Avatar
Yazar: Alper Dalan, Editör Yazım tarihi: 19.09.2017

Pro Evolution Soccer serisinin yeni üyesi PES 2018, 14 Eylül 2017 tarihinde biz oyuncuların beğenisine sunuldu en sonunda. FIFA ile Pro Evolution Soccer serisi, artık alışmış olduğumuz ve bizim standartlarımızı belirleyen futbol oyunları niteliği taşıyor. Her yıl bir yenisi çıkan bu oyunlarda, her yıl ufak tefek veya büyük farklılıklarla karşılaşabiliyoruz. Ben de bu incelemem içerisinde Pro Evolution Soccer 2018'in ne kadar değiştiğine değinecek ve oyun içerisinde neler var, neler yok onları değerlendireceğim. Tabii, en baştan belirtmem gerekli ki, ben en son, belki de PES serisinin 2012 yılı için çıkarmış olduğu oyununu oynadım. Bu sebeple, oyunu daha çok ilk defa bir futbol oyunu oynayan birisi gibi değerlendireceğim, tabii sizleri sıkacak boş, zaten bilinen bilgiler vermekten olabildiğince kaçınarak.

PES 2018 inceleme - Pro Evolution Soccer 2018 oynanabilir bir halde mi?

Pro Evolution Soccer 2018 nedir?

Her zaman olduğu gibi, ilk sorumuz tam olarak bu. Her şeyden önce, incelemesini yapacağım oyunun ne olduğu hakkında bilgi vermem gerektiğine inanırım. Pro Evolution Soccer 2018, incelememin girişinde de bahsetmiş olduğum gibi, 14 Eylül 2017 tarihinde biz oyuncuların beğenisine sunulmuş olan bir futbol oyunu. Oyunun geliştiricisi ise, gerçekten muhteşem eserlerde imzası bulunan Konami ekibi.

PES 2018, her yıl bir yenisi çıkan Pro Evolution Soccer serisinin en yeni üyesi olması ile de bilinir. Halihazırda yolda olan FIFA 18'in de 29 Eylül 2017 tarihinde çıkacağını düşünürsek, bulunduğumuz Eylül 2017 ayı içerisinde fazlasıyla futbol oyunlara doyacağımızı söyleyebiliriz. Ayrıca, yakın zamanda çıkışlarını gerçekleştiriyor olmaları, rekabeti arttırırken, futbolu hayatının bir parçası haline getirmiş olan oyuncuların da cüzdanına düşmanlık ediyor. Özellikle de bizim ülkemizde.

PES 2018 içerisinde ne gibi yenilikler var?

Oynanıştan bahsetmek muhtemelen birçok okurumuzu fazlasıyla bunaltacak bir içerik olurdu, zira neredeyse bütün oyuncular, en azından 1-2 kere de olsa, futbol oyunu oynamış ve mantığın, oynanışın nasıl işlediğini biliyor. Bu sebeple, boş ve herkes tarafından bilinen bilgilerden ziyade, direkt olarak Pro Evolution Soccer 2018 içerisinde ne gibi yenilikler bekliyor oyuncuları, buna değinmek istiyorum.

PES 2018 içerisinde, oynanış açısından oyunu bir tık öne çıkaracak olan daha iyi top sürme, topu daha iyi koruma ve daha detaylı karakter hareketleri bulunuyor. Standart olarak karşımıza çıkan stadyum ve oyuncu grafiklerinden şimdi bahsetmeye gerek yok zaten. Ayrıca, çevrim içi oyun modlarında, 2v2 ve 3v3 gibi, arkadaşlarınızla aynı takımda oynayabileceğiniz yepyeni bir özellik de bulunuyor. Bu oyun modu içerisinde asıl büyük yenilik olan olaysa, ne kadar oynarsanız, o kadar arkadaşlarınız ile birlikte seviye atlıyor olmanız. Seviye atlatılan bir sürü alan var oyun içerisinde. Genel ortaklaşa seviyesi ve ortaklaşa nezaket derecesi gibi seviye atlatılabilecek oyun tarzları, Pro Evolution Soccer 2018'in yeni çevrim içi eşli oyuncu modunda mevcut.

Rastgele Seçimli Maç modunu da unutmamak gerek tabii ki.

PES 2018, aynı zamanda yeni olarak sayamayacağımız, fakat bir süredir oyun içerisinde bulunmayan Rastgele Seçimli Maç oyun modu da var. Bu modun mantığı, takımları ve ligleri seçiyorsunuz, sistem size rastgele oyuncularla hazırlanmış bir ekip sunuyor. Aslında bu özellik, FIFA'nın FUT Draft modunda da vardı, fakat incelememin konuğu olan oyunun serisine daha önceden gelmişti bu özellik. Neden seriden çıkarmayı tercih ettiler, hiçbir fikrim yok. Zira, böylesi bir oyun modu, oyunun eğlencesini birkaç tık daha öteye taşımakla birlikte, oynanabilirliği de arttırıyor. Neyse ki Konami hatasını anlamış ve çok da geç kalmadan, özlenilen oyun modunu tekrar oyuna geri getirmiş.

Bir başka yenilik olarak, Pro Evolution Soccer serisinin vageçilmezlerinden biri olan Master League gösterilebilir. Yani, Master League üzerindeki geliştirmelerden bahsediyorum. PES 2018'de, bir kulübü yöneten menajer olmaktan büyük zevk alabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü, güncellenen sistem ile, sezon öncesi turnuvalar ve görebildiğim kadarıyla kat kat daha iyi bir transfer sistemi bulunuyor oyunda. Kendimizi Jose Mourinho gibi hissederken, aslında grafikler yüzünden o hissiyatı çok da fazla alamıyorduk önceden, fakat şu anda, grafik açısından gelişmeleri sayesinde fazlasıyla geliştirilmiş ve hissiyatın bambaşka bir seviyeye gelmiş olduğunu söyleyebilirim.

PES 2018 inceleme - Pro Evolution Soccer 2018 oynanabilir bir halde mi?

Pro Evolution Soccer 2018 içerisinde bulunan yenilikler sadece bu kadardan mı ibaret?

Bir yenilik olarak kabul eder misiniz bilemeyeceğim, fakat kullanıcı arayüzüne fazlasıyla hayran kaldığımı söyleyebilirim. Ben uzun süredir futbol oyunları ile alakası olmamış biriyim, bir hatırlatma olarak tekrar belirteyim. Fakat, son hatırladığım kullanıcı arayüzleri, fazlasıyla klasik ve sıkıcıydı. Pro Evolution Soccer 2018 içerisinde karşılaştığım kullanıcı arayüzü ise, gerçekten çok muhteşem olmuş. Daha önceki oyunlarda var mıydı, bilemiyorum, fakat bir yenilik olduğunda, o yenilik olan oyun modu veya seçeneği işaretliyor olmaları güzel ve ince bir düşünce olmuş. Bu bildirimler zaten alışageldiğimiz bildirimlerdi, fakat asıl olay, o bildirimleri insanın gözüne sokmamaları. Ayrıca, hazır kullanıcı arayüzü demişken, ana menüde bizi karşılayan menüden de söz edeyim. Gördüğüm kadarıyla çok sade bir görüntüye sahip ve bütün seçenekler, sekmeler altında sunulmuş.

Kulüp yönetme veya oyuncu yönetme gibi kariyer modlarının bir süredir piyasada olduğunun farkındayım, bu yüzden, bana göre yeni olan bu elementlere değinmeden geçeceğim. En iyisi, oyunun sürümleri arasındaki farklılıklara değineyim. bildiğiniz üzere PES 2018, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 ve Xbox One platformlarında boy gösteriyor. Eğer elinizde bulunan sürüm, PlayStation 4, Xbox One ya da Steam'in sunduğu PC sürümüyse, sizlere Signal Iduna Park, oyuncu tünelleri, çevrim içi ortaklaşa modu, Master League'i menajer modunda oynadığında sunum ve biraz önce bahsetmiş olduğum muhteşem kullanıcı arayüzü ile karşılaşabilirsiniz.

Konami ekibi, en sonunda hatasının farkına varmış.

Aynı zamanda, Pro Evolution Soccer 2018'in Steam aracılığıyla sunulan sürümünde, serinin önceki oyununa kıyasla daha fazla içerik ve grafik mevcut. PES 2018'in PC sürümünde, hem içerik açısından, hem de grafik açısından gözle görülebilir farklar mevcut, en asından serinin önceki oyunlarına göre. Özellikle Pro Evolution Soccer 2017'nin PlayStation 3 sürümünün PC üzerine portlanması gibi berbat bir hatadan sonra, Konami hatasını anlamış gibi görünüyor. O leş atan optimizasyon ayarlarını hesaba katmama bile gerek yok sanırım, öyle değil mi?

Zorluk mevzusuna da değinmek istiyorum. Futbol oyunları bugüne kadar hiç zor gelmemişti. World Class ya da World Star ayarları hep çocuk oyuncağıydı, benim gibi futbolla alakasız oyunculara bile, ama PES 2018 içerisinde gayet güzel bir şekilde işlenmiş zorluklar. Oyunun zorluk seviyesini en zora aldıktan sonra, çok güçsüz bir takımın kontrolünü alıp Real Madrid veya Barcelona'ya karşı kapışırdım hep ve kapışmadan galip gelip, "Bu mu zor şimdi?" gibi yorumlar yaparak gülerdim. Pro Evolution Soccer 2018, bütün gururumu ayaklar altına aldı. Ben, bizim kalecinin bir ara tavuk olduğunu düşünmeye başladım, çünkü adam artık kalenin içine top yumurtluyordu. Oyunun zorluk açısından gerçekten başarılı gelişmelere imza atmış olduğunu düşünüyorum, ki bu gerçekten büyük bir artı ve oynanabilirliği muhteşem seviyelere çıkarıyor.

PES 2018 inceleme - Pro Evolution Soccer 2018 oynanabilir bir halde mi?

PES 2018 hata veya eksiklik içeriyor mu peki?

PES 2018 oynamaya ilk başlayınca, oyunun grafik ayarlarının sadece oyuna girmeden ayarlanabildiğini düşünüyordum, çünkü ayarlar içerisinde, "Grafik ayarları" gibi bir seçenek görememiştim. Sonra, "İşeyici Ayarları" adı altında bir seçenek gördüm ve, "Oyun işer mi ki?" diye düşünerek seçeneği açtım. Karşıma çıkan şey ise, tam olarak ayrıntılı grafik ayarlarının ta kendisi. Kendisini bir amatör bir ninja adabı ile gizlemiş olan grafik seçeneği için PES 2018 ekibini gönülden tebrik etmek istiyorum. Grafik ayarlarını oyuna eklemeleri güzel bir artı, fakat, "İşeyici Ayarları" nedir? Kim çevirdi bunu hocam?

Pro Evolution Soccer 2018, nedendir bilmiyorum, fakat ilk günlerde çevrim içi sunucularında sıkıntı vardı, fakat neyse ki birkaç gün içerisinde sorun giderildi ve artık sorunsuz bir şekilde çevrim içi maçlar yapılabiliyor. Hazır çevrim içi durumundan bahsetmişken, hemen bir şeye değinmek istiyorum. PES 2018 içerisinde bizleri karşılayan çevrim içi ortaklaşa modu, hazır espor yükselişteyken, güzel bir espor oyun modu olabilir, çünkü gerçekten güzel düşünülmüş bir özellik. Hatta, belki de Konami ekibi bu özelliği getirirken, espor olmasını istiyordu, emin olamadım şimdi.

Grafikler ve optimizasyon ne alemde?

Ben PES 2017'yi oynamamıştım, fakat hem konsol, hem de PC sürümlerine göz gezdirdim. Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz haberimize bakarak kesinlikle grafiklerin muazzam bir seviye atlamış olduğunu söyleyebilirim. Özellikle bu söylediğim şey PC için geçerli. Stadyumun görsellik açısından gerçekçiliği, seyircilerin tane tane seçilebilir ve belirgin olması, oyuncuların yüzlerinin anlaşılabilir bir seviyede olması, gerçekten muhteşem olmuş diyebilirim.

Optimizasyon açısından da, yine serinin bir önceki oyununa bakarak çok muhteşem bir seviyede olduğunu söyleyebilirim. 860m gibi bir ekran kartı ile, oyun açılırken her ne kadar oyun bana, "Kardeş, ekran kartın yetersiz, bilgin olsun." dese de, gayet 1080p'de, en yüksek grafik ayarları ile 60 FPS performans alarak oynadım. Yetersiz olan hali buysa, yeterli halini gösterin efendim. Eğer ekran kartınız daha düşük bir seviyedeyse, zaten, "İşeyici Ayarları" adı altında sunmuş oldukları ayrıntılı grafik ayarları, fazlasıyla işinizi görecektir.

Sesler ve müzikler yeterince kaliteli olmuş mu?

Eğer özet bir cevap arıyorsanız, evet, olmuş diyebilirim. Fakat, detaylı bilgi isterseniz, öncelikle seslerden bahsedeyim. Sesler açısından, Pro Evolution Soccer 2018 oynarken hiçbir sıkıntı çekmedim. Tam tersine, maç esnasında gerçekten çok kaliteli bir seviyede olduğunu hissettim. Oynadığım oyunun bir futbol oyunu olduğunu ve öylesine basit bir yapım olmadığını hissettiren oyun içi sesler ve spiker seslendirmeleri, gerçekten çok kaliteli olmuş. Çok aşırı dikkat etmedim, fakat tribünlerden gelen seyirci sesleri, tekrarlanan seslere benzemiyor. Yani, elbette tekrarlanıyordur, fakat o hissiyat yok. Gözüme takılan tek sıkıntı, spikerlerin de Türkçe konuşmuyor olması.

Müzikler konusunda da Konami ekibinin paraya kıymış olduğunu söyleyebilirim. Müzikler gerçekten çok muhteşem olmuş. PES 2018'in menüsünde gezinirken, bir spor oyunu oynadığınızın hissiyatını veren müzikleri oyuna eklemişler. Birçok oyunda müziklerin rastgele seçildiği hissiyatı varken, Pro Evolution Soccer 2018 içerisinde bizleri karşılayan müziklerin fazlasıyla özenle seçilmiş olduğu aşikar.

PES 2018 inceleme - Pro Evolution Soccer 2018 oynanabilir bir halde mi?

Sonuç ne peki, alalım mı oyunu?

Öncelikle, ne kadar büyük bir futbol oyunu hayranı olduğunuzu sormam gerekli, çünkü oyunun fiyatı biraz tuzlu. PES 2018'in Steam üzerinden PC platformu için satışta olan 2 sürümün 2'si de biraz uçuk fiyat etiketlerine sahip. Oyunun normal sürümü 199 TL, FC Barcelona sürümü ise 249 TL. Eğer büyük bir futbol hayranıysanız ve PES serisi ile FIFA serisi olmazsa olmazlarınızdan biriyse, ama geçen yılki gibi hüsran yaşamak istemiyorsanız, Pro Evolution Soccer 2018'in gerçekten kaliteli bir şekilde hazırlanmış olduğunu ve kesinlikle böylesi düşüncelere kapılmamanız gerektiğini belirtebilirim.

Özellikle PES 2018'in, her ne kadar kaliteli olmasa da Türkçe çevirisi bulunması büyük bir artı. Optimizasyon açısından da fazlasıyla güzel ve sorunsuz, görebildiğim kadarıyla. Hatta, belki de oyunun ilerleyen versiyonlarında, optimizasyon çok daha iyi bir seviyeye getirilebilir. Eğer aklınızda Pro Evolution Soccer 2018 almak varsa ve 200 TL'ye kıyabilecekseniz, hiç düşünmenize gerek bile yok, hemen satın alabilirsiniz. Verdiğiniz her kuruşun karşılığını sizlere geri sunacağına eminim. Fakat, tavsiyemi isterseniz eğer, indirimlerden faydalanmanızı tavsiye edebilirim.

Bizlerin sosyal medya kanallarını takip etmeyi unutmayınız. Facebook ve Twitter sayfalarımızdan aktif olarak haber paylaşımları yapmaktayız.

[inceleme]

Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer'ı takip edebilirsiniz.