Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 12.07.2018

E3 2018 etkinlikleri esnasında duyurusu yapılan Prey oyununun Mooncrash ek paketini en sonunda oynama fırsatı elde ettim. Bu incelememde de, sizlere kendisinden bahsedeceğim olabildiğince. Eğer olur da önce asıl oyunun incelemesini okumak isterseniz, o da Leadergamer'da mevcut elbette. Asıl oyunun incelemesine göz gezdirmek istiyorsanız, buraya tıklayarak açılacak olan sayfaya devam edebilirsiniz. Eğer amacınız direkt olarak yeni ek paketin incelemesini okumaksa, gelin incelemeye yavaştan başlayalım.

Prey: Mooncrash inceleme

Prey için çıkışını gerçekleştiren Mooncrash ek paketi bizlere ne sunuyor?

Xbox One üzerinde 15GB, PS4 üzerinde 14GB ve PC üzerinde 20GB gibi bir boyuta sahip olan bu yeni ek paket, bizlere asıl hikayeden daha farklı bir tecrübe sunuyor. 2017 yılında çıkışını gerçekleştiren Prey, bizlere Morgan Yu'nun Typhon adı verilen canlılarla başa çıkma serüvenini anlatıyordu. Mooncrash ise, hayatta kalmayı başarmış 5 ayrı kişinin, Pytheas isimli, yine Typhon adı verilen canlılar tarafından ele geçirilmiş bir uzay istasyonundan kaçış serüvenini anlatıyor.

Prey için çıkışını gerçekleştirmiş olan Mooncrash ek paketinde, uzay istasyonundan kaçmaya çalışan 5 karakteri de ayrı ayrı deneyimliyoruz. Kullanabildiğimiz her karakterin ayrı ayrı güçleri bulunuyor her karakter başlar başlamaz açık olmuyor. En başta sadece 1 karakter açık oluyor ve biz o karakterle başarılı bir şekilde uzay istasyonundan kaçtığımızda, yeni bir karakter daha açılıyor. Tabii, açılmalarının sebebi bölümleri bitirmiş olmamızdan ziyade, verilen görevleri yerine getirmiş olmamız.

Ek paket konusunda dikkatimi en çok çeken şeylerden biri de, oyunun rogulike adı verilen oyun türünden esintiler içermesi. Her oynayışta, istasyon içerisindeki önemli eşyaların yerlerinde değişiklikler oluyor. Aynı zamanda, düşman yerleri de değişiyor. Bu da, her seferinde yeni bir oyun tecrübesi edinmemiz konusunda yardımcı oluyor. Yeni oyun modu içerisinde, Typhon adı verilen canlıların mimic ve phantom adı verilen cinsleri başta olmak üzere, moon shark gibi yeni düşmanlar ile de karşılaşıyoruz.

Prey: Mooncrash inceleme

Prey: Mooncrash ek paketi, bizlere roguelike türü bir tecrübe sunuyor

Roguelike oyun türündeki örneklerde karşılaştığımız bir özellik olan, birtakım özelliklerin ve eşyaların diğer oynanışa aktarılması da, bizleri Prey için çıkışını gerçekleştiren Mooncrash ek paketindeki oyun modunda karşılıyor. Kazandığınız eşyalar, görevi bitirdiğinizde veya öldüğünüzde tekrar kullanılabilir oluyor. Bu da, her ölümle birlikte birkaç adım ilerlemiş olma hissini kazandırıyor insana.

Yeni ek pakette karşılaşmakta olduğumuz Pytheas, üzerinde gerçekten çok çalışılmış gibi görünüyor. Zira, oyunun neresine bakarsak bakalım, insanların buralarda daha önceden yaşamış olduğunu hissedebiliyorsunuz. Bu durum da, oyun atmosferini fazlasıyla etkiliyor. Ana oyunu oynayanların canını sıkmış olabileceğini düşündüğüm aniden çıkarak korkutan korku unsurları, Mooncrash ek paketinde bulunmuyor. Sizi bilmem ama ben Prey'in ana oyununu oynarken gerçekten bunalmaya başlamıştım.

Bu oyun modu, korkudan ziyade hayatta kalma üzerinde duruyor gibi hissettiriyor. Eğer bölümü tamamlamak istiyorsanız, bütün düşmanları alt etmeniz gerekiyor. Eğer unutmuş olduğunuz düşmanlar olursa, bölüm sonuna yaklaştığınızda oyun size yerlerini gösteriyor. İnceleme yazısının sonuç bölümüne geçmeden önce, karakterler üzerinden de bir geçmek istiyorum. Böylelikle, hoşunuza giden karakterler olursa, onları da tanımış olursunuz.

Prey: Mooncrash inceleme

Prey oyununa gelen Mooncrash ek paketi ile bizleri karşılayan karakterler

Andrius Alekna, gönüllü bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Varsayılan olarak cebinde T-Ration ve Psi Hypo bulunuyor. Anahtar yetenekleri ise Kinetic Blast, Superthermal, Backlash ve Burrow'dan oluşuyor. Bir sonraki karakterimizin adı müdür görevinde bulunan Riley Yu, yani çok da yabancı olmayan bir isim. Mimic Matter, Phantom Genesis ve Mindjack yeteneklerine sahip olan Riley Yu, aynı zamanda varsayılan olarak envanterinde Psi Hypo ve Psychoscope bulunduruyor.

Prey'in Mooncrash ek paketi ile bizlere tanıtılan bir diğer karakter de, güvenlik görevlisi olan Vijay Bhatia. Envanterinde varsayılan olarak Shotgun, Shotgun Shells ve Artax Propulsion System eşyalarını bulunduran Vijay Bhatia, Firearms, Toughness ve Combat Focus yeteneklerine sahip. Görevli olarak karşımıza çıkan Clarie Whitten, belki de oynaması en zor karakter. Zira, hiçbir yeteneği bulunmuyor. Ayrıca, envanterinde varsayılan olarak da hiçbir şeye sahip değil.

En son olarak da, mühendis olan Joan Winslow karşılıyor bizi. Kendisi Repair, Summon Turret ve Machine Mind yeteneklerine sahip. Envanterinde de varsayılan olarak Wrench ve Spare Parts eşyaları bulunuyor. Sizlere bahsini etmiş olduğum karakterlerin tamamı bu kadardan ibaret. Her birinin hikayesini açmak için belli başlı şartları karşılamanız gerekiyor. Bunları da, karakter seçim ekranında görebiliyorsunuz. Dilerseniz, sonuç kısmına geçelim.

Prey için Mooncrash ek paketini alalım mı dersin?

Şöyle bir toparlayacak olursam, roguelike oyun türünü başarı bir şekilde kendi tarzına yedirmiş olması, karakter çeşitliliği ve hikaye seven kişiler açısından oyuna anlam ve önem katması, ek paket hakkında gösterebileceğim artı yönler olabilir. Fiyat etiketlerine baktığımda ise, hafiften canım sıkılıyor açıkçası. Zira, 99 TL gibi büyük bir fiyat etiketine sahip. Ek paketin 99 TL edeceğini sanmam fakat eğer 60 TL veya daha altına yakalarsanız, kesinlikle kaçırmayın derim. Hem hikaye açısından, hem de oyun tecrübesi açısından farklı bir bakış açısı sunuyor. Fırsat elde ederseniz, kendisini denemenizi öneriyorum.

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.