Sony Eurasia Pazarlama A.Ş, Rekabet Kurumu'nun merceğine alındı. Bayilerin sattığı ürünlerin fiyatlarını yeniden belirlediği iddia edilen Sony Eurasia hakkında soruşturma başlatıldı.
Rekabet Kurumu, son zamanlarda pek çok büyük oyun dağıtımcısına karşı hamlelerde bulunmaya başladı. D&R ve Teknosa gibi isimlere soruşturma açılmasının ardından, bunların arasına Sony Eurasia da katıldı. Yakın zamanda Take-Two'ya ait oyunlarının dağıtımını Aral'dan alan Sony Eurasia Pazarlama A.Ş hakkında soruşturma açıldığına dair bildiri yazısını hemen aşağıdan okuyabilirsiniz.
"Sony Eurasia Pazarlama A.Ş.’nin, bayilerinin sattığı ürünlerin yeniden satış fiyatını belirleyerek 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği iddiasını içeren başvuru üzerine yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 07.09.2017 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; Sony Eurasia Pazarlama A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 17-28/458-M sayı ile karar verdi."
"Eğer soruşturma Sony Eurasia Pazarlama A.Ş aleyhinde sonuçlanırsa, bu durum kullanıcılara da yansıyacaktır."
Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamadaki 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini incelemek gerekirse, piyasa rekabetinin korunmasına dair eylem ve kararlar ile karşılaşıyoruz. Mal ve hizmetlerdeki rekabeti engelleyici fiyatlandırmanın kontrol altında tutulması, piyasaya hakim olan markaların güçleri kötüye kullanmalarını engellemek gibi amaçlar bu kanunun temellerini oluşturuyor. Yani kısacası Teknosa ve D&R örneklerinde olduğu gibi dengelemeler yapılmasının temel amacı, kullanıcının seçim özgürlüğünü garanti altına almak.
Peki ya bunun Sony Eurasia ile ne alakası var o zaman diyorsanız, gelin kanunun kapsamına da göz atalım. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında mal ve hizmet piyasalarında faaliyet gösteren bütün şirketlere karşı soruşturma açmak ve devamında gerekenleri yapmak Rekabet Kurumu'nun yetkileri arasında yer alıyor. Rekabeti engelleyici anlaşma, uygulama ve kararlara bu sayede müdahale edilebiliyor. Tabii ki soruşturma illa ceza ile sonuçlanacak diye bir durum yok, işler Sony Eurasia'nın lehine de gelişebilir. Bunun gerçekleşeceğini ise pek zannetmiyoruz.
Yani Sony Eurasia tarafından yapılan bir takım hamleler, bu soruşturmanın açılmasına sebep olmuş olabilir. Aksi takdirde bu kanunun dayanak gösterildiği bir açıklama göremezdik. Bu hamlelerin fiyat düşürmek olduğunu düşünüyoruz, sonuçta Sony'nin kendi oyunları için belirli avantajlar sağladığı ortada. Eğer soruşturma sonucunda Sony Eurasia'nın rekabeti engellediği veya kısıtladığı ortaya çıkarsa, oldukça büyük bir bedeli olacaktır. Bu bedelin kullanıcılara da yansımayacağını iddia etmek ise doğru olmayabilir.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Piyasa rekabeti mi daha önemli yoksa oyunlara olan ulaşılabilirlik mi? Dilerseniz, 2017 yılında çıkacak olan oyunlar listesine ve 2018 yılında çıkacak olan oyunlar listesine ilgili bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu hafta çıkacak oyunlar listesini de ilgili bağlantıdan öğrenebilirsiniz!