Rekabetçi, elektronik spor dalına elverişli oyunlar artık bayağı bir moda haline geldi. Hi-Rez Studios tarafından geliştirilmiş olan Paladins de o oyunlardan bir tanesi. Bu oyun, şu an PC, PlayStation 4 ve Xbox One platformlarında oyuncuları bekliyor. Bizler de Paladins'i PlayStation 4 Pro platformunda deneme şansı bulduk. 3 Mayıs 2017 tarihinde kapalı betadan, açık betaya PlayStation 4 üzerinde geçen bu oyun, bizlerin de inceleme radarına girdi tabii. Bu yüzden, sizlere PlayStation 4 Pro üzerinden bir ön inceleme sunalım dedik. Kötü mü ettik? Dilerseniz bu ön inceleme yazımıza hemen başlayalım!
Paladins - Karakterler I
Böyle bir oyunda, bize soracak olursanız, en önemli şeyler oyunun karakterleridir. Oyun içerisindeki karakterler de oldukça yeterli. Oyun içerisinde 25 adet karakter bulunuyor ve bu karakterlerin birçok şeyi, Overwatch ile benzerlik gösteriyor. Karakterlerin tasarımı, silahları ve yetenekleri, sanki Overwatch karakterlerinden alınmış gibi. Fakat, karakterlerin Overwatch oyunundaki karakterlere çok fazla benzemesi veya daha farklı oyunlardaki/filmlerdeki karakterlere benzemesi, onları birer kopya yapmıyor. Oyunun karakterleri, hem sayıca fazla, hem de yer yer benzersiz oluyorlar. Mesela, benim şu an favori karakterlerim Kinessa, Tyra ve Seris. Hepsinden de inanılmaz memnunum.
Oyunda bolca karakterler var ve bu karakterlerin hepsini özelleştirebiliyoruz. Bu özelleştirme ögeleri, karakterden karaktere değişebiliyor. Mesela Kinessa karakterinin baş kısmını çok farklı şekillere sokabiliyoruz. Saçımızın rengi değişebiliyor, yüzümüzdeki bant değişiyor fakat Seris karakterinin sadece üstündeki kıyafetin rengi değişebiliyor. Kıyafetler haricinde, karakterimizin silahını, pozlarını, spreylerini, harita içerisinde kullanabileceğimiz atımızı ve buna benzer birkaç farklı şeyi daha özelleştirebiliyoruz.
Bahsettiğim karakter özelleştirmelerinin genelinden pek memnun kalmadım yine de. Bu memnun kalmamamın sebeplerinden bir tanesi, her şeyin parça parça değişiyor olması. Overwatch oyununda olduğu gibi tek parça kıyafetlerin değişmesini tercih ederdim. Çünkü bu şekilde ortaya inanılmaz büyük bir mikro ödeme olanağı çıkıyor. Memnun kalmadığım bir diğer nokta ise, karakter özelleştirme ögelerinin yeterince benzersiz olmaması. Açıkçası, karakterimin kıyafetinin rengini kırmızıdan, sayıya çevirmek için saatlerce oyun oynamak istemem. Oyundaki birçok karakter için geçerli bu. Genelde sadece kıyafetimizin veya silahımızın rengi değişiyor.
Paladins - Karakterler II
Paladins, birçok farklı oyuna benziyor demiştik sizlere. Fakat bu oyunun da benzersiz yanları tabii ki var. Bu benzersiz yanlardan bir tanesi, karakterler başlığı altında karşımıza çıkıyor. Oyundaki 25 adet karakterin de kendine ait onlarca kartı var ve bu kartlar ile karakterlerimize farklı güçler sunabiliyoruz. Yani evet, oyunda bir kart sistemi mevcut. Bu kartlar, oyun içi para ödenerek oluşturulabiliyor veya kutulardan düşüyor. Kartlara örnek verecek olursak, mesela Seris karakterinin bir kartı, onun maksimum canını yükseltebiliyor veya bir diğer kartı, Shadow Travel isimli özelliğini güçlendirebiliyor. Oyundaki, tüm karakterler için kartlar da bu tip özelliklere sahip. 4 farklı kategori var. Bu 4 kategoriden 3 tanesi, yeteneklerimiz ile alakalı olan kartlar ve diğer kategori de genel olarak zırh ve silahımız ile alakalı.
Bu bahsettiğimiz 4 kategori içerisinde, her karakter için 4 kart bulunuyor. Yani her karakterin toplamda 16 adet benzersiz kartı var. Peki, bu kartları nasıl kullanıyorsunuz? Oyunda 6 adet "Loadout" boşluğu var. Bu Loadout kısmındaki boşluklardan bir tanesine, kendi dilediğimiz 5 adet kartı koyabiliyoruz. Her kart 1 puan yerine geçiyor ve toplamda 12 puanlık limiti doldurmak zorundayız. Bu yüzden, 5 kart ekleyip, birkaç kartımıza da seviye atlatabiliyoruz. Mesela Shadow Travel isimli yeteneğimi hızlandıran kartın 1. seviyesi, %20 hız verirken, ikinci seviyesi %40 hız veriyor. Bu, inanılmaz büyük ve önemli bir kart sistemi. Özellikle, oynayacağınız karakteri kendi oynanış tipinize adapte edebiliyorsunuz. Karakter başlığı altındaki en güzel şey, kesinlikle bu kart sistemi.
Tabii her iyi şeyin, bir de kötüsü var. Karakterler hakkında son bir şeyden bahsedeceğim ve bu son bir şey, olumsuz bir şey. Ben, bu tip oyunlarda destek temelli karakterleri oynamayı seviyorum. Takımım, bölge için savaşırken, canı düşen takım arkadaşlarımı iyileştirmek, anlık güçlendirmeler filan sunmak istiyorum. Fakat bunların hiçbirini Paladins ile yapamıyorsunuz. Oyunda destek sınıfı var fakat bu sınıftaki karakterlerden hiçbiri, tamamen can vermeye odaklı bir karakter değil. En azından bir Mercy beklerdim ama bulamadım. Ayrıca bu kart sistemi sayesinde, destek sınıfına da çok az iş düşüyor çünkü birçok karakterin, kendi kendine can basabilmesini sağlayan kartlar bulunuyor. Destek sınıfı, bu yüzden çok zayıf kalıyor.
Paladins - Ganimetler
Bu oyun içerisinde de bolca ganimet toplamamız gerekiyor. Bu ganimetleri ne yazık ki sadece kutulardan toplayabiliyoruz. Oyunda toplam 5 farklı kutu bulunuyor ve bu kutulardan sadece 1 tanesi oyun içinden kazandığınız para ile satın alınabiliyor. Ayrıca içerisinde en çok içerik bulunduran kutu da bu. Diğer kutularda ortalama 40 içerik bulunurken, oyun içi para ile alınan kutuda 800 küsür içerik var. Tabii bunun en büyük sebebi ise kartlar. Çünkü kartları sadece ana kutudan kazanabiliyoruz. Bu kutuları dediğimiz gibi istersek sadece parayla alabiliyoruz, istersek de seviye atladığımızda bize hediye edilmesini bekleyebiliyoruz. Seviye atlamanın bir süre sonra zorlaştığını göz önünde bulundurursak, oyun içi para veya gerçek para harcamak kaçınılmaz oluyor bir süre sonra.
Bahsettiğimiz bu kutular içerisinden, aynı şeyler 1'den fazla kez düşebiliyor. Yani, daha önceden sahip olduğunuz bir kartı veya kıyafeti, tekrar düşürebiliyorsunuz. Kıyafet konusunda bir deneyimim olmadı fakat bir kartı tekrar düşürürseniz, anladığım kadarıyla o kart biraz güçleniyor. Eğer o kartın güçlenmesini kaldırırsak, oyun içi para kazanıyoruz. Yani, aynı eşyayı 1'den fazla kez düşürmek, çok da kötü bir şeye benzemiyor bu oyun içerisinde. Çünkü, istersek paraya dönüştürebiliyoruz, istersek de kartımızı güçlendirebiliyoruz. Fakat bu durum kıyafetlerde nasıl işliyor, bilemiyorum. Henüz o kadar kutu açamadım.
Şimdi, oyun içerisinde 3 farklı para birimi bulunuyor. Bunlar: Essence, Crystal ve Gold. Essence denen birim, sadece kart yaparken kullanılabiliyor ve aynı karttan 1 kez daha düşerse, Essence birimine dönüştürebiliyoruz. Crystal ise gerçek para ile satın alınan para birimi. Bu birim ile kutular açabiliyoruz. Gold ise oyun oynadıkça, düzenli olarak oyuna girdikçe kazanılıyor. Düzenli olarak oyuna girerek Crystal da kazanabiliyorsunuz ama çok az bir sayıda veriyor oyun size Crystal. Son olarak, oyunda arkadaşa önerme sistemi de var. Oyunu, arkadaşlarımıza oynatarak, Gold ve Crystal kazanabiliyoruz. Mesela, eğer bir arkadaşımızla birlikte 20 saat oyun oynarsak, 300 Crystal kazanıyoruz. 10 arkadaşımız, bizim sayemizde bu oyunu oynarsa, 400 Crystal kazanıyoruz. Bilginize: 400 Crystal, 25 liraya satılıyor.
Paladins - Oyun Modları
Paladins, karşımıza birçok farklı oyun modu ile çıkıyor. Oyun modlarından önce, ana modlar bulunuyor. Bu ana modlar, standart mod, rekabetçi mod, özel maç ve eğitim olarak dörde ayrılıyor. Standart olan ana oyun moduna herkes girebiliyor ve bu ana oyun modu içerisinde 5 farklı alt mod bulunuyor: Siege, Survival, Payload, PvE Yarışı ve Versus. Bu 5 alt moddan Siege, bizlere öncelikle bir bölge al diyor ve ardından da bir aracı, belli bir noktaya götürüyoruz. Survival ise sadece karşı takımı öldürme amaçlı. Ölen, bir raunt içinde tekrar canlanamıyor ve karşı takımı öldüren takım, kazanıyor. Ayrıca bu modda, her geçen saniyede harita küçülüyor.
Payload ise direkt olarak bir aracı, belli bir noktaya götürmeye odaklı. Haritada upuzun bir ray var ve o ray üzerinde, siz veya karşı takım, aracı, haritanın öbür tarafına taşımaya çalışıyorsunuz. Karşı takım da sizi durdurmaya çalışıyor. Ben, inceleme yazımı yazdığım şu sıralarda, sadece bu 3 modu deneyebildim ve bu noktada eksi bir not düşmek istiyorum: Oyunlar çok kısa sürüyor. Özellikle Siege ve Survival, ben oyuna doyamadan bitiyor. Payload ise, iki tur olduğu için ve modun temeli de biraz uzun olduğu için, diğer oyun modlarına göre daha uzun sürüyor. Fakat ben de Payload oynamayı sevmiyorum. Açıkçası, Siege oynarken birkaç dakikada biten bir karşılaşma bile oldu. Ben en azından 10 dakikalık bir karşılaşma isterdim.
Bu noktaya kadar standart oyun modundan bahsettim. Bir de rekabetçi var. Fakat rekabetçiye henüz giremiyorum. Bunun nedeni ise, oyunun sizden 12 adet 4. seviyede şampiyona sahip olmanızı istemesi. Fakat rekabetçi modunun altında da Siege, Payload ve Survival olduğuna eminim, ekstra ödüller ile. Eğer rekabetçiye girebilirsem, inceleme yazımın bu kısmını da güncelleyeceğim. Bunun haricinde, özel maçlardan, kendi kurallarınıza göre bir oda oluşturup, diğer insanların gelmesini bekleyebiliyorsunuz. Antrenman ise adı üstünde. Eğer oyundaki karakterleri öğrenmek istiyorsanız, uzun bir zamanınızı bu modda geçireceksiniz.
Paladins - Genel Oynanış
Bu oyun, oynanış olarak kendi tipindeki birçok oyuna benziyor. Mesela Overwatch. Oynanış temelinde, Overwatch ile Paladins arasındaki fark, yok denecek kadar az. Bire bir kopya diyebilir miyiz, pek sanmıyoruz çünkü oyuna eklenmiş olan bu kart sistemi, oynanışı da zaman zaman etkileyebiliyor. Ayrıca, Overwatch ve bu oyunun oynanış temeli birbirine çok benzese de, ben Paladins'i daha oynanabilir buldum. Nedendir, bilemiyorum fakat konsolumda Overwatch da yüklü, fakat ben sürekli olarak bu oyunu oynamak istiyorum. Belki de oyunun doğal 4K/60 FPS veriyor olmasındandır, emin değilim. Zaten bu konudan da daha sonra bahsedeceğim.
Şimdi, oynanış oldukça güzel ama kötü noktaları da bulunuyor. Bu kötü noktalardan bir tanesi, oyunun kontrolleri. Evet, konsollarda FPS oyunu oynamak, PC platformuna göre zor. Fakat ben Overwatch oynarken, kontrol açısından hiçbir sıkıntı çekmiyordum. İş, Paladins'e dönünce, özellikle ilk maçlarımda resmen eziyet çektim. Oyunun kontroller menüsünde belki de yarım saatimi harcadım, doğru kontrolleri bulabilmek için. Oyunun kontrol zorluğu bir yana, varsayılan kontrolleri, ciddi anlamda berbat. Oyuna girer girmez, onu değiştirmeniz gerekiyor bence.
İnceleme yazımı, bu noktaya kadar bir toparlamam gerekirse, bu oyun oldukça eğlenceli ve kendisini oynatabiliyor. Tek başınıza oynuyorsanız, sıkılmıyorsunuz ve eğer arkadaşlarınızla oynuyorsanız, daha da fazla eğlenebiliyorsunuz. Oyunun, genel olarak Overwatch'a benzemesi ve/veya diğer filmler veya oyunlardan bazı ögeleri almış olması, zaman zaman rahatsız ediyor ama oyunun genel yapısı içinde çok güzel bir şekilde kamufle olmuş.
Paladins - Grafikler, Performans ve Final
Dediğim gibi, oyunu PlayStation 4 Pro üzerinde denedim. Fakat görselliği karşılaştırabilmek için Xbox One konsoluma ve bilgisayarıma da oyunu yükledim, şöyle bir baktım. Bu üç platform arasında da grafiksel fark neredeyse yok. PlayStation 4 üzerinde neyse, PC üzerinde de aynı grafiklere sahip oyun. Bu noktada, PlayStation 4 Pro çok büyük bir avantaj ile geliyor ama. Eğer destekli monitörünüz varsa, oyunu doğal 4K çözünürlükte oynayabiliyorsunuz ve bu şekilde oyun efsanevi görünüyor. Ayrıca, oyun doğal 4K olduğunda, 60 FPS değerinden de vazgeçmiyorsunuz. Çünkü oyunun FPS değeri, ne yaparsanız yapın hiç düşmüyor. Sadece karşı düşmanın sizi nasıl öldürdüğünü izlerken 30 FPS civarına düşüyor fakat oynanışa geçtiğiniz zaman tekrar 60 FPS değerine kavuşuyorsunuz.
Doğal 4K çözünürlük desteğinden ötürü ve oyunun genel kalitesinden ötürü, grafikler de tahmin edici. Zaten oyunun görsel tasarımı da gerçekçilikten ziyade, çizgi filmsi bir tasarıma sahip. Bu yüzden, "Grafiklere bak, maşallah!" değil de, "Ya bu grafikler ne kadar tatlıymış." diyorsunuz. Performans da dediğim gibi kusursuza yakın PlayStation 4 Pro üzerinde. Sadece oyun içerisinde birkaç önemli hata bulunuyor ama bu hatalar da, oyun henüz beta sürecinde olduğu için normal. Hatalardan kastım da, oyunun durduk durmadık yere donmasından ibaret.
Bu oyunu, açık beta sürecinde incelediğimiz için, sizlere bir puanlama sunmayacağız. Zaten başlığımızdan da görebileceğiniz gibi, bu bir ön inceleme. Şöyle söyleyelim: Oyun, ücretsiz ve çok uzun süreli bir oynanış sunuyor oyunculara. Mikro ödemeler, oyunda çok baskın değil. Bu yüzden kendinizi para harcamak zorunda hissetmiyorsunuz. Eğer halihazırda Overwatch oynuyorsanız ve Overwatch üzerinde ciddi anlamda bir emeğiniz varsa, böyle bir oyuna geçmek istemeyebilirsiniz ama Overwatch'a yeni başladıysanız veya başlamak istiyorsanız, öncelikle Paladins'e bir şans vermenizi öneriyorum. Oyun zaten ücretsiz, çok fazla bir şey kaybetmezsiniz.