Alışmış olduğunuz düzenden çıkın ve VR dünyasına adım atın!
VR teknolojisinden ilk söz edildiğinde, çoğu oyuncu için sadece bir hayaldi. Fakat AR ve VR teknolojilerinin gelişmesiyle, bu hayaller gerçeğe dönüşmeye başladı. Oculus ile başlayan VR macerası, ilk etapta bazı başarısız veya amatör örneklere sahip olsa da sonunda elle tutulur bir noktaya geldi. PC platformunun HTC - Valve ortaklığında sahip olduğu Vive ekipmanına en büyük rakip ise bizzat Sony'den geldi: PlayStation VR.
HTC Vive ve Oculus Rift sayesinde PC oyuncuları VR deneyimini en üst noktada yaşarken, konsol kullanıcılarının biraz canı sıkıldı elbette. Sony, tam da bu noktada PlayStation VR'ı geliştirerek sahip olduğu PlayStation 4 kullanıcılarının ilgisini yeniden kendisinde topladı. Özellikle en büyük rakibi Microsoft - Xbox One kanadında doğru düzgün tutulmayan Kinect dışında bu tip bir teknolojinin olmaması, PS4 kullanıcılarını iyiden iyiye Sony'ye bağladı ve onların saygısını kazandı. Artık PC platformunda yüksek donanım isteyen VR ekipmanlarının sağladığı deneyim, PlayStation VR sayesinde sadece bir PlayStation 4 ile oyuncuların ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Batman, Call of Duty, Star Wars: Battlefront gibi büyük yapımların bu teknolojiyi desteklemesi, ayrıca bir pozitif nokta.
PlayStation VR ile geçirdiğimiz 10 günün sonunda, sizler için güzel ve detaylı bir inceleme hazırladık. Ayrıca incelememizde, bazı sorulması muhtemel soruları cevapladık. PlayStation VR'ın sağladığı deneyimler, oyunlarla olan ilişkisi, kalite/performans oranı, "Alınmalı mı? Alınmamalı mı?", "Fiyatını hak ediyor mu?" gibi sorular, muhtemelen yazımızla birlikte cevaplanmış olacaktır.
PlayStation VR'ın Kurulumu
HTC Vive gibi bir kablo karmaşası olmadığını söyleyebilirim. Kesinlikle çok kolay! Ergonomik tasarımı, PS4 ailesine olan mükemmel uyumu ve bir bebeğin bile anlayabileceği tarzdan talimatlara sahip kabloları sayesinde, PlayStation VR'ı PS4'ünüze bağlamak oldukça kolay. Bununla birlikte VR başlığının pek "tak-çalıştır" olmadığını söyleyebilirim. Konsola bağlaması kolay fakat, başlığı kafanıza taktıktan sonra bazı ince ayarlar yapmanız gerekiyor. İleri-Geri komutlarla kafanıza uygun bir şekilde oturttuğunuz PS VR başlığının kurulumunu, şapka takmaya benzetebilirim. Ayrıca HTC Vive'ın hantal ve ağırlığı bir noktaya yükleyen yapısının aksine, PS VR başlığı kafanıza eşit bir şekilde oturuyor ve ağırlığı dengeli bir şekilde yayıyor.
"Ergonomik tasarımı, PS4 ailesine olan mükemmel uyumu ve bir bebeğin bile anlayabileceği tarzdan talimatlara sahip kabloları sayesinde, PlayStation VR'ı PS4'ünüze bağlamak oldukça kolay."
Peki başlığı taktık. Ya rahatlığı? Playstation VR başlığının içini donatan ve genelde göz-burun bölgelerine gelen yumuşak ama serin kauçuklar, kaliteli hissiyatı verdiği gibi başlığın yüzünüze yaptığı ağırlıktan da sizleri kurtarıyor. Böylece birkaç saatlik bir PS VR kullanımının ardından yüzünüzde herhangi bir acı veya uyuşukluk hissetmiyorsunuz. Sony, donanımın kalitesine verdiği önemin aynısını insan sağlığına da harcıyor. Ayrıca "Ayarlar" menüsüne bakarak "Aşağı" düğmesine 2 saniye kadar basılı tutarsanız, PS VR sizin kafanıza göre bir ince ayar yapıyor. Kısa süreli baş dönmesinin ardından sizin için en uygun konum ve görüş açısına geçtiğini söyleyebilirim. Ayrıca PS VR'ın geniş iç hacmi, gözlük takmanıza da olanak sağlıyor!
Elbette PlayStation VR'ın bazı olumsuz noktaları da var. Konsolunuza taktınız, en uygun ayarı buldunuz ve oynamaya başladınız. Yaklaşık yarım saat süren bir deneyimin ardından kafanızın üstündeki bandın yavaş yavaş yer değiştirdiğini, yapmış olduğunuz ayarın bozulmaya başladığını anlıyorsunuz. Bu noktada oyun deneyimi tam anlamıyla baltalanıyor. Görüntünün bulanıklaşmaması için oyunu durdurmanız ve "Hızlı ayarlar" menüsünden yeniden band ayarı yapmanız gerekiyor. Tabi ki ellerinizi kullanarak bandın fiziksel pozisyonunu kafanıza en uygun konuma yeniden getirmelisiniz. Biraz baş belası bir durum!
Ekrandaki konumunuzu izlemeye gelirsek, ışıklarla alakalı bazı problemleriniz olabilir. PlayStation VR ekranında sahip olduğunuz konumu ve karakterinizin kısmi olarak vücudunu görebilmeniz için VR başlığı, PS4 üzerindeki PlayStation Camera ve elinizde tuttuğunuz DualShock 4 ile daima bağlantılı bir şekilde çalışıyor. Birbirlerine yolladıkları ışıklar aracılığıyla haberleşen aygıtlar, gündüz saatinde odaya biraz fazla güneş ışığı girerse oyun deneyiminizi negatif olarak etkileyebiliyor. Bu nedenle odanın fazla ışık almadığından emin olun. Bununla birlikte güneş ışığı için yapabileceğiniz bir şey yoksa, size alternatif bir çözüm verebilirim. VR'ın menüsünde "Konumunuzu Onaylayın" isimli bir bölüm var. Burada alıcıların algıladığı ışıklar gösteriliyor. PlayStation VR - Camera - DualShock 4 üçlüsü haricindeki ışıkları kaldırdığınızda, oyun deneyiminizin nispeten daha iyi bir hale geldiğini göreceksiniz.
Bulunduğunuz ortamın fazla büyük olmasına gerek yok. HTC Vive veya Xbox Kinect gibi fazla hareketli oyunlar oynanmıyor. PlayStation Camera ile olan mesafenizin 2 metre kadar olması yeterli. PlayStation VR isteğe bağlı olarak iki farklı kontrolcüyü destekliyor. İster PS Move kontrolcüleriyle, ister de DualShock 4 ile PlayStation VR'ı kullanabilirsiniz. İkisinin de sağladığı deneyim üst seviyede ve hassasiyetleri oldukça iyi. Yine de alışageldiğimiz oyunları oynarken DualShock 4'ü kullanmak faydanıza olacaktır. PlayStation VR üzerinde London Heist oyununu denedim. Bir görev sırasında tabancanın tutma hissinden, ateş etme ve geri tepme hislerine kadar her şey oldukça gerçekçiydi. Kontrolcülerin vücudunuza yollamış olduğu titreşim ve geri bildirimler harika. Olay sadece silahlı oyunlarda da geçerli değil. Danger Ball'da üzerime doğru gelen topu, yapmış olduğum hafif bir kafa hareketiyle kolayca vurabildim.
PlayStation VR'ın sahip olduğu dahili kulak içi kulaklıklar fena değil. Fakat elinizde daha iyisi varsa, mutlaka onu kullanın. Böylece VR deneyiminin dibine vurmuş olacaksınız. Maalesef resmi veya gayri resmi hiçbir kablosuz kulaklık, PlayStation VR'ı desteklemiyor. Burada resmiden kastım, Sony'nin kulaklıkları.
"Fakat inceleme puanlarımızı verirken bizi sınırlandıran bir durum oldu. Çünkü sanılanın aksine ekranı o kadar da kaliteli değil. Ne iyi, ne kötü. İkisi arasında bir şey olduğunu söyleyebilirim."
Görüntü Kalitesi ve Görsel Doğruluk
En büyük rakibi HTC Vive ile karşılaştırıldığında, PlayStation VR'ın ekran kalitesinin daha iyi olduğunu söyleyebilirim. HTC Vive'ın sahip olduğu "screen-door" efekti, bu VR aygıtında yok. Maalesef tahminlerin aksine bu efekt, oldukça problemli bir durum. Geometrik nesnelerin arasında gereksiz boşluklar ve bazı cisimleri 2 boyutlu görmenizi neden olan "screen-door" efekti, çoğu VR aygıtının yaşadığı bir sorun. Sony, PlayStation VR'da bu sorundan kurtulmayı başarmış. Maalesef olumlu yanları bir yana, olumsuz yanları da mevcut. VR başlığının ekranı asla kötü değil. Fakat inceleme puanlarımızı verirken bizi sınırlandıran bir durum oldu. Çünkü sanılanın aksine ekranı o kadar da kaliteli değil. Ne iyi, ne kötü. İkisi arasında bir şey olduğunu söyleyebilirim. Özellikle ekran olarak telefonunu kullanan VR aygıtlarında görüntünün ince bir bezden bakılıyormuş hissi verdiği bilinen bir şey. PlayStation VR'da ise bu durum oldukça az. Bu durumu görebilmek için oldukça yakından ve zorlayarak bakmanız gerekiyor.
Peki oyunların kalitesi ne alemde? Kimse bir PlayStation 4 grafiği, bir Uncharted 4 beklemesin. Ama PlayStation VR oyunlarının PS3 oyunlarının grafiklerine oldukça yakın olduğunu söyleyebilirim. PS3 ve PSVITA'da oynadığınız oyunların grafiklerinden memnunsanız, PlayStation VR'dan da mutlaka memnun kalacaksınız. VR teknolojisinin henüz yeni ve gelişen bir teknoloji olduğu göz önünde bulundurulunca, PS4 hatta PS4 Pro kalitesinde oyunlar beklemek sizi derin bir boşluğa ve hüzün dolu bir deneyime itecektir. Bu olayı sadece PlayStation VR ile de sınırlamamak lazım. Bütün VR cihazları henüz bu noktadalar ve bu onlar için şimdilik bir dezavantaj değil. Yine de elbette daha iyilerini görmek isteriz. Oyunların grafikleri bir kenara, YouTube gibi servisleri 1080p çözünürlükte kullandım. Oyunlardan daha iyi ve daha net bir görüntü elde ettiğimi söyleyebilirim. Son olarak PlayStation VR'n 350£ olan fiyatı göz önünde bulundurulunca, her ne kadar ülkemizde 1.000TL seviyesinin üstünde bir fiyata sahip olacaksa da orijinal fiyatını karşılayan bir ürün.
PlayStation VR oyunları için PS3 grafikleri dedik, evet ama bu oyun geliştiricilerini durdurmamış. Batman: Arkham VR ve London Heist başta olmak üzere birçok PlayStation VR oyun geliştiricisi, ellerinde olanı sonuna kadar kullanmışlar. Yağmur altında atılan kurşunlar, deliler gibi düşen yağmur damlaları, rüzgarda uçuşan toz parçacıkları derken oyun motorlarının PlayStation VR platformu için sonuna kadar zorlandığını söyleyebilirim.
Peki PlayStation VR alınmalı mı?
"Tartışılması gereken bir diğer konu, ürün desteği. Şayet PSVITA’nın yaşadığı kaderi yaşarsa, Sony taşa tutulur. Hiç kaçışı olmaz."
PS4 Pro'yu almışsınız, aksesuarlarınız tam, yeni çıkacak oyunları çılgınlar gibi bekliyorsunuz ve en önemlisi; deli gibi paranız var. Evet, o zaman PlayStation VR'ı negatif olarak en çok eleştiren inceleme bile sizi durduramaz ve gidip onu almalısınız. Şimdilik PlayStation VR'ın çıkış oyunları Rez Infinite, Until Dawn: Rush of Blood and Batman: Arkham VR, RIGS: Mechanised Combat League, Battlezone ve Here They Lie olarak belirtilmiş durumda. Bunların hiçbirisi alışık olduğumuz PC veya konsol oyunları değil. Hiçbirisi sosyal tabanlı, 100 saatlik oynanışlar sunan oyunlar değil. Fakat hepsi basit ama eğlenceli, düzgün oynanışlar sunan oyunlar. Şuan için VR sektörü, asla ve asla günümüz video oyunlarının gideceği son nokta değil. Burası sadece farklı heyecanlar tatmak isteyenler için alternatif ve kısa soluklu bir mola istasyonu. Eğer VR teknolojisi, gelecekte devrim niteliğinde değişmezse şuan bulunduğu konumdan yine pek ileriye gidemez. Gerçek oyuncular ve gerçek video oyunları için yeni nesil, bambaşka ve farklı bir nesil olacaktır.
Evet, yine belirtelim. PlayStation VR PS3 grafiklerine sahip ve gelişmekte olan bir teknoloji. Fakat saatlerini 2015-2016 yılında çıkan AAA oyunlarla, yeni nesil donanımlarla geçiren oyuncular, onlardan biriyim, PlayStation VR'ın sahip olduğu oyunları oldukça geri buluyor, bulacaktır da. Katlanılamaz derecede bir grafik gerilemesi var ve bu kabul edilebilir bir şey değil. Oyuncular, Ubisoft sağolsun yeni yeni grafik düşürmelerine (downgrade) alışmışken, asla daha eski nesillere gitmek istemeyeceklerdir. Yine de bu fiyata (350£) oyuncuya vaat ettikleri, inanılmaz seviyede mükemmel. O ayrı bir konu. Ülkemize dönecek olursak, 1000TL bandından yukarıda bir PS4 konsolu, 1000TL bandından yukarıda bir PlayStation VR ekipmanı ve yine 200TL bandından yukarıda bir PlayStation Camera eklentisi, Türk oyun severleri biraz üzecek ve geri adım atmalarına sebep olacaktır.
Tartışılması gereken bir diğer konu, ürün desteği. Şayet PSVITA'nın yaşadığı kaderi yaşarsa, Sony taşa tutulur. Hiç kaçışı olmaz. En azından satışa başlanmasının üzerinden 3 ay geçene kadar bu konuda bir yorum yapamayız. Bununla birlikte bir sağlık uyarısı yapalım! VR teknolojisi, insan vücudunun alışmamış olduğu yeni bir teknoloji. Yüksek çözünürlüklü dijital bir ekrana saatlerce bakmak ve bu bakma işlemini gerçekleştirirken bulmaca gibi beyin yoran oyunları oynamak, kesinlikle midenizin bulanmasını ve başınızın dönmesini tetikliyor. Epilepsi tarzı hastalıkları olanların ise çok daha dikkatli olması ve mümkünse oynamaması gerekiyor. Bir iki saati geçmeyen oynanış ve iki oynanış arasında en azından bir 3-4 saat dinlenme süresi tavsiye ediyoruz ve bu tavsiye sadece PlayStation VR için değil, her VR donanımı için geçerli.
Peki PlayStation VR alınmalı mı? Yukarıda, "şayet harcayacak çok paranız varsa biz tavsiye etmesek bile alırsınız" tarzında bir cevap vermiştik. Peki normal gelir grubuna sahip oyuncular ne yapacak? Şayet çok ama çok merak ediyor, oynamadan duramayacağınıza inanıyorsanız alın. Sizi durduramayız. PS4 üzerinde birçok şeyi yaptığınıza inanıyor ve kenara koyduğunuz belli bir miktar para olduğunu da düşünüyorsanız yine alabilirsiniz. Fakat PlayStation VR'a gelmeden önce, PS3 ve PS4 üzerinde oynamadığınız çok oyun olduğunu düşünüyor veya paranızı 2017'de çıkacak mükemmel oyunlara harcayabileceğinizi düşünüyorsanız, kesinlikle bekleyin. PlayStation VR halen yeni bir teknoloji ve elbette indirime girecektir. 2017 yılı içerisinde daha uygun bir fiyata, daha uygun bir zamanda ve daha çok oyunla PlayStation VR'ı yakalayabilir, konsol dünyasına girmek isteyen oyuncular için ise PS4 + PlayStation VR şeklinde paketler olabilir! Bunu zaman gösterecek.
Keyifli bir incelemenin daha sonuna geldik. Sizler için en doğru ve objektif yorumları yapmaya çalışan, oyun sektörüyle alakalı mümkün olan her şeyi inceleyen VG247 Türkiye ekibini Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz! 2017'de çıkacak oyunları bu haberimizden görebilir, oyun incelemeleri için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca PlayStation VR'a gücünü verecek olan ve Sony'nin yeni göz bebekleri konumuna gelen PlayStation 4 Slim ve PlayStation 4 Pro incelemelerini, ilgili bağlantılara tıklayarak bulabilirsiniz.
Mutlu, sağlıklı ve oyunlarla dolu bir 2017 geçirmeniz dileğiyle!