Neon Abyss, oynaması uzun sürdü. Bitireyim, sonuna bakayım diye zorladım ama bütün patron savaşlarını 19 saatlik oynanış süremin ardından bile bitiremediğimi fark ettim. Neyse, problem değil. Oynamaya devam ederim fakat Neon Abyss inceleme yazımı da geciktirmek istemedim daha fazla. Ayrıca, her zamanki gibi yine bu Neon Abyss inceleme yazımda da, detaylara geçmeden önce oyunu biraz övmek istiyorum. Harika olmuş oyun. Ciddi ciddi harika. Elbette 2020'nin şu ana kadar çıkmış en iyi oyunu diyemem Desperados 3 varken ama net bir şekilde bence ilk 3'e oynar şimdiye kadarki oyunlar arasında.
Neon Abyss, nasıl bir hikayeye sahip?
Bir grup tanrı, oyunun dünyasını ele geçirmiş durumda ve biz de, bir başka tanrı tarafından işe alınıyoruz. İşimiz, bu diğer tanrıların güç konusundaki tekelliğine son getirmek. Kafa göz patlatmak. Bildiğiniz, mermi cehennemi yaratmak.
Daha önceden Enter the Gungeon ve The Binding of Isaac oynadınız mı bilmiyorum ama oynadıysanız çok da yabancı gelmeyecek bir oynanış sahip. Sadece, bu sefer tepeden değil, yandan bakıyoruz, platform oyunları gibi. Genel olarak yine aynı şartlar geçerli yani.
Neon Abyss oynanışı nasıl?
Oyun, tam anlamıyla sınırsız sinerjiye sahip eşyalara sahip ve oynanış da neredeyse bu olay üzerine kurulu. Bir cehennem kuyusuna atlıyoruz öldükçe ve her tur değişen haritalarda düşmanları ve patronları tek tek delik deşik ederek daha da derinlere inmeye çalışıyoruz. Bütün bunlardan detaylıca bahsetmek istiyorum ama inanın neresinden başlasam bilemiyorum.
Öncelikle, silahlarımızdan ve karakterlerimizden bahsedelim. Oyunda, karakter çeşitliliği çok fazla ve hepsinin canı, bombası, özellikleri, yetenekleri birbirinden çok farklı. Başta 2 tane karakter veriliyor, bunlar standart oynanışlara ve özelliklere sahip olan karakterler. Sonraki karakterler iyice kompleksleşiyor.
Silah konusunda da, karakterden karaktere değişiklik gösteren silahlar var. Yakın dövüşçü karakterlerin yakın dövüş hasarları çok daha iyi olurken, uzaktan sıkmayı seven karakterlerin silahlarla olan durumu daha iyi oluyor doğal olarak.
Neon Abyss oynanışından bahsetmeye devam eder misin?
Oyunda birçok şekilde yeni silah elde edebiliyorsunuz fakat her öldüğünüzde hem silahlarınız hem de eşyalarınız yok oluyor, sıfırdan başlıyorsunuz. Bu silahları, her katta bulunan dükkanlardan, sandıklardan, kapışma ya da piyano odası gibi özel etkinliklerden ve hatta şansınız yaver giderse basit düşmanlardan bile düşürebiliyorsunuz. Bomboş bir odada dahi öylece sizi beklediğini görmek mümkün. Eşyalar da aynı şekilde.
Neredeyse her silah farklı farklı özelliklere sahip fakat bazı silah özellikleri, bir başka silahla aynı özelliklerde oluyor neredeyse. Mesela, bir elektronik ve klasik gitar, çevrenizde notalar biriktirip bir anda düşmanlara salmanızı sağlayan bir özelliğe sahip. Fakat aynı özelliğe başka bir silah sahip değil, sadece bu ikisi. Aynı zamanda, eşyalarla da sinerji kurarak, silahlarınızın hasarını, saldırı hızını, hatta attığınız mermilerini bile değiştirebiliyorsunuz.
Oyunda gerçekten çok fazla eşya bulunuyor. İnanılmaz fazla. İşin en iyi kısmı ise, bulunan bu eşyaların her biri, diğer eşyalarla sinerjiye sahip. Yani, uyumlu özellikler diyelim. Fakat bu uyum her zaman iyi anlamda olmayabiliyor. Örneğin, hasar aldığınızda açılan bir kalkanınız ve elinizdeki silahın roket olduğunu ya da hasar aldığınızda bomba veya mayın attığınızı hayal edin. Seri ölüm. Net ve keskin. Fakat, elinizde yine o roket atan silahı hayal edin. Üstüne, saldırı hızı ve mermi sayısını yükselten özelliklere sahip eşyalarınız olduğunu düşünün. Ölüm saçmaya başlıyorsunuz bu sefer de. Yani, her deneme bir başka tecrübe demek çok doğru olur.
Oynanış bu kadardan mı ibaret?
Elbette değil. Patronları kestikçe sarı taşlar düşüyor. Bu sarı taşlar, oyunda zamanla daha rahat ilerlemenizi sağlayacak içerikleri açıyor. Bir nevi yetenek puanları gibi düşünebilirsiniz bunu. Bu yetenek puanları ile bir şeyler açtıkça, oyun esnasında aktif hale geldiği için kullanabilmeye başlıyorsunuz. Eşya açtığınızda eşyayı, kural açtığınızda kuralı, karakter açtığınızda karakteri dilediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz.
Ayrıca, bir de 2 adet bar bulunuyor. Biri kırmızı, biri de mor olmak üzere 2 ayrı bar fakat aynı şekilde doluyor. Eğer tamamen kristallerinizi kullanarak o barı sandıklarla, kapılarla vesaire doldurursanız, bir yer açılıyor ve bu yere gittiğinizde ücretsiz olarak size eşyalar sunuyor, siz de birini seçip yolunuza bakıyorsunuz. Eğer kristaliniz kalmadığında canınızı kullanmaya başlarsanız, bu sefer de kırmızı bar doluyor. Kırmızı bar dolduktan sonra, yine bir yer açılıyor. Açılan yere gittikten sonra, canlarınızdan birini feda etmenizi istiyor oyun. Feda etmek isterseniz, size 3 eşya seçeneği sunuyor. Birini alıyorsunuz ve yolunuza bakmaya devam ediyorsunuz.
Performans açısından nasıl?
Neon Abyss inceleme yazımda şu ana kadar oynanış mekaniklerinden vesaire bahsettim fakat henüz performans konusuna değinmedik. Performanstan söz edecek olursak, herhangi bir problem, aksaklık, yavaşlık, tıkanma veya kapanma, bozulma görmedim oyun esnasında. Zaten görsel olarak PC zorlayacak bir oyun da değil. Ortalama bir PC ile uçar gidersiniz, zaten görsellerde de oyunun nasıl bir görselliğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Yine de, hemen aşağıda oyunun sistem gereksinimlerini sizlerle paylaşıyorum.
Neon Abyss sistem gereksinimleri (Minimum):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7 64-bit
- İşlemci: Intel Core 2 Duo E6320 (2*1866)
- Bellek: 2 GB RAM
- Ekran Kartı: GeForce 7600 GS (512 MB)
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 1024 MB kullanılabilir alan
Neon Abyss sistem gereksinimleri (Önerilen):
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
- İşlemci: Intel i3-2100 ya da AMD A8-5600k
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: GeForce GTX 630 ya da Radeon HD 6570
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 1024 MB kullanılabilir alan
Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:
- İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
- CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
- GPU: Asus Turbo 1080 Ti
- RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
- Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
- SSD: Samsung Evo 970 250GB
- Monitör: AOC AG273QCX
Neon Abyss inceleme sonucu nedir?
Neon Abyss inceleme sonucundan bahsetmeden hemen önce, genel bir fikrimden bahsetmek istiyorum. Eğer siz de mermi cehennemi seviyor ve reflekslerine güveniyorsanız ya da sinir olmamak için kendinizi eğitmeye çalışıyorsanız, benim fikrimce Neon Abyss çok hoş bir seçenek olacaktır sizin için. Oynarken büyük oranda zevk aldığınızın altını çizebilirim. Özellikle de Enter the Gungeon, The Binding of Isaac gibi oyunlar oynadıysanız, muhteşem bir seçenek olacaktır. Zaten bir müzikleri var, efsane ötesi. Gerçekten çok fena sarıyor.
Bütün bunların yanı sıra, bir de fiyat etiketi mevzusu var. Oyun, 60 TL fakat bu 60 TL'lik fiyatı ödedikten sonra, sizi saatlerce başına bağlayacak bir yapım. Benim sadece ana kısmı bitirmem, bütün patronları yenmem 20 saat civarında bir süremi aldı. Eğer iyice bitireyim, her şeyi halledeyim, açayım diyorsanız kesinlikle kat kat daha uzun süren bir tecrübe ile baş başa kalacaksınız demektir. Bence, fiyatının hakkını fazlasıyla veriyor günümüz oyunları arasında. Eğer eğlenecek bir mermi cehennemi arıyorsanız, Neon Abyss sizin için biçilmiş bir kaftan demektir.